Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Η Ρίζα όλων των Κακών;»,

Το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Η Ρίζα όλων των Κακών;»,  με σενάριο και παρουσίαση του Richard Dawkins, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερα χωρίς την θρησκεία. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε το 2006 σε μορφή δύο μερών:
Μέρος Πρώτο: Η Ψευδαίσθηση του Θεού
Η ψευδαίσθηση του Θεού εξερευνά τις αναπόδεικτες παραδόσεις που χρησιμοποιούνται ως δεδομένες από τη θρησκεία, και τα άκρα στα οποία φτάνουν κάποιοι οπαδοί αυτής. Ο Dawkins ξεκινάει περιγράφοντας τους «μελλοντικούς δολοφόνους»… που θέλουν να σκοτώσουν εσένα, εμένα και τον εαυτό τους, επειδή παρακινούνται από αυτό που νομίζουν οι ίδιοι ότι είναι η υπέρτατη ιδέα». Ο Dawkins ισχυρίζεται ότι «η διαδικασία μη-σκέψης, επονομαζόμενη ως πίστη» δεν είναι ένας τρόπος αντίληψης του κόσμου, αλλά έρχεται σε αντίθεση με τη σύγχρονη επιστήμη και την επιστημονική μέθοδο.
Μέρος Δεύτερο: Ο Ιός της Πίστης
Στο δεύτερο μέρος, ο Dawkins κάνει μια πιο συναισθηματική προσέγγιση. Εξετάζει το ηθικό πλαίσιο, το οποίο αναφέρεται συχνά ότι προσφέρουν οι θρησκείες και αμφισβητεί τη θρησκευτική κατήχηση των παιδιών. Ο τίτλος του επεισοδίου βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο «The Selfish Gene» (Το εγωιστικό γονίδιο), στο οποίο ο Dawkins εισάγει την έννοια του «meme», μια αναπαραγόμενη μονάδα πολιτισμικής εξέλιξης, εκ της οποίας συγκροτούνται κυρίως οι θρησκείες. ...
Watch live streaming video from freeandrealtv at livestream.com
Σελίδα δημιουργού: richarddawkins.net
Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία: www.channel4.com


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.