Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

"Η στρατιά των αθόρυβων ψηφοφόρων επικράτησε", Σήμερα είπαν ΟΧΙ στο ΝΑΙ στην ιστορία τους: Ξεκάθαρο «όχι» Darling (με 55,3%) στην ανεξαρτησία τους είπαν οι Σκοτσέζοι... "Θέλουμε να είμαστε υπό του Κάμερον" ;

Κάποτε πάλευαν για ιδανικά και ανεξαρτησία: Η μάχη που οι Σκωτσέζοι 
κατατρόπωσαν τους Άγγλους και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους… το 1314...

Άνοιξη του 1314, ο Άγγλος βασιλιάς Εδουάρδος ΙΙ αποφασίζει να αντιμετωπίσει τον «σκωτσέζικο πονοκέφαλο» που ακούει στο όνομα Ροβέρτος Μπρούς.
Ο Σκώτος ευγενής, αφού επικράτησε στις εσωτερικές έριδες μεταξύ των σκωτσέζικων φατριών, ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία προκειμένου να απελευθερώσει τη χώρα από τον αγγλικό ζυγό.
Παράλληλα όμως με τις επιχειρήσεις σε σκωτσέζικο έδαφος, διεξήγαγε και καταδρομικές επιχειρήσεις στη βόρεια Αγγλία κατατρομοκρατώντας τον τοπικό πληθυσμό.
Το Λονδίνο πιεζόταν από τους ντόπιους ευγενείς να εξοντώσει τον «αποστάτη».
Ο Εδουάρδος ήταν καταδικασμένος να εισβάλει στην Σκωτία αν δεν ήθελε να χάσει την αξιοπιστία του, τόσο στους υποστηρικτές του στη χώρα όσο και στην Αγγλία. Κατάφερε να συμβιβαστεί με τους ισχυρούς βαρόνους του βασιλείου του και έτσι συγκέντρωσε 12.000 πεζούς, 2.000 ιππότες και 2.000 τοξότες.
Στις 19 Ιουνίου 1314 ο αγγλικός στρατός έφτασε στο Εδιμβούργο. Εν τω μεταξύ ο Μπρούς περιόδευσε σε όλη την Σκωτία ξεσηκώνοντας τον λαό, που...

Διαβάστε όλο το άρθρο: mixanitouxronou

Σήμερα είπαν ΟΧΙ στο ΝΑΙ στην ιστορία τους:
Το «Όχι» επικράτησε τελικά στο κρίσιμο
δημοψήφισμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόσχιση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από 307 χρόνια. Σύμφωνα με το σύνολο των καταμετρημένων ψήφων σε 31 από τις 32 εκλογικές περιφέρειες, οι ενωτικοί συγκέντρωσαν το 55,4% των ψήφων και οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας το 44,6%, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 86%.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκοτίας Άλιστερ Ντάρλινγκ. "Μίλησα με τον Άλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσα συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία", έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας, παραδέχθηκε την ήττα του «Ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα. Ο Άλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκοτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξής του. "Η Σκοτία αποφάσισε σε αυτήν τη φάση να μη γίνει ανεξάρτητη χώρα. Αποδέχομαι αυτήν την ετυμηγορία του λαού"  δήλωσε, προσθέτοντας ότι περιμένει από το Λονδίνο να τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στην περιοχή. ...Η πρώτη περιφέρεια που έδωσε αποτελέσματα ήταν το Clackmannanshire, όπου «Όχι» ψήφισαν 19.036 και «Ναι» 16.350. Το στρατόπεδο του "Ναι" κέρδισε μόλις 4 από τις 32 περιφέρειες, αλλά είχε ισχυρή πλειοψηφία σε δύο μεγάλες πόλεις: Στη Γλασκόβη , που είναι η μεγαλύτερη πόλη της Σκοτίας και η τρίτη μεγαλύτερη της Βρετανίας, οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας απέσπασαν το 53% των ψήφων, ενώ κέρδισε και στο Νταντί. Στο Εδιμβούργο όμως, που είναι η πρωτεύουσα της Σκοτίας, οι ενωτικοί επικράτησαν με το 54,6% των ψήφων και στο Αμπερντίν με το 58,6%. ...
"Η στρατιά των αθόρυβων ψηφοφόρων επικράτησε" σχολιάζουν οι Financial Times στο πρώτο τους άρθρο.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, που είχε υποσχεθεί περισσότερη αυτονομία στη Σκοτία εάν παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, έκανε λόγο για ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα και επεσήμανε πως "το ζήτημα έχει διευθετηθεί πλέον για μία γενιά". Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως το δημοψήφισμα "είναι μία μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο διοικείται η Βρετανία". Επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η περιοχή θα αποκτήσει περισσότερες εξουσίες και είπε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο. Διευκρίνισε ότι στόχος του είναι να υπάρξει "ένας εξισορροπημένος συνταγματικός διακανονισμός συνολικά για τη Βρετανία" τονίζοντας ότι θα δοθεί περισσότερη αυτονομία επίσης στην Αγγλία, στην Ουαλία και στη Βόρειο Ιρλανδία.
Γραπτή ανακοίνωση αναμένεται και από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία λέγεται ότι παρακολουθούσε το δημοψήφισμα "πολύ-πολύ στενά".
Τα ξένα πρακτορεία μεταδίδουν από τη Σκοτία εικόνες έντονης απογοήτευσης. "Ένας άνδρας φορώντας κιλτ με το πρόσωπό του βαμμένο μπλε κρατούσε το πρόσωπό του για αρκετή ώρα άφωνος, μόλις άκουσε τα αποτελέσματα" μεταδίδουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: "Ένα κορίτσι έκλαιγε και άλλοι κλοτσούσαν τα σκουπίδια με αγανάκτηση". "Έχω απογοητευτεί αρκετά. Αλλά κινητοποιήθηκε πολύς κόσμος. Ήμασταν αρκετοί" δήλωσε ένας υποστηρικτής του «Ναι».
Ο επιχειρηματικός κόσμος, πάντως, βλέπει το αποτέλεσμα με ανακούφιση. "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πολλές επιχειρήσεις θα ανασάνουν που σταματά επιτέλους η έντονη συζήτηση για το νόμισμα και που αποφεύχθηκαν οι παρατεταμένες οικονομικές διαπραγματεύσεις, ενώ παράλληλα γνωρίζουμε ότι στο τραπέζι παίζουν ακόμη σημαντικές αλλαγές" δήλωσε ο Σάιμον Γουόκερ, του Institute of Directors.
Με την ανακοίνωση των πρώτων στοιχείων άλλωστε, η στερλίνα έκανε ράλι στις αγορές κερδίζοντας 0,71% έναντι του δολαρίου, ενώ άνοδος σημειώνεται και στα χρηματιστήρια της Ασίας.
Η ψηφοφορία εξελίχτηκε ομαλά στα περίπου 2.600 εκλογικά κέντρα κι η συμμετοχή ανήλθε στο 86% έναντι μόλις 29% στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πλήθος κόσμου ήταν συγκεντρωμένο έξω από το κοινοβούλιο στο Εδιμβούργο και στις κεντρικές πλατείες των μεγάλων πόλεων.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν πως η επιλογή παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε βραχεία κεφαλή, με το 53% των Σκοτσέζων να λέει «'Οχι» και το 47% «Ναι» στην ανεξαρτητοποίηση. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα, αρκετοί ψηφοφόροι ήταν αναποφάσιστοι μέχρι την τελευταία στιγμή και ρωτούσαν τι να ψηφίσουν εκπροσώπους των δύο στρατοπέδων που βρίσκονταν έξω από τα εκλογικά κέντρα. Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης το YouGov υποστήριξε ότι με βάση δημοσκόπηση που έκανε το «Όχι» θα κερδίσει με 54%.
Οι αγορές προεξοφλούσαν ότι οι Σκοτσέζοι θα επιλέξουν την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,56% στις 6.819 μονάδες. Στις αγορές προετοιμάστηκαν για μεταμεσονύχτια εκτίναξη στους όγκους συναλλαγών και έντονη μεταβλητότητα. Η BNP Paribas έχει τους traders της επί ποδός από τις 4 τα ξημερώματα περίπου, ενώ οι τεχνικοί της Rabobank έμειναν όλη τη νύχτα για να αποτρέψουν τυχόν υπερφορτώσεις στις εντολές.
Όλη την ημέρα στα κοινωνικά δίκτυα η διαμάχη συνεχίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, με τον Σκοτσέζο τενίστα Άντι Μάρεϊ να τάσσεται με «τιτίβισμά» του στο twitter υπέρ του «Ναι».
"Μεγάλη ημέρα για τη Σκοτία σήμερα! Ο αρνητισμός του στρατοπέδου του 'Όχι' τις τελευταίες μέρες άλλαξε ριζικά τη θέση μου γι' αυτό. Περιμένω με αγωνία το αποτέλεσμα. Πάμε να το κάνουμε!" έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter.
Updated: Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα σημείωσε ποσοστό-ρεκόρ 84,6%
Ξεκάθαρο «όχι» (55,3%) της Σκωτίας στην απόσχιση
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραχώρηση νέων εξουσιών και στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο - Αίσθημα ανακούφισης και στις χρηματαγορές - Η λίρα ανατιμήθηκε
Μία μεγάλη ανάσα πήρε το Λονδίνο όπως και όλη η Ευρώπη μετά το ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη την Πέμπτη στη Σκωτία κι έδειξε ότι ο σκωτσέζικος λαός δεν θέλει να πάρει "διαζύγιο" από τους Βρετανούς.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι Σκωτσέζοι θα λάβουν περισσότερες εξουσίες από το Λονδίνο, όπως εξάλλου τους υποσχέθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, "άνοιξε την όρεξη" και σε άλλα οκτώ αποσχιστικά κινήματα της Γηραιάς Ηπείρου, γράφει η "Washington Post".

Tο εκλογικό αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο αφού το 55,3% των Σκωτσέζων είπαν "όχι" στην ανεξαρτητοποίηση και το 44,7% τάχθηκαν υπέρ της απόσχισης από το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα αφού η διαφορά μεταξύ "όχι" και του "ναι", ήταν στα όρια του στατιστικού λάθους (επικρατούσε το "όχι " με τέσσερις μονάδες διαφορά).

Η συμμετοχή στο χθεσινό δημοψήφισμα σημείωσε ρεκόρ αγγίζοντας το 84,6%. Οι μεγάλες πόλεις της Σκωτίας, όπως η Γλασκόβη, που τάχθηκαν υπέρ της απόσχισης, δεν κατάφεραν να υπερισχύσουν των υποβαθμισμένων περιοχών, όπως επισημαίνει ο ξένος Τύπος. Αλλά και οι αναποφάσιστοι την ώρα της κάλπης αποφάσισαν να μην ρισκάρουν.

Η έκβαση του δημοψηφίσματος αναμενόταν με τεράστια αγωνία όχι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και στο σύνολο της Ευρώπης καθώς, όπως όπως εκτιμούσαν αναλυτές, ενδεχόμενη απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε ευρείες επιπτώσεις για την ΕΕ και θα ενίσχυε τις αποσχιστικές τάσεις άλλων περιοχών της Γηραιάς Ηπείρου. Ανακουφισμένος εμφανίστηκε μετά την οριστικοποίηση της παραμονής της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ο βρετανός πρωθυπουργός. Ο Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη για το αποτέλεσμα τον επικεφαλής της κίνησης κατά της ανεξαρτησίας Άλιστερ Ντάρλινγκ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε την παραχώρηση νέων εξουσιών και στα τέσσερα έθνη που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο: Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία και Αγγλία.

"Την ώρα που οι Σκωτσέζοι ζητούν περισσότερες εξουσίες στη διαχείριση των υποθέσεών τους, αυτό θα επεκταθεί επίσης τους κατοίκους την Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας που πρέπει επίσης να έχουν λόγο στη διαχείριση των δικών τους υποθέσεων", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός μπροστά στον νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Αίσθημα ανακούφισης επικράτησε όμως και στις χρηματαγορές, οι οποίες αντέδρασαν θετικά στην έκβαση του δημοψηφίσματος.

Η βρετανική λίρα ανατιμήθηκε μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η οποία θα παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν σημαντική άνοδο με τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Eurofirst 300 να σημειώνει άνοδο 0,93%.

Η λίρα καταγράφει κέρδη 0,4% με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στα 1,6460 δολάρια, έχοντας φθάσει προηγουμένως έως τα 1,6525 δολάρια και σημειώνοντας μία σημαντική αναστροφή από το χαμηλό επίπεδο 10 μηνών των 1,6051 δολαρίων που είχε υποχωρήσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα παραδέχτηκε η αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον. Μιλώντας στο BBC, η Στέρτζον υπογράμμισε ότι «όλα τα μέλη της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας είναι βαθύτατα απογοητευμένα, ωστόσο, η Σκωτία έχει αλλάξει για πάντα».

Την ήττα παραδέχθηκε αργότερα, σε μία πρώτη τοποθέτηση, και ο πρωθυπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας Άλεξ Σάλμοντ. «Σκωτία, σε ευχαριστώ για τις 1,6 εκατομμύρια ψήφους υπέρ της ανεξαρτησίας», δήλωσε ενώπιον υποστηρικτών του, προσθέτοντας ότι αποδέχεται τη λαϊκή ετυμηγορία υπέρ της παραμονής της χώρας στη Μεγάλη Βρετανία.

Πολλές χώρες της Ευρώπης παρακολουθούσαν χτες την εκλογική διαδικασία στη Σκωτία καθώς στο εσωτερικό τους υπάρχουν είτε ενεργά είτε εν υπνώσει αποσχιστικά κινήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Washington Post", το "όχι" των Σκωτσέζων στην αυτονομία δεν πρόκειται να εφησυχάσει τα αποσχιστικά κινήματα που θέλουν κι αυτά με την σειρά τους να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους. Κι ό,τι κερδίσουν....

Από την Ισπανία, η οποία θα πρέπει να διαχειριστεί τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας, την Ιταλία με το νότιο Τιρόλο, μέχρι τη Γερμανία και τους «μεγαλοϊδεάτες» Βαυαρούς, τα αποσχιστικά κινήματα αγγίζουν ακόμη και την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Βέλγιο με τους κατοίκους της Φλάνδρας . Ο πρώτος κρίκος στην ευρωπαϊκή αλυσίδα που υπάρχει ο φόβος ότι θα σπάσει είναι η Καταλονία. Αλλά και στην Γαλλία, με τους Κορσικανούς και στη Δανία με τα νησιά Faroe, τα αίματα έχουν ανάψει...

Τα μηνύματα που στέλνουν και οι υπόλοιπες εθνικιστικές ομάδες ανά τη Γηραιά Ηπειρο δείχνουν ότι δεν πρόκειται να καθίσουν με "σταυρωμένα τα χέρια" μετά το "όχι" των Σκωτσέζων. Μπορεί τελικά να μην υπάρχει "δεδικασμένο", όμως, οι Σκωτσέζοι κατάφεραν να αφυπνίσουν τα αποσχιστικά κινήματα στην Ευρώπη αφού επικράτησαν σε ψήφους σε ορισμένα από τα «προπύργιά» τους, όπως στο Νταντί αλλά και τη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, τη Γλασκόβη. Το γεγονός ότι οι οι μεγάλες πόλεις ψήφισαν "ναι" στην ανεξαρτητοποίηση οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό,όπως επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος, στο γεγονός ότι, τα ποσοστά συμμετοχής σε αυτές τις περιοχές δεν ήταν αρκετά υψηλά ώστε να αντισταθμίσουν τη συνολική υπεροχή του «όχι».
"Πρώτο Θέμα"

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.