Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Twitter radiobubble: Ανασκόπηση ξένου τύπου από τις διαδικτυακές εκδόσεις (έως τις 18.00 ώρα Ελλάδας)

 Σχετικό: Διαρκής κάλυψη των σημερινών κινητοποιήσεων (radiobubble - zougla)

Μεταφέρουμε εδώ την ενημέρωση που μας έστειλε μέσω email η @Krotkie και αφορά στα όσα μετέδιδαν τα διεθνή μέσα .

Ανασκόπηση ξένου τύπου από τις διαδικτυακές εκδόσεις
(18.00 ώρα Ελλάδας)

Η Monde κατόπιν απαρίθμησης των φορέων που απεργούν κάνει μια ανασκόπηση των μέτρων λιτότητας του τελευταίου χρόνου και αναφορά στην επίσκεψη Παπανδρέου στη Γερμανία.
Σε δεύτερο άρθρο, που ανέβηκε αφού ξέσπασαν οι συμπλοκές, αναφέρει πως τα επεισόδια ξεκίνησαν με την άφιξη των πρώτων διαδηλωτών στο Σύνταγμα και πως πρόκειται για συνηθισμένο φαινόμενο στις ελληνικές διαδηλώσεις. Ακόμη, επισημαίνει πως η αστυνομία δίνει συμμετοχή 20 χιλιάδες για την Αθήνα και 16 χιλιάδες για τη Θεσσαλονίκη, ενώ οι διαδηλωτές εκτιμούν 60 χιλιάδες στην Αθήνα. ...
http://tinyurl.com/5u7k6ma
Η Libération σε πρωινό της άρθρο ανακοίνωνε την απεργία αναφέροντας πως η πορεία αναμενόταν να είναι μαζική. Σε δεύτερο και τρίτο άρθρο, αναφέρεται στην (επιβεβαιωμένη πλέον) μεγάλη μαζικότητα (αναφέρει νούμερα αστυνομίας-20000- και συνδικαλιστών -60000- για την Αθήνα), στη συμμετοχή του κινήματος "Δεν πληρώνω" και εκπροσώπων των "κλειστών επαγγελμάτων, στα επεισόδια, στο αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων (5000) και την ρίψη δακρυγόνων που έκαναν την ατμόσφαιρα "ασφυκτική". Φιλοξενεί δηλώσεις διαδηλωτών και κάνει μνεία σε περιστατικό αστυνομικού που δέχτηκε μολότωφ και τυλίχτηκε στις φλόγες.
http://tinyurl.com/6ag3mjo
Η βέλγικη Soir απλώς αναμεταδίδει περίληψη της ανακοίνωσης του AFP κάνοντας λόγο μόνο για τα επεισόδια, χωρίς καν να αναφέρει την απεργία.
http://tinyurl.com/6x2rygg
Η βέλγικη De Morgen φιλοξενεί 2 άρθρα. Στο πρώτο αναφέρει πως πρόκειται για την 11η απεργία μέσα στον τελευταίο χρόνο, η οποία παρέλυσε τις μεταφορές, τα σχολεία και τα νοσοκομεία και π[ως δεν μεταδίδονται ειδήσεις λόγω της συμμετοχής και των δημοσιογράφων. Μιλά για χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν το κέντρο της πρωτεύουσας και φιλοξενεί δήλωση διαδηλώτριας
http://tinyurl.com/4wdkce5
Το BBC σε αρθρο με τίτλο "Γενική απεργία στην Ελλάδα: ξεσπούν συμπλοκές", μεταδίδει πως "περισσότεροι από 30 χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν προς το Κοινοβούλιο", αναφέροντας επίσης πως η γενική απεργία παρέλυσε τις μεταφορές και πολλά σχολεία ήταν κλειστά. Κάνει μικρή αναδρομή στα μέτρα λιτότητας και τις αντιδράσεις του τελευταίου χρόνου και φιλοξενεί δηλώσεις της ΓΣΕΕ, αλλά και βίντεο από το Σύνταγμα.
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-12551636
Η ιταλική Corriere della sera, σε σύντομο σχόλιο αναφέρει "συμπλοκές μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών με αφορμή τη γενική απεργία μπροστά στο Κοινοβούλιο και το Πανεπιστήμιο" και πως πολλοί φώναζαν "Μετά το Μπεν Αλί και το Μουμπάρακ, Παπανδρέου ήρθε η σειρά σου".
http://tinyurl.com/6ytk77u
Εξίσου λακωνική και η αναφορά της Frankfurter Allegmeine Zeitung που φιλοξενεί και αυτή βιντεοσκοπημενο ρεπορτάζ: μιλά για την απεργία και ποιοι φορείς συμμετέχουν και φυσικά τα επεισόδια.
http://tinyurl.com/5rslud8
Το Reuters σε ένα συνεχώς ανανεούμενο και λεπτομερές ρεπορτάζ, αναφέρεται στην απεργία και τη μαζική συμμετοχή, Συγκεκριμένα, μιλά για 100 χιλιάδες διαδηλωτές που πορεύτηκαν προς το Κοινοβούλιο. αξιολογώντας τη σημερινή ως τη μεγαλύτερη κινητοποίηση μετά το Δεκέμβρη του 2008. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται πως οι διαδηλωτές φώναζαν "Δεν πληρώνουμε" και "Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία", περιγράφεται η παρέμβαση με το φέρετρο και το μαύρο πανώ στο Σύνταγμα, ενώ μεταδίδεται ακόμη πως στις συμπλοκές υπήρξαν τραυματισμοί (2 αστυνομικοί, 4 πολίτες και 1 δημοσιογράφος), αλλά και 4 συλλήψεις. Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από βίντεο, φιλοξενεί δηλώσεις του Ηλία Ηλιόπουλου της ΑΔΕΔΥ και ενός διαδηλωτή και κάνει σύντομη αναφορά στα μέτρα λιτότητας και την κατάσταση της οικονομίας τον τελευταίο χρόνο.
http://www.reuters.com/article/2011/02/23/us-greece-strike-idUSTRE71M1VJ...
Η βελγική De Standard αναδημοσιεύει περίληψη του ρεπορτάζ του Reuters συνοδευόμενο από φωτογραφίες.
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110223_013&wo...
Η Washington Post δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ συνοδευόμενο από φωτογραφίες σε slideshow. Ξεκινά με αναφορά στις συμπλοκές, σημειώνοντας πάντως πως "χιλιάδες ειρηνικών διαδηλωτών έτρεχαν στα στενά για να καλυφθούν", αλλά και πως ένας αστυνομικός δέχτηκε επίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα να καεί η μηχανή του. Πέντε τραυματίες τουλάχιστον και 20 συλλήψεις, αναφέρει η εφημερίδα, ενώ δίνει σα νούμερο 30 χιλιάδες διαδηλωτές στην Αθήνα, κρατώντας την ίδια γραμμή με το BBC και το Associated Press. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαδηλωτές φώναζαν "Μην πληρώνετε τους πλούσιους. Παλέψτε", ενώ οι "σποραδικές συγκρούσεις" κράτησαν 3 ώρες. Η Washingto post αναφέρει ακόμη τη συμμετοχή τρακτέρ και ποδηλατών, αλλά και την παραμονή 500 διαδηλωτών στην Πλατεία Συντάγματος μετά την πορεία με στόχο να μην αποχωρήσουν πριν υποχωρήσει η Κυβέρνηση, παραδειγματιζόμενοι από τις εξεγέρσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Το ρεπορτάζ συνεχίζει με τη δήλωση Παπανδρέου από το Ελσίνκι ότι "κατανοεί τους διαδηλωτές", με αναφορά στην απεργία και τους φορείς που υπολειτούργησαν και με ανασκόπηση των μέτρων λιτότητας και της οικονομικής κατάστασης και κλείνει με τη δήλωση του ΔΝΤ ότι "οι συχνές διαδηλώσεις οργανώνονται από ομάδες που έχουν εξαγριωθεί επειδή χάνουν άδικα προνόμια και ωφελήματα".
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2011/02/23/AR201102...
Τέλος, ενδιαφέρουσα είναι η "σιωπή" των βρετανικών εφημερίδων (Independent, Guardian, Times) αλλά και της ισπανικής El Pais.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.