Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η Wall Street Journal αμφισβητεί το πλεόνασμα και ειρωνεύεται την Κομισιόν - Κατάρρευση χωρίς επιστροφή για Σαμαρά - Βενιζέλο: Έχουμε πλεόνασμα!

Μία ώρα νωρίτερα φαίνεται πως έρχεται η κατάρρευση για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, καθώς τα δύο κόμματα – απομεινάρια βρίσκονται σε διαδικασία πολιτικής αποσύνθεσης με τα στελέχη υψηλόβαθμα, μεσαία και χαμηλότερα να βρίσκονται σε πανικό και να προσπαθούν να βρουν καταφύγιο για την επόμενη ημέρα της συντριβής. Το «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά το τελευταίο χρονικό διάστημα συνοψιζόταν σε τέσσερις βασικούς άξονες. Το μοίρασμα μέρους του. 
“ Η παταγώδης αποτυχία στο μοίρασμα μέρους του «πρωτογενούς πλεονάσματος, κυρίως σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στην περιβόητη έξοδο στις αγορές, στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και στις γερμανικές αποζημιώσεις, αλλά και ο εσωκομματικός εμφύλιος σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, γκρεμίζουν το «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά έναν μόλις μήνα πριν από την διπλή εκλογική μάχη της Άνοιξης ” «πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένα εκατομμύριο πολίτες, κυρίως σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στην περιβόητη έξοδο στις αγορές, στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και στις γερμανικές αποζημιώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε παταγωδώς να παρουσιάσει έστω και μια επιτυχία, πάνω στη δική της ατζέντα, έναν μόλις μήνα πριν από την διπλή εκλογική μάχη της Άνοιξης. ...

Αρχικά, η βιασύνη και προχειρότητα στη διαχείριση του μοιράσματος του πρωτογενούς πλεονάσματος στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσα στην καταστροφή και την ισοπέδωση που προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά, αποδείχθηκε ως μια μεγάλη αποτυχία, καθώς αφήνει εκτός τα προστατευόμενα μέλη και τους φιλοξενούμενους. Δυο πραγματικά ευαίσθητες ομάδες, οι οποίες πλήττονται από την ανεργία, νέοι κυρίως άνθρωποι, οι οποίοι έχασαν τις δουλειές τους και επέστρεψαν στους γονείς τους, προκειμένου να επιβιώσουν. Η κυβέρνηση Σαμαρά, δια στόματος Άδωνι Γεωργιάδη, απεφάνθη ότι αν δεν συμπληρωθούν οι θέσεις του ενός εκατομμυρίου, τότε το θέμα θα επανεξεταστεί. Τα ίδια και από τον Γενικό Γραμματέα Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος κάλεσε τους άνεργους να μην οριστικοποιήσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς υπάρχει χρόνος μέχρι τις 30 Ιουνίου για την λήξη της προθεσμίας υποβολής και η κυβέρνηση θα φέρει σύντομα ρύθμιση για να μη φορολογηθούν άδικα. Όλα αυτά την ώρα που θα έχουν μεσολαβήσει οι εκλογές του Μαΐου.
Δεύτερον, σε ότι αφορά την περίφημη έξοδο στις αγορές, μετά από την γενική κατακραυγή, αλλά και από τις δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα ότι η χώρα δεν είχε ανάγκη τα χρήματα και ότι ο ίδιος δεν θα προχωρούσε για πολιτικούς λόγους σε μια κίνηση, λίγες μόνο ημέρες αργότερα τελικά προέβη, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ ήθελε με κάθε τρόπο να παρουσιάσει μια επιτυχία στους εταίρους στην Ευρώπη. Εξάλλου, οι «επενδυτές» δεν είχαν κανέναν λόγο να μην «επενδύσουν» σε ένα ομόλογο με επιτόκιο κοντά στο 5% και ενώ ξέρουν ότι αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να τα χάσουν, καθώς είναι υπό την προστασία της ΕΚΤ και του αγγλικού δικαίου. Η κυβέρνηση Σαμαρά φρόντισε, μετά τους πρώτους πανηγυρισμούς και τις δηλώσεις περί προβαδίσματος των «έξυπνων αγορών» σε βάρος της πολιτικής, να αναδιπλωθεί και να κάνει το θέμα να ξεχαστεί με τη βοήθεια πάντα των συστημικών ΜΜΕ.
Τρίτον, σε ότι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία προσπαθεί να πείσει, για επικοινωνιακούς καθαρά λόγους, ότι θα ανοίξει το θέμα ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις 5 Μαΐου, πιάνεται και πάλι αδιάβαστη ή τουλάχιστον αγνοεί την πραγματικότητα, την οποία η ίδια έχει δημιουργήσει. Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση Σαμαρά δέχθηκε μια ψυχρολουσία, καθώς οι εταίροι – δανειστές ξέκοψαν κάθε συζήτηση για το κούρεμα του χρέους και μετέφεραν το ζήτημα για το φθινόπωρο. Σε δεύτερη φάση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «Μα ποια διευθέτηση χρέους; Το χρέος είναι βιώσιμο, αλλιώς δεν θα μας δάνειζαν οι αγορές». Κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά φαίνεται να έχει ήδη αποδεχθεί την λύση Βερολίνου, η οποία συνίσταται στην επιμήκυνση των δανείων για άλλα 20 χρόνια, φτάνοντας στα 50 συνολικά χρόνια με μια ακόμα μικρή μείωση των επιτοκίων. Μιας λύσης δηλαδή, η οποία δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά το επιδεινώνει, σύμφωνα και με την εκτίμηση των περισσότερων διεθνών αναλυτών και Οργανισμών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι χωρίς ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν υπάρχει περίπτωση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Τέταρτον, σε ότι αφορά το «καυτό» ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, η κυβέρνηση Σαμαρά εκτέθηκε για άλλη μια φορά όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και διεθνώς μετά από τη ανακοίνωση της γερμανικής καγκελαρίας, η οποία απέκλειε οποιαδήποτε συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών ή μεμονωμένων προσώπων. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι είχε θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων στην ίδια την Γερμανίδα καγκελάριο κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στην Αθήνα, αλλά η ίδια φρόντισε να διαψεύσει την κυβέρνηση Σαμαρά με τον πλέον προσβλητικό τρόπο.
Κοντά σε όλα αυτά, τα οποία ήταν οι βασικοί πυλώνες της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για την κάθοδο της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ (Ελιάς) στη διπλή εκλογική μάχη της Άνοιξης και κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, έρχεται να προστεθεί και ο εσωκομματικός εμφύλιος τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στην ΝΔ. Σε ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων για ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε δήμους και περιφέρειες δηλώνουν ανεξάρτητοι, σε μια προσπάθεια να βρουν πολιτικό καταφύγιο λίγο πριν από την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού. Στην κεντρική πολιτική σκηνή τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα με τις ιδιωτικές συναντήσεις να δίνουν και να παίρνουν, ενώ όπως όλα δείχνουν η νύχτα της 25ης Μαΐου θα είναι μεγάλη και δύσκολη τόσο για τον Αντώνη Σαμαρά όσο και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς φαίνεται να έχει τεθεί και όριο στην ήττα – συντριβή της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και αυτό έχει μπει στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες, όπως αποκάλυψε και ο υπουργός Υγείας σε χθεσινή του συνέντευξη.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση Σαμαρά, η χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά τουλάχιστον ο τόπος, φωνάζει πλέον από μακριά ότι δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση της, καθώς λόγω της επιλογής της να προσδεθεί στο άρμα του Βερολίνου και να ακολουθήσει το «ΝΑΙ σε όλα» στους δανειστές και παράλληλα το «ΟΧΙ σε όλα» στον ελληνικό λαό, έχει πάψει προ πολλού να υπηρετεί τα λαϊκά και εθνικά συμφέροντα. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία έχει μόνο δεινά να προσφέρει στον τόπο. Είναι αναγκασμένη να φέρει στη Βουλή πριν από τις εκλογές το νέο Μεσοπρόθεσμο, όχι σε όλη του την μορφή, το οποίο δεσμεύει τη χώρα μέχρι το 2018. Άλλωστε οι προθέσεις φάνηκαν με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο θα βγει από το συρτάρι την επομένη των εκλογών.
Η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να είναι χρήσιμη για τους δανειστές, αλλά έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να είναι χρήσιμη για τον ελληνικό λαό και τη χώρα και αυτό θα φανεί την νύχτα της 25ης Μαΐου, η οποία θα είναι το εφαλτήριο για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες είναι πλέον αναπόφευκτες. Η λύτρωση για τον λαό και τη χώρα είναι πια πολύ κοντά…
Του Κώστα Καπνίση από periodista μέσω greki
 
«Και άλλα greek statistics», αναρωτιέται η Wall Street Journal έπειτα από την επιβεβαίωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, πολλοί θα πανηγυρίσουν με το άκουσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος των 1,5 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η Κομισιόν, το οποίο ξεπερνά το στόχο και ανοίγει το δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους μέσα στη χρονιά.

«Ζήτω!, θα πουν πολλοί: Η Αθήνα έπιασε επιτέλους τους δημοσιονομικούς στόχους της, έπειτα από χρόνια στα οποία αδυνατούσε να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της λιτότητας», σημειώνει η Wall Street Journal.

«Αλλά κάντε ένα βήμα πίσω και κοιτάξτε πιο προσεκτικά: Κάτι δεν πάει σωστά. Πραγματικά, η υπηρεσία στατιστικών στοιχείων της ΕΕ, η Eurostat, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ελλάδα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 23 δισ. ευρώ το 2013 και ξόδεψε 7,2 δισ. ευρώ για τις πληρωμές τόκων. Αυτό σημαίνει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο -υπό τον ορισμό που ευρέως χρησιμοποιούν οι οικονομολόγοι και η ίδια η Eurostat- εμφανίζει έλλειμμα 16 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Εκπρόσωπος της Eurostat είπε πως το μέγεθος της Κομισιόν για το πρωτογενές πλεόνασμα περιλαμβάνει προσαρμογές στον ορισμό της Eurostat, αλλά δήλωσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς ποιες είναι αυτές, και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Simon O’Connor».
Ο οποίος έδωσε τις λεπτομέρειες: «Πρώτον, εξαιρέσαμε τις δαπάνες των τόκων της τάξης του 4% του ΑΕΠ».
Αυτό, όπως εξηγεί η Wall Street Journal, ευθυγραμμίζεται με το γενικό ορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Δεύτερον, εξαιρέσαμε αρκετά ειδικά μεγέθη, κυρίως για να αποτυπώσουμε καλύτερα τη βαθύτερη δομική δημοσιονομική θέση.
Για το 2013, οι προσαρμογές αυτές ισοδυναμούν στο 9,5% του ΑΕΠ και αποτελούν κυρίως το έκτακτο κόστος της στήριξης του τραπεζικού κλάδου, το οποίο ανήλθε στο 10,8% του ΑΕΠ, καθώς και την επιστροφή των κερδών που έβγαλαν οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, που αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.
Έτσι, καταλήγουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ», προσθέτει ο O'Connor.
Όταν ερωτήθηκε εάν η μεθοδολογία αυτή έχει εφαρμοστεί και σε κάποια άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε στη WSJ: «Όχι, ο ορισμός αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά».

Έχουμε πλεόνασμα!

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος 
    
Η ανακοίνωση της «Γιούροστατ» τα λέει όλα! Το περίφημο «πλεόνασμα» δεν είναι παρά ιλιγγιώδες… έλλειμμα και μάλιστα ύψους 23,1 δισ. ευρώ! Αλλά, η «Αγία Οικογένεια» της ειλικρίνειας και της φιλαλήθειας, αυτή η αδέκαστη ΕΕ, ομού μετά των στατιστικών υπηρεσιών της, δεν έχει κανένα λόγο να μην συμμετέχει σε αυτό το όργιο εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου, λέει η «Γιούροστατ», αν αφαιρέσουμε το 4% του προϋπολογισμού που πήγε σε τόκους, αν αφαιρέσουμε το 10% του προϋπολογισμού που πήγε στους τραπεζίτες, αν αφαιρέσουμε τούτο κι αν αφαιρέσουμε το άλλο, τότε «ναι, παραδεχόμαστε», λέει η «Γιούροστατ», ότι έχετε… πλεόνασμα.
      
Στη βάση, λοιπόν, αυτής της «παραδοχής» είναι που – με την άδεια της ΕΕ – έχει στηθεί το κυβερνητικό πανηγύρι της κοροϊδίας και της απάτης περί «πρωτογενούς πλεονάσματος». Της παραδοχής, δηλαδή, ότι έχουν βουτήξει από τον ελληνικό λαό δεκάδες δισεκατομμύρια, που πάνε σε τοκογλύφους και κερδοσκόπους, αλλά τα δισεκατομμύρια αυτά δεν τα υπολογίζουν! Γιατί;  Μα γιατί η κυβέρνηση πρέπει να βγάλει πλεόνασμα…
    
Είναι προφανέστατο: Το λεγόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα» δεν είναι παρά μια «κουρελού» που αντί άλλου εμβλήματος την έχουν μετατρέψει σε σημαία του γελοίου κυβερνητικού «success story». Ούτε «πλεόνασμα» είναι, ούτε «πρωτογενές». Είναι ένας δείκτης της ανελέητης «γενοκτονίας» που συντελείται στην ελληνική κοινωνία. Ένας δείκτης που κατασκευάζεται ανάλογα με τα λογιστικά «μαγειρέματα» και τις πολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης και της Κομισιόν. Και το κυριότερο: Είναι ένας δείκτης που μεγαλώνει ανάλογα με τα κοινωνικά ερείπια που σπέρνει η κυβερνητική πολιτική.
    
Φυσικά δεν λείπουν τα εγνωσμένης αυθεντίας τηλεφερέφωνα της κυβέρνησης, που διαμαρτύρονται: «Μα είναι δυνατόν - ρωτούν με ανασηκωμένο το μνημονιακό τους φρύδι - τώρα που έχουμε από πάνω μας τους Ευρωπαίους, να γίνεται από την κυβέρνηση "δημιουργική λογιστική" με το πρωτογενές πλεόνασμα»; Μα ναι, καλέ! Πώς και δεν το είχαμε σκεφτεί! Είναι δυνατόν να λέει ψέματα η κυβέρνηση και αυτό να το δέχονται οι εταίροι; Είναι δυνατόν να δέχεται τέτοια πράγματα η (συμμετέχουσα στην τρόικα) Κομισιόν; Σώπα!
    
Αλλά από την άλλη σκεφτόμαστε:
    
Πρώτο: Τη λογιστική του Σημίτη, οι εταίροι δεν ήταν που την θεωρούσαν έγκυρη, πριν έρθει ο Καραμανλής και τη βγάλει «δημιουργική» μέσω της λεγόμενης «απογραφής», γεγονός που δέχτηκαν οι εταίροι, οι ίδιοι, δηλαδή, που πιο πριν την ίδια «δημιουργική λογιστική» την είχαν εγκρίνει σαν έγκυρη;
    
Δεύτερο: Τη λογιστική του Αλογοσκούφη, οι εταίροι δεν ήταν που την θεωρούσαν έγκυρη, πριν έρθει ο Παπανδρέου και τη βγάλει «δημιουργική» μέσω της δικής του λεγόμενης «απογραφής», γεγονός που πάλι δέχτηκαν οι εταίροι, οι οποίοι πιο πριν και εκείνη τη «δημιουργική λογιστική» την είχαν εγκρίνει σαν έγκυρη;
  
Τρίτο: Την κάλπικη λογιστική όλων σχεδόν των κρατών – μελών της ΕΕ γύρω από τα ελλείμματα και τα χρέη δεν ήταν που την είχαν βγάλει «αξιόπιστη» οι εταίροι αφού τότε έπρεπε, ακόμα και πάνω σε αποδεδειγμένα πλαστά στοιχεία, να συγκροτήσουν την ΟΝΕ και την Ευρωζώνη;…
Αφού, όμως, θέλουν να μιλήσουμε για πλεονάσματα – για πραγματικά πλεονάσματα – ας το κάνουμε: 
  • Μείωση του ενός τρίτου του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια της κρίσης.
  • Διπλασιασμός των νοικοκυριών που δηλώνουν αδυναμία να εξασφαλίσουν τη στοιχειώδη τροφή.
  • Εκτίναξη της ανεργίας και διπλασιασμός των οικογενειών χωρίς κανέναν εργαζόμενο.
  • Η Ελλάδα είναι η χώρα που καταγράφεται η μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος στον κόσμο και τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
  • Η μείωση του εισοδήματος και η ανεργία, σε συνδυασμό με την απουσία στοιχειώδους κοινωνικής υποδομής για την προστασία αυτών που βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας, λειτούργησε πολλαπλασιαστικά για τους Έλληνες, ακόμη και σε σχέση με τους κατοίκους αναδυόμενων χωρών με πολύ χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως η Κίνα και η Βραζιλία!
Αυτά είναι τα «πλεονάσματά τους». Έτσι καταγράφονται στην τελευταία έκθεση του (δικού τους) ΟΟΣΑ. Αυτό είναι και το πραγματικό αντίκρισμα του «ματωμένου πλεονάσματος», για το οποίο έλαβαν χτες τα συχαρίκια της Κομισιόν: Η ακραία φτώχεια, η φοροληστεία, οι χιλιάδες απολύσεις, τα εκατομμύρια των άνεργων. Γι’ αυτό το πλεόνασμα πανηγυρίζουν.
      
Και κυρίως: Είναι αυτό το πλεόνασμα που τώρα πρέπει κάποιος να έχει κατέβει όλα τα σκαλοπάτια του ξεπεσμού για να έρθουν οι ίδιοι που τον οδήγησαν στον ξεπεσμό και να του το πουλήσουν σαν «κοινωνικό μέρισμα»! Αυτό το πλεόνασμα απανθρωπιάς είναι που έχουν το απύθμενο θράσος να το χρησιμοποιούν για το ψηφοθηρικό λάδωμα της προεκλογικής τους μηχανής!
      
Και το πιο άθλιο: Είναι αυτό το πλεόνασμα, του αίματος και της δυστυχίας, των 400 ευρώ βασικό και του εργασιακού δουλεμπορίου, που διαπράττουν την ασχημία να το εμφανίζουν σαν «δικαίωση» της βαρβαρότητας! Και σαν «απόδειξη» ότι αυτή η πολιτική – της βαρβαρότητας, του αίματος και της δυστυχίας - είναι «αδήριτη ανάγκη» να συνεχιστεί! Τόσο αδίστακτοι είναι.
    
Υστερόγραφο: Κυκλοφορεί εδώ και μέρες ότι η κυβέρνηση σκέφτεται (;) στους φορολογικά ευσυνείδητους πολίτες που μαζεύουν αποδείξεις να χαρίζει (κατόπιν κληρώσεως)… υπερπολυτελή αυτοκίνητα, από Πόρσε και Μερσεντές μέχρι Φεράρι και Λαμποργκίνι! Αδιευκρίνιστο παραμένει αν θα τους χαρίζει και τη βενζίνη, τα τέλη κυκλοφορίας, τα διόδια και τα τεκμήρια διαβίωσης. Απολύτως διευκρινισμένο και διασταυρωμένο, ωστόσο, είναι τούτο: Η βλακεία, και κυρίως το πλεόνασμα της βλακείας, αν βρει ανοικτό δρόμο τρέχει με ταχύτητα φωτός. Απείρως μεγαλύτερη, δηλαδή, από την ταχύτητα της Πόρσε, της Φεράρι και της Λαμποργκίνι, μαζί.
Από enikos
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.