Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Η τρόικα είναι εδώ: Εφιάλτης στο δρόμο με τα προαπαιτούμενα

Ενημερώσεις: Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις Χαρδούβελη, αύριο το πρώτο τετ α τετ με τρόικα // Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου την Τρίτη για τις επαφές με την τρόικα 

Νεότερη ενημέρωση: Αναβλήθηκε για αύριο η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου
Ξεκινούν σήμερα οι επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών που επέστρεψαν στην Αθήνα
Οι συναντήσεις με την τρόικα ξεκινούν σήμερα Τρίτη (30/9) και τα υπουργικά ραντεβού γίνονται με σκοπό να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα. Υπενθυμίζεται οτι η Τρόικα μιλάει για χίλια περίπου προαπαιτούμενα που περιμένει να υλοποιηθούν.
Στις 11.30 σήμερα το πρώτο ραντεβού της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών. Θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς ως τη Παρασκευή. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ομαδικές απολύσεις και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Επαφές χθες του πρωθυπουργού με τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος είχε σειρά συσκέψεων με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος και Υγείας ενόψει έναρξης των διαβουλεύσεων με την τρόικα:
«H κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με μεθοδικότητα και σοβαρότητα», δήλωσε χθες εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ολοκλήρωση της διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων
Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους εκπροσώπους της τρόικας, με τον συνδικαλιστικό νόμο, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων να είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων.
Στο πακέτο των εργασιακών, περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που ισχύει από το 1982, κυρίως σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνεται η απόφαση για την κήρυξη απεργίας και ο τρόπος της χρηματοδότησης των συνδικάτων.

Στο στόχαστρο οι συντάξεις
Την προηγούμενη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόϊκάς, κατά την επίσκεψή τους στο Γενικό Λογιστήριο, ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων ενώ στις συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδος, αναμένεται να τεθεί το θέμα των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς αυτά.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί δεν αποδίδουν τις αναμενόμενες εισπράξεις, και η ελληνική πλευρά ζητά ευνοϊκότερη ρύθμιση που να προβλέπει από 70 έως 100 δόσεις κυρίως για τις οφειλές έως 15.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα των οφειλών.
Η τρόικα από την πλευρά της θέτει θέμα βιωσιμότητας των Ταμείων και είναι αποφασισμένη να ανοίξει το θέμα αλλαγών στο Ασφαλιστικό, που συνεπάγονται νέο «κούρεμα» των συντάξεων, κατάργηση των πρόωρων και του εφάπαξ και ψαλίδισμα στις ασφαλιστικές εισφορές. Με κατάργηση της πρόωρης εξόδου από την εργασία αναμένεται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας κατά 5 ως και 10 έτη ειδικά για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων. Παράλληλα, αν ισχύσουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, με βάση τα σημερινά δεδομένα η βασική σύνταξη που έχει υπολογιστεί σε τιμές του 2010 στα 360 ευρώ θα πρέπει να μειωθεί με βάση τη μείωση του ΑΕΠ κατά 40 ευρώ το μήνα, να πέσει δηλαδή στα 320 ευρώ.

Το «αγκάθι» των εσόδων
Τα κρατικά έσοδα στο 8μηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2014 παρουσιάζουν απόκλιση από το στόχο κατά 1% (329 εκατ. ευρώ). Η απόκλιση αυτή διαπιστώθηκε και από τεχνικά κλιμάκια που συνέλεξαν στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι ελεγκτές έλαβαν υπ' όψιν την απόκλιση, ωστόσο τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κρίνουν ότι η απόκλιση οφείλεται στην καθυστέρηση καταβολής των δύο πρώτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ, ο οποίες έπρεπε να έχουν εξοφληθεί ήδη, αλλά το χάος με τα λάθη που αποκαλύφθηκε πήγε πίσω την πληρωμή. Στους υπολογισμούς αυτούς δεν λαμβάνεται υπ' όψιν η αδυναμία των πολιτών να αντεπεξέλθει στη φοροκαταιγίδα.
Οι δανειστές εκτιμούν ότι με βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού, η εκτίμηση που έχουν κάνει από τον περασμένο Μάιο, για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ, μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
Αυτό σημαίνει ότι φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι το κενό δεν ξεπερνά τα 900 εκατ ευρώ και μάλιστα μπορεί να καλυφθεί χωρίς νέα μέτρα, εφαρμόζοντας παράλληλα και τις φοροελαφρύνσεις που έχει ήδη εξαγγείλει.
___________________

ΣΥΡΙΖΑ: Η τρόικα έρχεται να ισοπεδώσει τις προσδοκίες που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την αυριανή άφιξη της τρόικας:
«Η νέα επίσκεψη της τρόικας έρχεται να ισοπεδώσει τις όποιες προσδοκίες προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση περί δήθεν εξόδου από τα μνημόνια.
Οι φοροελαφρύνσεις που υπόσχεται ο κ. Σαμαράς, όχι μόνο δεν είναι αρκετές, όχι μόνο δεν ανατρέπουν το υφιστάμενο μνημονιακό πλαίσιο, αλλά το διαιωνίζουν. Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής προσπαθούν να παρουσιάσουν ως επιτυχία την παράταση της "έκτακτης" εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, σχεδιάζοντας, όμως, παράλληλα την πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και τις νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα.
Αυτό που γίνεται παραπάνω από ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει εγκλωβισμένη στην υλοποίηση του μνημονίου με κάθε κόστος και δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι μπορεί να παρεκκλίνει ουσιαστικά από αυτό

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.