Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Παγκόσμιο σοκ! 295 οι νεκροί απο κατάρριψη αεροσκάφους Μπόϊνγκ 777 - Θάνατος στην παραλία της Γάζας [Προσοχή σκληρές εικόνες]


Θύματα 4 παιδιά που έπαιζαν στην παραλία της Γάζας. 
Αεροπορική τραγωδία στην Αν. Ουκρανία με εκατοντάδες νεκρούς. 
Ποιος φέρει την ευθύνη;
Ο σημερινός Τύπος προσπαθεί να φωτίσει τραγικές πτυχές της ειδησεογραφίας.
Προσεκτικός στην πλειοψηφία του είναι ο γερμανικός και διεθνής Τύπος στην απόδοση ευθυνών για τη συντριβή του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών. Σε κάθε περίπτωση όλοι οι σχολιαστές συμφωνούν ότι η τραγωδία είναι απότοκο του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία. ...
Από λάθος η κατάρριψη;

Σχετικό: Παγκόσμιο σοκ! 295 οι νεκροί απο κατάρριψη αεροσκάφους Μπόϊνγκ 777, των Μαλαισιανών αερογραμμών 

[φώτο: Τμήμα του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών]
Τμήμα του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμώνΕνδεικτικό επ΄αυτού, το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν, ανεξαρτήτως από ποια πλευρά βρίσκονται», σημειώνει ο σχολιαστής της. «Για τον υπεύθυνο αυτού του πολέμου υπάρχει βεβαιότητα, ακόμη κι αν ορισμένοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το γεγονός ότι οι ουκρανικές μονάδες βάλλονται από ρωσικό έδαφος και ότι ρωσικά μαχητικά χτύπησαν ουκρανικά αεροσκάφη». Ο γερμανός σχολιαστής επικρίνει την εφεκτική στάση της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία. «Η ΕΕ δυσκολεύεται στο θέμα επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας», παρατηρεί. «Κάθε φορά που δείχνει η Ρωσία μια πιο συμβιβαστική στάση, οι Ευρωπαίοι θέλουν να το βλέπουν ως αχτίδα ελπίδας. Είναι σωστό να χρησιμοποιεί κανείς μικρές ευκαιρίες για διαπραγματεύσεις, αλλά έχει φτάσει η στιγμή για πιο σκληρές κυρώσεις από αυτές που αποφάσισε η ΕΕ προχθές στις Βρυξέλλες».



Η εφημερίδα Hessische Niedersächsische Allgemeine προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να βγαίνουν γρήγορα συμπεράσματα. «Γιατί καμιά από τις εμπόλεμες πλευρές δεν έχει συμφέρον από την κατάρριψη ενός αεροσκάφους της πολιτικής αεροπορίας. Ορισμένες ενδείξεις οδηγούν στο λάθος. Από τους φιλορώσους αυτονομιστές; Από τον ουκρανικό στρατό; Από ρωσικές μονάδες; Το ποια πλευρά φέρει την ευθύνη, δεν θα ξεκαθαριστεί γρήγορα. Οι συγγενείς των θυμάτων έχουν πάντως το δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια. Η χθεσινή τραγωδία πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να ζητηθεί από τους εμπλεκόμενους και πάλι να δείξουν αυτοσυγκράτηση».

Η ολλανδική εφημερίδα de Volkskrant θέτει τη Μόσχα προ των ευθυνών της. «Εάν αποδειχθεί ότι πράγματι οι αυτονομιστές κατέρριψαν το αεροσκάφος, θα προκληθεί ένα διπλωματικό τσουνάμι κατά της Ρωσίας (…). Το Κρεμλίνο βρίσκεται ενώπιον διλήμματος. Θα μπορούσε να άρει την υποστήριξή του στους αυτονομιστές, να κλείσει τα σύνορα και να παρακολουθεί τον ουκρανικό στρατό να καταστέλλει την εξέγερση. Θα ήταν ένα πικρό ποτήρι για το Πούτιν. Αλλά και η εναλλακτική είναι εξίσου δυσάρεστη, η επιστροφή στη σκοτεινή περίοδο του Ψυχρού Πολέμου», παρατηρεί ο ολλανδός σχολιαστής.

Δύσκολη η δικαιολογία θανάτου παιδιών…
[φώτο: Χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών]
Χερσαίες επιχειρήσεις των ΙσραηλινώνΟι χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού ξεκίνησαν στη λωρίδα της Γάζας με άγνωστη τη διάρκειά τους. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ο μεγάλος αριθμός των νεκρών, μεταξύ αυτών και πολλών παιδιών, όσων και εκείνων που έχασαν τη ζωή τους στην αεροπορική τραγωδία. «Θάνατος στην παραλία», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ που φιλοξενεί η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Αναφέρεται στον βομβαρδισμό 4 παιδιών ηλικίας από 9 ως 11 χρονών από την ίδια παλαιστινιακή οικογένεια, που έπαιζαν στην παραλία.
«Από την ισραηλινή πλευρά ακούστηκε ότι το συμβάν θα γίνει αντικείμενο διερεύνησης», σημειώνει ο γερμανός δημοσιογράφος. «Αυτό συνηθίζεται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις και είναι και το τελευταίο που ακούει κανείς» προσθέτει στο ρεπορτάζ του. «Ωστόσο, ο θάνατος των μικρών παιδιών προκάλεσε τέτοια κατακραυγή εκτός και εντός Ισραήλ, που ο ισραηλινός στρατός έχει δυσκολία στο να δικαιολογήσει τις ενέργειές του. Λίγη ώρα αργότερα μάλιστα βγήκε γραπτό ανακοινωθέν που έκανε λόγο για τραγικό συμβάν και την διαβεβαίωση ότι ο ισραηλινός στρατός δεν είχε σε καμιά περίπτωση την πρόθεση να πλήξει άμαχους, που συμπαρέσυρε η Χαμάς σε αυτή τη ένοπλη αντιπαράθεση».
Η γαλλική εφημερίδα Le Journal de la Haute – Marne φέρνει στη μνήμη μας τον εναγκαλισμό του πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν με τον Γιασέρ Αραφάτ. «Ποιος θυμάται αυτόν τον εναγκαλισμό που έγινε πριν από πάνω από 20 χρόνια», αναρωτιέται. «Από τότε τίποτα δεν έχει αλλάξει, ή σχεδόν τίποτα. Ο ‘εύθραυστος΄ εναγκαλισμός απεικονίζει αυτό που πρυτάνευσε σε όλες τις διαπραγματεύσεις: συνεχής δυσπιστία μαζί με συνεχείς προβοκάτσιες. (…) Η ανακωχή δεν διήρκησε ούτε λεπτό περισσότερο από όσο είχε προβλεφθεί (…) και όπως πάντα η διεθνής κοινότητα εμφανίζεται εντελώς αδύναμη».
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου DW

Ηχητικό και οπτικό υλικό για το θέμα:


 
 
 


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.