Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών… είναι ένα μικρό βήμα προς την «Νέα Σεισάχθεια»



Γράφει ο Δρ  Αναστάσιος Κουτσούκος*, 

Συνεχίζονται οι εκβιασμοί των τραπεζών και οι αυτοκτονίες-δολοφονίες πολιτών!

Οι τραπεζίτες πήραν δωρεάν τα 110 δις,  που δανειστήκαμε από το Δ.Ν.Τ και την Τρόικα και θέλουν και από πάνω και τα σπίτια των πολιτών! Χρεώθηκα το Κράτος,  για να πίνει τον καφέ του ο κάθε αεριτζής τραπεζίτης κ. Λάτσης, στα Σαλέ της Ελβετίας και στα νησιά Κάιμαν!


Ψηφίστηκε από την Βουλή  ρύθμιση με σκοπό την απλοποίηση της εφαρμογής του ν. 3869/2010,  από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ψηφίστηκε από την Βουλή η ρύθμιση (σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις») που αποσαφηνίζεται για το περιεχόμενο ορισμένων διατάξεων του ν. 3869/2010 με σκοπό την απλοποίηση της εφαρμογής του από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ειδικότερα, με το παραπάνω άρθρο διευκρινίζονται τα ακόλουθα:


Η ρύθμιση των οφειλών αναφέρεται σε όλο το παθητικό του οφειλέτη, αφορά δηλαδή τόσο τις ληξιπρόθεσμες όσο και τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Δεν χρειάζεται με την επίδοση της αίτησης για δικαστική ρύθμιση να επιδοθούν ξεχωριστά η κατάσταση των πιστωτών και το σχέδιο διευθέτησης, εφόσον αυτά εμπεριέχονται στην αίτηση.

Το αρμόδιο Ειρηνοδικείο μπορεί με την κατάθεση της αίτησης να εκδίδει προσωρινή διαταγή ή να διατάσσει προληπτικά μέτρα μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τις υποθέσεις (και το κόστος) υποβολής χωριστής αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

Η αίτηση για υποκατάσταση της συναίνεσης του πιστωτή στο πλαίσιο της επιδίωξης δικαστικού συμβιβασμού εκδικάζεται στη δικάσιμο που έχει οριστεί για τη συζήτηση της αίτησης δικαστικής ρύθμισης των χρεών.  

Η ρύθμιση της οφειλής για την προστασία της κύριας κατοικίας μέχρι είκοσι έτη μπορεί να γίνει και με σταθερό επιτόκιο (και όχι μόνο με κυμαινόμενο επιτόκιο) προκειμένου να μην δυσχεραίνεται ο υπολογισμός του ύψους των υποχρεώσεων του οφειλέτη προς τους πιστωτές του κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

Το ακίνητο που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία προστατεύεται και όταν ο οφειλέτης έχει την επικαρπία ή την ψιλή κυριότητα αυτού.

Το πιστωτικό ίδρυμα, στην κατάσταση οφειλών που χορηγεί στον οφειλέτη, θα πρέπει να μνημονεύει και το επιτόκιο με το οποίο εξυπηρετείται η οφειλή, ώστε να μπορεί να προσδιορίζεται πληρέστερα το ύψος των υποχρεώσεων του οφειλέτη μέχρι το χρόνο εκδίκασης της αίτησης.

Δεν θίγονται οι απαιτήσεις των πιστωτών οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στην αίτηση για δικαστική ρύθμιση των χρεών.

Επισημαίνεται, τέλος ,ότι ήδη έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή του ν. 3869/2010 για τη ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων αποφάσεις από τα αρμόδια Ειρηνοδικεία που ρυθμίζουν τις σχετικές οφειλές ή επικυρώνουν δικαστικούς συμβιβασμούς μεταξύ οφειλετών και πιστωτών, επιβεβαιώνοντας την ουσιαστική βοήθεια που προσφέρει η νομοθεσία σε όσους πράγματι βρίσκονται σε μόνιμη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η νέα Σεισάχθεια μπορεί να πραγματοποιηθεί… και οι πολίτες να σωθούν από την αυτοκτονία, και η χώρα από την εξέγερση που έρχεται! Σε νέο νομοσχέδιο «μεταφοράς υπολοίπων δανείων-καρτών υπερδανεισμένων σε ένα χαμηλότοκο δάνειο», θα μπορούσε να περιληφθεί:

1.Αυτόματη ενοποίηση όλων των δανείων και καρτών του πολίτη σε ένα δάνειο με αίτησή του (άσχετα αν έχει καθυστερημένες δόσεις ή είναι στον Τειρεσία, ή έχει γίνει καταγγελία, ή έχει δικαστική παραγγελία) με χαμηλό επιτόκιο, και δόση που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη.

2. Αν ένας πολίτης πληρώνει δόσεις πάνω από το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του τότε αυτόματα μετατρέπετε σε νέο-σκλάβο των τραπεζιτών, πράγμα αντισυνταγματικό και παράνομο! Τα επιτόκια των καταναλωτικών και καρτών, να μειωθούν ως επιτόκια στεγαστικών. Καμία ρύθμιση με υψηλότερο επιτόκιο του υπάρχοντος!

3. Ήδη το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κάνει «συγκεντρώσεις οφειλών» έως 60 χιλιάδες με την προϋπόθεση να έχουν πληρωθεί οι προηγούμενες δόσεις, πράγμα αδύνατον! Να γίνονται οι συγκεντρώσεις οφειλών και ας μην έχουν πληρωθεί οι προηγούμενες δόσεις! Μόνο έτσι θα σωθεί ο κοινωνικός ιστός! Αυτό μπορεί να γίνει και με μια απλή εγκύκλιο του Προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Αντί να δίνουν «χάρισμα» επιπλέον 6 χιλιάδες σε όποιον κάνει μεταφορά, ας δίνουν αυτά τα 6 χιλιάρικα για πληρωμή των καθυστερημένων δόσεων του πολίτη.

4. Οι «συγκεντρώσεις οφειλών υπερδανεισμένων», ας γίνουν σε «πακέτα» ανά κατηγορία, ακόμα και για όσους δεν έχουν εγγυήσεις ή δεν έχουν υποθήκες, π.χ. για 50.000 μηνιαία δόση 100 ευρώ. Για χωρίς εγγυήσεις 100.000 μηνιαία δόση 250 και για 150.000 μηνιαία δόση 500 ευρώ. Τέλος για 200 χιλιάδες η μηνιαία δόση να είναι 750 ευρώ! Για όσους έχουν ήδη υποθήκες οι δόσεις μπορεί να είναι μικρότερες! Να υπάρξει ειδική μέριμνα για Δημοσίους Υπαλλήλους. Ο μισθός είναι “εγγύηση” για τους δανειολήπτες και δεν χρειάζεται καμιά υποθήκη.

5. Η διαβάθμιση των υπερχρεωμένων και υπερδανεισμένων σε κατηγορίες θα είναι προς όφελος του πολίτη, των τραπεζών, αλλά και θα σταθεί και εμπόδιο στη δημιουργία μιας νέας γενιάς υπερδανεισμένων μελλοντικά. Αφού δούμε συνολικά όλες τις οφειλές του πολίτη μέσω Τειρεσία, να υπάρξει διακανονισμός ούτως ώστε να μην πληρώνει μηνιαίες δύσεις στο σύνολο των οφειλών του προς όλες τις τράπεζες, οι οποίες θα καταμερίζονται αναλογικά σε όλα τα δάνεια ή τράπεζες που χρωστάει που δεν θα ξεπερνά το 1/3 των μηνιαίων αποδοχών του πολίτη..

6. «Ρύθμιση δανείων» επιτρέπεται ανά έτος, ανάλογα την οικονομική επιβάρυνση του πολίτη. Επιτρέπεται μη καταβολή 3 δόσεων ανά έτος, λόγω οικονομικής κρίσης (π.χ. Χριστούγεννα, Πάσχα, Αύγουστο, ως εξισορρόπηση από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού).

7. Πολλές τράπεζες, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, προτείνουν «συγκέντρωση οφειλών», αλλά αφού ο πολίτες έχει πληρώσει όλες τις δόσεις, κάτι εξωπραγματικό! Ας γίνονται οι «συγκεντρώσεις οφειλών υπερδανεισμένων», χωρίς την καταβολή των προηγουμένων και ας είναι και στον Τειρεσία! Με αυτές τις ρυθμίσεις και μια ανάσα θα πάρουν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες και μια σχετική ρευστότητα θα υπάρξει, αφού οι δανειολήπτες δίνουν όλο τον μισθό τους στις δόσεις στις τράπεζες!

8. Η καταγγελία της σύμβασης του δανείου ή της ρύθμισης οφειλών που γίνεται τώρα από την τράπεζα με την καθυστέρηση 3 δόσεων, ας παραταθεί στις 12 δόσεις! Έτσι θα ανακουφιστεί και ο πολίτης από την καθημερινή πολιορκία των τραπεζών! Απαγόρευση σε Δικηγορικά Γραφεία να έχουν υποθέσεις Τραπεζικών Δανείων, αφού η Τράπεζα έχει δική της Νομική Υπηρεσία.

9. Απαγόρευση κάθε είδους κατάσχεσης, πλειστηριασμού για οφειλές έως 300.000 χιλιάδες.

Νέα Σεισάχθεια 2011, Οικονομική Πράσινη Ανάπτυξη και Κοινωνική Συνοχή!!! Σύνολο παροχών και εγγυήσεων 110 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και αυτές δεν κάνουν τίποτα για τους πολίτες!! Να ψηφιστεί η πραγματική Νέα Σεισάχθεια και όχι η παραποιημένη, εδώ και τώρα! Λευτεριά στους νεο-σκλάβους, στους ληστρικούς τραπεζίτες, πολίτες!

Ο νεοφιλελευθερισμός κατέρρευσε παρά τα πρόσκαιρα υποστυλώματα. Καμιά λύπηση στους ληστρικούς τραπεζίτες που κατάσχουν τα σπιτάκια του κοσμάκη. Να πληρώσουν οι ίδιοι την κατάρρευση των τραπεζών τους και όχι ο λαός (το κράτος). Περίπου 8.500.000 ΄Ελληνες είναι υπερδανεισμένοι, 500.000 σπίτια κατάσχονται ακόμα και από άτομα με ειδικές ανάγκες ακόμα και για το ευτελές χρέος των 100 ευρώ!!! Οι υπάλληλοι των ληστρικών τραπεζών είναι συνυπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση επειδή δεν προτείνουν βιώσιμες λύσεις και το μόνο που τους απασχολεί είναι η υποθήκευση του μέλλοντος όλων των Ελλήνων!!! Τα κρατικά-λαϊκά χρήματα να πάνε στην στήριξη των υπερδανεισμένων και όχι των τραπεζιτών.!!  Και ας μην ξεχνάμε…μετά τον Σόλωνα ήρθε ο τύραννος Πεισίστρατος! 
Αντισταθείτε!



*Πολιτευτής ΠΑΣΟΚ
Κολοκοτρώνη 7 Πεύκη 15121 Αθήνα τηλ. 6980203968
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.