Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Γιατί οι αγρότες πουλάνε φτηνά και οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά;


Ο αναγνώστης ΝΦ μας έστειλε την παρακάτω επιστολή όπου εξηγεί πολύ παραστατικά με ένα παράδειγμα πως από την παραγωγή στην κατανάλωση ακριβαίνει η τιμή ενός αγροτικού προϊόντος.
Ένα «απλό κόλπο» που όπως επισημαίνει γίνεται χρόνια και βγαίνουν όλοι κερδισμένοι εκτός από τα ταμεία του κράτους και τον τελικό καταναλωτή.
Θα ήθελα να σας παρουσιάσω ένα παράδειγμα για το πως ανεβαίνουν (τεχνικά) οι τιμές των αγροτικών προϊόντων από τον παραγωγό στον καταναλωτή.
Θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα τα επιτραπέζια σταφύλια (σουλτανίνα) για τα οποία γνωρίζω αρκετές λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το http://www.taxheaven.gr (σελ. 4-5) τα χονδρικά κέρδη για τα επιτραπέζια σταφύλια είναι 12% και τα λιανικά κέρδη 28%.
Το φθινόπωρο του 2011 οι έμποροι που αγοράζουν σουλτανίνα (και είναι συγκεκριμένοι) αποφάσισαν να έχουν ενιαίες τιμές. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να επέμβει γιατί όποιος κάνει καταγγελία θα μείνει με την παραγωγή του στο χωράφι.
Έτσι η τιμή της σουλτανίνας για τον παραγωγό ήταν 0,40¤-0,80¤ (τα περισσότερα πουλήθηκαν στα 0,50¤).

Ο έμπορος όμως στα τιμολόγια που κόβει, βάζει ένα ποσό (πάντα) μεγαλύτερο. Αντί για 0,50¤ βάζει 0,80¤. Αντί δηλαδή να πουλήσει χονδρική στον μανάβη 0,50¤+(0,50*12%)=0,56¤, του πουλάει 0,80¤+(0,80¤*12%)=0,90¤.
Στη συνέχεια ο μανάβης αντί να πουλήσει με ...

28% κέρδος στα 0,56¤, δηλαδή 0,72¤, πουλάει με 28% κέρδος στα 0,90¤ δηλαδή 1,15 και με στρογγυλοποίηση 1,20¤.
Στην περίπτωση που μεσολαβήσει και άλλος έμπορος χονδρικής τότε το ποσό αυξάνεται αντίστοιχα.
Συμπέρασμα: τιμή παραγωγού 0,50¤ – τιμή καταναλωτή 1,20¤ ενώ θα έπρεπε να είναι περίπου 0,75¤. Τη διαφορά την έχει βάλει στην τσέπη του ο έμπορος (την περισσότερη) και ο μανάβης.

Το θέμα είναι ότι αρκετοί παραγωγοί συμβιβάζονται με αυτή την κατάσταση γιατί έχουν επιστροφή ΦΠΑ 11% για τα τιμολόγια που κόβονται. Αυτό σημαίνει πως αντί για 0,055¤ επιστροφή ΦΠΑ στην περίπτωση των 0,50¤, η επιστροφή γίνεται 0,088¤ αφού γράφεται ότι η τιμή είναι 0,80¤. Τη διαφορά τη ζημιώνεται το κράτος.
Οι αγρότες όμως δεν καταλαβαίνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο πουλάνε τα προϊόντα τους (μεγαλύτερη επιστροφή ΦΠΑ λόγω μεγαλύτερου ποσού στην τιμολόγηση) δεν τους ωφελεί σε κάτι, γιατί μετά θα πάνε να αγοράσουν άλλα αγροτικά προϊόντα που έχουν τιμολογηθεί με αντίστοιχο τρόπο.
Είναι τόσο απλό, γίνεται τόσα χρόνια, οι έμποροι έχουν κάνει περιουσίες σε βάρος των καταναλωτών και κανείς δεν μπορεί να τους πειράξει.
Με εκτίμηση,
ΝΦ


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.