Ο άνθρωπος που μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, ως προς τις πολιτικές του μεταλλάξεις και τις ιδεολογικές του αναφορές.   Το κουβάρι της ιστορίας του Χρύσανθου Λαζαρίδη άρχισε να ξετυλίγεται στις 15 Ιουνίου 1954, στη Νέα Υόρκη ενώ στα 4 του εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Ελλάδα.
 
Απόγονος εύπορης οικογένειας, ο Λαζαρίδης φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και το 1972 μπήκε στο Οικονομικό της Νομικής.  

Από εκεί ξεκινά μια ενδιαφέρουσα πορεία. Εντάχθηκε στην οργάνωση «Ρήγας Φεραίος», αγωνίστηκε για την πτώση της Χούντας, έγινε μέλος της επιτροπής κατάληψης της Νομικής, ενώ μαζί με το Νίκο Δρόσο έγιναν οι αρχισυνδικαλιστές του «Ρήγα Φεραίου».  

Το 1973 εξελέγη στη Συντονιστική Επιτροπή κατάληψης του Πολυτεχνείου, ενώ την άνοιξη του 1974 συνελήφθη από τη δικτατορία και υπέστη βασανισμούς που τον έστειλαν επί βδομάδες στο νοσοκομείο.  

Μετά την μεταπολίτευση εξελέγη αντιπρόεδρος της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας, όντας μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού.  
Η πολιτική του ιδεολογία πρέπει να αλλάζει κάπου το 1980 όταν μετακομίζει στη Μεγάλη Βρετανία για να σπουδάσει οικονομικά στο London School of Economics. Τρία χρόνια αργότερα σπούδασε στις ΗΠΑ και απέκτησε διδακτορικό στην Οικονομετρία από το City University  of New York.

Παράλληλα, φοιτά στο Courant School of Applied Mathematics  όπου μεταξύ άλλων εξειδικεύεται στη Θεωρία του Χάους.  

Ίσως οι σπουδές του στο εξωτερικό να ήταν αφορμή να κάνει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του ιδεολογία και από μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού να ιδρύσει λίγα χρόνια αργότερα το "Δίκτυο 21" που έχει ως βασικό στόχο την «απενεχοποιήση του πατριωτισμού».

Ο ίδιος ο κ. Λαζαρίδης στην ιδρυτική διακήρυξη το 1997 είχε πει: : «Μήπως είναι ώρα να ξανακατέβουμε στους δρόμους, αυτή τη φορά για να φύγει η “χούντα” της “ψευτο-προοδευτικής διανόησης” που είναι εχθρός του λαϊκού και καρικατούρα διανόησης;» 

Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, συναντήθηκε για πρώτη φορά την εποχή που το Σκοπιανό βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και από τότε είχαν αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις. Ήταν προσωπική επιλογή του πρόεδρου της ΝΔ η ένταξη του στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, καθώς του είχε δώσει τη θέση του πολιτικού του συμβούλου από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.  

Θεωρείται πως είναι ο αρχιτέκτονας της  επικοινωνιακής στρατηγικής του πρόεδρου της ΝΔ, ενώ εργάζεται στη Συγγρού νυχθημερόν προκειμένου να υπάρχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.  

Όσο για τις ημέρες του Πολυτεχνείου; Ο ίδιος έχει περιγράψει τον εορτασμό ως εξής: «Δεν συμφωνώ με τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Παρελαύνουν οι απόντες- οι επίγονοι αυτών που δεν ήθελαν την εξέγερση. Εξοργίζομαι με την οικειοποίηση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από διάφορα κωθώνια που φορούν κουκούλες, σπάνε μαγαζιά και επικαλούνται τα ιδανικά του».

Άγγελος Ανδρέου