Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Συμπαράσταση στον απεργό πείνας Θ. Τενέζο (Ε.Ε.Π.Ν.Α)

Τη συμπαράστασή της στον Θόδωρο Τενέζο, τον πρώτο μικρομεσαίο επιχειρηματία που εξωθήθηκε στην έσχατη μορφή διαμαρτυρίας, την απεργία πείνας, ζητώντας πραγματική πολιτική πάταξης των καρτέλ από την Πολιτεία, εκφράζει η Διοίκηση της Ένωσης Εμπόρων Πετρελαιοειδών Νομού Αττικής (Ε.Ε.Π.Ν.Α), που εκπροσωπεί τους ανεξάρτητους εμπόρους λιανικής υγρών καυσίμων (πρατηριούχους).


Η Ε.Ε.Π.Ν.Α. συντάσσεται με τον απεργό πείνας σε όλα τα δίκαια αιτήματά του, υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τη λειτουργία της ως τώρα, όχι μόνο αφήνει ατιμώρητους, αλλά κατ’ ουσίαν προστατεύει όσους αντιστρατεύονται κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, προς όφελος των καταναλωτών, και κατά σύστημα λεηλατούν τα εισοδήματα του καταναλωτή και οδηγούν σε μαρασμό τις επιχειρηματικές προσπάθειες των ανεξάρτητων, μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών.


Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τις αλλεπάλληλες άκαρπες παρεμβάσεις της για τον έλεγχο της ακρίβειας και των καταχρηστικών πρακτικών στην αγορά καυσίμων, απέδειξε περίτρανα ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να αντιμετωπίσει τα πραγματικά ισχυρά, κρατικά και ιδιωτικά, συμφέροντα που νέμονται την αγορά.


Έφθασε δε στο σημείο, να ισχυρισθεί σε επίσημο κείμενο απόφασής της, ότι τα ημικρατικά Διυλιστήρια δεν έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, για να δικαιολογήσει έτσι τις απόλυτα καταχρηστικές πρακτικές υπερχρέωσης των ανεξάρτητων εμπόρων λιανικής, που εξαλείφουν και τις τελευταίες ελπίδες για υγιή ανταγωνισμό προς όφελος του καταναλωτή!


Με τη συνενοχή των εκάστοτε πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετατράπηκε αυτοβούλως σε κρατικό όργανο προστασίας των πανίσχυρων συμφερόντων της διύλισης και χονδρεμπορίας καυσίμων, μετατρέποντας σε φάρσα τις αλλεπάλληλες διαδικασίες διαβούλευσης για τον ανταγωνισμό στην αγορά και επιβάλλοντας «για τα μάτια του κόσμου» πρόστιμα σε δύο πολυεθνικές, τα οποία όμως δεν είχαν την παραμικρή ουσιαστική επίπτωση στη λειτουργία της αγοράς.


Αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού τήρησε «σιγήν ιχθύος» όταν προσφάτως μετά από 3 χρόνια έρευνας της αγοράς καυσίμων το 80% των «χλιαρών» μέτρων που πρότεινε ή επέβαλλε με απόφασή της, (για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά καυσίμων), απερρίφθησαν από τον Υπουργό Ανάπτυξης.


Αυτή η Επιτροπή επέτρεψε με την συμπεριφορά της, στον Υπουργό Ανάπτυξης και θεωρείται συνένοχος της «εγκληματικής» πράξεώς του να «φορτώσει» προσφάτως την ήδη σε κρίση ευρισκόμενη εθνική οικονομία με €400.000, προϋπολογισμό έργου (προκήρυξη διαγωνισμού) με πρόσχημα και αντικείμενο «την κοστολογική διερεύνηση της αγοράς πετρελαιοειδών», για να εξαχθούν δήθεν συμπεράσματα για την λήψη μέτρων «ενίσχυσης» του ήδη εξακριβωμένου υπό νομοθετικήν προστασίαν μη υπάρχοντος υγιούς ανταγωνισμού.


Η Ε.Ε.Π.Ν.Α. συμπαρατάσσεται με τον απεργό πείνας Θ. Τενέζο στον αγώνα για την πραγματική πάταξη των καρτέλ και ζητεί:


- Την άμεση παραίτηση του προέδρου και των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε μια ελάχιστη ένδειξη ευθιξίας και ανάληψης των βαρύτατων ευθυνών τους για την πλήρη κυριαρχία των καρτέλ στην αγορά,
- Την υιοθέτηση μιας πραγματικής αντιμονοπωλιακής πολιτικής από την Πολιτεία, χωρίς άλλες υποκριτικές κορώνες και πολυέξοδους λεονταρισμούς από τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.


Ο απεργός πείνας Θ. Τενέζος δεν είναι σήμερα μόνος μπροστά στα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.


Στο πλευρό του βρίσκονται όλοι οι πολίτες, επιχειρηματίες και καταναλωτές, που έχουν αντιληφθεί ότι τα καρτέλ αποτελούν το μεγάλο καρκίνωμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στη χώρα μας.


=========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.