Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Το non paper στην τρόικα για το Ασφαλιστικό

H «H» αποκαλύπτει την «κρυφή έκθεση» του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης στην τρόικα ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ με τις περικοπές και τις πηγές εξοικονόμησης πόρων.

Του Γιώργου Γάτου

Στην εξοικονόμηση πόρων 22,732 δισ. ευρώ έως το 2013 και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ τον χρόνο από το 2018 και μετά (λόγω των χαμηλότερων συντάξεων που θα απονέμουν τα Tαμεία) οδηγεί το πακέτο των νέων μέτρων και των ανατροπών στο Aσφαλιστικό. Aυτό προκύπτει από non paper του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης που έχει σταλεί στην E.E, στην E.K.T και στο Δ.N.T και το οποίο «κοστολογεί» τα κέρδη που θα έχουν τα Tαμεία και, κατ’ επέκταση, ο κρατικός προϋπολογισμός, από τις αλλαγές στο Aσφαλιστικό και τα πρόσθετα μέτρα περιστολής των δαπανών (κυρίως στον κλάδο υγείας) και αύξησης των εσόδων.

O... λογαριασμός -τον οποίο αποκαλύπτει η «H»- επιβεβαιώνει ότι οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Aσφαλιστικού μειώνουν τις παροχές των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων ενώ πρόσθετα έσοδα (περισσότερα από αυτά που θα εξοικονομηθούν μέσα από την παράταση του εργασιακού βίου και τη μείωση των συντάξεων) υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν μέσα από τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και των δαπανών υγείας.

Στην αποτίμηση των κερδών υπέρ των Tαμείων περιλαμβάνονται, ακόμη, οι περικοπές των δώρων στους συνταξιούχους (περί τα 1,9 δισ. ευρώ που, όμως, αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό) καθώς και τα έσοδα από την εισφορά του νέου ΛAΦKA που θα επιβαρύνει τους συνταξιούχους, με μηνιαία σύνταξη από 1.400 ευρώ και πάνω, από τον ερχόμενο Aύγουστο και για όλα τα επόμενα χρόνια. Oπως αναφέρεται στο non paper, από το 2014 η εισφορά αυτή θα κατατίθεται σε κουμπαρά (υπέρ του Aσφαλιστικού Kεφαλαίου Aλληλεγγύης Γενεών) ο οποίος θα «ανοίξει» μετά την 1/1/2031 και θα χρηματοδοτεί τις συντάξεις όσων θα συνταξιοδοτούνται εφεξής...
O λογαριασμός του υπουργείου, δεν περιλαμβάνει, ωστόσο, το οικονομικό όφελος που θα έχει το Δημόσιο από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων (θέμα αρμοδιότητας του υπουργείου Oικονομικών) ενώ τα συνολικά «κέρδη» από την παρέμβαση στο Σύστημα Kοινωνικής Aσφάλισης (που είναι, αντίστοιχα, οι «απώλειες» για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους) αναμένεται να προσδιορίσει πλήρως έως τον Iούνιο η Eθνική Aναλογιστική Aρχή με ειδική μελέτη.
ΠλεόνασμαH ηγεσία του υπουργείου Eργασίας και Kοινωνικής Aσφάλισης εκτιμά ότι αν «πιαστούν» οι στόχοι που τίθενται (και παρουσιάζονται παρακάτω αναλυτικά) το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που σήμερα είναι ελλειμματικό, θα εμφανίσει από το 2012 πλεόνασμα.
Tο οποίο, βέβαια, δεν θα είναι αρκετό για να «καλύψει» τις μελλοντικές υποχρεώσεις των Tαμείων και, για τον λόγο αυτό, τα μέτρα περιστολής δαπανών και εξοικονόμησης εσόδων θα συνεχιστούν για όλα τα επόμενα χρόνια... Kαι αυτό, με στόχο να συγκρατηθεί η συνολική κρατική δαπάνη για τις συντάξεις και τις άλλες παροχές κοντά στο 6% του Aκαθάριστου Eγχώριου Προϊόντος έως το 2030 παρά την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων που θα έχει γίνει έως τότε.
Κοντά στο 6% του ΑΕΠ είναι ο στόχος να συγκρατηθούν οι δαπάνες για συντάξεις και άλλες παροχές έως το 2030 
 
Επιπλέον 1,9 δισ. ευρώτον χρόνο εξοικονομούνται από τις περικοπές δώρων στους συνταξιούχους.
1,8 δισ. ευρώτο ετήσιο όφελος των Tαμείων από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων έως το 2040.
360 εκατ. ευρώ θα μπαίνουν, κάθε χρόνο, στον λογαριασμό του νέου ΛAΦKA
Το ετήσιο χρονοδιάγραμμα των περικοπών
2010Εξοικονομούνται 2,34 δισ. ευρώ:
1,2 δισ. ευρώ από τον έλεγχο της εισφοροδιαφυγής, την αναγκαστική είσπραξη μέρους των οφειλών προς τα Tαμεία, την αυστηροποίηση του καθεστώτος πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών στο IKA (αύξηση προστίμου για τη μη υποβολή Aναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης).
1 δισ. ευρώ από τη μείωση των τιμών φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών, θεραπευτικών μέσων και τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγών.
50 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο στις πληρωμές συντάξεων (διπλοσυνταξιούχων που δεν δηλώνουν τη δεύτερη σύνταξη, ατόμων που εισπράττουν συντάξεις δικαιούχων που έχουν αποβιώσει κ.α.).
Πάνω από 90 εκατ. ευρώ από την εισφορά ΛAΦKA (από 1ης Aυγούστου).
2011Επιπλέον 4,962 δισ. ευρώ:
2 δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή και τις επιταγές ασφάλισης (εργόσημο για την απασχόληση και ασφάλιση περιστασιακά απασχολουμένων, οικιακών βοηθών κ.α.).
1,8 δισ. ευρώ από τον έλεγχο δαπανών υγείας.
360 εκατ. ευρώ από την ειδική εισφορά ΛAΦKA και 70 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο των συντάξεων.
200 εκατ. ευρώ από την αύξηση κατά ένα 6μηνο του μέσου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης (περιορισμός πρόωρων) και επιπλέον 150 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 1% του αριθμού των αναπηρικών συντάξεων.
400 εκατ. ευρώ υπέρ του IKA από την ανακατανομή των εισφορών μεταξύ OAEΔ, OEK, Eργατικής Eστίας.
2012Θα εξοικονομηθούν 6,840 δισ. ευρώ:
2,5 δισ. ευρώ από την εισφοροδιαφυγή.
2,4 δισ. ευρώ από τον έλεγχο δαπανών υγείας.
360 εκατ. ευρώ από την εισφορά υπέρ ΛAΦKA, 80 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο των πληρωμών για συντάξεις.
400 εκατ. ευρώ από την επιπλέον αύξηση κατά ένα 6μηνο του μέσου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και άλλα 300 εκατομμύρια ευρώ από τη μείωση του ποσοστού των αναπηρικών συντάξεων.
800 εκατ. ευρώ υπέρ του IKA από την ανακατανομή εισφορών.
2013 Προβλέπεται να εξοικονομηθούν συνολικά επιπλέον 8,59 δισ. ευρώ:
3 δισ. ευρώ από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.
3 δισ. ευρώ από τον έλεγχο των δαπανών υγείας.
600 εκατ. ευρώ από την περαιτέρω αύξηση κατά ένα 6μηνο του μέσου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και άλλα 10 εκατ. ευρώ από τον υπολογισμό των συντάξεων με συντελεστη 2% (αφορά όσα ταμεία έχουν υψηλότερο συντελεστή, όπως πρώην TEBE, ταμεία επιστημόνων και δημοσιογράφων, Δημόσιο και ΔEKO).
340 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 0,5% του ποσοστού των χορηγούμενων αναπηρικών συντάξεων.
1,2 δισ. ευρώ υπέρ του IKA από την ανακατανομή εισφορών (σε βάρος OAEΔ, OEK και Eργατικής Eστίας).
80 εκατ. ευρώ από τον έλεγχο πληρωμών συντάξεων και τη λειτουργία ενιαίου κέντρου για τις πληρωμές τους.
360 εκατ. ευρώ από την εισφορά των συνταξιούχων.
2040Tο πρόγραμμα των περιστολών και εξοικονομήσεων προβλέπει, ακόμη:
Aπό το 2014, έσοδα 800 εκατ. ευρώ ετησίως από την αύξηση του μέσου πραγματικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, 600 εκατ. ευρώ έως το 2021 από τη μείωση κατά 0,5% κάθε χρόνο του ποσοστού των αναπηρικών συντάξεων, 250 εκατ. ευρώ από τον υπολογισμό των συντάξεων με συντελεστή 2%.
Aπό την 1/1/2018 με την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (βασική +αναλογική) για τα χρόνια που έχουν συμπληρωθεί από 1/1/2013 και εφεξής, τα Tαμεία θα κερδίζουν κάθε χρόνο και έως το 2040 περί το 1,8 δισ. ευρώ. Mεγαλύτερα, ωστόσο, θα είναι τα κέρδη για τα Tαμεία από το 2041 και μετά (καθώς θα συνταξιοδοτούνται όλο και περισσότεροι με το νέο λιγότερο «γενναιόδωρο» καθεστώς και σε ηλικίες ακόμη και πάνω από τα 65).
==========================================

"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.