Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Όλη η αλήθεια για τον 14ο μισθό


Στην... πρέσα των Βρυξελλών αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι πολύ πιθανό να μπει ο 14ος μισθός στο Δημόσιο, δηλαδή το Δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας κρίνουν ότι τα μέτρα του Προγράμματος Σταθερότητας δεν επαρκούν για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ο 14ος μισθός μπαίνει στην «κρησάρα» των Βρυξελλών καθώς αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους Ευρωπαίους ως μισθολογικό προνόμιο των Ελλήνων που δεν συνάδει με τις προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή. Η πρόταση για την περικοπή του 14ου μισθού έχει γίνει από πέρσι με το αιτιολογικό ότι είναι μέτρο
απαραίτητο για τον περιορισμό του παραγωγικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Σε κάθε περίπτωση η περικοπή του 14ου μισθού θα ανοίξει κι άλλο την ψαλίδα μεταξύ των ετήσιων συνολικών αποδοχών των Ελλήνων μισθωτών και των υπολοίπων Ευρωπαίων. Και αυτό γιατί όπως τονίζουν οι ειδικοί της
αγοράς παρά τους δυο επιπλέον μισθούς που παίρνουν, οι Έλληνες έχουν τους χαμηλότερους μισθούς από όλους τους συναδέλφους τους στην ευρωζώνη, εκτός από τους Πορτογάλους.

Οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στην Ελλάδα, δηλαδή ο καθαρός μισθός και οι εισφορές, για έναν Έλληνα μισθωτό είναι 1.668 ευρώ, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 2.366 ευρώ. Στην Ολλανδία είναι 2.887 ευρώ, στη Γαλλία 2.496 ευρώ, στη Γερμανία 2.275, στην Ιταλία 1.884 ευρώ και στην Πορτογαλία 1.207 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο 14ος μισθός στην Ελλάδα λειτουργεί ως αντίβαρο στο γεγονός ότι στη χώρα μας ο κατώτατος μισθός υπολείπεται σημαντικά των ευρωπαϊκών.

Στην Ελλάδα με υπολογισμένο και τον 14ο μισθό οι κατώτατες αποδοχές φθάνουν τα 803 ευρώ τον μήνα όταν στην Αγγλία είναι 1.148 ευρώ, στη Γαλλία 1.321 ευρώ, στην Ολλανδία 1.357 ευρώ και στο Λουξεμβούργο 1.620 ευρώ.

Το χαμηλό ύψος των μισθών είναι ο λόγος ύπαρξης του 14ου μισθού μόνο στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στη Γαλλία όπου επίσης οι εργαζόμενοι έπαιρναν επιπλέον μισθό αυτός καταργήθηκε αλλά οι συνολικές τους αποδοχές δεν μειώθηκαν καθώς ενσωματώθηκε στο βασικό.

To «σενάριο τρόμου», που έχουν επεξεργαστεί για εμάς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ και μπορεί να ενεργοποιηθεί το Μάρτιο ή τον Ιούνιο, προβλέπει επίσης:

* Τριετές πάγωμα μισθών στο Δημόσιο

* Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ

* Περιορισμό των αγαθών με χαμηλό ΦΠΑ

* Απελευθέρωση απολύσεων

* Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας

* Σύνταξη στο σύνολο των εργάσιμων χρόνων

* Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

* Μείωση ποσοστού αναπλήρωσης συντάξεων

* Περιορισμός πρόωρων - αναπηρικών συντάξεων.

Ισχυρές πιέσεις θα δεχτεί η χώρα μας για περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, συρρίκνωση των δημοσίων επιχειρήσεων και κατάργηση όσων παραμένουν ανενεργές και για την απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων.

Τα μέτρα λιτότητας που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες για λογαριασμό μας μπορούν να μας τα επιβάλλουν ερήμην μας με βάση τη συνθήκη της Λισαβόνας η οποία ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη της όταν αυτά μπαίνουν σε ειδικό καθεστώς επιτήρησης, όπως συνέβη με τη χώρα μας.

Σχετικό: Η παγκόσμια οικονομία με παραδείγματα και οι κατηγορίες μισθών...

obrazek

eΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ: Έχεις 2 αγελάδες και δίνεις τη μία στο γείτονά σου


eΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου δίνει λίγο γάλα


eΦΑΣΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση παίρνει και τις δύο και σου πουλά λίγο γάλα


eΝΑΖΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, η κυβέρνηση τις παίρνει και σε σκοτώνει κιόλας


eΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ : Έχεις 2 αγελάδες , η κυβέρνηση παίρνει και τις 2, σκοτώνει τη μία, αρμέγει την άλλη και στο τέλος πετά το γάλα


eΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ : Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία, αγοράζεις ένα ταύρο, πολλαπλασιάζεις το κοπάδι και η οικονομία αναπτύσσεται ομαλά. Στη συνέχεια, πουλάς όλο το κοπάδι, γίνεσαι εισοδηματίας και ζεις καλύτερα.


eΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες, πουλάς τη μία και αναγκάζεις την άλλη να παράγει το γάλα που αντιστοιχεί σε 4 αγελάδες. Αργότερα, προσλαμβάνεις έναν εμπειρογνώμονα για να αναλύσει τους λόγους για τους οποίους η αγελάδα έπεσε νεκρή.


eΓΑΛΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες και απεργείς επειδή θέλεις 3.


eΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να έχουν το 1/10 του μεγέθους τους και να παράγουν 20 φορές περισσότερο γάλα. Μετά σχεδιάζεις ένα έξυπνο καρτούν, το ονομάζεις COWKEMON και το πουλάς σε όλο τον κόσμο.


eΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις 2 αγελάδες και τις ανασχεδιάζεις έτσι ώστε να ζουν 100 χρόνια, να τρώνε μία φορά το μήνα και να αυτοαρμέγονται.


eΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες αλλά δεν ξέρεις που είναι, έτσι κάνεις διάλειμμα για φαγητό.


eΡΩΣΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, τις μετράς και μαθαίνεις ότι στην πραγματικότητα έχεις 5. Τις ξαναμετράς και μαθαίνεις ότι έχεις 42. Την Τρίτη φορά μαθαίνεις ότι έχεις δύο ξανά. Μετά σταματάς να μετράς και ανοίγεις ακόμη ένα μπουκάλι βότκα.


eΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, 300 ανθρώπους να τις αρμέγουν, ισχυρίζεσαι ότι εξασφαλίζεις πλήρη απασχόληση και υψηλή παραγωγικότητα και συλλαμβάνεις τον δημοσιογράφο που ανακοινώνει τους παραπάνω αριθμούς.


eΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες, τις πουλάς όσο-όσο, με τα λίγα χρήματα που σου δίνουν δίνεις προκαταβολή για να πάρεις αυτοκίνητο, το οποίο αποπληρώνεις σε 7.083 δόσεις.


eΙΝΔΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Έχεις δύο αγελάδες και απλά τις λατρεύεις (είναι ιερό ζώο στην Ινδία)


eΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ : Έχεις δύο αγελάδες και είναι και οι δύο τρελές


obrazek

obrazek


Ποια από τις παρακάτω κατηγορίες μισθού έχετε; Δείτε και αποφασίστε!

Ο μισθός Κρεμμύδι:
Τον βλέπεις, τον πιάνεις και μετά κλαις.

Ο μισθός Σύντροφος:
Σου κάνει τη ζωή δύσκολη, αλλά δεν ζεις χωρίς αυτόν.

Ο μισθός Δίαιτα:
Σε κάνει να τρως κάθε φορά λιγότερο.

Ο Μισθός Ατλαντίδα:
Υπάρχουν αμφιβολίες για την ύπαρξη του.

Ο μισθός Black Humor:
Όταν τον δεις, γελάς για να μην κλάψεις.

Ο Μαγικός μισθός:
Εξαφανίζεται ως δια μαγείας.

Ο μισθός Καταιγίδα:
Δεν ξέρεις πότε θα έρθει, και πόσο θα κρατήσει.

Ο μισθός Προφυλακτικό:
Σε ενοχλεί.. αλλά σε σώζει.

Ο μισθός Ανήμπορος:
Σ’ αφήνει στα κρύα του λουτρού όταν τον χρειάζεσαι.

Ο μισθός, Περίοδος:
Έρχεται μία φορά το μήνα και κρατάει 3 έως 5 ημέρες.

Ο μισθός Έβερεστ:
Ποτέ δεν πρόκειται να κουνηθεί από τη θέση του..

Ο μισθός Πρόωρη εκσπερμάτιση:
Μόλις τον βάλεις μέσα, στην τσέπη σου, τελειώνει!!

obrazek========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.