Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Άρτος, Οίνος και Έλαιον… στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου Βαρνάβα

ΑΡΤΟΣ - ΟΙΝΟΣ – ΕΛΑΙΟΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκίνησαν τα εκπαιδευτικά και βιωματικά προγράμματά τους τα Μουσεία Βαρνάβα Δήμου Μαραθώνα. Συγκεκριμένα, στους χώρους του Ευρωπαϊκού Μουσείου Άρτου πραγματοποιείται το...
διαδραστικό και βιωματικό πρόγραμμα «καλλιέργεια της γης – σπορά – θερισμός – σιτάρι – αλεύρι - ψωμί.

Στη συγκεκριμένη δράση πρωταγωνιστούν οι μαθητές οι οποίοι θα σπείρουν, θα θερίσουν, θα γυρίσουν το χειρόμυλο βγάζοντας αλεύρι, θα ζυμώσουν, θα πλάσουν το δικό τους ψωμί και θα το διακοσμήσουν με ζυμαρένια κεντίδια. Στους εξωτερικούς χώρους του Αγροτικού Διαδραστικού Λαογραφικού Μουσείου πραγματοποιούνται αντίστοιχα τα βιωματικά προγράμματα του «τρύγου» και του «λιομαζέματος».
Οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες θα τρυγήσουν τα σταφύλια και βάζοντάς τα στα κοφίνια θα τα συνοδεύσουν στα δύο πατητήρια όπου θα τα πατήσουν. Η συγκεκριμένη δράση περιλαμβάνει την δημιουργία μουστοκούλουρων από τα παιδιά, τα οποία και παίρνουν μαζί τους.
Στο διαδραστικό και βιωματικό πρόγραμμα του λιομαζέματος με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ελιά το δέντρο, Ελιά ο καρπός» οι μαθητές ενημερώνονται για το πολύτιμο αυτό δέντρο της ειρήνης, του ολυμπισμού, της εκκλησίας και της διατροφής και αφού ραβδίσουν, μαζεύουν τις ελιές από τα ελαιόπανα. Ελιές τις οποίες θα τσακίσουν, τρυπήσουν ή χαράξουν τοποθετώντας τις σε βάζα παίρνοντάς τις μαζί στο σχολείο τους.
Παράλληλα θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν σε μικροκατασκευές τα εργαλεία παρασκευής του λαδιού ενώ φεύγοντας θα στεφανωθούν με κλαδιά ελιάς.
Τα μουσεία Βαρνάβα εδρεύουν στη τοπική κοινότητα Βαρνάβα Αττικής του Δήμου Μαραθώνα στην οδό Ανδρούτσου 7.
Τηλ. επικ. 2295097870, 6936891193, & mouseo@ilmb.grhttp://www.ilmb.gr - http://www.mouseio-psomiou.com



==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.