Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Περί της γέννησης της γαλέρας στη Μυκηναϊκή Εποχή


Στις 17 Φεβρουαρίου 2010 δόθηκε μια διάλεξη στο κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard, στο Ναύπλιο, με θέμα «Περί της γέννησης της γαλέρας στη Μυκηναϊκή εποχή».  Τη διάλεξη έδωσε ο Michael Wedde καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας, Ιστορίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην Αθήνα.

Παραβρέθηκα λοιπόν για να ακούσω τι είχε να μας πει ο καθηγητής κος Michael Wedde. Πραγματικά ο κος καθηγητής είχε κάνει μια πολύ καλή εργασία πάνω στο θέμα το οποίο αναφερόταν. Οι παρευρισκόμενοι  με πολύ προσοχή άκουγαν επί μιάμιση ώρα την ανάλυση που έκανε πάνω στο θέμα.

Αναφέρθηκε στο πως ξεκίνησε ο άνθρωπος και δει ο Μυκηναίος να κατασκευάζει «γαλέρες», ποια ήταν η εξέλιξή τους, τι στοιχεία έχομε πάνω στην εξέλιξη της «γαλεροποιϊας» και από πού και πολλά άλλα. Ήταν μια εμπεριστατωμένη μελέτη με πολλά ευρήματα από θραύσματα πίθων που έχουν βρεθεί διάσπαρτα στον Ελληνικό χώρο. Ο κύριος καθηγητής μιλούσε σχεδόν άπταιστα Ελληνικά και αυτό προσωπικά με εξέπληξε γιατί η ορολογία που χρησιμοποιούσε ήταν πράγματι δύσκολη.

Όμως αν και το θέμα είναι πολύ δύσκολο, γιατί αναφερόμαστε σε μια πολύ μακρινή εποχή, τα ευρήματα δύσκολα, οι γνώμες διίστανται τις περισσότερες φορές και ειδικά ως προς τη χρονική περίοδο, που πάντα, δεν ξέρω για ποιους λόγους, αλλά είναι μικρότερη των πραγματικών, εγώ είχα  μια απορία που μου τριγυρνούσε το μυαλό όση ώρα παρακολουθούσα την διάλεξη...

Το εθνικό ξεπούλημα – Το μεγάλο φαγοπότι

Ποιοι - αλήθεια - ερήμην του Ελληνικού Λαού πήραν την απόφαση να παραβούν την Ιδρυτική Διακήρυξη του Ελληνικού Κράτους που λέγει στην Α΄ Εθνοσυνέλευση: 

« ... Είμεθα απόγονοι του ενδόξου γένους των Ελλήνων ...» (Σεμέλη-Κασσιανή Τραυλού)*

Ποιοι - αλήθεια - ερήμην μας επεξεργάσθηκαν το σχετικό νομοσχέδιο, με το οποίο παραχωρείται, ξεπουλιέται, η βασικότερη και η πολυτιμότερη ιδιότητα-ιδιαιτερότητα ενός έθνους, η Ιθαγένεια;

Ποιοι, ερήμην μας, με προσπάθειες και κινήσεις βεβιασμένες, ύπουλες και προδοτικές, εκχωρούν προς πάσα κατεύθυνση τα ιερά της Ελληνικής φυλής, για τα οποία έχουν αγωνισθεί, έχουν διασυρθεί, έχουν δολοφονηθεί, έχουν χύσει το αίμα τους, έχουν αφήσει τα κόκαλά τους - που παραμένουν ως σήμερα άταφα στις κορυφές και τα φαράγγια της Πίνδου, πλήθος ΕΛΛΗΝΩΝ για την ύπαρξη της Ελλάδας, κατά τον γεωγραφικό χώρο και κατά τη βαθύτερη έννοια, του Ελληνικού γένους και του Ελληνικού έθνους;

Κερδισμένοι και χαμένοι από την κρίση


Του Νίκου Κοτζιά

Κερδισμένοι είναι οι αναδυόμενες δυνάμεις, τράπεζες και οι ΗΠΑ

Η ιστορία σύμφωνα με την οποία στην κρίση όλοι χάνουμε εξίσου είναι ένα κλασσικό παραμύθι της νεοφιλελεύθερης σκέψης.

Στην πραγματικότητα από την κρίση οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι αναδυόμενες οικονομίες της ανατολής – Ασίας που διατηρούν υψηλά ποσοστά ανάπτυξης. Στο δε τελευταίο τρίμηνο του 2009, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν 10% για την Κίνα. 8% για την Ινδία και 18% (!) για την Ταϊβάν. 

Κερδισμένες είναι και οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες οι οποίες αφού προκάλεσαν το σκάσιμο με τις φούσκες σε χρηματιστήριο και στην αγορά οικίας, έβαλαν το κράτος που τόσο μίσησαν, στα ισχυρά κέντρα του κόσμου (πριν από όλα στις ΗΠΑ), να τις σώσει από τις συνέπειες των δικών τους ενεργειών. Στη συνέχεια, οργάνωσαν επίθεση κερδοσκοπίας σε βάρος πιο αδύνατων κρατών προκειμένου μέσα από την λεηλασία της οικονομίας τους να επιστρέψουν και πάλι σε κέρδη...

Δεν δικαιούμαστε ταυτότητες, ακόμη κι αν γεννηθήκαμε εδώ, δεν έχουμε πολιτικά δικαιώματα, δεν έχουμε τίποτα.

Ο ΕΡΙ,Ο ΑΡΜΠΕΡ ΚΑΙ Η ΜΑΤΙΛΝΤΑ
Τρία παιδιά μεταναστών από την Αλβανία περιγράφουν στην «Ε.Ε.»
ξενόφοβες και ρατσιστικές συμπεριφορές, καθώς και απίστευτες καταστάσεις παραλογισμού,
που αντιμετωπίζουν καθημερινά εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας
 
    Ο Έρι είναι 26 ετών από τα Τίρανα, ο Άρμπερ 29 ετών από την Αυλώνα και η Ματίλντα 23 ετών από το Μπεράτι. Είναι όλοι παιδιά Αλβανών μεταναστών. Έχουν έρθει από μικροί στην Ελλάδα, ήδη διανύουν τη δεύτερη δεκαετία παραμονής τους στη χώρα μας, έχουν πάει στο ελληνικό σχολείο, γνωρίζουν πολύ καλά την νεοελληνική γλώσσα και ιστορία και εργάζονται νόμιμα, όπως οι περισσότεροι των συμπολιτών μας. Πρόκειται για νέους, που έχουν ενσωματωθεί στον κοινωνικό ιστό της χώρας μας και έχουν προσαρμοστεί στον τρόπο ζωής των Νεοελλήνων διατηρώντας πάντα την δική τους άποψη και στάση ζωής. Βλέποντάς τους κάποιος στον δρόμο θα νόμιζε, ότι είναι καθημερινοί συμπολίτες μας και όχι Αλβανοί μετανάστες.

Τρία χρόνια μετά τον θάνατό του Μπάμπη Μπακάλη


Ο μεγάλος Λαϊκός συνθέτης, στιχουργός, εκτελεστής αλλά και τραγουδιστής.
.
Ο δήμαρχος Περιστερίου οφείλει να τιμήσει τον μεγάλο Λαϊκό


Του Κώστα Λαλένη
υπ.δημάρχου

Από τον Μάρτη του 2007 το χώμα της πόλης του Περιστερίου που τόσο αγάπησε σκεπάζει τον μεγάλο συνθέτη.

Ο Μπάμπης [Λάμπρος] Μπακάλης υπήρξε από τους σημαντικότερους συνθέτες του λαϊκού μας τραγουδιού, που σημάδεψε με τις επιτυχίες του το λαϊκό πεντάγραμμο για δεκαετίες ολόκληρες, τραγούδησε τις χαρές και τις πίκρες ενός ολόκληρου λαού και ανέδειξε πολλούς μεγάλους μετέπειτα ερμηνευτές.
Γεννήθηκε το 1920 στα Κανάλια της Καρδίτσας και από τα νεανικά του χρόνια ασχολήθηκε με το μπουζούκι.
Από το 1944 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και αρχίζει να καταπιάνεται και με την σύνθεση που αποδείχθηκε στην πορεία ότι ήταν το μεγάλο του ταλέντο.

«Όχι» στην οικονομική υποδούλωση ! Ανοικτή επιστολή προς τον ευρωβουλευτή Χατζημαρκάκη

Ο Ιωσήφ Ζησιάδης είναι ο πρώτος μετανάστης βουλευτής στην Ελβετία. Βουλευτής κι όχι βολευτής, που τιμάει την πολιτική και την Ελλάδα. 
Στο πλευρό των εργαζομένων και των λαών που αγωνίζονται για την Εθνική Ανεξαρτησία τους. Πρόσφατα βρέθηκε στην αποκλεισμένη Γάζα, για να συμπαρασταθεί στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού (Γάζα, 15 - 18 Γενάρη 2010)
 * Για να μην ξεχνάμε ποιός είναι ο Ιωσήφ Ζησιάδης: Κουράκης - Ζησιάδης (ο πρώτος μετανάστης βουλευτής στην Ελβετία): Αξίζουν και τιμούν τη λαϊκή ψήφο!

Ανοικτή επιστολή προς τον ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή του Φιλελεύθερου κόμματος της Γερμανίας, Γ. Χατζημαρκάκη, που υποστηρίζει την επιβολή σκληρής λιτότητας στην Ελλάδα, έστειλε ο αριστερός βουλευτής της Ελβετίας, επίσης ελληνικής καταγωής, Ιωσήφ Ζησιάδης.

«Αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω τη βαθύτατη αποστροφή μου απέναντι σε τόση μεγάλη έλλειψη αλληλεγγύης προς το μέλλον του λαού μας και το νόμιμο δικαίωμά του για ελευθερία και εθνική κυριαρχία.

Τα λεγόμενά σας είναι ένα δυνατό ράπισμα σε όλες αυτές τις γυναίκες και αυτούς τους άνδρες που αγωνίστηκαν στη διάρκεια της ιστορίας μας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας.

Τα λεγόμενά σας είναι ένα δυνατό ράπισμα σε όλους αυτούς τους Έλληνες μετανάστες, στους οποίους ανήκουμε κι εμείς, που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους για να οικοδομήσουν με τον ιδρώτα και το αίμα τους τις οικονομίες των πιο μεγάλων καπιταλιστικών ευρωπαϊκών χωρών και πολλών άλλων.

Γερμανικό Video με ελληνικούς υπότιτλους (εκπομπή του κρατικού φορέα ARD)

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Μία λατινική παροιμία η οποία λέει πως δεν είναι ηθικό καθετί που επιτρέπεται..."Τι το όφελος από τους νόμους, όταν δεν υπάρχει ηθική;"

Προβάδισμα Κώστα Χατζή από τα Γιάννινα...(gianniotis)
Το συνεδριακό κέντρο του Du Lac υποδέχτηκε εκατοντάδες νέους και νέες της Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. και της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα προσυνέδρια, στη Θεσ/νίκη, στην Καβάλα, στο Ηράκλειο, και στην Πάτρα, καταλήγοντας στις 18 Απριλίου όπου άτομα ηλικίας 16 έως 32 ετών ανά την Ελλάδα μπορούν να προσέλθουν στις κάλπες και να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της Ο.Ν.ΝΕ.Δ.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν ο κ. Μαρκόπουλος, ο κ. Μιχαλολιάκος, που καταχειροκροτήθηκε από τους νέους που του έδειξαν για ακόμη μία φορά τη συμπάθειά τους, ο Γ.Γ. της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Κώστας Τασούλας, ο κ. Σ. Καλογιάννης, ο κ. Α. Φούσας, ο κ. Ν. Γερασιμίδης, ο κ. Θ. Σολδάτος, ο Δήμαρχος κ. Ν. Γκόντας, ο Νομάρχης Ιωανίνων κ. Α. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Τύμφης Γ. Σουκουβέλος.

Μέχρι τώρα την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν την προεδρία της νεολαίας της ΝΔ έχουν εκδηλώσει τέσσερα στελέχη: Ανδρέας Παπαμιμίκος, Κώστας Χατζής, Βασίλης Αξιώτης και Κώστας Ιωάννου με επικρατέστερους τους δύο πρώτους.

Ο κ. Παπαμιμίκος ήταν πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και στενός συνεργάτης του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Ο κ. Χατζής διετέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Εύβοιας και ήταν στενός συνεργάτης του...

Γιατί το σύστημα της Ντόρας θέλει να βγάλει πρόεδρο στην ΟΝΝΕΔ;

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την εξής επιστολή:
  
Αγαπητέ Φάκτορα
 Δεν ξέρω αν στην Ρηγίλλης παρακολουθούν την μπλογκόσφαιρα, τώρα που εξελέγη ο Σαμαράς, αλλά  αν  αφήσουν τα λιβάνια και ασχοληθούν λίγο μαζί της θα διαπιστώσουν την εξής τραγελαφική κατάσταση: Ελάχιστα μπλογκ, που ειδικεύονται όμως στην λάσπη και την παπαρολογία για να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, διαγκωνίζονται για το ποιο θα δημοσιεύσει την πιο αποκλειστική είδηση από την Ρηγίλλης και την ΟΝΝΕΔ. Και ποιο θα κάψει το περισσότερο λιβάνι. Εντελώς συμπτωματικά τα ίδια μπλογκς δεν είχαν αφήσει ούτε σταγόνα λάσπης της Αγίας Οικογένειας που να μην την είχαν πετάξει εναντίον του Σαμαρά. 

 Η γνώμη μου, ύστερα από σχετική έρευνα, είναι ότι τα σχετικά δημοσιεύματα εξυπηρετούν το παραπαίον σύστημα της Ντόρας που σε μια υπαρξιακή αναλαμπή θέλει να επιβάλει ως πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ τον κ. Παπαμιμίκο.

 Ο στόχος της συγκεκριμένος:

Γιώργος Καράμπελας, ο δημοσιογράφος που αρνήθηκε 2 εκ. δολάρια και αντιστάθηκε σθεναρά στα βρώμικα σενάρια



Διαβάζουμε στο zougla.gr:


Στα χνάρια ενός ανθρώπου που από τη Ν. Υόρκη της δεκαετίας του ΄80, όπου ασχολείτο με εκδόσεις, εμπλέκεται στους σκοτεινούς κύκλους της αμερικανικής αντιτρομοκρατίας, κάνει «περίεργες» προτάσεις σε Έλληνες δημοσιογράφους και επανεμφανίζεται στην Αθήνα στην αγκαλιά της ελίτ των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, της εταιρείας SAIC.

Ας δούμε πως οι άνθρωποι που προσπάθησαν να εμπλέξουν τον Ανδρέα Παπανδρέου με την 17Ν, συνεργάζονται σήμερα με στενούς φίλους της οικογενείας Παπανδρέου και πως επανέρχονται στη δημοσιότητα, αυτή τη φορά ως εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο Siemens.

28 Φλεβάρη 1968 28 Φλεβάρη 2010: 42 χρόνια από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΚ.


28 Φλεβάρη 1968 28 Φλεβάρη 2010: 42 χρόνια από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΚ. Όποιος δεν έχει μνήμη δεν έχει μέλλον
-------
Π.Α.Κ. Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Άγνωστα ντοκουμέντα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα (1968-1974)

http://stoxasmos-politikh.blogspot.co...
"...Στόχος μας είναι η εγκαθίδρυση για πρώτη φορά της Λαϊκής Κυριαρχίας στην Ελλάδα. Γιατί στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ δημοκρατικό πολίτευμα που σεβόταν τις λαϊκές δυνάμεις, τη φωνή του λαού.
Δεν μπορεί ο χωροφύλακας, ο ασφαλίτης, ο καταδότης να κυβερνά την Ελλάδα. Κάποτε πρέπει ο λαός να αισθανθεί ελεύθερος να εκφράζει τη θέλησή του και αυτός να καθορίσει την τύχη της χώρας του όπως θέλει. Τα κόμματα να κινηθούν ελεύθερα. Σεβασμός στη θέληση του λαού.
Σήμερα διάλεξα τη Σουηδία για να ανακοινώσω την ίδρυση του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος. Η οργάνωση αυτή έχει μόνο ένα στόχο:
Την απελευθέρωση της χώρας μας και θα διαλυθεί όταν η Δημοκρατία ξαναγυρίσει στην Ελλάδα []. 


========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Όποιος δεν έχει μνήμη δεν έχει μέλλον…

28 Φλεβάρη 1968 – 28 Φλεβάρη 2010: 42 χρόνια από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΚ
(κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση)
«Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων και η παγιωμένη κοινωνία δείχνει να φοβάται τα’ ανατρεπτικά περιεχόμενα της μνήμης»
Herbert Marcuse (1898 – 1979)


O Aνδρέας Παπανδρέου ζει στις καρδιές των απλών ελλήνων πολιτών. Η ίδρυση του ΠΑΚ άλλαξε την πορεία της σύγχρονης ελληνικής αριστεράς (42 χρόνια ΠΑΚ)

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Π.Α.Κ. Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα Αγνωστα ντοκουμέντα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα (1968-1974)

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ - Νίκος Κλειτσίκας
Πρόλογος Γιάννη Τσεκούρα
Πρόλογος Κώστα Τσίμα
Ο ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
1969
1970
1971
1972
1973
1974
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΚ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΑΡΚΤΙΚΟΛΕΞΑ
ΠΗΓΕΣ - ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ
[…] Αγαπημένοι αδελφοί της Σουηδίας.
Ξενιτεμένοι αδελφοί, και τώρα και εγώ μαζί σας ξενιτεμένος. Μεγάλη η δική μου τιμή που είμαι μαζί σας απόψε. Γιατί είχα ποθήσει και είχα πονέσει να ξαναβρεθώ κοντά στην ελληνική νεότητα, να νοιώσω τον παλμό της όπως τον ένοιωσα και τον νοιώσαμε στην Ελλάδα πριν από της 21η Απριλίου.
Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι μπροστά σε έναν παλλόμενο ελληνισμό έξω από την Ελλάδα. Σας βεβαιώνω από τα βάθη της καρδιάς μου, αυτό μου δίνει μεγάλη συγκίνηση και συγχρόνως απεριόριστη αισιοδοξία.
Σας φέρνω από την πατρίδα μας πρώτα ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης, γιατί όλος ο ελληνικός λαός ζει με τα νέα των Ελλήνων του εξωτερικού, με τα νέα όλης της δράσης και των ξένων, και των Ελλήνων που βοηθάνε το έργο της απελευθέρωσης.
Στην Ελλάδα μας είναι σαν τα χρόνια της κατοχής. Τα βράδια παλεύουν να βρουν ξένα ραδιόφωνα. Να ακούσουν το BBC, το Γαλλικό Ραδιόφωνο, τη Φωνή της Αλήθειας.
Είναι βαριά, δύσκολη, σκληρή, αποφασισμένη δικτατορία. Τέτοιο καθεστώς τρόμου δεν έχει ξαναπεράσει στην Ελλάδα. Ο Έλληνας δεν χαμογελάει. Πάει η μουσική. Πάει το τραγούδι. Πάει το καφενείο. Πάει η ταβέρνα. Δεν είναι η Ελλάδα μας πια. Υπάρχει εθνικό πένθος. Από το πρωί ως το βράδυ και από το βράδυ ως το πρωί.
Το πρώτο μήνυμα που σας φέρνω, πως ο λαός μας δεν έχει ανεχτεί τη δικτατορία. Πως θα δώσει το παρόν. Θα το δώσει σκληρά το παρών. Η νεότητα εντάσσεται στον αγώνα. Εντάσσεται προσεκτικά, έξυπνα αυτή τη φορά, και όταν έρθει η ώρα να αναμετρηθεί η χούντα με τον ελληνικό λαό, ο λαός θα νικήσει. Η Δημοκρατία θα νικήσει.
Εσείς οι Έλληνες της Σουηδίας, η σουηδική κυβέρνηση και ο λαός αυτής της χώρας, έχετε παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και έχετε προσφέρει πάρα πολλά στον αγώνα. Έχετε προσφέρει πάρα πολλά και σε εμένα προσωπικά, γιατί αν δεν ήταν αυτός ο αγώνας στο εξωτερικό, δεν θα ήμουν ελεύθερος. Όπως και ο Θεοδωράκης δεν θα ήταν ελεύθερος. Αν και άλλες χώρες είχαν πάρει την ίδια θέση, όπως η Σουηδία, είμαι βέβαιος, είμαστε όλοι βέβαιοι ότι η χούντα δεν θα είχε επιζήσει ούτε μήνες.
Υπάρχει στην Ελλάδα, αγαπητοί μου φίλοι, τρομοκρατία απίστευτη. Υπάρχουν βασανιστήρια που ξεπερνάνε εντελώς τη φαντασία. Ιστορίες που έχουν βγει από τις φυλακές είναι ανατριχιαστικές. Μου λένε ότι τέτοια βασανιστήρια δεν πέρασαν ούτε με την κατοχή. Είναι επιστημονικά φτιαγμένα πράγματα. Χρησιμοποιούν τον ήχο, το θόρυβο, το φως, τη μοναξιά, την οικογένεια. Την άμεση βιολογική βία. Τα χρησιμοποιούν όλα χωρίς κανένα δισταγμό για να σπάσουν ανθρώπους, για να σπάσουν το ηθικό και πάνω από όλα για να πάρουν πληροφορίες. Αλλά ότι κι αν κάνουν, στο τέλος θα νικήσουμε.
Η χούντα θα πέσει, ο λαός θα νικήσει.
… Στόχος μας είναι η εγκαθίδρυση για πρώτη φορά της Λαϊκής Κυριαρχίας στην Ελλάδα. Γιατί στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ δημοκρατικό πολίτευμα που σεβόταν τις λαϊκές δυνάμεις, τη φωνή του λαού.
Δεν μπορεί ο χωροφύλακας, ο ασφαλίτης, ο καταδότης να κυβερνά την Ελλάδα. Κάποτε πρέπει ο λαός να αισθανθεί ελεύθερος να εκφράζει τη θέλησή του και αυτός να καθορίσει την τύχη της χώρας του όπως θέλει. Τα κόμματα να κινηθούν ελεύθερα. Σεβασμός στη θέληση του λαού.
… Σήμερα διάλεξα τη Σουηδία για να ανακοινώσω την ίδρυση του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος. Η οργάνωση αυτή έχει μόνο ένα στόχο:
Την απελευθέρωση της χώρας μας και θα διαλυθεί όταν η Δημοκρατία ξαναγυρίσει στην Ελλάδα […].

Σημείωση: Το βιβλίο αυτό είναι εξαντλημένο και δυστυχώς δεν υπάρχει προς το παρόν ενδιαφέρον του εκδότη για την επανέκδοση του...

(και) ο νοών νοείτω = (and) no more needs to be said (let him understand who can)

Νάσος

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

O Aνδρέας Παπανδρέου ζει στις καρδιές των απλών ελλήνων πολιτών. Η ίδρυση του ΠΑΚ άλλαξε την πορεία της σύγχρονης ελληνικής αριστεράς (42 χρόνια ΠΑΚ)

28 Φλεβάρη 1968 – 28 Φλεβάρη 2010
 

42 χρόνια από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΚ.

Λογάριαζαν και λογαριάζουν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους ότι η μνήμη δεν αρχειοθετείται!

28 Φλεβάρη 1968 – 28 Φλεβάρη 2010

42 χρόνια από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΚ.

Όποιος δεν έχει μνήμη δεν έχει μέλλον…

Αρνούμαστε να ξεχάσουμε! 

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

ΜΟΝΑΞΙΑ (Η ποίηση στο διαδίκτυο)


Αλήθεια ,
πόση μοναξιά στο πέταγμα σου,
μικρή πεταλούδα του ονείρου,
πάνω από την γκρίζα πολιτεία,
με τα θαμπά φώτα,
αμπaρωμένες οι πόρτες της ψυχής,
κλειστά τα παραθυρόφυλλα του ύπνου
και στο μεγάλο τραπέζι της σιωπής,
το ψωμί από τα όνειρα των πεινασμένων...

Αλήθεια ,
πόση μοναξιά στις γειτονιές του φεγγαριού,

Πολιτική επιπέδου... Focus!

Γεια σας,
αυτό που μας απασχόλησε αυτή την εβδομάδα περισσότερο ήταν το δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού Focus και ο "βιασμός" της Αφροδίτης της Μήλου. Αυτό το δημοσίευμα όμως δεν ήταν ικανό να μας κάνει να σκεφτούμε λογικά και να μας πεισμώσει ώστε να "στρώσουμε τον κώλο μας κάτω" και να δούμε τι θα κάνουμε για να ξεκολλήσουμε. Αντ' αυτού, αρχίσαμε τις εθνικιστικές μας κορώνες και θυμηθήκαμε αποζημιώσεις, χρυσό... ακόμα και τα αγάλματα που έχουν οι Γάλλοι (μαζί με αυτά και η Αφροδίτη της Μήλου).

Δεν διαφωνώ καθόλου ότι με την "παραποίηση" του αγάλματος, οι Γερμανοί μας προκαλούν. Ο χαρακτηρισμός ως "κακόγουστο" είναι πολύ ελαφρύς. Είναι ένα κατάπτυστο άρθρο και ένα πολύ προκλητικό μοντάζ.

Οι λεπτομέρειες που αναφέρουν στο άρθρο, μπορεί να είναι αληθινές σε μεγάλο βαθμό, όμως ακολουθούνται από τεράστια ειρωνεία και μηδενισμό. Μπορεί να είμαστε ένας λαός έξω καρδιά, όμως αυτό δεν είναι καινούριο... Δεν φάνηκε να τους ενοχλεί όσο τους παρουσιάζαμε παραποιημένα στοιχεία, ούτε όταν τους διασκεδάσαμε σε τουριστικές ή επαγγελματικές επισκέψεις στην χώρα μας. Αν λοιπόν οι ίδιοι, ως "αρχηγοί" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είχαν αντιληφθεί ότι τους παρουσιάζαμε τα νούμερα μπερδεμένοι αν τα νούμερα είναι απέναντί μας ή στο χαρτί, δεν φταίμε μόνο εμείς.

Ανοικτή Επιστολή της Γαλάζια νεολαίας προς το blog taxalia

Αγαπητοί μας blogger,

Εδώ και ΄ΜΕΡΕΣ προσπαθούμε να πάρουμε κάποια απάντηση απο τaxalia.blogspot  και πιθανή δημοσίευση της παρακάτω επιστολής μας για τα επανειλημμένα κολακευτικά δημοσιεύματα υπέρ της υποψηφιότητας ενός εκ των φερομένων διεκδικητών της προεδρίας της ΟΝΝΕΔ κ. Παπαμιμίκου. 
Επειδή αρχίζουμε να πιστεύουμε οτι η ΟΝΝΕΔ Α.Ε. έχει απλώσει τα δίχτυα της και στα blog (και ελπίζουμε πως θα διαψευστούμε) παρακαλούμε αν θεωρείτε οτι μπορείτε και αν πιστεύετε οτι δεν προσβάλλουμε κανένα απλά αναρωτιόμαστε να δημοσιεύσετε το παρακάτω κείμενο που εδώ και 3 ΜΕΡΕΣ στέλνουμε συνεχώς με email στα taxalia και δεν μπαίνουν καν στον κόπο να μας απαντήσουν. 
Αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο blog. Εκτός και αν μέχρι τις εκλογές ονομαστεί papamimikos.taxalia.blogspot που δεν μας ενοχλεί αρκει να το πούνε ξεκάθαρα.
Με όλο το σεβασμό και την αγάπη μας 
Γαλάζια νεολαία

Αγαπητό μας blog (taxalia),

Τίποτα δεν άλλαξε στον κόσμο των ανθρώπων εκτός από κάποιες χιλιάδες φυλλάδες που περιγράφαν κάτι για το οποίο δεν υπήρχε ...

Νύχτωσε άξαφνα. Μέσα στη μέση της μέρας κουράστηκε ο ήλιος και κατέβηκε από το άρμα του. Και βγήκε μια Πανσέληνος άγουρη να προϋπαντήσει τη Νύχτα. Κι ύστερα αυτή η παράδοξα κοντινή Σελήνη άρχισε να κλαίει. Σιωπηλά στην αρχή, σχεδόν αδιόρατα, κι έπειτα με τέτοιους λυγμούς που ζήλεψε ο αέρας που τόση ώρα την κοιτούσε με αλαζονία.


-Τι κλαις;


- Κλαίω για το πορφυρό σπίτι.


-Τι είναι το πορφυρό σπίτι;


- Είναι εκείνο το σπίτι στην άκρη της ελπίδας.


-Και δεν υπάρχει πια;


-Υπάρχει, αλλά ...


- Αλλά...;


- Αλλά δεν μπορώ πια εκεί να πάω...

Φούσκωσαν τα ποτάμια από τα δάκρυα της Σελήνης, ξύπνησαν οι θάλασσες και δυο νησιά μετακινήθηκαν κάπως από την αρχική τους θέση. Οι άνθρωποι φωτογράφιζαν το φαινόμενο και έγραφαν δεκάδες λέξεις για να το περιγράψουν.


-Και ποιος μένει σ' εκείνο το σπίτι;

“Η Ε.Ε. ζητάει από την Ελλάδα όχι μόνο μια σκληρή οικονομική πολιτική αλλά απαιτεί και αλλαγή της νοοτροπίας.

Φταίνε οι Γερμανοί; Φταίνε τα λαμόγια; Ή μήπως κι εμείς; (activistis)
Η επίθεση των ανθελλήνων εκδηλώθηκε, το πρώτον  από το Focus;
Οι Γερμανοί συντάκτες του περιοδικού μας κήρυξαν πόλεμο;
Δεν προηγήθηκαν οι επιθέσεις από τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, το Μπλούμπεργκ, τους διεθνείς χρηματιστηριακούς οίκους (ανοχής;),
η απέραντη και εκκωφαντική σιωπή αρχικά στήριξης των συνεταίρων μας,
η άνοδος των επιτοκίων,
οι ευρωπαϊκές δημοσκοπήσεις που ζητούν έξοδο από ΕΕ και άρνηση οικονομικής βοήθειας;
Δεν  προηγήθηκε η απαγόρευση της συμμετοχής μας στις αποφάσεις που θα πάρουν για την χώρα μας οι "συνεταίροι" μας; ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ.
Δεν αντιληφθήκαμε την δήλωση του Πρωθυπουργού ότι απωλέσαμε μέρος της Εθνικής κυριαρχίας;
Δεν υποδεχθήκαμε εις Αθήνας  τους απεσταλμένους της Αγίας Τριάδας των αγορών; ( ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ ) που θα ελέγξουν  ως καπιταλιστική ΥΠΕΔΑ την πορεία μας ως χώρας;
Δεν υπήρξε η αισιόδοξη δήλωση ότι η πορεία της χώρας μοιάζει μ' αυτήν του Τιτανικού;
Δεν μας έγινε, ως πολίτες, κατανοητή η κατάσταση την οποία περνάμε, και θα περνάμε, και θα περνάμε και τελειωμό δεν θα έχει;
Δεν έχουμε καταλάβει ότι το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο έχει φάει, όχι απλά το ψητό, αλλά έχει ρουφήξει ακόμη και το μεδούλι της δόλιας Ελλαδίτσας;
Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει, ότι παρ' ότι γνωρίζουμε όλοι πλέον τους κοπρίτες που άδειασαν τα ταμεία και τα έχουν ήδη φυγαδεύσει στο εξωτερικό, ότι κι εμείς - οι υποτιθέμενοι αθώοι - έχουμε συμμετάσχει σ' αυτό το καταστροφικό πλιάτσικο που έχει στήσει πλέον την χώρα μας με την πλάτη στον τοίχο;
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ:

Mε την Πένα ή το Ξίφος;

Τεράστιος διάλογος έχει αναπτυχτεί ανά τους αιώνες σχετικά με το εάν η πένα υπερέχει σε ισχύ του ξίφους ή αν ισχύει το αντίστροφο. Η συζήτηση αυτή φαίνεται πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μεταφερθεί στο εσωτερικό της ΟΝΝΕΔ καθώς οι δύο κυριότεροι διεκδικητές της θέσης του Προέδρου της γαλάζιας νεολαίας, Α. Παπαμιμίκος και Κ. Χατζής, φανέρωσαν τα πρώτα δείγματα της στρατηγικής τους στην έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου στα Γιάννενα.

Ο Α. Παπαμιμίκος έδειξε πως θα κινηθεί με το ξίφος. Με τη θορυβώδη συνοδεία των υποστηρικτών του από τη Θεσσαλονίκη, έδωσε απαντήσεις για την δικαστική του περιπέτεια ως μέλος του ΔΣ της ΕΥΑΘ την περίοδο που υπήρξε σύμβουλος του Υπουργού Ε. Στυλιανίδη και απάντησε σε όσους τον κατακρίνουν για τη ΟΝΝΕΔ ΑΕ τονίζοντας την ανάγκη της νεολαίας να αποκτήσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Παράλληλα, ανέλυσε τους άξονες λειτουργίας της νέας ΟΝΝΕΔ όπως την επιθυμεί, την ανάγκη για δημοκρατικότητα και συμμετοχή. Δεσμεύτηκε πως θα αναλύσει και θα συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις του για την νεολαία κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου ενώ δεν δίστασε να προτείνει την οριοθέτηση ανώτατου ορίου θητειών στις πολιτικές θέσεις της νεολαίας. Συγκινητική υπήρξε η στιγμή που ανέλυσε τις πολιτικές θέσεις από τις οποίες ο ίδιος υπηρέτησε τη νεολαία από το 1999. Σύνθημα του: Αξίζουμε Περισσότερα.

Ο Κ. Χατζής κινήθηκε με την πένα. Ανέλυσε με ηρεμία το όραμα των νέων ανθρώπων για την ΟΝΝΕΔ των αξιών, του ήθους και της πολιτικής. Ζήτησε από όλους μαζί να συνδιαμορφώσουν το όραμα για μία παράταξη που θα

ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΒΑΤΡΑΧΟΥ ...Να πηδήξουμε έξω από την κατσαρόλα.

Οι θεωρητικοί του Management συμβουλεύουν τα υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων να είναι συνέχεια σε εγρήγορση για να μην πέσουν σε εφησυχασμό και σε αδράνεια γιατί τότε θα μείνουν πίσω στον ανταγωνισμό και συνεπώς θα χάσουν τη δουλειά τους. Αυτόν τον εφησυχασμό τον αποκαλούμε «σύνδρομο του βάτραχου», γιατί οι Guru-Managers χρησιμοποιούν ως παράδειγμα το βάτραχο που όταν τον βάλλεις σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό κολυμπάει σαν χαρούμενος τρελός, αλλά όταν το νερό αρχίζει να ζεσταίνεται χαλαρώνει και το απολαμβάνει, μέχρι που το νερό αρχίζει να βράζει, οπότε ο βάτραχος γίνεται βατραχόσουπα γιατί στο μεταξύ έχει χάσει τις αισθήσεις του και τελικά έχει πεθάνει, γιατί δεν ήταν σε θέση να πηδήξει έγκαιρα έξω από την κατσαρόλα (1).
Όσα συμβαίνουν σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα, τα οποία οι γκουρού της οικονομίας της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς» και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης του Κεφαλαίου, τα αποκαλούν «οικονομική κρίση», θα μπορούσαμε να τα συγκρίνουμε με την κατσαρόλα του παραπάνω παραδείγματος, μέσα στην οποία κολυμπάει η εργαζόμενη ανθρωπότητα. Και όσο το νερό είναι κρύο υπάρχει μια κάποια κινητικότητα. Αργότερα που το νερό αρχίζει να ζεσταίνεται η εργαζόμενη ανθρωπότητα χαλαρώνει και απολαμβάνει, σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας, τη γλυκιά γοητεία της μπουρζουαζίας, που σημαίνει ότι εξοικειώνεται με τη «μοίρα» της και το κακό που τη βρίσκει

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Το γερμανικό κατοχικό δάνειο

Του Τάσου Μηνά Ηλιαδάκη*

Α. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ

Το Βερολίνο προκειμένου να αντιμετωπίσει τους στρατιωτικούς και στρατηγικούς του στόχους στην ευρύτερη ελληνική περιοχή, Λιβύη-Μ. Ανατολή-Βαλκάνια, είχε υποχρεώσει την Ελλάδα να κεφαλαιοδοτεί και να συντηρεί τα στρατεύματα που στάθμευαν σ’αυτήν και είχαν πεδίο δράσης την ευρύτερη περιοχή της. Αυτά ήταν υπερπολλαπλάσια από εκείνα των στρατευμάτων κατοχής. Επιπλέον η Ελλάδα ανεφοδίαζε με τρόφιμα το μέτωπο της Λιβύης.

Στόχος των στρατευμάτων αυτών ήταν τα πετρέλαια της Λιβύης-Μ. Ανατολής και η ενίσχυση της άμυνας των Βαλκανίων. Από τα τελευταία εξασφάλιζε στην πολεμική του βιομηχανία το 20% του αντιμονίου, το 50% των ορυκτελαίων, το 60% του βωξίτη και το 100% του νικελίου. Την ίδια στιγμή για τους συμμάχους η μοναδική πύλη των Βαλκανίων ήταν και παρέμενε η Ελλάδα.

Λόγω αυτών, η γερμανική απαίτηση για υψηλή κεφαλαιοδότηση από την Ελλάδα ήταν ανελαστική και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις 1 ακόμα και της κατοχικής κυβέρνησης Τσολάκογλου2 που απειλούσε με παραίτηση. Παράλληλα ο Μουσολίνι όπως και ο Γερμανός πληρεξούσιος για την Ελλάδα, Γκύντερ Αλτενμπουργκ3 πίεζαν το Βερολίνο να μειώσει τα έξοδα κατοχής για την Ελλάδα.

Το πρόβλημα των μοναδικά υπέρογκων δαπανών κατοχής συνόδευε η “παντός αγαθού” λεηλασία του τόπου,4 φυσικό επακόλουθο της οποίας ήταν ο λιμός. Ο Αλτενμπουργκ από τις πρώτες ημέρες προειδοποιούσε το Βερολίνο για τον επερχόμενο υποσιτισμό5. Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Βατικανού, νούτσιος Α. Ρονκάλι, ο μετέπειτα πάπας Ιωάνης ΚΓ’, μετά από έρευνες του, διαπίστωνε τριπλασιασμό των θανάτων σε Αθήνα-Πειραιά λόγω λιμού τον χειμώνα 1941-426 και ο Γκαίμπελς

Περασμένα ΝΑΙ - Ξεχασμένα ΟΧΙ

O σιωπών δοκεί συναινείν

Διαφάνεια και Φως - ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

========================================================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Η κάτω βόλτα Σαμαρά...κρίμα Αντώνη και είχες προοπτική για εναλλακτική πρόταση...


Πλήρη πολιτική κάλυψη στις κυβερνήσεις Μητσοτάκη και Καραμανλή 
έδωσε ο Αντ. Σαμαράς με την πρόταση για την Εξεταστική

«Για όλα φταίει (μόνο) το ΠαΣοΚ»; Το σημειώνουμε αυτό!!! Αντώνη μας....

Κάπως έτσι άρχισε και ο προκάτοχό σου Αντώνη μας.... 

Αλλά και η

Ντόρα Μπακογιάννη: «Δεν ξέρω τι ακριβώς θέλει να κάνει ο Αντώνης»

Έντονα προβληματισμένη εμφανίζεται η πρώην υπουργός από τις κινήσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας 

 Η κάτω βόλτα Σαμαρά...κρίμα Αντώνη και είχες προοπτική για εναλλακτική πρόταση...

Νάσος

Αθωώνει πολιτικά τους πρώην πρωθυπουργούς κκ. Κ. Καραμανλή και Κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς για την οικονομική πολιτική που άσκησαν επί των κυβερνήσεών τους.

Ο ένοχος για τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών- του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους- εντοπίζεται από τον κ. Σαμαρά στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ τη δεκαετία του 1980 και δευτερευόντως στις κυβερνήσεις του κ. Κ. Σημίτη, όπως αποτυπώνεται στην πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε χθες στη Βουλή τη δική της πρόταση, ζητώντας να διερευνηθεί η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και της ποιότητας των δημοσιονομικών στοιχείων το χρονικό διάστημα από το 1981 ως και τον Φεβρουάριο του 2010.

Η υπογραφή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Καραμανλή δεσπόζει στη δεύτερη θέση των ονομάτων των βουλευτών της ΝΔ που υπογράφουν την πρόταση του κόμματος για τη σύσταση Εξεταστικής, κάτω από αυτήν του κ. Σαμαρά. «Η ΝΔ δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την έρευνα και την αποκάλυψη της αλήθειας.Και ο κ.Καραμανλής στη ΝΔ ανήκει» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π.Παναγιωτόπουλος. Την πρόταση υπογράφει και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη , παρά τη διαφωνία της για τις εξεταστικές επιτροπές.

Ο κ. Σαμαράς είχε αποφασίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, παρά τα επικριτικά σχόλια για τον κ. Καραμανλή διαφόρων στελεχών και βουλευτών που ανήκουν στην ομάδα των υποστηρικτών του, να υποστηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά και να καλύψει πολιτικά το οικονομικό επιτελείο των κυβερνήσεων της ΝΔ. Μάλιστα