Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ρούσσος: Δεν είδα κανέναν στο Χαλάνδρι να ενοχλείται από τον ύμνο του ΕΑΜ*


Απαντήσεις σε όσους «θίχτηκαν» από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής μαθητικής παρέλασης στο Χαλάνδρι ακούστηκε μεταξύ άλλων και ο ύμνος του ΕΑΜ έδωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Ο κ. Ρούσσος διευκρίνισε πως ο ύμνος του ΕΑΜ δεν ήταν παρά η «26η ή 27η μελωδία» που παίχτηκε κατά την παρέλαση σε σύνολο 27 ακουσμάτων και διερωτήθηκε για ποιο λόγο η υπόθεση έχει αναδειχθεί σε ζήτημα από τα ΜΜΕ. Σημείωσε μάλιστα πως στην πρώτη επέτειο του «ΟΧΙ», το 1944, στις εκδηλώσεις έλαβαν και τμήματα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που παρέλασαν υπό τους ήχους των επίμαχων εμβατηρίων. ...

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου σχολίασε πως κάποιοι «θέλουν να μας γυρίσουν σε χουντικές και προ-χουντικές εποχές», και τόνισε: «Αν κάποιοι τηλεαστέρες ενοχλήθηκαν, εγώ στο Χαλάνδρι δεν είδα καμία αντίδραση».


«Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν σε χουντικές και προχουντικές εποχές», δήλωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, με αφορμή τις αντιδράσεις για τον ύμνο του ΕΑΜ, που ακούστηκε κατά τη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον δήμο.


Ο κ. Ρούσσος επεσήμανε ότι «η εθνική αντίσταση έχει αναγνωριστεί από το 1982» και συμπλήρωσε πως «κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να μας γυρίσουν σε εποχές πριν από το 1982, όπου τα τραγούδια και οι μελωδίες που εξέφραζαν αυτό το πνεύμα αντίστασης και αλληλεγγύης μέχρι το 1944, πρέπει να εξαφανιστούν».
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου παρατήρησε ότι παίχθηκε μια μελωδία, 26η – 27η ανάμεσα σε 27 άλλες μελωδίες που παίζονται συνήθως στις παρελάσεις. Είπε ακόμη ότι στον πρώτο εορτασμό της 28ης  Οκτωβρίου το 1944, παρέλασαν και τμήματα του ΕΛΑΣ και του ΕΑΜ υπό τους ήχους αυτών των τραγουδιών.
«Κάποιοι», πρόσθεσε, «θορυβούνται από μελωδίες. Ξέρω ότι οι μελωδίες ηρεμούν τα άγρια θηρία, υπάρχουν ανθρώπινα ένστικτα που δεν ηρεμούν ούτε με μελωδίες και μάλιστα μετά από 70 χρόνια».

Σε άλλες δηλώσεις του, έξω από το γραφείο της Εισαγγελέως Καλλιόπης Νταγιάντα, ο κ. Ρούσσος έκανε δηλώσεις στο ίδιο κλίμα, λέγοντας πως «η Εθνική Αντίσταση νομιμοποιήθηκε το 1982, παρόλο που είχαμε σαν χώρα τα περισσότερα θύματα. Οι αγωνιστές της εποχής εκείνης συρθήκαν στις εξορίες και αποκαταστάθηκαν 40 χρόνια μετά». «Αυτό που ακούστηκε στην παρέλαση ήταν μια ρωσική μελωδία που έχει χρησιμοποιηθεί και ως ύμνος του ΕΑΜ. Η μουσική υποτίθεται πως ηρεμεί τα πνεύματα, κάποιοι όμως δεν ηρεμούν με τίποτα», πρόσθεσε.

-Σε νεότερη δήλωσή του μάλιστα ο δήμαρχος Χαλανδρίου είπε: «Έγινε μια πάρα πολύ  ωραία  συναυλία  σε κλίμα  κατάνυξης και συγκίνησης. Παίξαμε αποσπάσματα από το "Άξιον εστί" και είδα δεκάδες ανθρώπους να κλαίνε από συγκίνηση, αυτό είναι το  πραγματικό νόημα αυτής της ημέρας. Η Εθνική Αντίσταση νομιμοποιήθηκε το 1982, παρόλο που είχαμε σαν χώρα τα περισσότερα θύματα. Οι αγωνιστές της εποχής εκείνης σύρθηκαν στις εξορίες και αποκαταστάθηκαν 40 χρόνια μετά. Κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν στην εποχή που ήταν παράνομη η Εθνική Αντίσταση. Δεν θα το πετύχουν. Αυτό που ακούστηκε στην παρέλαση ήταν μια ρώσικη μελωδία που έχει χρησιμοποιηθεί και ως ύμνος του ΕΑΜ. Η μουσική υποτίθεται πως ηρεμεί τα πνεύματα, κάποιοι όμως δεν ηρεμούν με τίποτα».
Νωρίτερα όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, ρωτήθηκε για το θέμα, είπε: «Εγώ πιστεύω στην Ενωμένη Εθνική Αντίσταση 41-44. Δεν αναγνωρίζω σε κανέναν να οικειοποιείται τους αγώνες άλλων. Ο αγώνας των Ελλήνων με κορυφαία στιγμή τον Γοργοπόταμο έγινε κατά του ξένου κατακτητή και όχι κατά του μνημονίου και των δανεικών. Δεν μπορείς να οικειοποιείσαι τα τραγούδια, τους αγώνες , τις ζωές, τους βασανισμούς άλλων. Αυτό το στηλιτεύω».
Μάλιστα ο συνήγορος του κ. Ρούσσου, πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ , Νίκος Κωνσταντόπουλος, είπε «σχετικά με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, καλύτερα θα κάνουν να σιωπούν».
Όταν ετέθη η δήλωση υπόψη του κ. Ρούσσου, εκείνος ρώτησε "ποιος το είπε;" και όταν του επισημάνθηκε «η κυβερνητική εκπρόσωπος», απάντησε «δεν έχει καμία σημασία».

*Η μελωδία του ανήκει στην "Κατιούσα", ένα παραδοσιακό ρωσικό τραγούδι, υπό τους ήχους του οποίου παρελαύνουν κάθε χρόνο από το 1945, στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας,  την «Ημέρα της Νίκης» κατά του ναζισμού.


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.