Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ο Σεπτέμβριος είναι κοντά, ας περιμένουμε…

Γράφει ο Δευκαλίων

Ανακεφαλαιώνουμε λοιπόν για να πάμε παρακάτω.
Ύφεση 7,5% το Δ΄ τρίμηνο του 2011.
Ανεργία 21,1% τον Δεκέμβριο του 2011.
Υπολογιζόμενο Δημόσιο Χρέος περίπου 500 δις ευρώ το 2015 και εφ’ όσον υλοποιηθεί κατά 100% η μνημονιακή σύμβαση.
«Επιτυχημένη» κατά την κυβέρνηση υλοποίηση του PSI+ το οποίο όμως συγκέντρωσε Ομόλογα Χρέους περίπου 177 δις ευρώ αντί του διακηρυγμένου στόχου για συλλογή 206 δις ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η ενεργοποίηση των cacs θεωρήθηκε από τον ISDA πιστωτικό γεγονός που πληρώνει τα CDS. Δεδομένο που ανέτρεψε την κυβερνητική πρόθεση και επιθυμία για εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI.
Αν θέλαμε να αξιολογήσουμε και να ιεραρχήσουμε αυτά τα δεδομένα οπωσδήποτε θα στεκόμαστε στο θέμα της ύφεσης. Δεν είναι δυνατόν να μείνει κανείς ασυγκίνητος μπροστά σε ύφεση 7,5%. Όποιος γνωρίζει ελάχιστα μακροοικονομικά καταλαβαίνει αμέσως ότι εκεί είναι η ρίζα του προβλήματος.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το 2008 σύμφωνα πάντα με τα επίσημα αναθεωρημένα στοιχεία η ύφεση ήταν 0,2%. Το 2009 η ύφεση ήταν 3,2%. Το 2010 η ύφεση ήταν 3,5% και το 2011 σύμφωνα πάντα με τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών η τελική ύφεση θα διαμορφωθεί 5,5% (ήδη το Δ΄ τρίμηνο έχει πάει στο 7,5% και αναμένουμε και την επίσημη θέση της κυβέρνησης) και το 2012 η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση 2,5%. Εμείς πιστεύουμε ότι ο μέσος όρος της ύφεσης το 2011 θα πάει κοντά στο 7% και το 2012 κοντά στο 8%. Εφιαλτικά στατιστικά στοιχεία.
Από εκεί θα ξεκινήσει και το μεγάλο πρόβλημα τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Ας τα πάρουμε για μία ακόμα φορά τα πράγματα από την αρχή. Τον Ιούνιο η νέα κυβέρνηση (είτε αυτοδύναμη της Νέας Δημοκρατίας είτε συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ) θα υιοθετήσει νέα μέτρα συνολικού ύψους περίπου 11,5 δις ευρώ που θα περιορίζουν και άλλο το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα και θα φαλκιδεύουν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Πλήρης διάψευση όλων των...
επικοινωνιακών επιχειρημάτων τόσο του ΠΑΣΟΚ (βάλαμε πάτο στο βαρέλι, από εδώ και πέρα μιλάμε για ανάπτυξη) όσο και της Νέας Δημοκρατίας (με άλλο μείγμα πολιτικής θα πετύχουμε πιο γρήγορη και εύκολη έξοδο από το τούνελ).
Δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου το κέντρο της Αθήνας θα ταλαιπωρηθεί από μεγάλες διαδηλώσεις εναντίον αυτών των νέων μέτρων, όταν ταυτόχρονα και οι κρατήσεις στον Τουρισμό δεν φαίνεται ότι πηγαίνουν καλά. Έχουμε λοιπόν στο χρονικό διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου:
Α) Πλήρη διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων
Β) Υιοθέτηση νέων σκληρών και επώδυνων νέων εισπρακτικών μέτρων
Γ) Ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικό-κοινωνικό περιβάλλον
Δ) Ύφεση μείζονος κλίμακας που θα επιταχύνεται λόγω όλων των προαναφερόμενων.
Φτάνουμε με αυτό το εκρηκτικό οικονομικό-πολιτικό μείγμα στα μέσα Σεπτεμβρίου. Εκεί λογικά θα κριθούν πολλά
Στο σημείο αυτό θα επαναλάβουμε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να μπει σοβαρό φρένο στην ύφεση και να μπει η χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης εάν πρώτα δεν αποσαφηνισθεί πλήρως και αυτόνομα από τις μνημονικές λογικές το περιεχόμενο της αναπτυξιακής παρέμβασης και πολιτικής.
Τι εννοούμε με το προηγούμενο;
Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση των ποσοστών ανεργίας, φτώχειας κλπ ακόμα και αν η ύφεση φύγει από αυτά τα πρωτοφανή ιστορικά αρνητικά στοιχεία, εάν πρώτα δεν αναθεωρηθεί το περιεχόμενο και η φιλοσοφία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Όσοι πιστεύουν στα λόγια και τις υποσχέσεις των νεοφιλελεύθερων ότι θα διατεθούν κονδύλια και θα ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία με ταυτόχρονη βελτίωση των ποσοστών φτώχειας και ανεργίας είναι μακριά μα πάρα πολύ μακριά νυχτωμένοι.
Ο Σεπτέμβριος είναι κοντά, ας περιμένουμε…

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.