Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Γιορτάζει Παρασκευή και Σάββατο η Παναγία η Προυσιώτισσα στις Βαρδάτες! [ΤΡΑΧΙΝΙΟΙ ΛΙΘΟΙ]



 Το εκκλησάκι είναι χτισμένο πάνω στο βράχο, ακριβώς κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή, με απίστευτη θέα στον κάμπο και τη Λαμία...

Κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου το ιερό προσκύνημα της Παναγίας Προύσσης στις Βαρδάτες είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς θρησκευτικούς προορισμούς για τη γιορτή της Παναγίας της Προυσιώτισσας.

Το απόγευμα της Παρασκευής θα ψαλεί ο Μεγάλος Εσπερινός, ενώ το πρωί του Σαββάτου θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία.

Το ίδιο βράδυ, του Σαββάτου 23 Αυγούστου, θα γίνει και το πανηγύρι στις Βαρδάτες, όπως κάθε χρόνο.
Αυτά αναφέρει το .lamiareport με τον παραπάνω τίτλο.
Σε αυτό όμως που δεν έχει δοθεί ποτέ η πρέπουσα δημοσιότητα, ως ιστορική σημασία είναι το παρακάτω απόσπασμα:

"...Και τώρα αυτοί που κατοικούσαν στο Πελασγικό Άργος και αυτοί που ζούσαν στην Άλο και στην Αλόπη και στην Τραχίνα και όσοι είχαν τη Φθία και την Ελλάδα με τις όμορφες γυναίκες και λέγονταν Μυρμηδόνες και Έλληνες και Αχαιοί, αυτοί είχαν πενήντα καράβια και αρχηγός τους ήταν ο Αχιλλέας..." η θέση ων Βαρδατών ως αρχαία Τραχίνα. (βλέπε περισσότερα: εδώ)

Επίσης ένα άλλο απόσπασμα: Δύο μονοπάτια ξεκινούν από το χωριό Άνω Βαρδάτες που βρίσκονται βορειοδυτικά από τις Τραχινίες Πέτρες (σήμερα Σιδηρόπορτα και Αραχωβίτσα ανάμεσα στα ποτάμια Γοργοπόταμου (Δύρα) και Μέλανα (Μαυρονέρι) κοντά στην αρχαία Τραχίνα (Ηρόδοτος VII 198 και Y. Beguiajnon "La valle du Spercheios σελ. 63 και επ.) περνά από τον ΣΣ Αρπίνη και ανεβαίνει στο ύψος Αραχωβίτσα, όπου συναντά το δρόμο κοντά στα Πέργαρα. Το άλλο μονοπάτι αναβαίνει σχεδόν όρθια μέσω του Ξηριά, όπου ένα χιλιόμετρο μπροστά από τα Δυό Βουνά, συναντά το πρώτο μονοπάτι (Άνω Βαρδάτες - Γαρδίκι απόσταση 15 Χιλιόμετρα). [πηγή]

Θα επανέλθουμε με σχετικό άρθρο της ιστορικής, πλην όμως ξεχασμένης, περιοχής

Νάσος

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.