Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Εξηγήσεις για τα swaps περιμένει αύριο η Eurostat - Τι γίνεται με την διαφάνεια της βουλής; (μια από τα ίδια Παντελάκη μου... Κανένα βήμα μπροστά, πολλά βήματα πίσω...) - Αυτοί αποφασίζουν, εμείς πληρώνουμε!!!

 Αύριο λήγει η προθεσμία που είχε δώσει η Κομισιόν στην Ελλάδα για να απαντήσει για τα swaps που είχε πραγματοποιήσει το 2001, με αποτέλεσμα να «κρύψει» χρέος.
Η Eurostat αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 η τότε κυβέρνηση είχε αρνηθεί πως είχε κάνει πράξεις swaps.
Tο θέμα ήλθε στο προσκήνιο ύστερα από δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο και έχει και μια οσμή πολέμου μεταξύ τραπεζών, αφού στο στόχαστρο βρίσκεται κυρίως η GoldmaSachs αν και τέτοια χρηματοοικονομικά προϊόντα προωθούσαν και άλλες τράπεζες σε διάφορες χώρες της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την "Καθημερινή" :
Η Ελλάδα το 2008 σε σχετική ερώτηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Εurostat), απάντησε ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει το χρηματοδοτικό εργαλείο swap, υποστήριξαν χθες στελέχη της Κομισιόν, ενώ αύριο λήγει η προθεσμία που έχει η κυβέρνηση για να απαντήσει σχετικά με το swap που είχε κάνει το 2001. Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Αγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι «θα είναι σκάνδαλο αν αποδειχθεί ότι οι τράπεζες που μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής είχαν επίσης συμμετοχή στη παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας». ...

Το θέμα βρίσκεται στο προσκήνιο, ύστερα από δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο που έκαναν λόγο για «κρυφό» χρέος, δημιουργώντας παράλληλα σενάρια για «πόλεμο» μεταξύ των επενδυτικών τραπεζών, αφού το εν λόγω swap συνήφθη με τη βοήθεια της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.
Πάντως, χθες ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε πως ό,τι έγινε το 2001 ήταν σύμφωνο με τους τότε κανονισμούς της Eurostat. Ωστόσο, ερωτήματα έχει προκαλέσει ο λόγος για τον οποίο έγινε το δεύτερο swap από την Ελλάδα το 2005, το οποίο βέβαια ήταν και αυτό σύννομο με τους κανονισμούς της Eurostat και στο οποίο συμμετείχε και πάλι η Goldman Sachs.
Ο κ. Ολι Ρεν έχει δηλώσει ότι χρειάζεται εις βάθος έρευνα για τη χρήση των swap από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ενώ δεν έχει αποκλείσει την επέκταση της έρευνας και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., εφόσον διαπιστωθεί ότι έχουν χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τα εργαλεία.
Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου δήλωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 κλιμάκιο της Εurostat που είχε επισκεφθεί την Αθήνα ζήτησε πληροφορίες για τη χρήση swap και η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε απάντηση. Ωστόσο, πηγές της Κομισιόν δηλώνουν ανωνύμως ότι η απάντηση που έλαβαν το 2008 ήταν πως δεν χρησιμοποιούνται swap και συνεπώς δεν υπάρχει οτιδήποτε άξιο λόγου για αναφορά.
Στο θέμα επανήλθε με εκτενές ρεπορτάζ, η βρετανική εφημερίδα Financial Times (F.T.). Σε άρθρο της αναφέρει ότι η Goldman Sachs εμφανίζεται στην αθηναϊκή σκηνή το 2002 με τον διακανονισμό μαζικών συναλλαγών swaps ώστε να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους της χώρας. Η συμφωνία περιελάμβανε τότε swaps 5 δισ. συνδεδεμένων με το ελληνικό χρέος, ενώ ομόλογα αποτιμημένα σε γιεν και δολάρια ανταλλάχθηκαν με ευρώ. Ο αμερικανικός όμιλος ανέλαβε πιστωτικό κίνδυνο ύψους 1 δισ. ευρώ, τον οποίο αντιστάθμισε με μια γερμανική τράπεζα, ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δαπάνησε 200 εκατ. ευρώ σε αμοιβές και προμήθειες. Το 2005, γράφουν οι «F.T.», το swap μεταφέρθηκε στην Εθνική Τράπεζα, η οποία έστησε ένα όχημα ειδικού σκοπού με το όνομα «Τίτλος» και μεταμόρφωσε το swap σε τιτλοποιημένο 20ετές ομόλογο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι «F.T.», το υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs, κ. Γκάρι Κον, συνάντησε τον κ. Παπανδρέου δύο φορές στο διάστημα των τριών τελευταίων μηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα το είχε βγάλει πρώτη η Real News και η σχετική απάντηση Σημίτη, στο "ΒΗΜΑ" ήταν:
«Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αποφανθεί δημόσια ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 ανταποκρίνονταν στους κοινοτικούς κανόνες και τις πρακτικές που εφάρμοσαν και άλλες χώρες την ίδια εποχή και σε παρόμοια έκταση» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης με αφορμή δημοσίευμα για των παραγώγων (swap) της περιόδου 2000-2001.

Με την δήλωσή του αυτή ο κ. Σημίτης απαντά ουσιαστικά, σε δημοσιεύμα εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο  η προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών απέστειλε το φάκελο της προκαταρκτικής έρευνας, που διενεργήθηκε έπειτα από καταγγελία Αυστριακού δικαστή. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος  για «καταγγελίες σχετικά με αξιόποινες πράξεις» από την τότε κυβέρνηση. Ο φάκελος, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, έφτασε στον Αρειο Πάγο στις 20 Δεκεμβρίου και ο εισαγγελέας ΑΠ Ιωάννης Τέντες ανέθεσε στον αντεισαγγελέα Αθ.Κατσιρώδη να εξετάσει εάν η υπόθεση πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή.

«Καιρός είναι να τελειώνουν οι υποκρισίες και η παραπληροφόρηση. Οι υπεύθυνοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη αποφανθεί δημόσια ότι οι ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης το 2001 ανταποκρίνονταν στους κοινοτικούς κανόνες και τις πρακτικές που εφάρμοσαν και άλλες χώρες την ίδια εποχή και σε παρόμοια έκταση. Η ανακίνηση του θέματος του swap του 2001 εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες» δήλωσε σχετικά ο κ. Σημίτης.

Σχόλιο: ?
1. (από εδώ)
Μετά από 60 χρόνια ... τα ίδια Παντελάκη μου ... τα ίδια Παντελή μου..
(Κανένα βήμα μπροστά, πολλά βήματα πίσω...)

2. Αυτοί αποφασίζουν, εμείς πληρώνουμε. Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου. Ο λόγος πάλι γίνεται για τη νέα αύξη στα καύσιμα που έρχεται τον άλλο μήνα.
 ==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.