Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Ο Σόκρατες στη δίνη της διαφθοράς

Η προφυλάκιση του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Σόκρατες προκαλεί πολιτικές αναταράξεις στην Πορτογαλία – Εμβάθυνση της δημοσιονομικής ένωσης στην Ευρώπη ζητεί σε συνέντευξή του ο Β. Σόιμπλε.
Η προφυλάκιση του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή προκαλεί πολιτικό αναβρασμό στην Πορτογαλία. Το θέμα σχολιάζεται εκτενώς στον γερμανικό Τύπο. Όπως σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, «μαζί με αρκετούς συνοδοιπόρους του που έκαναν καριέρα στο οικονομικό πεδίο, ο σοσιαλιστής πολιτικός βρίσκεται αντιμέτωπος με την υποψία ότι προκάλεσε σοβαρή ζημιά στη χώρα μέσα από διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και φορολογική απάτη. Αυτό όμως είναι μόνο το ένα μέρος της είδησης. ...
Το άλλο είναι ότι ο Σόκρατες, όπως και όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί, μπορούσε επί σειρά ετών να αισθάνεται σίγουρος έναντι παρεμβάσεων της δικαιοσύνης». Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης κάνει λόγο για «σκιώδεις πλευρές» της αθρόας χρηματοδότησης της Πορτογαλίας από τις Βρυξέλλες και υπογραμμίζει: «Αρχικά ξέφυγαν από τον έλεγχο ολόκληροι τομείς της οικονομίας και στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι μεγάλη μερίδα των ελίτ από το σύνολο του πολιτικού φάσματος δεν ήταν απρόσβλητη από τους πειρασμούς της εξουσίας και του φρέσκου χρήματος».
Το ζήτημα σχολιάζει και Süddeutsche Zeitung. Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, «το γεγονός της προφυλάκισης του Σόκρατες εξαιτίας σειράς οικονομικών εγκλημάτων δεν θα προκαλέσει αναβρασμό στην Πορτογαλία. Ούτως η άλλως θεωρούνταν ο κύριος υπεύθυνος για την κρίση και τη συνακόλουθη ταπείνωση που σήμανε η προσωρινή απώλεια της εθνικής κυριαρχίας υπό τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης». Ο αρθογράφος εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό μία ευρεία πλειοψηφία των πολιτών να επικροτήσει την προφυλάκιση, γεγονός που θα μπορούσε κατ' επέκταση «να συμβάλει στην σταθεροποίηση της (σ.σ. πορτογαλικής) κοινωνίας».
Ο Β. Σόιμπλε υπέρ μίας ευρωπαϊκής αρχής που θα εγγυάται την τήρηση των κανόνων σταθερότητας  
Σόιμπλε: Η σταθεροποίηση του ευρώ απαιτεί δουλειά

Ο Β. Σόιμπλε υπέρ μίας ευρωπαϊκής αρχής που θα εγγυάται την τήρηση των κανόνων σταθερότητας
Εκτενέστατη συνέντευξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών φιλοξενεί η τελευταία έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού Focus. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλά για τη μακρά πολιτική του διαδρομή και εκμυστηρεύεται ότι, παρά τα 72 του χρόνια, η χαρά που εξακολουθεί να αντλεί από την εργασία του αποτελεί κίνητρο παραμονής στο πολιτικό προσκήνιο. Ενόψει της ψήφισης του πρώτου ισοσκελισμένου προϋπολογισμού μετά από 46 χρόνια στη Γερμανία, κάτι που αποτελεί προσωπικό στοίχημα του γερμανού υπουργού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολιάζει ότι η γερμανική επανένωση και η συμβολή του στα σχετικά γεγονότα έχουν για τον ίδιο πολύ πιο βαρύνουσα σημασία.
Ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία σταθεροποίησης του ευρώ διαμηνύει ότι απαιτεί ακόμη δουλειά. Όπως υπογραμμίζει, «πρέπει να δείξουμε με ποιον τρόπο θέλουμε να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη της ευρωζώνης πρέπει να δεσμευθούν στη δημιουργία λιγότερων χρεών. Το ότι θέλουμε να εδραιώσουμε το ευρώ απαρέγκλιτα και σε μόνιμη βάση πρέπει να είναι σαφές. Στο πεδίο της τραπεζικής ένωσης το καταφέραμε αυτό, στο πεδίο της δημοσιονομικής ένωσης όχι ακόμη».
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών τάσσεται υπέρ μίας ευρωπαϊκής αρχής που θα εγγυάται την τήρηση των κανόνων σταθερότητας από τα ευρωπαϊκά κράτη, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό απαιτεί αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών με ομόφωνη απόφαση των «28» της ΕΕ. Όπως υποστηρίζει ο Β. Σόιμπλε, «ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων θα έπρεπε να αποκτήσει δικαίωμα άσκησης βέτο ενάντια σε (σ.σ. εθνικούς) προϋπολογισμούς που παραβιάζουν τα κριτήρια σταθερότητας».
Άρης Καλτιριμτζής

Ηχητικό και οπτικό υλικό για το θέμα DW.DE

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.