Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

2012 …η πρώτη μεγάλη αποτυχία!

Γράφει ο Δευκαλίων

ΣΣ. Αργά το βράδυ της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του προσωρινού ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοδότησης EFSF. Είναι ο μηχανισμός του οποίου ο ρόλος αναλύεται στο άρθρο του Δευκαλίωνα της Δευτέρα 16 Ιανουαρίου με τίτλο 2012 ...άρχισαν τα όργανα και ο οποίος θα χρηματοδοτήσει το PSI+ με 30 δις ευρώ.

Συνοψίζοντας τα δύο προηγούμενα άρθρα μας για την τύχη του PSI+ έχουμε καταλήξει στα εξής δύο βασικά συμπεράσματα
1.    Η Χρηματοδότηση του PSI+ κατά το πρώτο στάδιο υλοποίησης του από τον έκτακτό ευρωπαϊκό μηχανισμό (EFSF) με 30 δις ευρώ είναι πλέον τουλάχιστον προβληματική, διότι ουδείς γνωρίζει εάν ο EFSF διατηρήσει το αξιόχρεο (ΑΑΑ) ώστε να μπορεί να δανειστεί απρόσκοπτα μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις 9 χωρών της ευρωζώνης στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Γαλλία.
2.    Η υψηλή συμμετοχή ομολογιούχων στο PSI+ τορπιλίζεται από την άρνηση συμμετοχής του βασικού και μεγαλύτερου ιδιοκτήτη Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων που είναι η ΕΚΤ. Η άρνηση αυτή όμως συγκρατεί την συμμετοχή σε ποσοστό 70% και εξαναγκάζει την Ελλάδα να ζητά μεγαλύτερο «κούρεμα» του ανακοινωθέντος 50% που προβλέπει η συμφωνία της 26-27ης Οκτωβρίου. Όμως απαιτήσεις για μεγαλύτερο «κούρεμα» εγείρουν και αντίστοιχες απαιτήσεις από την πλευρά των Ομολογιούχων για μεγαλύτερα επιτόκια κοκ.
Με αυτά τα δύο αρνητικά δεδομένα επαναρχίζει (πάντα σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις) ο πολλαπλός κύκλος διαπραγματευτικών επαφών μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών (IIF) προκειμένου να...
καταλήξουν οι δύο πλευρές σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία (ποσοστό «κουρέματος, επιτόκιο, χρονική διάρκεια κλπ). Πιστεύει κανείς ότι κάτι τέτοιο είναι εύκολο;
    Η λογική λέει ΟΧΙ αφού δύο βασικά προαπαιτούμενα δεν ικανοποιούνται.
•    Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος λέει ΝΑΙ και σκίζει τα ιμάτια του από την βεβαιότητα ότι η συμφωνία για PSI+ θα περατωθεί επιτυχώς.
Εμείς πιστεύουμε ότι επειδή ο συνδυασμός της αντίθεσης των τραπεζιτών στην επιτυχή υλοποίηση του PSI+ και της απουσίας των βασικών προαπαιτούμενων που θα επέτρεπαν την ομαλή υλοποίηση του PSI+ δεν δίνουν πολλές και καλές πιθανότητες επιτυχίας.
Όμως, επειδή στην περίπτωση της επιτυχούς η ανεπιτυχούς υλοποίησης του PSI+ πρέπει να συνυπολογισθεί και η πολιτική συγκυρία και σκοπιμότητες θα πρέπει λοιπόν να δούμε το εξής επίκαιρο δεδομένο.
Οι πρόσφατες υποβαθμίσεις των 9 κρατών της ευρωζώνης από την S&P περιέχουν κατά την γνώμη της στήλης το εξής μοναδικό μήνυμα:
    «Κύριοι, τα ψέματα τελείωσαν. Οι πολιτικές της λιτότητας απέτυχαν διότι επανέφεραν την ύφεση στην Ευρώπη. Η Ευρώπη όμως είναι ένας πολύ μεγάλος καταναλωτής σε παγκόσμιο επίπεδο. Μοιραία λοιπόν ο κίνδυνος της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία επανέρχεται.. Σταματήστε λοιπόν τις πολιτικές λιτότητας και προχωρήστε με αναπτυξιακές πολιτικές.»
Ποιος είναι ο αποδέκτης αυτού του μηνύματος; Εμφανώς το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό διευθυντήριο, δηλαδή η Γερμανία και αφανώς το σκληρό βιομηχανικό κατεστημένο που εκφράζεται μέσα από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble και το εβραϊκό χρηματιστηριακό κεφάλαιο που εκφράζεται μέσα από τον George Soros.
Τα δύο αυτά πολιτικοοικονομικά συστήματα ελέγχοντας το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριο επιδιώκουν από κοινού την κινεζοποίηση της Ευρώπης προκειμένου μέσα από τα φθηνά μεροκάματα, την παντελή έλλειψη περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας και τις μηδενικές κοινωνικές παροχές, να παράγουν φθηνά προϊόντα τα οποία στη συνέχεια θα πωλούν σε όλο τον κόσμο πάμφθηνα, εκμεταλλευόμενοι την φθηνή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.
Εκείνο που δεν έχουν καταλάβει όλοι αυτοί οι τύποι είναι ότι πλέον η Ευρώπη είναι μία παρακμασμένη οντότητα. Μόνο για ιστορικούς, τουριστικούς και πολιτιστικούς λόγους είναι δυνατόν να θεωρηθεί ακόμα παγκόσμιας κλίμακας πολιτικοοικονομική δύναμη. Η οποιαδήποτε ψύχραιμη και αντικειμενική πολιτικοοικονομική ανάλυση καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: Οι παγκόσμιες δυνάμεις σήμερα είναι ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία.
Πιστεύει κανείς από τους αναγνώστες της στήλης ότι οι σημερινές Ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι ικανές να συλλάβουν αυτό το επίκαιρο μήνυμα;
Να απογαλακτισθούν από το αποικιοκρατικό παρελθόν, τις νεοφιλελεύθερες συνταγές και να αποκηρύξουν τους αφανείς συντάκτες τους; Να υιοθετήσουν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν αναπτυξιακές πολιτικές; Μάλλον ΟΧΙ.
Άρα, με απλή καρτεσιανή λογική προκύπτει και η θέση της στήλης για το μέλλον του PSI+. Είναι πιθανόν για λόγους επικοινωνιακούς να παρουσιασθεί ότι υλοποιήθηκε. Σε σχέση όμως με τους αρχικούς στόχους, ήτοι μείωση του δημόσιου χρέους κατά 100 δις ευρώ και πτώση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020, θα έχει αποτύχει. 2012 …η πρώτη μεγάλη αποτυχία!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.