Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Οδηγός επιβίωσης για τον ΕΝΦΙΑ>>> Τι να προσέξετε - Οκτώ οδηγίες για να αποφύγετε προσαυξήσεις και …ταλαιπωρία - Πώς μετατίθεται η αποπληρωμή του φόρου για τον Ιανουάριο του 2016 χωρίς προσαυξήσεις.

Η …μαύρη Τρίτη των φορολογουμένων πλησιάζει. Και δεν χαρακτηρίζεται έτσι λόγω της έλευσης της Τρόικας αλλά λόγω της εκπνοής της προθεσμίας για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ.
 
Είτε πρόκειται να πληρώσουν δόση 10 ευρώ, είτε δόση των 1.000 ευρώ, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μπουν στο Taxis, να τυπώσουν την ειδοποίηση και να πάνε στην Τράπεζα να πληρώσουν. Επειδή ουδέποτε έχει συμβεί ένας φόρος να αποπληρώνεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τόσο μεγάλο αριθμό φορολογουμένων (6,2 εκατομμύρια είναι οι υπόχρεοι), ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στις Τράπεζες από Δευτέρα.
 
Οι οδηγίες που ακολουθούν, ενδεχομένως να σας φανούν χρήσιμες:
 
Εκτυπώστε το ειδοποιητήριο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ όσο το δυνατόν νωρίτερα καθώς ειδικά την τελευταία ημέρα οι αντοχές του Taxis θα δοκιμαστούν. Αν θέλετε ακούστε και την προτροπή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων να κάνετε χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής του περιουσιολογίου μετά τις 22:00 το βράδυ. Είναι γεγονός ότι τη νύχτα το σύστημα ανταποκρίνεται καλύτερα.
 
Ακόμη και αν υιοθετήσετε την προτροπή της ΓΓΠΣ και μπείτε για να αναζητήσετε το ειδοποιητήριο του ΕΝΦΙΑ μέσα στη νύχτα προσοχή διότι υπάρχει και προγραμματισμένη διακοπή εργασιών. ...
Ετσι, το Taxis, όπως έχει ανακοινωθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ θα παραμείνει εκτός λειτουργίας από την Κυριακή 28/09/2014 στις 12.00 μ.μ έως τη Δευτέρα 29/09/2014 στις 07:00 π.μ.
 
Εχετε δύο τρόπους για να βρείτε την «ταυτότητα οφειλής» του ΕΝΦΙΑ η οποία σας είναι απαραίτητη για να πληρώσετε (σ.σ. η Η «Ταυτότητα Οφειλής» ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της. Μπορείτε να πληρώνετε μέρος ή το σύνολο αυτής, κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. Τα 9 πρώτα ψηφία της Τ.Ο. αντιστοιχούν στον Α.Φ.Μ. σας)
 
  • Ο ένας τρόπος είναι να επιλέξετε την εντολή «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης». Εκεί θα δείτε το συνολικό ποσό της οφειλής λόγω ΕΝΦΙΑ, την ταυτότητα οφειλής η οποία θα σας χρησιμέψει για να πληρώσετε και φυσικά το ποσό της κάθε δόσης.
 
  • Ο δεύτερος τρόπος είναι να μπείτε στην εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και να εκτυπώσετε την ειδοποίησης πληρωμής φόρου την οποία θα προσκομίσετε στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ για να πληρώσετε. Το ειδοποιητήριο είναι εφοδιασμένο και με barcode έτσι ώστε να περιορίζεται η πιθανότητα πληκτρολόγησης λανθασμένης ταυτότητας οφειλής κατά την πληκτρολόγηση. 
 
4. Αποφύγετε τις Τράπεζες Δευτέρα και Τρίτη αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Οπως αντιλαμβάνεστε οι πιθανότητες να βρείτε μπροστά σας ατελείωτες ουρές είναι μεγάλες λόγω των 6,2 εκατομμυρίων υπόχρεων σε καταβολή ΕΝΦΙΑ και των δύο εκατομμυρίων (τουλάχιστον) φυσικών προσώπων που θα πρέπει να πληρώσουν τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ενημερώσει εδώ και εβδομάδες για την κοσμοσυρροή λόγω ΕΝΦΙΑ προκειμένου και οι τράπεζες να λάβουν τα μέτρα τους ενισχύοντας τα γκισέ αλλά και τις χρηματαποστολές τους (ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα δεν είναι και λίγο)
 
5. Αν δεν είναι απόλυτη ανάγκη επιδιώξτε να αποφύγετε και την επίσκεψη στην εφορία αυτές τις δύο ημέρες (Δευτέρα και Τρίτη). Το σύστημα Taxis είναι ενιαίο και όταν υπερφορτώνεται τα προβλήματα μεταφέρονται παντού. Επίσης, οι αρμόδιοι της ΓΓΠΣ έχουν διαθέσει όλους τους διαθέσιμους πόρους για να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους του ΕΝΦΙΑ.
 
6. Τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι μόνο ένα 15% των φορολογουμένων επιλέγει να πληρώσει τις οφειλές του στην εφορία μέσω διαδικτύου. Αν έχετε πρόσβαση, κάντε το θα γλιτώσετε από μεγάλη ταλαιπωρία ενώ η διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά. Προσοχή μόνο στους χρόνους. Αν πληρώσετε την τελευταία ημέρα μετά τις 17:00 το απόγευμα (σ.σ η ακριβής ώρα εξαρτάται από την πολιτική της κάθε τράπεζας) κινδυνεύετε να βγείτε εκπρόθεσμοι και να επιβαρυνθείτε με προσαυξήσεις.
 
7. Αν θέλετε να πληρώσετε την κάθε δόση του ΕΝΦΙΑ σεδόσεις η μόνη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα εφόσον έχει υπόλοιπο. Οι Τράπεζες θα σας προσφέρουν από έξι έως 12 άτοκες δόσεις (ανάλογα με το ποιος είναι ο εκδότης της κάρτας) ενώ για να είναι πραγματικά άτοκες οι δόσεις θα πρέπει να πάτε στο υποκατάστημα της Τράπεζας. Υπάρχουν και οι Τράπεζες που σας δίνουν τη δυνατότητα να κάνετε χρήση του προγράμματος μέσω internet. Ωστόσο, θα πρέπει ήδη να έχετε πρόσβαση σε υπηρεσίες e-banking. Με την πολιτική της αποπληρωμής της κάθε δόσης του ΕΝΦΙΑ σε δόσεις, μπορείτε να μεταθέσετε την οριστική αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ έτους 2014 ακόμη και για τον Ιανουάριο του 2016. Αυτό βέβαια, δεν είναι απαραίτητα θετικό καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να αντιμετωπίσετε και τον ΕΝΦΙΑ του 2015.
 
8. Δεν έχει κανένα νόημα να πληρώσετε τον ΕΝΦΙΑ εφάπαξκαθώς δεν γίνεται η παραμικρή έκπτωση. Η μοναδική περίπτωση να κάνετε κάτι τέτοιο είναι για να αποφύγετε την υποχρέωση να μεταβαίνετε κάθε μήνα στην Τράπεζα μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.
 
Thetoc.gr

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.