Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Η τρόικα έπεσε… έξω στην πρόβλεψη της για τους μισθούς


Του Δημήτρη Κατσαγάνη
 Ούτε στην ύφεση δεν έχει πέσει τόσο πολύ … έξω στις προβλέψεις της η τρόικα από το 2010 μέχρι και σήμερα, όσο πέφτει φέτος σε σχέση με την εξέλιξη του μοναδιαίου κόστους εργασίας στην Ελλάδα.

Πάνω από τρεις φορές περισσότερο μειώνεται φέτος το κόστος εργασίας ανά εργάτη –σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) - σε σχέση με του τι προέβλεπε η τρόικα μόλις πριν έξι μήνες ή ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) πριν τέσσερις μήνες. Και αυτό χάρη στην εκτίναξη των συμβάσεων μερικής απασχόλησης την ίδια ώρα που το πραγματικό ΑΕΠ συνεχίζει να μειώνεται, αν και με ηπιότερους ρυθμούς σε σχέση με τους μισθούς …

Τι μετρά  το μοναδιαίο κόστος εργασίας; Μετρά πόσο πληρώνεται ο μέσος εργαζόμενος μίας χώρας για κάθε μονάδα προϊόντος που παράγει (Αμοιβή εργασίας : πραγματικό ΑΕΠ). Στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της η Κομισιόν που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Απρίλιο, αναφέρεται πως το μοναδιαίο κόστος εργασίας θα πέσει το 2014 ...
μόλις κατά 1,5%.

Ακόμα και η ΤτΕ, στην τελευταία έκθεση νομισματικής πολιτικής του διοικητή της (Ιούνιος 2014), προβλέπει μείωση του εν λόγω δείκτη κατά 2,4% φέτος. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (τελευταία επικαιροποίηση : 3 Οκτωβρίου 2014), το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά… 4,4% κατά το α’ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και κατά 5% το β’ τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Με άλλα λόγια, η μέσος ρυθμός με τον οποίο μειώθηκε το μοναδιαίο κόστος τους πρώτους έξι μήνες του 2014 εν συγκρίσει με τους πρώτους μήνες του 2013 ανέρχεται στο 4,7%. Ο ρυθμός αυτός με τον οποίο μειώθηκε ο εν λόγω δείκτης είναι κατά τρεις φορές και πλέον μεγαλύτερος από εκείνο που προέβλεπε η τρόικα πριν έξι μήνες και δύο φορές μεγαλύτερος από εκείνο που προέβλεπε η ΤτΕ πριν τέσσερις μήνες.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε κατά 5,1% το 2012 και κατά 6,8% το 2013. Συνεπώς, βλέποντας κανείς σε ορίζοντα τριών χρόνων, η μείωση του συγκεκριμένου δείκτη συνεχίστηκε σχεδόν με σταθερούς ρυθμούς και φέτος.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι ΑΕΠ σε σταθερές τιμές έχει μειωθεί μόλις κατά 1,1% το α’ τρίμηνο και κατά 0,3 % του β΄τρίμηνο του 2014, ενώ η ανεργία φαίνεται να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στο ίδιο διάστημα. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας εξαρτάται από το πραγματικό ΑΕΠ ή το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές. Και αυτό έπεσε στο α΄ τρίμηνο του 2014 κατά 3,5% και κατά 2,6% το β΄τρίμηνο του 2014.

Την ίδια περίοδο, φαίνεται πως σημειώθηκε πολύ μεγαλύτερη πτώση στο μέσο μισθό. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ όπου είναι ασφαλισμένοι πάνω από 1,6 εκατομμύρια εργαζομένοι κυρίως του ιδιωτικού τομέα, σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 πτώση 10,6% στο μέσο μισθό των κοινών επιχειρήσεων και πτώση 12,8%. Η κατά πολύ μεγαλύτερη πτώση του μέσου μισθού σε σχέση με την πτώση του πραγματικού ΑΕΠ οδήγησε για άλλη μία χρόνια σε μία ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη πτώση του μοναδιαίου κόστους εργασίας.

Ως βασική αιτία για την πτώση του μέσου μισθού φαίνεται πως είναι το «κύμα» των συμβάσεων μερικής απασχόλησης, με τις οποίες δίδεται μέσος μισθός 443   ευρώ έναντι 1276 ευρώ για πλήρη απασχόληση. Μέσα σε ένα χρόνο, οι δύο στις τρεις νέες προσλήψεις έγιναν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με αποτέλεσμα οι «κάτοχοί» τους να αποτελούν πολύ πάνω από το 25% του εργατικού δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.


Πηγή:www.capital.gr


Πηγή:www.capital.gr
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.