Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Δεν είναι μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου Liberal!

Γράφει ο Δευκαλίων

Με τους ρυθμούς ανάπτυξης της Κίνας να μειώνονται και την Ευρώπη να περνάει στην ύφεση οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι δυνατόν να θεωρηθούν θετικές. Όντως το φάντασμα της ύφεσης απειλεί την παγκόσμια οικονομία εξαναγκάζοντας τους παγκόσμιους οργανισμούς του νεοφιλελευθερισμού (Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ κλπ) σε δραματικές προειδοποιήσεις για αλλαγή πολιτικής.
Εδώ βρίσκεται όμως το οξύμωρο. Οι θεωρητικοί του νεοφιλελευθερισμού δεν ζητούν επί της ουσίας αλλαγή πολιτικής αλλά συνέχιση της ίδιας πολιτικής με ακόμα πιο σκληρό περιορισμό των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης (δεν συζητούν καθόλου για τα εισοδήματα των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων, αυτά είναι γνωστό σε όλους ότι βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας).
Ας δούμε όμως την μεγάλη εικόνα. Η Κίνα τα προηγούμενα χρόνια με υπερπαραγωγή πολύ φθηνών καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων κατέκλυσε και κυριάρχησε στις παγκόσμιες αγορές. Το γεγονός αυτό της έδωσε τεράστια οικονομική δύναμη αλλά ταυτόχρονα η έλλειψη ισορροπίας της δημιούργησε μείζον πρόβλημα. Τι εννοούμε; Κατακλύζοντας και κυριαρχώντας στις παγκόσμιες αγορές οδήγησε στην συρρίκνωση και χρεοκοπία τους περισσότερους ανταγωνιστές της. Δηλαδή βιομηχανίες του Βορείου ημισφαιρίου σε ΕΕ και ΗΠΑ. Ευνόητα μειώνονταν το αγοραστικό κοινό στις χώρες του Βορείου ημισφαιρίου (αφού μοιραία αυξάνονταν η ανεργία) και η καταναλωτική βάση των κινέζικών προϊόντων. Έτσι ήρθε η φυσιολογική κατάληξη. Μειώνεται η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αφού δεν υπάρχει η προηγούμενη παγκόσμια ζήτηση.
Ταυτόχρονα το Ευρωπαϊκό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της κινεζοποίησης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας (φθηνά μεροκάματα, μηδενικοί περιβαλλοντολογικοί κανόνες και κοινωνικές παροχές) επιλογή του Βόρειο-Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Κατεστημένου και του Εβραϊκού Χρηματιστηριακού Κεφαλαίου καθυστερεί παρ’ ότι όλος ο Νότος (Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία) έχουν βυθισθεί στην...
Κρίση Χρέους και έχουν παραδώσει την χάραξη και υλοποίηση της οικονομικής τους πολιτικής σε διεθνή οικονομικά όργανα όπως η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Στο σημείο αυτό μπαίνουμε στον πειρασμό να μνημονεύσουμε μία θηριώδη ανοησία. Φθηνά Κινέζικα και Ευρωπαϊκά προϊόντα θα κατακλύζουν σε 1-2 χρόνια τις παγκόσμιες αγορές. Που θα πουληθούν όμως αυτά τα προϊόντα;
Στους άνεργους ή υπό-αμοιβόμενους ευρωπαίους, ή στους κινέζους των 300 δολαρίων τον μήνα; Δεν υπάρχει πλέον καταναλωτική βάση. Μόνο οι δογματικά ανόητοι νεοφιλελεύθεροι θα μπορούσαν να φτάσουν την κατάσταση σε ένα τέτοιο αδιέξοδο.
Ουσιαστικά η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης η Κίνα και ένας πολύ μεγάλος (ίσως ο μεγαλύτερος) παγκόσμιος καταναλωτής δεν μπορούν πια να παίξουν τον παγκόσμιο ρόλο τους. Τι σημαίνει αυτό; Εάν οι ΗΠΑ με την πρωτοπορία που κατέχουν στις τεχνολογικές και βιομηχανικές καινοτομίες πετύχουν να δώσουν νέα ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη και ταυτόχρονα με την τρομερή καταναλωτική δύναμη που διαθέτουν πετύχουν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής, τότε η μεν παγκόσμια οικονομία θα διασωθεί (βοηθούσης και μίας πολεμικής σύγκρουσης μείζονος κλίμακας) το δε δολάριο επανέρχεται ως το μοναδικό πλέον αποταμιευτικό νόμισμα για τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η γνώμη της στήλης είναι ότι αυτή η πρόβλεψη θα επαληθευτεί.
Τι θα γίνει όμως αν η παραπάνω πρόβλεψη δεν γίνει πραγματικότητα; Αν συνεχιστεί δηλαδή ο νεοφιλελεύθερος κύκλος της ανοησίας που γεννά ύφεση και μόνο ύφεση; Πολύ απλά. Ο Πλανήτης θα ζήσει μία ανείπωτη δυστυχία. Το Ελληνικό Δράμα παίζεται στις οθόνες των τηλεοράσεων όλου του πλανήτη. Με αυτό τον τρόπο προετοιμάζεται η παγκόσμια κοινή γνώμη για το μέλλει γενέσθαι. Πολιτικοί που είναι έτοιμοι να ασπασθούν τις ανοησίες του George Soros για την παγκόσμια διακυβέρνηση υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις χώρες. Δεν είναι μόνο ο Γιώργος Παπανδρέου Liberal!


 
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.