Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Θέμα: «Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων» και «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία». «Κοινωνικό Σχολείο, οικολογικό σχολείο» και προτεινόμενες βελτιώσεις. Ανάλυση, παρατηρήσεις και τελικές προτάσεις.

Υπόμνημα Αίτημα Ανάλυση Παρατηρήσεις Τελικές Προτάσεις  και Ανοικτή Επιστολή
Προς
Κύριο Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο
Κύριο Υφυπουργό  Παιδείας
Κοινοποίηση: Πρυτάνεις Πανεπιστημίων και Καθηγητές Παιδαγωγικών Τμημάτων
κ.κ. Βουλευτές, ΔΕΠΠΣ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ, ΜΜΕ
Αθήνα,  28-10-2014

Θέμα: «Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων» και «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία». «Κοινωνικό Σχολείο, οικολογικό σχολείο» και προτεινόμενες βελτιώσεις. Ανάλυση, παρατηρήσεις και τελικές προτάσεις.

Παρατήρηση: Ήδη όπως δέχονται όλοι, τα Πρότυπα Πειραματικά απέτυχαν.
Επίσης, η εκπαίδευση των φοιτητών στερήθηκε τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων
Θετικό  το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, όπου  ορίζεται αυτοτελές τμήμα Προτύπων Πειραματικών. (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 114, Αρ. Φ. 181 , 29 Αυγούστου 2014.
Παρακαλούμε τον κ. Υπουργό, κ. Ανδρέα Λοβέρδο:
Α) Να επανιδρύσει τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων και να δημιουργήσει με νέο περιεχόμενο τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», όπου θα ενσωματωθούν οι σκοποί του «κοινωνικού σχολείου», του οικολογικού σχολείου, του ψηφιακού σχολείου, του νέου σχολείου και όπου θα εκπαιδεύονται σωστά οι φοιτητές των πανεπιστημίων. Στα  «Πειραματικά των Πανεπιστημίων»  οι μαθητές θα εισάγονται μόνο με κλήρωση, γιατί οι φοιτητές των Πανεπιστημίων πρέπει να εκπαιδεύονται ακόμα και  σε μαθητές χαμηλής επίδοσης. Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», ας λειτουργούν παράλληλα και ανεξάρτητα από τα νέα «Πρότυπα Πειραματικά».
Β) Να αποκατασταθούν οι αδικίες που έγιναν κατά των Καθηγητών και Εκπαιδευτικών των πρώην Πειραματικών των πανεπιστημίων, γιατί ήταν οι μόνοι που είχαν αξιολογηθεί από το ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ, βάσει προσόντων και αυτό σκόπιμα αποκρύφτηκε από όλους και οι συνάδελφοι κακώς εκδιώχτηκαν, διασύρθηκαν και σπιλώθηκαν!
Γ)  Να τροποποιήσει τον Νόμο 3966/2011 περί Προτύπων Πειραματικών, ειδικά μετά από τα αποτελέσματα εξετάσεων από τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια στα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια όπου η αποτυχία άγγιξε, λένε,  σε πολλές περιπτώσεις το 50% και εισήχθησαν και μαθητές με 13 στα 20, αλλά και από τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα στις πρόσφατες Πανελλήνιες εξετάσεις!  Άρα η δήθεν «αριστεία» δεν επιτεύχθηκε. Το μόνο που επιτεύχθηκε ήταν η «έπαρση» ή η «αλαζονεία» μερικών,  να τα  ονομάζουν,  δήθεν σχολεία «αριστείας».  Τώρα οι ίδιοι, οι ιθύνοντες της δήθεν «αριστείας», αφού δεν βγαίνουν οι βαθμοί της δήθεν «αριστείας», τα μετονομάζουν σε σχολεία «καλής επίδοσης», ενώ θα έπρεπε να είχαν υποβάλλει τις παραιτήσεις τους στην διάθεση του κ. Υπουργού ! Παρακαλώ ο κ. Υπουργός να σταματήσει, το να χορηγείται το ειδικό επίδομα θέσης στα νέα Πρότυπα πειραματικά, να επαναφέρει στις οργανικές τους θέσεις όσους είχαν οργανικές θέσεις και «εκδιώχτηκαν» και να μετατραπεί η ΔΕΠΠΣ σε τμήμα του Υπουργείου Παιδείας (όπως σωστά έγινε)...

Συμβολή στην εποικοδομητική κριτική του νέου Κοινωνικού Σχολείου και του Νόμου 3966/2011  περί «Προτύπων Πειραματικών» και της ουσιαστικής κατάργησης των «Πειραματικών των Πανεπιστημίων»…

Η Παιδεία Σήμερα. Το Νέο Κοινωνικό και Ψηφιακό Σχολείο… για όλους ή για λίγους;

Τα «Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων», που ίδρυσε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Αλέξανδρος  Δελμούζος, με τον Νόμο  4376/16-08-1929 και τον νόμο 4600/2-05-1930 τα ενίσχυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τον Ν.1566/1985, αλλά αφανίστηκαν από τον νέο Νόμο 3966/2011 (ΦΕΚ 118, τ. Α΄), «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κλπ.
Πειραματικό και Πρότυπο δύο διαφορετικές και αντίθετες έννοιες… που κάποιοι ειδικοί, δεν αντιλαμβάνονται!
Επίσης,  άλλο Πειραματικό Σχολείο «του» Πανεπιστημίου και άλλο Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο!
Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ως πιο έμπειρο στα θέματα παιδείας και διαπρεπή νομικό,  να δεχτεί την διαφορά «Πειραματικού του Πανεπιστημίου»  και «Προτύπου – Πειραματικού»  Σχολείου! Επίσης, να δεχτεί τη διαφορά «Πειραματικό Σχολείο «του» Πανεπιστημίου» και «Πειραματικό Σχολείο που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο»!
Πειραματικό Σχολείο «του» Πανεπιστημίου : Ανήκει στο πανεπιστήμιο, έχει Επόπτη παιδαγωγό Πανεπιστημιακό Καθηγητή. Πειραματικά Σχολεία «του» Πανεπιστημίου:  η εισαγωγή των μαθητών γινόταν με κλήρωση (χωρίς εξετάσεις) για να εκπαιδεύονται οι μαθητές σε όλους τους τύπους μαθητών ακόμα και σε μαθητές «χαμηλής επίδοσης» Αυτά τα σχολεία πρέπει να επανιδρυθούν για τις ανάγκες εκπαίδευσης των φοιτητών των πανεπιστημίων!.
Πρότυπα Σχολεία: η εισαγωγή γίνεται μόνο με εξετάσεις.
Πρότυπο Πειραματικό Σχολείο που «συνδέεται» με το Πανεπιστήμιο: Δεν ανήκει στο Πανεπιστήμιο. Δεν έχει επόπτη παιδαγωγό Καθηγητή Πανεπιστημιακό, απλά συνδέεται με το Πανεπιστήμιο και υπάγεται στην  ΔΕΠΠΣ.
Πρότυπα-Πειραματικά: Η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με εξετάσεις, είναι στην ουσία Πρότυπα και δίπλα  ό όρος «Πειραματικά σύγχυση»!
Το «κοινωνικό σχολείο». Το «κοινωνικό σχολείο» τίθεται σε εφαρμογή από την 11 Σεπτεμβρίου. Σύσκεψη στο πλαίσιο της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και φορέων με θέμα την λειτουργία του «κοινωνικού σχολείου» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υ.ΠΑΙ.Θ. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο Υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κώστας Κουκοδήμος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Γιάννης Ανδριανός, η Υφυπουργός Υγείας κα Κατερίνα Παπακώστα, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., κα Τζένη Κρεμαστινού, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας, κ. Θάνος Ασκητής, ο Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Γ.Α.Σ.
Ο κ. Λοβέρδος παρουσίασε τους άξονες δράσης του «κοινωνικού σχολείου»:
    Η καταπολέμηση του χουλιγκανισμού στα σχολεία.
    Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους νέους διά μέσου της άθλησης και της διατροφής.
    Η καταπολέμηση του εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
    Η καταπολέμηση του ρατσισμού.
    Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
    Η πρόληψη των μολυσματικών ασθενειών.
    Η ανάπτυξη του προγράμματος ΕΥΖΗΝ στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού .
    Η λειτουργία του προγράμματος KidsAthletics του ΣΕΓΑΣ σε όλα τα σχολεία της χώρας.
    Η εισαγωγή των εννοιών του Ολυμπισμού και των Εικαστικών στην εκπαίδευση.
«Μετά πόνου η μάθησις». Αριστοτέλης
«Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες· η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους. Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.
Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».
Σύνταγμα, Άρθρο 16.
Τίτλοι ευγένειας ή διάκρισης ούτε απονέμονται
ούτε αναγνωρίζονται σε Έλληνες πολίτες.
Σύνταγμα, Άρθρο 4.
Ο κ. Υπουργός  παρακαλείται:
 Α) Να επανιδρύσει ένα ορισμένο αριθμό Πειραματικών των Πανεπιστημίων, τα οποία ιδρύθηκαν  με τον Νόμο  4376/1929,   τουλάχιστον ένα σε κάθε Πανεπιστήμιο ή Παιδαγωγικό Τμήμα, που θα καλύπτουν το «κενό» της επιστημονικής εκπαίδευσης των φοιτητών, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδεύονται σε τυχαίο  μαθητών, για επιστημονικούς λόγους. Η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά  τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων,  θα γίνεται με τυχαία κλήρωση. Τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων, θα έχουν Επόπτη Καθηγητή, που θα διορίζει το Παιδαγωγικό Τμήμα του οικείου Πανεπιστημίου και θα έχει τριμελή διοίκηση από μέλη ΔΕΠ των οικείων Πανεπιστημίων. Οι εκπαιδευτικοί που θα διδάσκουν σε αυτά, θα έχουν οργανική θέση και θα  επιλέγονται βάσει προσόντων από το ΚΥΣΔΕ και ΚΥΣΠΕ αντίστοιχα. Δεν θα υπάρχει ειδικό «επιμίσθιο θέσης» για τους εκπαιδευτικούς των Πειραματικών των πανεπιστημίων και η θητεία σε αυτά θα έχει μόνο «αυξημένα μόρια μετάθεσης και μόρια για διοικητική θέση και θέση Σχολικού Συμβούλου», αλλά δεν θα παίρνουν επίδομα θέσης. Επομένως τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων δεν θα στοιχίσουν οικονομικά τίποτα στο κράτος.! Δεν εννοείται Πανεπιστήμιο χωρίς Πειραματικό Σχολείο, όπου εφαρμόζονται πειραματικά οι νέες μέθοδοι διδασκαλίας, γίνονται έρευνες, πρότυπες διδασκαλίες και παρατηρήσεις ψυχοπαιδαγωγικές των μαθητών.  Η επιλογή των Διευθυντών των Πειραματικών των Πανεπιστημίων θα γίνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο Εκπαίδευσης, βάσει της πρότασης των μελών της τριμελούς Επιτροπής Διοίκησης των Πανεπιστημιακών. Τα Πειραματικά σχολεία των Πανεπιστημίων,  λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, υπάγονται απευθείας στα Πανεπιστήμια. Να επιταχύνει ο κ. Υπουργός το κοινωνικό σχολείο και να δημιουργήσει με νέο περιεχόμενο τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», όπου θα ενσωματωθούν οι σκοποί του «κοινωνικού σχολείου», του οικολογικού σχολείου, του ψηφιακού σχολείου και όπου θα εκπαιδεύονται σωστά οι φοιτητές των πανεπιστημίων ακόμα και σε μαθητές χαμηλής επίδοσης.
Β) Τα υπόλοιπα Πρότυπα Πειραματικά, που σκοπό έχουν την «αριστεία», ας διοικούνται προσωρινά  από την ΔΕΠΠΣ με τον Νόμο 3966/2011 (ΦΕΚ 118, τ. Α΄), «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής κλπ.  Στην συνέχεια θα πρέπει, να δημιουργηθεί  στην Γενική Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα Τμήμα Διοίκησης Προτύπων Πειραματικών Σχολείων, το οποίο θα αναλάβει το έργο της ΔΕΠΠΣ, που  επεκτείνεται σε πολλούς τομείς από διοικητικό έως εξεταστικό, επιλογής Διευθυντών κλπ… και καλό είναι αυτά όλα  να τα αναλάβει ένα νέο Τμήμα Διοίκησης Προτύπων Πειραματικών σχολείων της γενικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης… όπως και έγινε. Οι επιλογές των εκπαιδευτικών και Διευθυντών πρέπει να επικυρώνονται από το ΚΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα, το οποίο και θα εξετάζει και τις τυχόν ενστάσεις βάσει της αξιοκρατίας. Να αναθεωρηθούν τα κριτήρια επιλογής για μαθητές και εκπαιδευτικούς και διευθυντές, για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία.
Με τον νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας ορίζεται αυτοτελές τμήμα Προτύπων Πειραματικών. ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 114, 29 Αυγούστου 2014 Αρ. Φ. 114.
Αυτοτελή Τμήματα
1. Το Αυτοτελές Τμήμα Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, υπαγόμενο στη Γενική Διεύθυνση Σπουδών
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι αρμόδιο για:
α) την κατάρτιση αποφάσεων που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία των Πρότυπων Πειραματικών
Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
β) τα θέματα που αφορούν στην ίδρυση, οργάνωση, προαγωγή, συγχώνευση, κατάργηση και μεταφορά
έδρας Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων,
γ) τη διοικητική υποστήριξη της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων και των Επιστημονικών Εποπτικών τους Συμβουλίων,
δ) τη διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων για την επιμόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχο−
λείων αυτών,
ε) τη διατήρηση της τράπεζας θεμάτων για τις εισαγωγικές και προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών των
Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων,
στ) την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών με αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα για τις ανάγκες των
παραπάνω σχολείων κατόπιν αξιολόγησης και εισήγησης των Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων,
ζ) την τοποθέτηση των μόνιμων εκπαιδευτικών που έχουν αξιολογηθεί για πλήρωση θέσεων με πενταετή
θητεία καθώς και των επί θητεία στελέχων των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων,
η) τον χειρισμό κάθε άλλου συναφούς θέματος.
Στην ουσία θα υπάρχουν πλέον δύο τύποι σχολείων:
  • Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» που θα διοικούνται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και το ΚΥΣΔΕ και  ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα και η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά, θα γίνεται με τυχαία κλήρωση, όπου θα ενσωματώνονται οι σκοποί του κοινωνικού σχολείου, του ψηφιακού και του οικολογικού σχολείου και
  • τα «Πρότυπα Πειραματικά», που θα διοικούνται από το νέο Τμήμα «Προτύπων Πειραματικών»  του Υπουργείου Παιδείας, και η εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται με εξετάσεις ή τεστ.
 «Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή».
  Βίκτωρ Ουγκώ (Γάλλος Συγγραφέας) 1802-1885 μ.Χ. 
    «Στου κασίδη το κεφάλι, μαθαίνουν οι μπαρμπέρηδες»! Λαϊκή Παροιμία
1.Τα Πειραματικά του Παν/μιου Αθηνών (ΠΣΠΑ) και Θεσσαλονίκης,
2. Τα υπάρχοντα Πειραματικά των  Πανεπιστημίων Πάτρας Κρήτης, Μακεδονίας (ιδρύθηκε το 2001 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης) κλπ..
3.  Πειραματικά που «συνδέονται» με το Παν/μιο, αλλά δεν είναι του Πανεπιστημίου (και βρίσκονται στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και λοιπή Ελλάδα ) τα οποία προέκυψαν από τον νόμο του 1566/1985 που συνένωσε τα ιστορικά, τα «κλασσικά» και τα  λοιπά Πρότυπα υπό τον όρο «πειραματικά» και
4.  Τα νέα  Πειραματικά – Πρότυπα σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης (που έγιναν με τον Νόμο και «συνδέονται με τα Πανεπιστήμια, ενώ διοικούνται από την ΔΕΠΠΣ) και έχουν «ενσωματώσει και τα πρώην Πειραματικά που συνδέονταν με τα ΠΕΚ,  αλλά – κακώς-  και τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων.
Ανάλυση Παρατηρήσεις.
Τα πειραματικά και τα Πρότυπα είναι δύο αντίθετα σχολεία που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.
Τα πρώτα Πειραματικά είναι τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων, δηλ, είναι κτήμα – μέρος των πανεπιστημίων και υπάρχει Επόπτης Καθηγητής που ορίζει το Πανεπιστήμιο.  Τα υπόλοιπα Πειραματικά «συνδέονται» με το Πανεπιστήμιο, και δεν είναι κτήμα – μέρος των Πανεπιστημίων και σε αυτά δεν υπάρχει Επόπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου. Επομένως προσοχή στη διαφορά
Πειραματικό Σχολείο «του Πανεπιστημίου» και
Πειραματικό σχολείο που «συνδέεται με το Πανεπιστήμιο».
Το Πειραματικό σχολείο είναι ταυτόσημο με πειραματική διδασκαλία δηλαδή δοκιμασία νέων παιδαγωγικών και διδακτικών μεθόδων, την σύνδεση με το Πανεπιστήμιο.  Δεν έχουν να κάνουν με την «Αριστεία» αλλά με τον πειραματισμό σε νέες παιδαγωγικές μεθόδους (χωρίς να αποκλείεται και η άριστη επίδοση των μαθητών). Τα πειραματικά σχολεία ποτέ δεν καταργήθηκαν, άλλαξε απλά ο τρόπος εισαγωγής μαθητών σε αυτά (με κλήρωση) κάτι εντελώς συμβατό με τον τίτλο τους. Η σύνδεση με το πανεπιστήμιο είναι απαραίτητη γιατί  δεν δοκιμάζεις παιδαγωγικές και διδακτικές μεθόδους μόνο σε μαθητές που είναι ήδη άριστοι ή έχουν ένα πολύ υψηλό δείκτη γνώσεων, για να βγάλεις αντικειμενικά συμπεράσματα. Επομένως αν στα υπάρχοντα Πειραματικά σχολεία του Πανεπιστημίου βάλουμε «εξετάσεις εισαγωγής», τότε οποιαδήποτε πανεπιστημιακή έρευνα ή διδασκαλίας δεν θα είναι πλέον αντικειμενική και επιστημονική! Άρα δεν μπορούμε να καταργήσουμε τα Πειραματικά σχολεία των Πανεπιστημίων. Εκτός αυτών υπάρχουν τα «πειραματικά που συνδέονται με τα Πανεπιστήμια», που ιδρύθηκαν με τον νόμο του 1985.
Τα πρότυπα σχολεία είναι τα σχολεία της «Αριστείας». Έχουν  δηλαδή στόχο την  εκπαίδευση αρίστων μαθητών που να αποτελούν πρότυπο για την κοινωνία και τους άλλους μαθητές, με αμφίβολα αποτελέσματα. Στα πρότυπα σχολεία η επιλογή μαθητών φυσικό είναι να γίνεται με εξετάσεις αφού στόχος τους είναι η εκπαίδευση των αρίστων, όπως επίσης και διακοπή της φοίτησης όσων δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς τους. Επομένως τα «Πρότυπα» σχολεία απευθύνονται δήθεν  σε μια «ελίτ» μαθητών και γονέων και επαναφέρουν την «ταξική διάκριση στην παιδεία» κάτι που με τον νόμο Ανδρέα Παπανδρέου,  Ν.1566/1985 άρθρο 31, είχε διαγραφεί.
Η αποσαφήνιση του σκοπού των δύο αντίθετων τύπων  σχολείων του Πειραματικού και του  Προτύπου, που για επιστημονικούς λόγους δεν ταυτίζονται, είναι απαραίτητη προκειμένου να οργανωθούν και να λειτουργήσουν σωστά, αλλά και να βοηθήσουν γονείς και μαθητές να επιλέξουν τον ένα ή τον άλλο η τον απλό τύπο σχολείου. Επομένως να θέλει η Υπουργός κ. Άννα Διαμαντοπούλου να ιδρύσει Πρότυπα – Πειραματικά σχολεία μόνο τον γέλωτα των ειδικών μπορεί να προκαλέσει!. Απλά όλα θα είναι «Πρότυπα»,  αφού ο πειραματισμός σε αυτά εξ ορισμού δε μπορεί να υπάρξει γιατί το «δείγμα του μαθητικού πληθυσμού» είναι μη ασφαλές επιστημονικά, αφού η εισαγωγή σε αυτά θα είναι με εξετάσεις!
Ο Πανεπιστημιακός πειραματισμός μπορεί να αφορά το σύνολο της μαθητικής κοινότητας και ευρύτερα της κοινωνίας, ενώ η αριστεία αφορά ένα τμήμα της μαθητικής κοινότητας με διαφοροποιούμενη ανά χώρα επίδραση στην κοινωνία. Ο πειραματισμός, για να αποτελεί πράγματι πειραματισμό στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής εκπαίδευσης, απευθύνεται και υλοποιείται με τη συνεργασία όλων των μαθητών στα πλαίσια ενός Πειραματικού Σχολείου.
Η αριστεία αντίθετα υλοποιείται από μια μειοψηφία προσδιορισμένη με κατά περίπτωση κριτήρια, στα πλαίσια ενός Προτύπου Σχολείου. Πολλές φορές όμως παρατηρείται ότι τα πειραματικά αλλά και τα απλά σχολεία προηγούνται και στις επιδόσεις και των Προτύπων και τα Πρότυπα μόνο «κατ’όνομα» αποκαλούνται «Σχολεία Αριστείας», όπως λένε πολλοί τελευταία. Ας εξετάσει ο Υπουργός τις επιδόσεις των μαθητών από το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο στο πρότυπο Πειραματικό Λύκειο αυτού του έτους να βγάλει κάποια συμπεράσματα. !. Υπάρχει ενίοτε στα «πρότυπα» ένας «Σύλλογος Αποφοίτων»  που για να δικαιολογήσει την «δήθεν ελίτ»  καταγωγή του, στηρίζει αυτόν τον τύπο «προτύπων σχολείων».
Τα Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων, δεν μπορούν – κατά τους σοβαρούς επιστήμονες -  να μετονομαστούν σε Πρότυπα ή στον  τίτλο Πρότυπα-Πειραματικά, γιατί είναι σχολεία των Πανεπιστημίων και η εγγραφή σε αυτά των μαθητών γίνεται με κλήρωση, γιατί το πανεπιστημιακό ερευνητικό δείγμα μαθητών πρέπει να είναι «τυχαίο».! 
Υπήρχε η άποψη ότι με τα Πρότυπα πειραματικά σχολεία θα επανέλθει η μίμηση προς την «Αριστεία» αλλά πολλοί ακόμα, δεν είδαν τα αποτελέσματα «αριστείας»!
Ιστορικά δεδομένα - Παρατηρήσεις.
 1. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ)  και Θεσσαλονίκης
Α. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ)
 Σκουφά 43 , 106 73 , Αθήνα
Μετά από προσπάθειες του καθηγητού Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαου Εξαρχόπουλου, δημοσιεύθηκε ο νόμος 4376/1929 «Περί ιδρύσεως Πειραματικών Σχολείων εν τοις Πανεπιστημίοις Αθηνών και Θεσσαλονίκης».  Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο το Σχολείο αποτελείται από ένα μονοτάξιο (μονοθέσιο) Δημοτικό Σχολείο, ένα εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο κι ένα εξατάξιο Γυμνάσιο. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ αμέσως και ιδρύθηκαν οι τρεις κατώτερες τάξεις του Δημοτικού και οι δυο κατώτερες τάξεις του Γυμνασίου. Το ΠΣΠΑ στεγάστηκε από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του στο διδακτήριο με την επωνυμία "Σωκράτης" επί των οδών Σκουφά και Λυκαβηττού.
Κατά το σχολικό έτος 1929 - 1930 το σχολείο λειτούργησε με τις τρεις κατώτερες τάξεις του Δημοτικού και τις δύο του Γυμνασίου κι οι πρώτοι μαθητές μεταφέρθηκαν από τα γειτονικά σχολεία (από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών κι από το Γ' Γυμνάσιο Αρρένων).  Την επόμενη χρονιά 1930 - 1931 προστέθηκε η Τρίτη τάξη στο Γυμνάσιο, η Τετάρτη στο Πολυτάξιο Δημοτικό κι άρχισε τη λειτουργία του το Μονοθέσιο με τις τέσσερις κατώτερες τάξεις. Σήμερα έχει εξατάξιο δημοτικό και εξατάξιο Γυμνάσιο-Λύκειο.
Το ΠΣΠΑ αποτελείται από εξατάξιο δημοτικό και εξατάξιο Γυμνάσιο Λύκειο και κρατάει ακόμα και σήμερα αυτή την δομή. Το Σχολείο ανήκει στο τμήμα ΦΠΨ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και στο Εργαστήριο Πειραματικής Παιδαγωγικής του Τομέα παιδαγωγική. Επόπτης Καθηγητής ήταν ο κ. Κασσωτάκης Μιχάλης Καθηγητής Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Αυτή η διαφορά υπάρχει έως σήμερα από τα λοιπά «πειραματικά».
Σκοπός του ΠΣΠΑ είναι ΚΑΙ   η  διδακτική Άσκηση Φοιτητών Φοιτητριών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάθε εξάμηνο οργανώνονται ειδικές Πρότυπες διδασκαλίες από τους Καθηγητές του ΠΣΠΑ που έχουν αυξημένα τυπικά προσόντα (κάτοχοι διδακτορικού). Χιλιάδες φοιτητές και Εκπαιδευτικοί εκπαιδεύτηκαν στο ΠΣΠΑ, το οποίο πρέπει να αποτελέσει το «ιδανικό σχολείο»  και για αυτές τις «αλλαγές»!
Για την ιστορία στο Πειραματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών φοίτησε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης,  ο Κώστας Καραμανλής και πολλοί σημαίνοντες της πολιτικής ζωής της Ελλάδας! Το σχολείο αυτό έχει μετονομασθεί σε Πρότυπο Πειραματικό, δηλ. ΠΠΣΠΑ.
Β. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε και λειτουργεί με τον νόμο που ιδρύθηκε το Πειραματικό του πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ) με ανάλογα αποτελέσματα. Δελμούζου 1 Τ.Κ. 54631, Θεσσαλονίκη.   
Χρονολόγιο του Π.Σ.Π.Θ
1929. Ιδρύεται το Πειραματικό Σχολείο του Α.Π. με το νόμο 4376/1929. Ιδρυτής του ο οραματιστής της παιδείας και υπέρμαχος του δημοτικισμού Αλέξανδρος Δελμούζος, καθηγητής Παιδαγωγικής.
1930. Με το νόμο 4600/1930 το Πειραματικό Σχολείο προσαρτάται στην τακτική έδρα της Παιδαγωγικής. Επόπτης του ορίζεται ο καθηγητής της Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου που είναι ο Αλέξανδρος Δελμούζος.
1934.  Έναρξη της λειτουργίας του Πειραματικού Σχολείου του Π.Θ. σε οικόπεδο του πανεπιστημίου επί της οδού Αγίας Σοφίας. Πρώτος Διευθυντής με παρότρυνση του Αλέξανδρου Δελμούζου ο Βασίλειος Τατάκης.
 1935.  Το διδακτήριο αρχίζει να οικοδομείται σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δημήτριου Πικιώνη. Το πρώτο τμήμα του κτιρίου ολοκληρώνεται κατά το σχολικό έτος 1937-1938.
1937.  Ο επόπτης του Π.Σ.Π.Θ. Αλέξανδρος Δελμούζος αναγκάζεται από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά σε παραίτηση.
 1976-1977. Ο νόμος 309/1976 επανασυνδέει τα Πειραματικά με το Υπουργείο Παιδείας, που είχε καταργήσει η χούντα. Κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πειραματικά Γυμνάσια.
2007-2008.  Επόπτρια του σχολείου αναλαμβάνει η Ζωή Παπαναούμ, καθηγήτρια Παιδαγωγικής στο Α.Π.Θ.
Το σχολείο αυτό έχει μετονομασθεί σε Πρότυπο Πειραματικό, δηλ. ΠΠΣΠΘ.
2. Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων,  ίδρυσαν τελευταία τα Πανεπιστήμια Πατρών και Κρήτης και Μακεδονίας, είναι των Πανεπιστημίων και  οφείλουν και αυτά να εξαιρεθούν από τον νέο νόμο, όπως τα Πειραματικά (ΠΣΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Και αυτά μετονομάστηκαν σε Πρότυπα Πειραματικά.
3. Τα υπόλοιπα Πειραματικά σχολεία που βρίσκονταν στην Αθήνα και λοιπή χώρα, λειτουργούν με τον νόμο του 1985 επί Πρωθυπουργίας Ανδρέα Παπανδρέου, στον οποίον εντάχτηκαν τότε και τα Πρότυπα (Βαρβάκειο κλπ), ουδόλως πρέπει να διαταραχτούν, πλην της υλικοτεχνικής τους υποδομής!  Αυτά συνδέονται με τον νόμο του 1985 με τα ΠΕΚ. Με τον νέο Νόμο μετονομάστηκαν σε Πρότυπα Πειραματικά.
4.  Τα νέα  Πειραματικά – Πρότυπα σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης (που ήδη έχουν αρχίσει να υπάρχουν, αλλά πολλοί αμφιβάλλουν για τα αποτελέσματα).
Είναι αναγκαίο ο κ. Υπουργός να κρατήσει ένα ορισμένο αριθμό Προτύπων Πειραματικών που θα συνδέονται με τα Πανεπιστήμια , αλλά και να συμπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε με την κατάργηση των Πειραματικών των Πανεπιστημίων, επανιδρύοντας τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων που σκοπό έχουν την εκπαίδευση των φοιτητών σε τυχαίο δείγμα μαθητών.

Τελικές Παρατηρήσεις Συμπεράσματα Προτάσεις.

  1. Τα Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία μπορούν να διακριθούν σε
    1. -  Τα Πειραματικά του Παν/μιου Αθηνών και Θεσσαλονίκης,
    2. -  Τα  Πειραματικά των Πανεπιστημίων Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας κλπ..
    3. -  Τα πειραματικά που «συνδέονται» με το πανεπιστήμιο (αλλά δεν είναι του πανεπιστημίου) και σε αυτά εντάχτηκαν με το νόμο του 1985 τα ιστορικά τα τότε «πρότυπα» Βαρβάκειο κλπ..  που μετονομάστηκαν το 1985 σε «πειραματικά» και τα  λοιπά Πειραματικά, και με τον νέο Νόμο σε Πρότυπα Πειραματικά
    4. .  Τα νέα  Πρότυπα Πειραματικά σχολεία της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
  2. Επιβάλλεται να υπάρχει ένας ορισμένο αριθμός Πειραματικών των Πανεπιστημίων,  γιατί δεν εννοούνται Πανεπιστήμια χωρίς Πειραματικά Σχολεία, στα οποία η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση.
  3. Επιβάλλεται επίσης να υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός Προτύπων πειραματικών που συνδέονται με τα Πανεπιστήμια» για την «αριστεία»,  σωστή εφαρμογή των ερευνών, των διδακτικών ασκήσεων, της επιμόρφωσης των νέων εκπαιδευτικών κλπ…
  4.  Από τα υπόλοιπα σχολεία  – αν θέλει ο Υπουργός - να χωρίσει το κάθε σχολείο σε δύο σε Πειραματικό όπου η εισαγωγή θα είναι χωρίς εξετάσεις και σε Πρότυπο,  μέσα στο ενιαίο Πρότυπο Πειραματικό
  5. Η επιλογή των νέων Πειραματικών των Πανεπιστημίων,  πρέπει να γίνει με κάποια κριτήρια  από τα λεγόμενα «ιστορικά» Πειραματικά Σχολεία, όπως το ΠΣΠΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πειραματικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκαν και λειτουργούν με το νόμο του Γεωργίου Παπανδρέου (γέρου της Δημοκρατίας) και έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο.
  6. Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων, όπως το ΠΣΠΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πειραματικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκαν και λειτουργούν με το νόμο 4376/16-08-1929 και τον νόμο 4600/2-05-1930 του Γεωργίου Παπανδρέου (γέρου της Δημοκρατίας) εξαιρούνται του νέου νόμου και συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν!
  7. Δεν πρέπει να διαταραχτούν οι «οργανικές θέσεις» των ήδη διδασκόντων στα Πειραματικά Σχολεία των Πανεπιστημίων και με την επανίδρυσή τους, όσοι δίδασκαν σε αυτά έχουν προτεραιότητα στην οργανικά τους θέση
  8. Όσον αφορά  νέους τους εκπαιδευτικούς που θα εργάζονται σε Πειραματικά σχολεία προτείνουμε να επιλέγονται με βάση τυπικά και ουσιαστικά προσόντα από το ΚΥΣΔΕ. Τυπικά προσόντα θεωρούνται εκτός του βασικού πτυχίου, μεταπτυχιακοί τίτλοι συναφείς με το αντικείμενο διδασκαλίας. Η εισαγωγή της «συνέντευξης» θα επιφέρει κακά και δεν θα είναι «αντικειμενική».
  9. Εκτός από τους «Ομίλους Αριστείας»,  πρέπει να υπάρχουν και «Όμιλοι υποβοήθησης ασθενέστερων μαθητών» ή «μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες». Οι διδακτική των μαθημάτων πρέπει να γίνεται εξατομικευμένη σε κάθε μαθητή που έχει ανάλογες ανάγκες. Δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών, αλλά η εισαγωγή να γίνεται με «κλήρωση».
  10. «Δικαίωμα σε όλους στη δημόσια δωρεάν Παιδεία»! «Σωστή η κατάργηση της η «ταξικής» βάσης του 10  για τα Πανεπιστήμια! «Μαθητοκεντρική παιδεία»!. «Τέλος η οικογενειοκρατία και η ρουσφετολογία στα σχολεία και ΑΕΙ και ΤΕΙ» !
  11. Θετικό κρίνεται το νέο Πρότυπο Πειραματικό σχολείο , που θα έπρεπε να ονομάζεται μόνο Πρότυπο, σε γενικές γραμμές, για την εκπαίδευση. Χρειάζονται κάποιες βελτιώσεις, προσθήκες και διευκρινήσεις, αλλά προσοχή στα «κεκτημένα του υπάρχοντος διδακτικού προσωπικού», που στην πλειοψηφία του είναι «δημοκρατικό».!
  12. Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, η σχέση του εκπαιδευτικού με την εκπαίδευση επαναπροσδιορίζεται υπηρετώντας την αρχή ‘’Πρώτα ο Μαθητής’’. Στόχος είναι η ανάδειξη του εκπαιδευτικού σε πρωταγωνιστή των αλλαγών για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης για αυτό και προωθείται μια σειρά καινοτόμων πρωτοβουλιών του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν το σύνολο της εργασιακής διαδρομής των εκπαιδευτικών.
  13. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο οφείλει να εμπνέει στους μαθητές, φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, αξιοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, αναγνώριση της «προσπάθειας» και ανάπτυξη της «κριτικής σκέψης».
  14. Η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών είναι θετικότατη, αλλά με «μέτρο» για να μη διαταραχτεί η ψυχική ισορροπία των μαθητών. Τέλος, τα επιστημονικά επιτεύγματα και συμπεράσματα της σύγχρονης ψυχολογίας, παιδαγωγικής  και των επιστημών της αγωγής, μπορούν να συνεισφέρουν ένα σοβαρό επιστημονικό υπόβαθρο με πανελλήνια,  ευρωπαϊκή και διεθνή εμβέλεια και αποδοχή!
  15. Δεν πρέπει να διαταραχτούν οι «οργανικές θέσεις» των ήδη διδασκόντων στα Πειραματικά Σχολεία των πανεπιστημίων, γιατί έχουν ήδη μακρά εμπειρία. και να προωθηθεί ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός τους.
  16. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ανά 5ετία με σκοπό το αν παραμείνουν στο Σχολείο είναι ανεδαφική και θα περιπλέξει την λειτουργία των Σχολείων, αφού θα είναι έρμαιο εξωθεσμικών παρεμβάσεων (σκόπιμη σπίλωση συναδέλφων κλπ)... Κανείς εκπαιδευτικός δεν θα δεχτεί την « νέα κρίση», αν δεν υπάρχει ταυτόχρονη μετεξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα!
  17. Καλό είναι να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στα περί «μεγάλης μεταρρύθμισης» γιατί αναστατώνεται χωρίς λόγο η εκπαιδευτική Κοινότητα.
  18. Δεν μπορούμε να κάνουμε ποιοτικότερη την Εκπαίδευση με λιγότερη χρηματοδότηση!
  19. Θα πρέπει πρώτα να «καθαρίσει το πανεπιστήμιο» από τους ανίκανους,  την οικογενειοκρατία και τον νεποτισμό και μετά να μιλήσουμε για αξιοκρατία στην Μέση Εκπαίδευση.
  20. Να προσέχουν οι Υπουργοί τους «Συμβούλους» και «καλοθελητές», γιατί και οι ίδιοι «συμβούλευαν»,  πριν λίγα χρόνια την κ. Μαριέττα Γιαννάκου, την κ. Διαμαντοπούλου με τα γνωστά αποτελέσματα.
  21. Δεν μπορεί να καταργηθούν ούτε να τροποποιηθούν τα Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Αθηνών  (ΠΣΠΑ)  και Θεσσαλονίκης (ΠΣΠΘ)  και αν έγινε ήταν κατά πολλούς αντισυνταγματικό, διότι υπάγονται απευθείας στα Πανεπιστήμια! Και αυτά τα σχολεία έχουν άριστες επιδόσεις ,χωρίς να υπηρετούν μόνο την ολιγαρχία, αλλά όλους τους φοιτητές, την σωστή τους εκπαίδευση και τους όλους πολίτες!
  22. Δεν μπορεί να τεθούν σε νέα «κρίση» οι οργανικές θέσεις όσων δίδασκαν  στα Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Αθηνών  (ΠΣΠΑ)  και Θεσσαλονίκης και αν το κάνει είναι παράνομο και αντισυνταγματικό,  διότι υπάγονται απευθείας στα Πανεπιστήμια, γιατί με την ίδια λογική θα πρέπει να κρίνει πάλι από την αρχή όλο το Πανεπιστημιακό προσωπικό όλων των βαθμίδων!.
  23. Το πιο σημαντικό είναι εκτός από τους «Ομίλους Αριστείας»,  πρέπει να υπάρχουν και «Όμιλοι υποβοήθησης ασθενέστερων μαθητών» ή «μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες». Οι διδακτική των μαθημάτων πρέπει να γίνεται εξατομικευμένη σε κάθε μαθητή που έχει ανάλογες ανάγκες. Δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών, αλλά η εισαγωγή να γίνεται με «κλήρωση», όπως γίνεται και να είναι αδιάβλητη.
  24. Ο τίτλος του κάθε σχολείου με τον νέο νόμο θα πρέπει να καθορίζεται:
    α) Πειραματικό του Πανεπιστημίου (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση),
     β) Πειραματικό που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με  κλήρωση),
    γ) Πρότυπο  Πειραματικό Σχολείο που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με εξετάσεις, με εφαρμογή του  Νόμου 3966/2011 (ΦΕΚ 118, τ. Α΄), «Θεσμικό πλαίσιο των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Ίδρυση Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής).
  25. Στην ουσία θα υπάρχουν, πλέον, δύο τύποι σχολείων:
    Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», - που θα μπορούσαν να ονομαστούν και Πειραματικά ψηφιακά σχολεία των Πανεπιστημίων, - που θα διοικούνται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και το ΚΥΣΔΕ και  ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα και η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά θα γίνεται με τυχαία κλήρωση, και
    τα «Πρότυπα Πειραματικά», που θα διοικούνται από την ΔΕΠΠΣ και η  εισαγωγή σε αυτά θα γίνεται με εξετάσεις ή τεστ
  26. Να μην ισχύσει πλέον η παροιμία «στου κασίδη το κεφάλι…»!
Καλή επιτυχία στο νέο δημοκρατικό, ψηφιακό, και ανθρώπινο  Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου!
Με τιμή
Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.
Κολοκοτρώνη 7,  Πεύκη,
Τ.Κ. 15121 Αθήνα. Τηλ. 6936369717
Υ.Γ. 1. Κατατέθηκε στο Γραφείο του κ. Λοβέρδου με αρ. πρωτ. 7425/22-7-2014
Υ.Γ.2.  Κατατέθηκε στην ΔΕΠΠΣ με αρ. πρωτ. 115589/22-7-2014
Υ.Γ.3.  Κατατέθηκε στην Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης με αρ. πρωτ. 115592/22-7-2014
Υ.Γ.4.  Κατατέθηκε στην Δ/νση Γ/θμιας Εκπ/σης με αρ. πρωτ. 115591/22-7-2014
Υ.Γ.5.  Κατατέθηκε στην Δ/νση Σχ.Συμβούλων με αρ. πρωτ. 115586/22-7-2014

Ακολουθούν Ανάλυση Παρατηρήσει  και Προτάσεις.
Μέρος Α΄:         Η  «λίστα» Προτύπων Πειραματικών σχολείων    και οι παρανομίες εφαρμογής του Νόμου περί «αξιολόγησης Διευθυντών, Καθηγητών» κλπ..                   


Θέμα 1. : Στην υπάρχουσα «λίστα» Προτύπων Πειραματικών σχολείων»,  στην πρώτη φάση «εφαρμογής του νέου Νόμου», μπήκαν στο ίδιο «τσουβάλι» δύο τύποι σχολείων:
 α) τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων»,  που ιδρύθηκαν με τον Νόμο του 1929, ήταν «των» Πανεπιστημίων και οι μαθητές σε αυτά εισάγονται με κλήρωση για να εκπαιδεύονται σε αυτά οι φοιτητές (που πρέπει να εκπαιδεύονται ακόμα και σε χαμηλής επίδοσης μαθητές, ή σε μαθητές με διάφορες ιδιαιτερότητες). Αυτό στηρίζεται και με τους νόμους περί ΑΕΙ, αλλά και από τις διατάξεις του Συντάγματος.
β) τα «απλά πειραματικά σχολεία»,  που «συνδέονταν με το Νόμο του 1985 με τα Π.Ε.Κ.»  και δήθεν «αναβαθμίστηκαν» με την «σύνδεσή τους με τα Πανεπιστήμια» με τον νέο Νόμο.
Η παλιά απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για «τα κριτήρια αξιολόγησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο ΠΣΠΑ, γιατί αξιολογείται από το Πανεπιστήμιο και το ΚΥΣΔΕ, τουλάχιστον ως τις 31-7-2015, οπότε λήγει η θητεία των υπαρχόντων Διευθυντών, που ορίστηκαν με το παλιό καθεστώς. Όταν ο νέος νόμος λέει από το 2013 οι διευθυντές υπάγονται στην ΔΕΠΠΣ, δεν σημαίνει από «σήμερα», αλλά σταδιακά, από την λήξη της θητείας των προηγουμένων, που λήγει στις 31-7-2016.  
Το ΠΣΠΑ είναι το μόνο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σκουφά 43 Αθήνα, ιδρύθηκε με τον νόμο του 1929 και παραμένει ο νόμος αυτός σε ισχύ. Σκοπός του ΠΣΠΑ είναι η εκπαίδευση των φοιτητών στην Διδακτική άσκηση κλπ…  Την διάταξη αυτή στηρίζουν και οι Νόμοι των ΑΕΙ και οι διατάξεις του Συντάγματος. Με άλλα λόγια και το ΠΣΠΑ και όλα τα Πειραματικά των ΑΕΙ,, προστατεύονται και από τις διατάξεις των Νόμων και εσωτερικών κανονισμών των ΑΕΙ, αλλά και από τις σύγχρονες επιστήμες αγωγής, που θέλουν «τυχαίο δείγμα» μαθητών για τις πειραματικές δειγματικές διδασκαλίες. Τα αντίθετα, είναι λόγια ακραίων θιασωτών ακροδεξιών, «ελιτιστικών», αντιεπιστημονικών αντιλήψεων. Επίσης στα πειραματικά των ΑΕΙ εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι διδακτικής του κονστρουκτιβισμού, οικοδομισμού, της αυτενέργειας, της δημοκρατικής συμμετοχής της αυτονομίας.
Προσοχή: Οι φοιτητές πρέπει να εκπαιδεύονται ακόμα και σε χαμηλής επίδοσης μαθητές και όχι μόνο  σε «άριστους μαθητές»! Αν οι φοιτητές δεν εκπαιδευτούν σε όλους τους τύπους μαθητών, τότε η εκπαίδευσή τους είναι «ελλιπής» και εμείς εμποδίζουμε την σωστή εκπαίδευση των φοιτητών με αποτέλεσμα και την υποβάθμιση των πτυχίων τους. Αυτό αντιβαίνει στους Νόμους περί ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Φανταστείτε οι φοιτητές της Ιατρικής αν «εκπαιδευόντουσαν μόνο σε «υγιείς ασθενείς» τί ιατροί θα ήταν! Το ίδιοι και οι μελλοντικοί καθηγητές. Αν εκπαιδεύονται μόνο σε «αρίστους μαθητές» δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους κοινούς μαθητές ή τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες! Αυτήν την λεπτομέρεια δεν μπορούν να δουν, οι δήθεν «αρμόδιες υπηρεσίες, οι δήθεν «αρμόδιοι, αναρμόδιοι προϊστάμενοι, διευθυντές και όλοι αυτοανακηρύσσονται «μέλη της αριστείας», από το «πουθενά»! Μόνο κι μόνο τα πτυχία τους να δεις καταλαβαίνεις. Ήδη έχουν ασκηθεί μηνύσεις, αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα, σε όσους θέλουν την καταστροφή του ΠΣΠΑ και της παιδείας.
Οι μαθητές εισάγονται στο ΠΣΠΑ μόνο με κλήρωση, όπως η μεθοδολογία επιστημονικής έρευνας και η παιδαγωγική το απαιτεί. Το ΠΣΠΑ ουδεμία σχέση έχουν με τα νέα «Πρότυπα Πειραματικά» που σκοπό έχουν τον εκφασισμό της παιδείας.
Στα «Πρότυπα», θέλουν να εφαρμόσουν την νέο-φασιστική μέθοδο  project, που είναι μια εξέλιξη των συντηρητικών φασιστικών μεθόδων του Γερμανού Έρβαρτου, που τον ακλουθούν κάποιοι «ακροδεξιοί» από νεοφασιστική ιδεολογία, οι διαχρονικά τυχοδιώκτες και μερικοί «ιδεολογικά χαμένοι» δήθεν συριζαίοι από βλακεία ή γιατί ήταν κάποτε ακροδεξιοί και τους έχει μείνει!! Όσο για τα «κριτήρια αξιολόγησης είναι μόνο για γέλια και για κλάματα! Το Μεταπτυχιακό πιάνει τρία μ΄ρα και μια «εκδρομή – δράση» περίπου το ίδιο! Άρα εξισώνουμε προς τα κάτω τα τυπικά με τα τυχαία δήθεν προσόντα.
Θέμα 2. : «Τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ) και ο «νέος νόμος για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Προτεινόμενη ρύθμιση για τα «Πειραματικά σχολεία των ΑΕΙ και ΤΕΙ».
Θέμα 3. Τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ),  τα Πρότυπα Πειραματικά, οι κρίσεις των εκπαιδευτικών και το Θεσμικό πλαίσιο Προτύπων Πειραματικών σχολείων». Παρατηρήσεις, Ανάλυση, Επισημάνσεις, Προτάσεις.
ΦΕΚ 118/2011 Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ (Ν.3966/2011). Συμπληρωματικός νόμος 4072/2012, ΦΕΚ. 86/Α΄/19-4-2012, διατάξεις ιαια) έως και ιστιστ) της παρ. 4α του άρθρου 329 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ 86/Α΄/2012).
Θέμα 4. Το Π.Σ.Π.Α. ιδρύθηκε με τον Νόμο 4376/16-08-1929 και ο νόμο 4600/2-05-1930, - που δεν έχουν ρητώς καταργηθεί με τον Νόμο Διαμαντοπούλου (Ν.3966/2011). Επομένως το Π.Σ.Π.Α. δεν μπορεί να ενταχτεί στην «αξιολόγηση εκπαιδευτικών» με τον νέο Νόμο (Ν.3966/2011), ούτε οι μαθητές να δίνουν εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.! Επίσης το ΠΣΠΑ προστατεύεται από τους Νόμους περί ΑΕΙ και ΤΕΙ και από το Σύνταγμα.
Παρατήρηση: Η εφαρμογή του νέου νόμου (Ν.3966/2011) θα γίνει σε φάσεις και θα διαρκέσει χρόνια,  έως την ολοκλήρωσή του. Επομένως οι καταργούμενες διατάξεις νόμων,  θα καταργηθούν επίσης σταδιακά, όπως το άρθρο 31 του νόμου 1566/1985, για να μην υπάρχει κενό νόμου (και μερικοί ίσως σχεδόν καθόλου)! Κανείς δεν διαβάζει της μεταβατικές διατάξεις του  νέου Νόμου, ούτε τις εφαρμόζει, πράγμα που είναι αδίκημα στην υπηρεσία.
 1.  «Τουλάχιστον έως τις 31-7-2015, δεν μπορούν να γίνουν νόμιμες «αξιολογήσεις» εκπαιδευτικών στο Π.Σ.Π.Α., βάσει των μεταβατικών διατάξεων του Νόμου 3966 / 2011 και βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας κλπ…
2. Όσο το Π.Σ.Π.Α. έχει έναν Διευθυντή για το Γυμνάσιο και Λύκειο ( που εκλέχτηκε με τον παλιό Νόμο), τότε ισχύει ο Νόμος του 1929 και ο νόμος του 2010 και ο Νόμος 1566/1985,  (που καταργείται σταδιακά και αν…)! Νόμου 3966 / 2011. Άρθρο 51 Μεταβατικές διατάξεις § 4. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, η επιλογή των διευθυντών και των υποδιευθυντών των κατά την παράγραφο 1 υποψήφιων Π.Π.Σ. γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 έως  και 29 του ν. 3848/2010. Οι διευθυντές και οι υποδιευθυντές των σχολικών μονάδων που θα ορισθούν ως Π.Π.Σ. υπάγονται ύστερα από την επιλογή τους στις διατάξεις των παραγράφων 5, 7 και 8 του άρθρου 50. Η πρώτη εφαρμογή του νόμου είναι έως 31-7-2015. Έως τότε οι διευθυντές ορίζονται από τον υπάρχοντα «αξιολογικό πίνακα»,  του ΑΠΥΣΔΕ, η θητεία τους είναι τετραετής και τελειώνει 31-7-2015.  Η τοποθέτηση Διευθυντών Πειραματικών Σχολείων των Πανεπιστημίων έγινε τον Αύγουστο του 2011 με τετραετή θητεία. Επομένως το ΠΣΠΑ έως 31-7-2015 θα έχει Διευθυντή με το παλιό νομικό καθεστώς και ακόμα και να παραιτηθεί η υπάρχουσα,  θα τοποθετηθεί ο επόμενος στον τότε «πίνακα», Επομένως έως 31-7-2015,  δεν μεταβάλλεται τίποτε!
3. Όσο ισχύει ο νόμος του 1929 και το Π.Σ.Π.Α. έχει έναν Διευθυντή για το Γυμνάσιο και Λύκειο ( που εκλέχτηκε με τον παλιό Νόμο),, τότε ισχύει ο Νόμος του 1929 και ο νόμος του 3848/2010 (που καταργείται σταδιακά και αν…), τότε οι μαθητές δεν δίνουν εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο (τουλάχιστον έως τις 31-7-2015).
Βλέπετε την διάταξη Νόμου
3966 / 2011. Άρθρο 52. Συμπληρωματική εφαρμογή διατάξεων. Για τα θέματα που δεν ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις που ισχύουν για τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης εφαρμόζονται οι νόμοι περί ΑΕΙ, που ανήκει το ΠΣΠΑ.
4. Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για «τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στα πρότυπα σχολεία» (Φ.361.22/116672/Δ1), δεν σημαίνει ότι αυτά τα κριτήρια θα εφαρμοστούν από «σήμερα». Απλά όταν και αν γίνουν αξιολογήσεις θα γίνουν με αυτά τα κριτήρια (και αν…). Αν διαβάσετε την ίδια την Υπουργική απόφαση δεν λέει «χρόνο εφαρμογής». Η εγκύκλιος που ακολουθεί δεν αντικαθιστά το Νόμο. Ας μην ξεχνάμε για «να στήσει» η κ. Διαμαντοπούλου και οι γύρω της,  τις δήθεν αξιολογήσεις Διευθυντών έβγαλε 30 εγκυκλίους και άλλα έλεγε την μία και άλλα την άλλη. Τα υπόλοιπα είναι της ΔΕΠΠΣ, που δεν μπορεί πλέον να αποφασίζει μόνη της!.
5. Όργανα του σχολείου ΠΣΠΑ, που προβλέπονται με τον νέο νόμο, στα οποία, συμμετέχει ο ενιαίος Διευθυντής Γυμνασίου – Λυκείου, που εκλέχτηκε με το παλιό νομικό καθεστώς, ουσιαστικά δεν υφίστανται  (όπως το ΕΠΕΣ ή με  το Άρθρο 43 Συμβούλιο σχολείου) και δεν έχουν καμία αρμοδιότητα «αξιολόγησης»  (τουλάχιστον έως τις 31-7-2015). Ισχύουν τα όργανα της προηγούμενης νομοθεσίας. Έως τουλάχιστον την ίδια ημερομηνία «Επόπτης του Π.Σ.Π.Α.»,  είναι η κ. Νόβα – Καλτσούνη. Δεν πρέπει να συγχέουμε τον Επόπτη Καθηγητή, που ορίζει το Πανεπιστήμιο και η Φιλοσοφική Σχολή, με τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου (που για το ΠΣΠΑ, απλά υπάρχει ατύπως), ενώ την ανώτατη Εποπτεία την έχει η κ. Νόβα. Όσοι «διώξανε ή παραπλανήσανε» την κ. Νόβα, τέλεσαν αδίκημα ποινικό, ως προς την υπηρεσία και μπορεί να διωχτούν. Να ερευνηθεί η «εκλογή» της κ. Δανίλη που έγινε με δήθεν «πρόταση του ΑΕΙ και αν η επιτροπή της Φιλοσοφικής υπό τον κ. Κασσωτάκη, την είχε προτείνει για Διευθύντρια και αν όχι, οπότε η «εκλογή της» είναι παράνομη.
6. Οι αποφάσεις της ΔΕΠΠΣ, δεν ισχύουν νομικά, γιατί βάσει του διοικητικού δικαίου και του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας,  «συλλογικό όργανο που δεν έχει Πρόεδρο πέραν του τριμήνου δεν μπορεί να λάβει νόμιμη απόφαση». Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, του 1999,   Άρθρο: 14 § 5. : «Το συλλογικό όργανο μπορεί να λειτουργήσει, όχι όμως πέρα από ένα τρίμηνο, αν κάποια από τα μέλη του εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ή απολέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν, εφόσον, κατά τις συνεδριάσεις του, τα λοιπά μέλη επαρκούν ώστε να υπάρχει απαρτία». Οπότε οι διάφορες ευχετήριες  «επιστολές» της ΔΕΠΠΣ δεν έχουν καμία νομική ισχύ, πλην της «εντύπωσης». Ακόμα και οι «προκηρύξεις» θέσεων Διευθυντών, αποσπάσεις κλπ.. είναι έωλες… Τουλάχιστον έως τις 31-7-2015, ισχύει ο πίνακας αξιολόγησης Διευθυντών με τον παλιό Νόμο. Ακόμα και να παραιτηθεί ένας Διευθυντής οφείλουν να πάρουν από την λίστα του παλιού νόμου. Επίσης και οι αποσπάσεις, υπεραριθμίες, ρυθμίζονται με το παλιό νόμο 2010. Καθηγητής που «αδικήθηκε από την Διεύθυνση και την ΔΕΠΠΣ, μπορεί να ασκήσει αγωγή και να αποζημιωθεί για ηθική τουλάχιστον βλάβη, ή ακόμα να ασκήσει ποινική δίωξη κατά της Διεύθυνσης και της ΔΕΠΠΣ. Δεν μπορεί μόλις «ανακοινώθηκαν» τα κριτήρια αξιολόγησης, την άλλη μέρα να γίνουν οι αιτήσεις αξιολόγησης, γιατί οι κρίσεις είναι διαβλητές! Πρέπει να περάσει ένα διάστημα προετοιμασίας και αυτό είναι τουλάχιστον ως τις 31-7-2015. Επίσης οι υπάρχοντες εκπαιδευτικοί, που έχουν αξιολογηθεί από το ΚΥΣΔΕ δεν εντάσσονται σε αυτές τις «δήθεν αξιολογήσεις». Ας μην προτρέχουν οι διάφοροι να αξιολογήσουν τους άλλους, γιατί όταν βρεθούν προ του εισαγγελέα θα λένε, εγώ δεν ήξερα κλπ…
7. Οι Νόμοι υπάρχουν και όσοι δεν μπορούν να τους διαβάσουν σωστά και να τους εφαρμόσουν σωστά, οφείλουν να παραιτηθούν, ως ακατάλληλοι για διοίκηση. Όσοι καθηγητές θέλουν πράγματι να «αξιολογηθούν», για να δείξουν «πόσοι καλοί είναι», ας υποβάλλουν αίτηση «αξιολόγησης –λένε πολλοί -  για τα «λοιπά Πρότυπα», πλην του ΠΣΠΑ, γιατί δεν μπορούν να γίνουν νόμιμες «αξιολογήσεις» για το ΠΣΠΑ τουλάχιστον ως τις 31-7-2015. Επίσης όσοι γονείς θέλουν να πάνε τα παιδιά τους σε «Πρότυπο», όπου υπάρχου εξετάσεις, ας υποβάλλουν αίτηση – λένε πολλοί - για να δώσουν εξετάσεις σε κάποιο άλλο Πρότυπο π.χ. της Πλάκας.
 Όσο για την «αξιολόγηση, δεν είναι αξιολόγηση «προς τα πάνω» δηλ. ένας υποψήφιος Επίκουρος Καθηγητής ΑΕΙ δεν περνά «συνέντευξη», για να γίνει Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΕΙ. Άρα η «συνέντευξη του 25% υπάρχει μόνο και μόνο για την υποβάθμιση των Πειραματικών των Πανεπιστημίων, για το «μέσον», τον «διαχρονικά διεφθαρμένο», για τον «χρηματισμό» των πολιτικών γραφείων, που θα παρέμβουν κλπ…. Το γελοίο είναι ότι ένας «δασκαλάκος» που βαριέται και  που θα πάει τα παιδιά βόλτα στο Ζάππειο, μπορεί να το ονομάσουν «εκπαιδευτική δράση» και να πάει πιο πολλά μόρια από κάτοχο διδακτορικού. Με αυτά τα «τερτίπια» και το σχολείο του κ. Αντωνίου, «αξιολογήθηκε»,  ως Πρότυπο Πειραματικό, ενώ το ΠΣΠΑ ακολούθησε!.  Άρα μιλάμε για αντίστροφη αξιολόγηση και υποβάθμιση των Πειραματικών των ΑΕΙ.
Το ΠΣΠΑ ανήκει στο Πανεπιστήμιο, εποπτεύεται από την Φιλοσοφική, ενώ τα λοιπά «Πρότυπα πειραματικά», «απλά συνδέονται» με το Πανεπιστήμιο, όπως πριν «συνδεόντουσαν με τα Π.Ε.Κ. Δηλ. για τα λοιπά πρότυπα άλλαξε η «σύνδεση»). Τέλος ας σταματήσει η κατεδάφιση του ΠΣΠΑ, από διάφορους «παράγοντες», εξωτερικούς δήθεν «γνώστες του ΠΣΠΑ», από διαφόρους που δήθεν «έχουν γνωριμίες» και «θα δείξουν και θα κάνουν» και ας ασχοληθεί ο καθένας με το έργο του ...  Αν είχαν πράγματι ενδιαφέρον θα ζήταγαν να παραμείνει το ΠΣΠΑ στην Φιλοσοφική σχολή. Το ΠΣΠΑ έχει τον δικό του σκοπό μέσα στην εκπαίδευση και δεν προορίζεται για σχολείο καμίας «ελίτ».
Προειδοποίηση: Πολλοί «δασκαλάκοι», ή κάποιοι άλλοι που τέλειωσαν εύκολα τμήματα, περιφερειακά πανεπιστήμια και έχουν σπίτι τους τον «Σαββάλα», νομίζουν ότι είναι οι καλύτεροι καθηγητές- και αυτό-παινεύονται μεταξύ τους-, επειδή εφαρμόζουν «δασκαλοκεντρική διδασκαλία» ή κατεβάζουν καμιά νέο-φασιστική μέθοδο project από το ίντερνετ ή κανένα «τεστάκι» από το φροντιστήριο  της γειτονιάς και κάνουν τον «σπουδαίο μεταξύ των μισότυφλων», ας προσέξουν μην έρθει καμιά «πραγματική αξιολόγηση»! Πολλοί «δασκαλάκοι», επειδή έχουν αυτογνωσία της μετριότητάς τους, προσπαθούν να συκοφαντήσουν τους εγγράμματους και σοβαρούς καθηγητές, - ειδικά στους γινείς που αγωνιούν -  ότι δήθεν δεν έχουν οι άλλοι καλή μέθοδο και δεν κάνουν αυτά που λέει ο αγράμματος φροντιστηριάκιας, που πιάνει «τα θέματα και τα χρήματα». Επαναλαμβάνω, να σταματήσουν οι «κυρίες το πλεκτό της συκοφαντίας», που πλέκουν στα διαλλείματα στα σχολεία και να κοιτάξουν, να επιμορφωθούν σε νέες διδακτικές κονστρουκτιβιστικές μεθόδους, μήπως έρθει η πραγματική «αξιολόγηση» και όχι η παρωδία του «φροντιστηρίου» Διαμαντοπούλου ή μήπως έρθουν τίποτα σοβαροί Σύμβουλοι, πέραν της «λίστας» Διαμαντοπούλου…  «ο νοών νοήτω»!.
Επίσης κάτι «φροντιστηριάκηδες», που εκβιάζουν και «μαδάνε» την ελληνική οικογένεια, να σταματήσουν το «παραμύθι», ότι στο σχολείο δεν διδάσκεται τίποτα κλπ… Έτσι κοιμίζουν τους μαθητές και γονείς, να μην προσέχουν στο σχολείο, να το θεωρούν ότι πάνε μόνο και μόνο για της απουσίες, ενώ την «γνώση» την έχει το φροντιστήριο, που είναι εντελώς παραπλάνηση. Φτάσαμε στο σημείο οι αγράμματοι να θεωρούνται «καλοί» στα μάτια των άσχετων και να συκοφαντούν τους εγγράμματους, χωρίς κανείς να αναρωτηθεί, αφού κανείς είναι αγράμματος τί να διδάξει!!
Τέλος, κάποιοι γονείς είτε κατευθυνόμενοι, είτε παραπλανόμενοι, συκοφαντούν καθηγητές και θέλουν να τους «διώξουν», αυτό ας το εξετάσουμε μήπως δεν είναι και εντελώς «αθώο». Μήπως το κάνουν, για να φέρουν τον «δικό τους συγγενή» αναρωτιούνται πολλοί. Επίσης πολλοί, έχουν πέσει θύματα της φράσεις «αριστεία» και ζητάνε τα σχολεία να γίνουν «νέο-φασιστικά πρότυπα», χωρίς να καταλαβαίνουν ότι έτσι αυτό-καταστρέφουν τα παιδιά τους, που θα γίνουν μικροί νέο-ναζί, ρατσιστές, κλπ! Ας δουν επιτέλους οι δήθεν αρμόδιοι ότι οι ακροδεξιές πεποιθήσεις έχουν αυξηθεί στην σχολική κοινότητα, με ευθύνη της πολιτείας.
Επισήμανση βασική: Γίνεται σκόπιμη σύγχυση στην χρήση των όρων:
α)  «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» (που ιδρύθηκαν με το νόμο 4376/16-08-1929 και το νόμο 4600/2-05-1930 και "ανήκουν" στα Πανεπιστήμια, όπως το Π.Σ.Π.Α. Αθήνας (Σκουφά 43, ΤΚ. 10673 Αθήνα)
β) του όρου  «Πειραματικό», που αφορά τα απλά μη Πανεπιστημιακά Πειραματικά, που ήταν «συνδεδεμένα» με τα Π.Ε.Κ. και ιδρύθηκαν με το νόμο 1566/1985.
γ) του νέου όρου «Πειραματικά Πρότυπα»,  που ιδρύθηκαν με τον νέο νόμο (Ν.3966/2011) και μόνο «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια, αλλά δεν είναι «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», δηλ. δεν «ανήκουν» στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.!   
Τα Πειραµατικά των ΑΕΙ, τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία.
Τα Πειραµατικά και τα Πρότυπα είναι δύο αντίθετα σχολεία που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς. Η πρώην υπουργός Παιδείας φέρεται να έχει δηλώσει,  ότι µε τα πειραµατικά σχολεία θα επανέλθει η µίµηση προς την «Αριστεία».
Το Πειραµατικό σχολείο είναι ταυτόσηµο µε πειραµατική διδασκαλία, δηλαδή δοκιµασία νέων παιδαγωγικών και διδακτικών µεθόδων, τη σύνδεση µε το πανεπιστήµιο. ∆εν έχει να κάνει µε την «Αριστεία» αλλά µε τον πειραµατισµό σε νέες παιδαγωγικές µεθόδους (χωρίς να αποκλείεται και η άριστη επίδοση των µαθητών). Τα πειραµατικά σχολεία ποτέ δεν καταργήθηκαν, άλλαξε απλά ο τρόπος εισαγωγής µαθητών σε αυτά (µε κλήρωση), κάτι εντελώς συµβατό µε τον τίτλο τους. Η σύνδεση µε το πανεπιστήµιο είναι απαραίτητη, γιατί δεν δοκιµάζεις παιδαγωγικές και διδακτικές µεθόδους µόνο σε µαθητές πουείναι ήδη άριστοι ή έχουν έναν πολύ υψηλό δείκτη γνώσεων, για να βγάλεις αντικειµενικά συµπεράσµατα. Εποµένως,  αν στα υπάρχοντα πειραµατικά σχολεία του πανεπιστηµίου βάλουµε «εξετάσεις εισαγωγής», τότε οποιαδήποτε πανεπιστηµιακή έρευνα ή διδασκαλία δεν θα είναι πλέον αντικειµενική και επιστηµονική!
Τα Πρότυπα σχολεία είναι τα σχολεία της δήθεν «Αριστείας», τα σχολεία της «ελίτ».  Έχουν δηλαδή στόχο την εκπαίδευση άριστων µαθητών,  που να αποτελούν πρότυπο για την κοινωνία και τους άλλους µαθητές, µε αµφίβολα αποτελέσµατα. Στα πρότυπα σχολεία  (π.χ. Βαρβάκειο) η επιλογή µαθητών,  φυσικό είναι να γίνεται µε εξετάσεις αφού στόχος τους είναι η εκπαίδευση των δήθεν  αρίστων, όπως επίσης και διακοπή της φοίτησης όσων δεν µπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθµούς τους. Από αυτά τίποτα δεν θα γίνει, απλά ο γονέας θα πηγαίνει στο καφενείο της γειτονιάς και θα «επαίρεται» ότι το παιδί του πάει σε σχολείο «αριστείας» κλπ… Στην  καλύτερη εκδοχή οι  δήθεν «πιο καλής επίδοσης» μαθητές που ήταν διασπαρμένοι στα επιμέρους σχολεία θα συγκεντρωθούν σε ένα σχολείο αριστείας και μετά θα αναρωτιέστε γιατί αυξήθηκε  νέο-φασισμός, που οι ίδιοι νομοθετήσατε!
Η αποσαφήνιση του σκοπού των δύο αντίθετων τύπων σχολείων, του πειραµατικού (δημοκρατικού σχολείου)  και του προτύπου (νέο-φασιστικού σχολείου), που για επιστηµονικούς λόγους δεν ταυτίζονται, είναι απαραίτητη προκειµένου να οργανωθούν και να λειτουργήσουν σωστά, αλλά και να βοηθήσουν γονείς και µαθητές να επιλέξουν τον έναν ή τον άλλο ή τον απλό τύπο σχολείου. Εποµένως,  εάν η πρώην Υπουργός – παρά τις αντιδράσεις - ίδρυσε  με τον νέο νόμο (Ν.3966/2011) τα «Πρότυπα – Πειραµατικά σχολεία»,  απλά όλα θα είναι «πρότυπα», αφού ο πειραµατισµός σε αυτά εξ ορισµού δεν µπορεί να υπάρξει γιατί το «δείγµα» του µμαθητικού πληθυσμού», δεν είναι «τυχαίο» δηλ.  είναι µη ασφαλές επιστημονικά, αφού η εισαγωγή σε αυτά θα είναι µε εξετάσεις!
Είναι αναγκαίο,  ο νέος  Υπουργός, να κρατήσει έναν ορισµένο αριθµό Πειραµατικών, που θα συνδέονται µε τα Πανεπιστήµια και τα υπόλοιπα αν θέλει να τα κάνει Πρότυπα. Η θέση για «πρότυπα – πειραµατικά» είναι αντιεπιστηµονική και αντιφατική. Τα Πρότυπα -Πειραµατικά δεν υπάρχουν. Είναι µια αντιεπιστηµονική παγκόσμια πρωτοτυπία! Η έως σήμερα ύπαρξή τους, μόνο προβλήματα έφερε. Από τα Πρότυπα θα ξεπηδήσουν οι αυριανοί νέο-φασίστες.
Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων»,  που ιδρύθηκαν με το νόμο 4376/16-08-1929 και το νόμο 4600/2-05-1930 είναι ξεχωριστή κατηγορία. Στα Πειραματικά των Πανεπιστημίων (όπως το Π.Σ.Π.Α.) δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής σε καμία βαθμίδα και οι μαθητές πρέπει να επιλέγονται με κλήρωση για να είναι τυχαίο το δείγμα. Η όλη δομή π.χ.  του Π.Σ.Π.Α. ως σχολείου οφείλει να λειτουργεί με το προϋπάρχον νομικό καθεστώς. Το Π.Σ.Π.Α.,  εποπτεύεται από την Φιλοσοφική Σχολή. Καμία κατάργηση οργανικών θέσεων,  δεν πρέπει να γίνει και οι υπηρετούντες, σε αυτό δεν «αξιολογούνται» με την διαδικασία του νέου νόμου και με τον νόμο 4072, ΦΕΚ86/ 11-4-2012, γιατί έχουν αξιολογηθεί από το Κ.Υ.Σ.Δ.Ε και  Κ.Υ.Σ.Π.Ε., με βάσει τους προϋπάρχοντες νόμους περί Πειραματικών των Πανεπιστημίων.
 Η εφαρμογή του νέου ανεπαρκούς  νόμου (Ν.3966/2011) θα γίνει σε φάσεις και θα διαρκέσει χρόνια,  έως την ολοκλήρωσή του. Επομένως,  οι καταργούμενες διατάξεις νόμων,  θα καταργηθούν επίσης σταδιακά, όπως το άρθρο 31 του νόμου 1566/1985, για να μην υπάρχει κενό νόμου (και μερικοί ίσως σχεδόν καθόλου)! Επίσης οι χρονικές ημερομηνίες «κρίσεων», που εισάγει ο νόμος 4072/2012,   διατάξεις ιαια) έως και ιστιστ) της παρ. 4α του άρθρου 329 του Ν. 4072/2012 (ΦΕΚ 86/Α΄/2012) είναι ανεδαφικές. Οι διατάξεις είναι χρονικά σύντομες και δεν εγγυώνται την αντικειμενική κρίση των υποψηφίων. Τα όργανα που εισάγουν οι νέοι νόμοι,  δεν εγγυώνται αντικειμενική επιστημονική κρίση, αλλά ούτε τα κριτήρια αξιολόγησης είναι αντικειμενικά και επιστημονικά και όλα βασίζονται στο «να τελειώνουμε γρήγορα»! Οι νόμοι αυτοί πρέπει να «παγώσουν» για μια διετία, ώστε να υπάρξει ένα σοβαρό, επιστημονικά και διοικητικά,  νομικό πλαίσιο των Πειραματικών των ΑΕΙ και των Προτύπων σχολείων.
Επισήμανση βασική: Γίνεται σκόπιμη σύγχυση στην χρήση των όρων:
α)  «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» (που ιδρύθηκαν με το νόμο 4376/16-08-1929 και το νόμο 4600/2-05-1930 και "ανήκουν" στα Πανεπιστήμια και η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με κλήρωση.
β) του όρου  «Πειραματικό», που αφορά τα απλά μη Πανεπιστημιακά Πειραματικά, που ήταν «συνδεδεμένα» με τα Π.Ε.Κ. και ιδρύθηκαν με το νόμο 1566/1985 και η εισαγωγή των μαθητών τους γινόταν με κλήρωση.
γ) του νέου όρου «Πειραματικά Πρότυπα»,  που ιδρύθηκαν με τον νέο νόμο (Ν.3966/2011) και μόνο «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια (οι μαθητές ειδικά στο Λύκειο εισάγονται με εξετάσεις), αλλά δεν είναι «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», δηλ. δεν «ανήκουν» στα Πανεπιστήμια. Τα «Πειραματικά των ΑΕΙ», οφείλουν να συνεχίσουν να λειτουργούν ως έχουν!Ας δημιουργηθούν 15 Πρότυπα και 15 Πειραματικά σχολεία για το καλό όλων!
Το Υπουργείο οφείλει, να χωρίσει τα «Πειραματικά των ΑΕΙ» από τα «Πρότυπα».  Αλλά αφού το Υπουργείο αδιαφορεί, η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της! Ο όρος «Πρότυπα Πειραματικά» είναι αντιφατικός, αντιεπιστημονικός και αδόκιμος. Μόνο προβλήματα δημιούργησε. Ας ονομαστούν «Πειραματικά ψηφιακά» και «Πρότυπα ψηφιακά σχολεία»,  για να δείξουμε την νέα ψηφιακή εποχή.
Ακολουθούν δύο υπομνήματα με την πρόταση πώς πρέπει να ξεχωρίσουμε τα Πειραματικά των ΑΕΙ από τα Πρότυπα Πειραματικά ( ή Πρότυπα).

1.      Τα «Πρότυπα» ή τα νέα «Πρότυπα Πειραματικά».

Χαρακτηρισμός σχολικών μονάδων ως «Πρότυπα»

Από την λίστα των «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία».

Οι ανωτέρω σχολικές μονάδες θα φέρουν του λοιπού στην επωνυμία τους τον τίτλο: «Πρότυπο»  ή «Νέο Πρότυπο» ή «Πρότυπο Ψηφιακό» αντί του μέχρι σήμερα τίτλου: «Πρότυπο Πειραματικό».  Π.χ. Πρότυπο Γυμνάσιο Πρότυπου Ιωνιδείου Πειραιά.
Οι ανωτέρω Σχολικές μονάδες «συνδέονται» με Πανεπιστημιακά Τμήματα, σύμφωνα με τον νέο νόμο.
Σε αυτές τις σχολικές μονάδες οι μαθητές εισάγονται με εξετάσεις ή τεστ ειδικά από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.
Σε αυτές τις σχολικές μονάδες γίνεται «κρίση» του εκπαιδευτικού προσωπικού διότι παλιά «συνδέονταν με τα Π.Ε.Κ. και τώρα «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια. Οι κρίσεις πρέπει να «παγώσουν» για δύο χρόνια για να γίνουν πιο αξιοκρατικά, επιστημονικά και αδιάβλητα τα κριτήρια κρίσεων.
  Οι σχολικές μονάδες αυτές λειτουργούν σύμφωνα με τον Ν. 3966 (ΦΕΚ 118/Α/24-5-2011).

2. Τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων. Χαρακτηρισμός σχολικών μονάδων ως «Πειραματικά των ΑΕΙ»

Από την λίστα «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία».

Οι ανωτέρω σχολικές μονάδες θα φέρουν του λοιπού στην επωνυμία τους τον τίτλο ως είχαν πριν δηλ. «Πειραματικό του Πανεπιστημίου», αντί του τίτλου: «Πρότυπο Πειραματικό». Π.χ. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Σ.Π.Α.)
Στις ανωτέρω σχολικές μονάδες υπάγονται όλα τα σχολεία των Πανεπιστημίων που κατά τις τελευταίες κρίσεις Διευθυντών, οι Διευθυντές κρίθηκαν από τα ΑΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΠΕ της οικείας τους Περιφέρειας.
Οι μαθητές στις ανωτέρω σχολικές μονάδες εισάγονται μόνο με κλήρωση σε όλες τις βαθμίδες τους, για να είναι το δείγμα «τυχαίο». Επίσης και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο εισάγονται με κλήρωση ως συνέβαινε έως σήμερα. Ακόμα και να υπάρχουν τεστ από το Γυμνάσιο στο Λύκειο αυτά θα γίνονται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και όλοι οι μαθητές θα εισάγονται στο Λύκειο.
Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν οργανικά σε αυτές τις σχολικές μονάδες δεν «κρίνονται», γιατί ήδη έχουν κριθεί από το Κ.Υ.ΣΔ.Ε και Κ.Υ.Σ.Π.Ε. γιατί οι μονάδες αυτές «ανήκαν» στα Πανεπιστήμια.
Τουλάχιστον ως τις 31-7-2015, που λήγει η θητεία των Διευθυντών που ορίστηκαν με το παλιό Νομικό καθεστώς, δεν μπορεί να αλλάξει το νομικό καθεστώς του ΠΣΠΑ, ούτε να γίνουν «αξιολογήσεις», ούτε να μπουν «εξετάσεις», από το Γυμνάσιο στο Λύκειο. Μετά βλέπουμε…
Ακόμα και να γίνουν δήθεν «κρίσεις», οι κρίσεις αυτές γίνονται για εσωτερική αξιολόγηση των Πειραματικών των Πανεπιστήμιων και κανείς εκπαιδευτικός δεν χάνει την «οργανική του θέση»!
Οι σχολικές αυτές μονάδες λειτουργούν με τους νόμους 4376/1929 και νόμο 4600/2-05- 1930 και συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν. Οι μεταθέσεις σε αυτά γίνονται μέσω των Κ.Υ.Σ.Δ.Ε. και Κ.Υ.Σ.Π.Ε., ως συνέβαινε έως τώρα.
Τα Πειραματικά των ΑΕΙ, όπως το ΠΣΠΑ Αθηνών, που είναι ενιαίο Γυμνάσιο - Λύκειο, αν ενταχθεί στον νέο νόμο, θα πρέπει να έχει ξεχωριστό Διευθυντή για το Γυμνάσιο και ξεχωριστό για το Λύκειο, αφού θα είναι ξεχωριστές σχολικές μονάδες και όχι μία, όπως ήταν με το υπάρχον καθεστώς… Αφού, το Π.Σ.Π.Α. έχει ενιαίο Διευθυντή άρα οι νόμοι αυτοί ισχύουν.
Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» που θα διοικούνται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και το ΚΥΣΔΕ και  ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα και η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά, θα γίνεται με τυχαία κλήρωση, όπου θα ενσωματώνονται οι σκοποί του κοινωνικού, του ψηφιακού και του οικολογικού σχολείου και
Επόπτης της σχολικής μονάδας, είναι ο οριζόμενος από το οικείο Πανεπιστημιακό Τμήμα.
Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων»,  που ιδρύθηκαν με το νόμο 4376/16-08- 1929 και το νόμο 4600/2-05-1930 είναι ξεχωριστή κατηγορία. Στα Πειραματικά των Πανεπιστημίων (όπως το Π.Σ.Π.Α.) δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής σε καμία βαθμίδα και οι μαθητές πρέπει να επιλέγονται με κλήρωση για να είναι τυχαίο το δείγμα. Η όλη δομή π.χ.  του Π.Σ.Π.Α. ως σχολείου οφείλει να λειτουργεί με το προϋπάρχον νομικό καθεστώς. Καμία κατάργηση οργανικών θέσεων,  δεν πρέπει να γίνει και οι υπηρετούντες, σε αυτό δεν «αξιολογούνται» με την διαδικασία του νέου νόμου και με τον νόμο 4072, ΦΕΚ86/ 11-4-2012, γιατί έχουν αξιολογηθεί από το Κ.Υ.Σ.Δ.Ε και  Κ.Υ.Σ.Π.Ε., με βάσει τους προϋπάρχοντες νόμους περί Πειραματικών των Πανεπιστημίων.
Σε αυτά τα σχολεία δεν πρέπει να ισχύει καμία αύξηση των διδακτικών ωρών και οποιαδήποτε μικρή αύξηση π.χ. +2 ώρες να γίνεται για την προετοιμασία των πειραματικών διδασκαλιών των εκπαιδευτικών στους φοιτητές των ΑΕΙ.
Καλή επιτυχία στο νέο δημοκρατικό, ψηφιακό, και ανθρώπινο Πειραματικό Σχολείο!
Με τιμή
Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.


  Υπόμνημα 2



            


ΘΕΜΑ: Χαρακτηρισμός σχολικών μονάδων ως «Πρότυπα»

Από την λίστα των «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία».

Προτείνουμε  τις παρακάτω σχολικές μονάδες ως «Πρότυπα» Πειραματικά Σχολεία», όπου οι μαθητές θα εισάγονται με εξετάσεις ή τεστ σε όλες τις βαθμίδες. Διοικούνται από το αυτοτελές τμήμα Προτύπων Πειραματικών. (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 114, Αρ. Φ. 114, 29 Αυγούστου 2014
Α. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Α/Α

ΚΩΔΙΚΟΣ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

1

9100203

2Ο 6/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ

6

9100040

1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ

9

9190130

3Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΕΥΟΣΜΟΥ

10

9470186

2Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ

12

9521475

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΣΕΡΡΩΝ «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ»

13

9520037

1Ο 6/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΕΙΡΑΙΑ – ΡΑΛΛΕΙΟ

9520271

3/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ  Δ.Σ. ΠΕΙΡΑΙΑ- ΡΑΛΛΕΙΟ

14

9100214

ΕΙΔΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ
Β. ΓΥΜΝΑΣΙΑ

Α/Α

ΚΩΔΙΚΟΣ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

1

0501130

2Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΑΣ

3

0501004

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

4

0501003

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ

5

0501002

ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

6

1701001

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

7

1901004

2Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

8

0501040

1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

9

1901050

1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

11

0501904

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

12

0501005

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

14

2001030

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

15

0601001

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Γ. ΛΥΚΕΙΑ

Α/Α

ΚΩΔΙΚΟΣ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

1

1751001

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ  ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

3

0551010

2Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΘΗΝΑΣ

4

1951005

2Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

5

0551004

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

7

0551003

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ

9

1951004

1Ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Μ. ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ»

10

0551904

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ  ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

11

0551002

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ

12

0551015

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΑΓΙΩΝ  ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

13

0551905

ΖΑΝΝΕΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ

14

0651001

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΤΡΩΝ

15

3351010

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Οι ανωτέρω σχολικές μονάδες θα φέρουν του λοιπού στην επωνυμία τους τον τίτλο: «Πρότυπο»  ή «Νέο Πρότυπο» ή «Πρότυπο Ψηφιακό» ή «Πρότυπο Πειραματικό».
Οι ανωτέρω Σχολικές μονάδες «συνδέονται» με Πανεπιστημιακά Τμήματα, σύμφωνα με τον νέο νόμο.
  Διοικούνται από το αυτοτελές τμήμα Προτύπων Πειραματικών. (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 114, Αρ. Φ. 114, 29 Αυγούστου 2014
Σε αυτές τις σχολικές μονάδες οι μαθητές εισάγονται με εξετάσεις ή τεστ ειδικά από το Γυμνάσιο στο Λύκειο.
Σε αυτές τις σχολικές μονάδες γίνεται «κρίση» του εκπαιδευτικού προσωπικού διότι παλιά «συνδέονταν με τα Π.Ε.Κ». και τώρα «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια.
Σε αυτές τις σχολικές μονάδες πρέπει να «παγώσουν» οι κρίσεις για  ως τις 31-7-2015, οπότε λήγει η θητεία των παλιών Διευθυντών. Κανείς να μην χάνει την οργανική του θέση.
  Οι σχολικές μονάδες αυτές λειτουργούν σύμφωνα με τον Ν. 3966 (ΦΕΚ 118/Α/24-5-2011).


  Υπόμνημα 3



            

ΘΕΜΑ: Χαρακτηρισμός σχολικών μονάδων ως «Πειραματικά των ΑΕΙ»

 

Από την λίστα «Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία».

  • Προτείνουμε τις παρακάτω σχολικές μονάδες ως «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», στα οποία οι μαθητές θα εισάγονται με τυχαία κλήρωση σε όλες τις βαθμίδες.  Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» που θα διοικούνται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και το ΚΥΣΔΕ και  ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα και η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά, θα γίνεται με τυχαία κλήρωση, όπου θα ενσωματώνονται οι σκοποί του κοινωνικού, του ψηφιακού και του οικολογικού σχολείου και
Α. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΑ

Α/Α

ΚΩΔΙΚΟΣ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

2

9200406

2Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  Ζ.Π.Α. (ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)

5

9050020

2Ο 6/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ)

9050923

3/Θ Δ.Σ. ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΟΛΙΓΟΘΕΣΙΟ)

7

9200405

1Ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  Ζ.Π.Α. (ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)

8

9050019

1Ο 6/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ)

11

9190016

1Ο 12/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ Δ.Σ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ Α.Π.Θ.)

15

9190494

2Ο 2/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ Α.Π.Θ. (ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ)

9190498

3Ο 1/Θ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ Α.Π.Θ. (ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ)
Β. ΓΥΜΝΑΣΙΑ

Α/Α

ΚΩΔΙΚΟΣ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

2

1915018

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

10

4101042

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

13

0601002

ΜΙΚΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ (ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ) ΠΔ 631/1978
Γ. ΛΥΚΕΙΑ

Α/Α

ΚΩΔΙΚΟΣ

ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

2

1965018

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΛ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

6

1951001

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ- Π.Σ.Π.Θ. (ΕΞΑΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ- ΓΥΜΝΑΣΙΟ- ΛΥΚΕΙΟ) ΝΟΜΟΣ 4376/1929

9190664

1/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΗ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ Π.Σ.Π.Θ.)

8

0551001

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ-Π.Σ.Π.Α.(ΕΞΑΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ- ΓΥΜΝΑΣΙΟ- ΛΥΚΕΙΟ) ΝΟΜΟΣ 4376/1929
Οι ανωτέρω σχολικές μονάδες θα φέρουν του λοιπού στην επωνυμία τους τον τίτλο ως είχαν πριν δηλ. «Πειραματικό του Πανεπιστημίου», αντί του τίτλου: «Πρότυπο Πειραματικό».
Στις ανωτέρω σχολικές μονάδες υπάγονται όλα τα σχολεία των Πανεπιστημίων που κατά τις τελευταίες κρίσεις Διευθυντών, οι Διευθυντές κρίθηκαν από τα ΑΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΠΕ της οικείας τους Περιφέρειας.
Οι μαθητές στις ανωτέρω σχολικές μονάδες, εισάγονται μόνο με κλήρωση σε όλες τις βαθμίδες τους. Επίσης και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο εισάγονται με κλήρωση ως συνέβαινε έως σήμερα.
Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούσαν  οργανικά σε αυτές τις σχολικές μονάδες επανέρχονται στην θέση τους με οργανική θέση, δεν «κρίνονται», γιατί ήδη έχουν κριθεί από το Κ.Υ.ΣΔ.Ε και Κ.Υ.Σ.Π.Ε. γιατί οι μονάδες αυτές «ανήκαν» στα Πανεπιστήμια.
Ακόμα και να γίνουν «κρίσεις», οι κρίσεις αυτές γίνονται για εσωτερική αξιολόγηση των Πειραματικών των Πανεπιστήμιων και κανείς εκπαιδευτικός δεν χάνει την «οργανική του θέση»!
Οι σχολικές αυτές μονάδες λειτουργούν με τους νόμους 4376/1929 και νόμο 4600/2-05- 1930 αι συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν. Για το λόγο αυτό το Π.Σ.Π.Α, έχει ενιαίο Διευθυντή για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Οι μεταθέσεις σε αυτά γίνονται μέσω των Κ.Υ.Σ.Δ.Ε. και Κ.Υ.Σ.Π.Ε., ως συνέβαινε έως τώρα.
Επόπτης της σχολικής μονάδας, είναι ο οριζόμενος από το οικείο Πανεπιστημιακό Τμήμα.
Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων»,  που ιδρύθηκαν με το νόμο 4376/16-08- 1929 και το νόμο 4600/2-05-1930 είναι ξεχωριστή κατηγορία. Στα Πειραματικά των Πανεπιστημίων (όπως το Π.Σ.Π.Α.) δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής σε καμία βαθμίδα και οι μαθητές πρέπει να επιλέγονται με κλήρωση για να είναι τυχαίο το δείγμα. Η όλη δομή π.χ.  του Π.Σ.Π.Α. ως σχολείου οφείλει να λειτουργεί με το προϋπάρχον νομικό καθεστώς. Καμία κατάργηση οργανικών θέσεων,  δεν πρέπει να γίνει και οι υπηρετούντες, σε αυτό δεν «αξιολογούνται» με την διαδικασία του νέου νόμου και με τον νόμο 4072, ΦΕΚ86/ 11-4-2012, γιατί έχουν αξιολογηθεί από το Κ.Υ.Σ.Δ.Ε και  Κ.Υ.Σ.Π.Ε., με βάσει τους προϋπάρχοντες νόμους περί Πειραματικών των Πανεπιστημίων.
Προτάσεις για τα Πειραματικά των ΑΕΙ.
Ο νομοθέτης αφήνει «κενά εφαρμογής και ερμηνείας» του νέου νόμου «περί Προτύπων Πειραματικών», που τελικά μπορούν να αποβούν επωφελή για την επιστημονική και μαθητική κοινότητα. Αναμφίβολα, θα τεθούν ερωτήματα στην Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Νομική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου, αλλά και ίσως και στα Διοικητικά Δικαστήρια, για το νομικό καθεστώς της λειτουργίας των «Πειραματικών των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ)».
Έως τις 31-7-2015 δεν μπορεί να αλλάξει το νομικό καθεστώς των σχολείων αυτών, γιατί τότε λήγει η θητεία των παλιών Διευθυντών τους.
Αν, όντως, εξαιρούνται τα υπάρχοντα «Πειραματικά ΑΕΙ», και ειδικά το ΠΣΠΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πειραματικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκαν με το νόμο 4376 του 1929 (ο οποίος δεν καταργήθηκε ρητώς)  από τον νέο νόμο,  όπως υποστηρίζουμε, τότε:
1.      Οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση, όπως απαιτεί η σύγχρονη Παιδαγωγική Επιστήμη,
2.      Οι οργανικές θέσεις των ήδη διδασκόντων σε αυτά δεν καταργούνται.
3.      Οι υπάρχοντες εκπαιδευτικοί δεν μπαίνουν στην ολέθρια για το παιδαγωγικό κλίμα των σχολείων «κρίση ανά πενταετία». Οι έχοντες ήδη οργανική θέση δεν ξανα-κρίνονται.
4.      Ο υπάρχων Επόπτης Καθηγητής παραμένει ο ίδιος. Το Πανεπιστημιακό Τμήμα παραμένει το ίδιο.
5.      Οι Διευθυντές και υποδιευθυντές εκλέγονται με το ισχύον καθεστώς.
6.       Η νέα Δ.Ε.Π.Π.Σ. δεν θα έχει κανένα λόγο για τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ).
7.      Γενικά, όλη η λειτουργία των Πειραματικών Πανεπιστημίων  εξακολουθεί να ισχύει με τη ισχύουσα νομοθεσία, πριν την ψήφιση του νέου νόμου.
8.      Επίσης, η Υπουργική Απόφαση της 16-5-2011 της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου,  για την επιλογή Διευθυντών των Πειραματικών των Πανεπιστημίων, ορίζει ξεχωριστό τρόπο επιλογής (μέσω Πανεπιστημιακού Τμήματος, Εισήγησης του Επόπτη Καθηγητή και του ΑΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΠΕ) και διατηρεί το υπάρχον εποπτικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου και τον Επόπτη του ΠΣΠΑ  κ. Νόβα Χριστίνα.
9.      Άρα,  όλα συγκλίνουν ότι τουλάχιστον τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων συνεχίζουν να λειτουργούν με το έως σήμερα ισχύον καθεστώς πριν την ψήφιση του νέου νόμου (ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα).
10. Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας δεν ισχύει. Ακόμα και να γίνει αύξηση ωρών διδασκαλίας αυτή πρέπει να είναι ανάλογη του ειδικού ωραρίου που ήδη ισχύει. Παράδειγμα: Αν στα κοινά σχολεία η αύξηση είναι + 5 ώρες στα Πειραματικά των ΑΕΙ να είναι +  2 ώρες (και αυτές να διατίθενται για σχολικές εργασίες, οργάνωση συνεδρίων και επιστημονικές μελέτες).
  1. Οι χρονικές ημερομηνίες «κρίσεων», που εισάγει ο νόμος 4072/2012, είναι χρονικά σύντομες και δεν εγγυώνται την αντικειμενική κρίση των υποψηφίων. Τα όργανα που εισάγουν οι νέοι νόμοι,  δεν εγγυώνται αντικειμενική επιστημονική κρίση, αλλά ούτε τα κριτήρια αξιολόγησης είναι αντικειμενικά και επιστημονικά και όλα βασίζονται στο «να τελειώνουμε γρήγορα»!  Αλλά αυτοί οι νόμοι δεν αφορούν τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων.
Οι νόμοι αυτοί (νόμος (Ν.3966/2011  και  4072/2012), πρέπει να «παγώσουν» για μια διετία, ώστε να υπάρξει ένα σοβαρό, επιστημονικά και διοικητικά,  νομικό πλαίσιο των Πειραματικών των ΑΕΙ και των Προτύπων σχολείων. Να «παγώσει» ο νέος νόμος περί προτύπων πειραματικών, για δύο χρόνια, τουλάχιστον για να αποφευχθούν καταλήψεις, αδικίες κλπ..
Επομένως, τα υπάρχοντα Πειραματικά των «Πανεπιστημίων» (ΑΕΙ), συνεχίζουν να λειτουργούν ως «Πειραματικά των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ)», όπως το ΠΣΠΑ, γιατί «ανήκουν» στα ΑΕΙ και αξιολογούνται μόνο από τα Πανεπιστήμια.
Τελικές Προτάσεις:
1.    Ο τίτλος του κάθε σχολείου με τροπολογία, με τον νέο νόμο και με Υπουργική Απόφαση θα πρέπει να καθορίζεται:
α) «Πειραματικό του Πανεπιστημίου (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), και αυτά θα είναι τουλάχιστον τα Πειραματικά των Πανεπιστημίων Αθήνας (ΠΣΠΑ), Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Πάτρας, Κρήτης, Μακεδονίας, κλπ..
β) Πειραματικό ( ψηφιακό) Σχολείο,  που «συνεργάζεται  - εντάσσεται» με το Πανεπιστήμιο  (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με κλήρωση), που θα είναι μερικά από αυτά που ορίζονται από τον νόμο του 1985 (που συνεχίζει να ισχύει, έστω προσωρινά. Τα σχολεία αυτά θα δημιουργούνται σε μεγάλες πόλεις, όπου οι ανάγκες εκπαίδευσης των φοιτητών, δεν καλύπτονται από το μοναδικό «Πειραματικό του Πανεπιστημίου).
γ) Πρότυπο Σχολείο, που θα «συνδέεται»  με το Πανεπιστήμιο (όπου οι μαθητές εισάγονται μόνο με εξετάσεις). Θα μπορούν με τον νέο νόμο, (Ν.3966/2011), να «συνδέονται» μόνο με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
2.    Επομένως, καλώς ο νομοθέτης δεν κατήργησε ρητώς τον νόμο 4376/1929. Μπορούμε να συνεχίσουμε την λειτουργία των «Πειραματικών των ΑΕΙ», ως έχουν, χωρίς να ενταχθούν στον νέο νόμο! Επίσης κάθε πολίτης που έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει στην Δικαιοσύνη για παράτυπη κατάλυση των «Πειραματικών Σχολείων των Πανεπιστημίων».
3.    Καμιά σχέση δεν έχουν τα "Πειραματικά των Πανεπιστημίων", που «ανήκουν» στα Πανεπιστήμια,  με τα "Πειραματικά", που «συνδέονται» με τα Π.Ε.Κ. αλλά και με τα νέα "Πρότυπα Πειραματικά", που θα ιδρυθούν και θα «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια, αλλά δεν θα «ανήκουν» στα Πανεπιστήμια. Με απλά λόγια τα «απλά Πειραματικά» που «συνδέονται» με τα Π.Ε.Κ. τώρα τα ίδια θα «συνδέονται» με τα Πανεπιστήμια, αλλά δεν θα «ανήκουν» στα Πανεπιστήμια.. .! Μόνο τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων «ανήκαν» δηλ. ήταν κτήμα των Πανεπιστημίων και «ανήκουν»
στα Πανεπιστήμια!
4.    Στην πρόταση του Υπουργείου, ποια σχολεία θέλουν να ενταχθούν στον νέο νόμο, έως τις 15-9-2011, τα Πειραματικά των ΑΕΙ, μπορούν να στείλουν τώρα και μια επιστολή, η οποία να αναφέρει ότι εξακολουθούν να λειτουργούν με τους ιδρυτικούς νόμους  4376/16-08-1929 και το νόμο 4600/2-05-1930 και δεν επιθυμούν καμία μεταβολή ( λειτουργίας, Επόπτη, Τμήματος, κλπ.).
5.    Τα "Πειραματικά των Πανεπιστημίων", υποβάλλουν "φάκελο αξιολόγησης" μόνο στον Επόπτη τους και στο οικείο Πανεπιστημιακό Τμήμα και κρίνονται με τις κρίσεις πανεπιστημιακών. Ακόμα και αν τα "Πειραματικά των Πανεπιστημίων", υποβάλλουν "φάκελο αξιολόγησης", (ο οποίος περιέχει προσωπικά δεδομένα) μόνο στον Επόπτη Καθηγητή (γιατί δεν έχουν τίποτα να κρύψουν), αυτός αποφασίζει αν θα στείλει «αντίγραφο του φακέλου» στην ΔΕΠΠΣ ή στο Υπουργείο. Πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πιθανή αντίδραση εκπαιδευτικών, με ο νόμο «περί προσωπικών
δεδομένων».
6.    Μπορεί να στείλουν, αν επιθυμούν τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», στον Επόπτη Καθηγητή «φάκελο αξιολόγησης» (χωρίς αίτηση υπαγωγής στον νέο νόμο και αίτηση μετατροπής τους – υποβάθμισή τους σε «Πρότυπα Πειραματικά»), αλλά αυτό δεν σημαίνει την αναγκαστική τους «αξιολόγηση» από την ΔΕΠΠΣ του προσωπικού τους και μάλιστα την αρνητική αξιολόγηση ή την αναγκαστική τους μετατροπή σε «Πρότυπα Πειραματικά».
7.    Σε αντίθετη περίπτωση, τα υπάρχοντα Πειραματικά των ΑΕΙ, αν θέλουν να μετατραπούν σε «Πρότυπα Πειραματικά», τότε θέλουν την πρόταση του Πρύτανη και του Συμβουλίου, για το τι θα κάνουν και την πρόταση του Επόπτη Καθηγητή και του Συλλόγου διδασκόντων. Πιθανά, με την ένταξη στον νέο νόμο η Φιλοσοφική, να χάσει την εποπτεία του ΠΣΠΑ. Επίσης, όλο το προσωπικό, πιθανά, να βρεθεί χωρίς «οργανική θέση» και θα υπάρξει κύμα φυγής διδακτόρων με υψηλά προσόντα και επιστημόνων, προς τα απλά σχολεία!
8.    Δεν μπορεί τα Πανεπιστήμια, να μην έχουν Πειραματικά των ΑΕΙ, όπου θα γίνονται σοβαρές επιστημονικές έρευνες και όπου η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με κλήρωση. Ακόμα και αν καταργηθούν στην πράξη, παράτυπα, με τον νέο νόμο τα Πειραματικά των ΑΕΙ, τα Πανεπιστήμια οφείλουν είτε να επιμείνουν στην μη κατάργησή τους, είτε να δημιουργήσουν άλλα!
9.    Η αύξηση των ωρών διδασκαλίας, πρέπει να λαμβάνει υπόψη, το ειδικό ωράριο που είχαν τα Πειραματικό των ΑΕΙ,  έως σήμερα. Είτε δεν θα ισχύσει, είτε θα είναι ανάλογα μειωμένη, σε σύγκριση με τα άλλα σχολεία (π.χ. μόνο + 2 ώρες). Κανείς να μην χάσει την οργανική του θέση εφόσον υπηρετεί ήδη με οργανική στα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», αφού ήδη έχει «κριθεί» από το ΚΥΣΔΕ. Για μελλοντικές μεταθέσεις να αποφασίζει, επίσης, το ΚΥΣΔΕ και το ΚΥΣΠΕ με γνώμη του ΑΕΙ..
10.    Τα Πειραματικά των ΑΕΙ, όπως το ΠΣΠΑ Αθηνών, που είναι ενιαίο Γυμνάσιο - Λύκειο, αν ενταχθεί στον νέο νόμο, θα πρέπει να έχει ξεχωριστό Διευθυντή για το Γυμνάσιο και ξεχωριστό για το Λύκειο, αφού θα είναι ξεχωριστές σχολικές μονάδες και όχι μία, όπως ήταν με το υπάρχον καθεστώς… Για καθαρά επιστημονικούς παιδαγωγικούς λόγους δεν πρέπει να υπάρχει κανενός είδους εξέταση των μαθητών του Γυμνασίου για να μπουν στο Λύκειο του ΠΣΠΑ. Ήδη υπάρχει αυξημένη επιθετικότητα των μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου για την πιθανότητα εξετάσεων.
11.    Αν πιθανά, ασκηθούν παράνομες «πιέσεις», ή μεθοδεύσεις, από μερικούς Διευθυντές, μερικούς Καθηγητές, μερικούς γονείς, προς τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής Κοινότητας, για αλλαγή του νομικού καθεστώτος, γιατί πιθανά να έχουν «συμφέροντα», αλλά «τα προσωπικά συμφέροντα», αυτοί δεν μπορεί να είναι υπεράνω των νόμων και διώκονται και κατ’ έγκληση και αυτεπάγγελτα και με την διαδικασία του αυτοφώρου, προς όφελος του ιδιωτικού και δημοσίου συμφέροντος.
12.    Δεν μπορεί ένα σχολείο, όπως το  «Πειραματικό του Πανεπιστημίου Αθηνών», να «αυτοκαταργηθεί» ή να ενταχθεί σε άλλο νομικό καθεστώς, χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες, την απόφαση του Πρύτανη, του Κοσμήτορα, του Επόπτη Καθηγητή, του Συλλόγου Διδασκόντων κλπ. (γιατί είναι και διοικητικό, αλλά και ποινικό παράπτωμα). Η Πρυτανεία και η Κοσμητεία, πρέπει να πάρει έγγραφη θέση.
13.    Η όποια αλλαγή νομικού καθεστώτος, θα έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις, δηλ. δύο σχολεία, δύο Διευθυντές, αύξηση τμημάτων, εισαγωγικές εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, κατάργηση «οργανικών θέσεων», μετονομασία π.χ. σε "Πρότυπο Πειραματικό Κολωνακίου" από "Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών" κλπ… Ήδη υπάρχει αρνητικό κλίμα μεταξύ των εκπαιδευτικών και κλίμα «ριάλιτι σόου», για το ποιός θα «φύγει από το ΠΣΠΑ», υπάρχει αυξημένο κλίμα τρομοκρατίας, «ίντριγκας», συκοφαντίας, με ευθύνη της νέας Διεύθυνσης.!
14.    Να σταματήσουν οι όποιες «κρίσεις» υπαρχόντων εκπαιδευτικών που έχουν ήδη οργανική θέση στα Πειραματικά των ΑΕΙ. Να αλλάξουν τα μέλη της ΔΕΠΠΣ. Τα κριτήρια αξιολόγησης των Σχολείων και των εκπαιδευτικών δεν είναι αντικειμενικά και επιστημονικά. Τα επιστημονικά Συμβούλια των Πειραματικών να τεθούν υπό την Εποπτεία του Επόπτη Καθηγητή που ορίζει το Πανεπιστήμιο και όχι η ΔΕΠΠΣ. Τα Πανεπιστήμια να πάρουν στα χέρια τους τα Πειραματικά και να περιοριστεί ο ρόλος της ΔΕΠΠΣ.
15.    Το Υπουργείο να χωρίσει τα Πειραματικά των ΑΕΙ από τα Πρότυπα. Ο όρος «Πρότυπα Πειραματικά είναι αντιφατικός, αντιεπιστημονικός και αδόκιμος. Ας ονομαστούν Πειραματικά ψηφιακά και Πρότυπα ψηφιακά σχολεία για να δείξουμε την νέα ψηφιακή εποχή.
16.    Τα πειραματικά των ΑΕΙ, όπως το ΠΣΠΑ Αθηνών, εξακολουθούν να λειτουργούν με ενιαίο Διευθυντή για το Γυμνάσιο και το Λύκειο, γιατί  ιδρύθηκαν με το νόμο 4376/16-08-1929 και το νόμο 4600/2-05-1930 και "ανήκουν" στα Πανεπιστήμια και οι νόμοι αυτοί δεν έχουν καταργηθεί. Αν είχαν καταργηθεί θα είχαμε ξεχωριστό Διευθυντή για τον Γυμνάσιο και ξεχωριστό Διευθυντή για το Λύκειο!
17.    Από πουθενά δεν προκύπτει, ότι τα υπάρχοντα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» (ΑΕΙ), αν δεν υποβάλλουν «φάκελο αξιολόγησης» στην Δ.Ε.Π.Π.Σ, ως τις 15-9-2011, ότι θα αποχαρακτηριστούν από  «Πειραματικά των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ)» και θα αλλάξει βιαίως το νομικό καθεστώς τους.
18.    Η εφαρμογή του νέου ανεπαρκούς  νόμου (Ν.3966/2011), θα γίνει σε φάσεις και θα διαρκέσει χρόνια,  έως την ολοκλήρωσή του. Επομένως,  οι καταργούμενες διατάξεις νόμων,  θα καταργηθούν επίσης σταδιακά, όπως το άρθρο 31 του νόμου 1566/1985, για να μην υπάρχει κενό νόμου (και μερικοί ίσως σχεδόν καθόλου)!
19.    Επίσης οι χρονικές ημερομηνίες «κρίσεων», που εισάγει ο νόμος 4072/2012, είναι χρονικά σύντομες και δεν εγγυώνται την αντικειμενική κρίση των υποψηφίων. Τα όργανα που εισάγουν οι νέοι νόμοι,  δεν εγγυώνται αντικειμενική επιστημονική κρίση, αλλά ούτε τα κριτήρια αξιολόγησης είναι αντικειμενικά και επιστημονικά και όλα βασίζονται στο «να τελειώνουμε γρήγορα»!
20.    Οι νόμοι αυτοί (νόμος (Ν.3966/2011  και  4072/2012), πρέπει να «παγώσουν» για μια διετία, ώστε να υπάρξει ένα σοβαρό, επιστημονικά και διοικητικά,  νομικό πλαίσιο των Πειραματικών των ΑΕΙ και των Προτύπων σχολείων. Να «παγώσει» ο νέος νόμος περί προτύπων πειραματικών, για δύο χρόνια, τουλάχιστον για να αποφευχθούν καταλήψεις, αδικίες κλπ…
21. Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων» που θα διοικούνται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και το ΚΥΣΔΕ και  ΠΥΣΔΕ αντίστοιχα και η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά, θα γίνεται με τυχαία κλήρωση, όπου θα ενσωματώνονται οι σκοποί του κοινωνικού, του ψηφιακού και του οικολογικού σχολείου και
22.    Επομένως, τα υπάρχοντα Πειραματικά των «Πανεπιστημίων» (ΑΕΙ), συνεχίζουν να λειτουργούν ως «Πειραματικά των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ)», όπως το ΠΣΠΑ, γιατί «ανήκουν» στα ΑΕΙ και αξιολογούνται μόνο από τα Πανεπιστήμια. Υπάρχει ελπίδα. Αντισταθείτε!
Συμπέρασμα:
Θέμα Α. : Στο νέο  ανεπαρκή νόμο για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,  θα μπορούσε να εισαχθεί καθαρή ερμηνεία η οποία να διαχωρίζει,  σαφώς,  τα «Πειραματικά των ΑΕΙ» από τα λοιπά «Πρότυπα Πειραματικά».
Προτεινόμενη  ρύθμιση: Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων»,  που ιδρύθηκαν με το νόμο 4376/16-08- 1929 και το νόμο 4600/2-05-1930, είναι ξεχωριστή κατηγορία και συνεχίζουν να λειτουργούν ως έχουν. Στα Πειραματικά των Πανεπιστημίων (όπως το Π.Σ.Π.Α.) δεν πρέπει να υπάρχουν εξετάσεις εισαγωγής σε καμία βαθμίδα και οι μαθητές, πρέπει να επιλέγονται με κλήρωση,  για να είναι τυχαίο το δείγμα των μαθητών, όπως απαιτούν οι  σύγχρονες επιστήμες αγωγής. Η όλη δομή π.χ.  του Π.Σ.Π.Α. ως σχολείου, οφείλει να λειτουργεί με το προϋπάρχον νομικό καθεστώς (ενιαίο Δημοτικό, Γυμνάσιο - Λύκειο με έναν Διευθυντή). Οι ήδη  υπηρετούντες σε αυτά, με οργανική θέση, διατηρούν την οργανική τους θέση. Καμία κατάργηση οργανικών θέσεων,  δεν πρέπει να γίνει και οι υπηρετούντες, σε αυτά δεν «αξιολογούνται» με την διαδικασία του νέου νόμου (Ν.3966/2011)  και με τον νόμο 4072, ΦΕΚ86/ 11-4-2012, γιατί έχουν αξιολογηθεί από το Κ.Υ.Σ.Δ.Ε και  Κ.Υ.Σ.Π.Ε., με βάσει τους προϋπάρχοντες νόμους περί «Πειραματικών των Πανεπιστημίων». Οι μεταθέσεις, αποσπάσεις, αξιολογήσεις, γίνονται  από το Κ.Υ.Σ.Δ.Ε και  Κ.Υ.Σ.Π.Ε., με πρόταση του Επόπτη Καθηγητή, όπως γινόταν έως σήμερα…  Τα «Πειραματικά σχολεία των ΑΕΙ»,  δεν πρέπει να συγχέονται με τα «Πρότυπα Πειραματικά» του νόμου (Ν.3966/2011).   Η Δ.Ε.Π.Π.Σ. δεν πρέπει να έχει καμία αρμοδιότητα επί των «Πειραματικών των ΑΕΙ και ΤΕΙ» και την ανώτατη Εποπτεία την έχει ο Επόπτης Καθηγητής και τριμελής Επιτροπή Πανεπιστημιακών, που ορίζει το οικείο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα ή Τμήμα.     Η εκλογή της Διεύθυνσής τους, γίνεται μέσω ΑΠΥΣΔΕ και ΑΠΥΣΠΕ, με την σύμφωνη γνώμη του Επόπτη Καθηγητή και της τριμελούς επιτροπής.  Μπορούν να δημιουργηθούν  και σε άλλα Πανεπιστήμια, ή Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σχολεία  «Πειραματικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ». Επίσης, μπορούν ομοίως,  να δημιουργηθούν στο ίδιο Πανεπιστήμιο - εκτός από το Πειραματικό του Πανεπιστημίου -  για την πληρέστερη εκπαίδευση των φοιτητών, σχολεία «ενταγμένα στα ΑΕΙ  και ΤΕΙ»,  ή «Πειραματικά ψηφιακά σχολεία»,  «συνεργαζόμενα» με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπου η εγγραφή των μαθητών θα γίνεται με κλήρωση... Υπουργική απόφαση, ορίζει ποια σχολεία είναι «Πειραματικά των Πανεπιστημίων», ποια  «Πειραματικά ψηφιακά σχολεία»,  «συνεργαζόμενα» με τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, ποια είναι «Πρότυπα Πειραματικά» και ορίζει τις προϋποθέσεις και κανόνες  λειτουργίας τους.
Προτεινόμενη τροπολογία (αντιμετώπισης της διαφθοράς) : Σε κάθε  Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και σε κάθε Περιφέρεια Εκπαιδευτική, σε κάθε Πρυτανεία Πανεπιστημίου, δημιουργείται «ειδικό τμήμα αντιμετώπισης της διαφθοράς». Στο τμήμα αυτό ερευνώνται οι καταγγελίες για διαφθορά, για κακοδιοίκηση, για παράνομα πτυχία, για πλασματικές προϋπηρεσίες κλπ… πριν αποσταλούν στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Προτεινόμενη τροπολογία (για την ανύψωση του επιπέδου των Ελληνικών Πανεπιστημίων) : Στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, για την εκλογή Αναπληρωτή Καθηγητή και Καθηγητή, απαιτούνται πλην των άλλων τυπικών προσόντων και η «διεθνής αναγνώριση του έργου του υποψηφίου», που σημαίνει να έχει τουλάχιστον ένα πανεπιστημιακό τίτλο Μεταπτυχιακό ή Διδακτορικό από αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο του Εξωτερικού ή τουλάχιστον τρεις πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε ξένη γλώσσα σε αναγνωρισμένα διεθνή επιστημονική περιοδικά του εξωτερικού κλπ…
Θέμα Β. : Δεν μπορεί τα Πανεπιστήμια να μην έχουν «Πειραματικά των Πανεπιστημίων, όπου οι μαθητές θα εισάγονται μόνο με κλήρωση, σε όλες τις βαθμίδες, για να είναι το «δείγμα τυχαίο», όπου θα γίνονται αντικειμενικές διδασκαλίες και έρευνες, όπως απαιτεί η σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη…  Το Υπουργείο όφειλε  τότε, να χωρίσει τα Πειραματικά των ΑΕΙ από τα λοιπά Πρότυπα Πειραματικά, αλλά αφού δεν το κάνει η Δικαιοσύνη είναι η μόνη μας ελπίδα.
Θέμα Γ. : Η Φιλοσοφική Σχολή Αθήνας, οφείλει να  έχει την ανώτατη εποπτεία του Π.Σ.Π.Α. και οφείλει να ορίζει δικό της Επόπτη Καθηγητή, όπως γινόταν.
Θέμα Δ. : Παρακαλούμε την Δικαιοσύνη να προστατέψει τα πειραματικά των ΑΕΙ, τα καλύτερα δημοκρατικά Δημόσια Σχολεία, τα σχολεία από τη διάλυση, την υποβάθμιση και τη μετατροπή τους σε νέο-φασιστικά «Πρότυπα Πειραματικά».
Θέμα: Ε.  Επισημαίνουμε ότι κατά την συζήτηση στην Βουλή, ο Πρώην Πρόεδρος της Βουλής και Πρώην Υπουργός Παιδείας υπέδειξαν –κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή- στην κ. Διαμαντοπούλου την διαφορά «Προτύπου και Πειραματικού» σχολείου. Ο κ. Κακλαμάνης μου έστειλε και μια επιστολή στην οποία έλεγε ότι είχαμε  δίκιο και η κ. Διαμαντοπούλου άδικο!
Θέμα: ΣΤ: Παρακαλώ ο κ. Υπουργός να σταματήσει, το να χορηγείται το ειδικό επίδομα θέσης στα νέα Πρότυπα Πειραματικά, να επαναφέρει στις οργανικές τους θέσεις όσους είχαν οργανικές θέσεις και «εκδιώχτηκαν» και να μετατραπεί η ΔΕΠΠΣ σε τμήμα του Υπουργείου Παιδείας (όπως σωστά έγινε)...
Θέμα Ζ:  Παρακαλούμε τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο να τροποποιήσει τον Νόμο περί Προτύπων Πειραματικών, ειδικά μετά από τα αποτελέσματα εξετάσεων από τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια στα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια όπου η αποτυχία άγγιξε σε πολλές περιπτώσεις το 50% και εισήχθησαν και μαθητές με 13 στα 20!
Θέμα Η:  Θετικό  το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, όπου  ορίζεται αυτοτελές τμήμα Προτύπων Πειραματικών. (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 114, Αρ. Φ. 114, 29 Αυγούστου 2014.
Θέμα Θ:  Τα «Πειραματικά των Πανεπιστημίων»  θα διοικούνται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και το ΚΥΣΔΕ και  ΠΥΣΠΕ αντίστοιχα, η εισαγωγή των μαθητών σε αυτά, θα γίνεται με τυχαία κλήρωση, όπου θα ενσωματώνονται οι σκοποί του κοινωνικού σχολείου , του ψηφιακού και του οικολογικού σχολείου. Ο αρχαίοι λέγανε η αλήθεια αγαπά να εμφανίζεται!
Με τιμή
Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης.
Κολοκοτρώνη 7,  Πεύκη, Τ.Κ. 15121 Αθήνα. Τηλ. 6936369717
Υ.Γ. Η παρούσα κατατέθηκε στο Γραφείο του κ. Λοβέρδου στις 1-9-2014
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.