Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Όλοι να στηρίξουμε την κάθε παραγωγική προσπάθεια!

Γράφει ο Δευκαλίων

Επαναλαμβάνουμε την βασική πρόβλεψη της στήλης:
«Έως τις αρχές του φθινοπώρου η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί από την Τρόικα να υιοθετήσει νέα δυσβάστακτα εισπρακτικά μέτρα τα οποία δεν θα είναι δυνατόν να εφαρμόσει. Η ύφεση που θα πλήττει την Ελληνική Οικονομία, εξ αιτίας των μέτρων που ανακοινώθηκαν με την νέα δανειακή σύμβαση, θα καθιστά αδύνατη την υιοθέτηση και εφαρμογή νέων εισπρακτικών μέτρων. Η ΕΕ με επικοινωνιακό άλλοθι την μην εφαρμογή νέων εισπρακτικών μέτρων θα οδηγήσει την χώρα σε συντεταγμένη χρεοκοπία»
Εν πλήρη τιμή ευχόμαστε ολόψυχα να διαψευσθεί η παραπάνω πρόβλεψη της στήλης. Θα είναι μία τραγωδία χωρίς όριο. Μία χώρα που είχε πριν δύο χρόνια την δυνατότητα να χρεοκοπήσει με τις τσέπες γεμάτες, έχει κάνει το αυτοκτονικό. Έχει για δύο χρόνια υποστεί μία συνεχή και αδιάλειπτη οικονομική αιμορραγία, για να δεχθεί τώρα το τελευταίο χτύπημα. Να εξωθηθεί από τους πιστωτές της σε χρεοκοπία.
Πως θα γίνει αυτό; Με τον εξής απλό τρόπο:
Ως γνωστό αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI+ το συνολικό χρέος της χώρας θα είναι περίπου 260 δις ευρώ. Από αυτά τα 260 δις ευρώ τα 177 δις ευρώ καλύπτονται από μνημονιακού τύπου ομόλογα. Δηλαδή οι ομολογιούχοι, ήτοι οι κυβερνήσεις των χωρών της ζώνης του Eurogroup και όσοι δεχτούν να ενταχθούν στο PSI+, έχουν δικαίωμα να στραφούν εναντίον της χώρας μας νομικά σε περίπτωση αθέτηση πληρωμής χρησιμοποιώντας διεθνή δίκαια και δικαστήρια.
Τα υπόλοιπα δε 83 δις ευρώ καλύπτονται κυρίως από ομόλογα πολύ μακρινών λήξεων. Τα χρήματα της νέας δανειακής σύμβασης δηλαδή τα 130 δις ευρώ θα διατίθενται για τις ετήσιες πληρωμές τόκων του παραπάνω συνολικού χρέους των 260 δις ευρώ. Συνεπακόλουθα κάθε φορά η ετήσια πληρωμή τόκων θα προστίθενται στο χρέος των 260 δις ευρώ. Όσο οι ετήσιες πληρωμές των τόκων συνεχίζονται κανονικά το χρέος θα εξυπηρετείται και η χώρα δεν θα έχει χρεοκοπήσει. Όταν σταματήσει για κάποιο λόγο η πληρωμή των τόκων, τότε έχουμε χρεοκοπία η οποία στην περίπτωση της χώρας μας θα έχει την μορφή της συντεταγμένης χρεοκοπίας.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται και το...
στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά. Πιστεύει ότι θα πετύχει στο μεσοδιάστημα μεταξύ των ετήσιων πληρωμών τόκων για το 2012 και 2013 να ανατάξει την οικονομία. Να επιτύχει δηλαδή, είτε ανάσχεση της ύφεσης, είτε έστω ελάχιστη ανάπτυξη ώστε να προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα. Φυσικά και αν συμβεί κάτι τέτοιο κανένας δεν είναι τρελός για να αφήσει να χρεοκοπήσει μία οικονομία που άρχισε επιτέλους να παράγει. Θα προκύψει όμως αυτό το αποτέλεσμα ή το αυτονόητο και αναμενόμενο; Δηλαδή η ύφεση του 2012 θα πνίξει την κάθε εναπομείνασα παραγωγική δραστηριότητα.
Πιστοί στην θέση μας ότι όλες οι Πατριωτικές Αντιμνημονιακές Δυνάμεις πρέπει να παλεύουν κοινές εθνικές θέσεις. Θέτουμε και ένα ξεκάθαρα οικονομικό παραγωγικό στόχο: Να σώσουμε την πατρίδα μας από την χρεοκοπία.
Όλοι να στηρίξουμε την κάθε παραγωγική προσπάθεια!


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.