Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Εμφύλιος στο παΣΟΚ... Τρίζει η μνημονιακή κυβέρνηση > Παπανδρέου (GAP): Ήγγικεν η ώρα ανατροπής του Βενιζέλου

Χαλάει ο Γιώργος τα σχέδια για νέο κόμμα και κατάργηση του ΠΑΣΟΚ - Ποιοι βουλευτές ακολουθούν τον πρώην πρωθυπουργό - Δύσκολα θα περνούν τα αντιλαϊκά νομοσχέδια

Η ανοιχτή σύγκρουση Γ. Παπανδρέου και Β. Βενιζέλου βάζει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά διάσπασης και διαμορφώνει συνθήκες κατάρρευσης της κυβέρνησης σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.


Η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού να αμφισβητήσει ευθέως τις επιλογές του Βενιζέλου, θέτοντας ταυτόχρονα θέμα ηγεσίας, προκαλεί ισχυρές αναταράξεις και δρομολογεί απρόβλεπτες εξελίξεις, που μπορεί να επηρεάσουν συνολικά το πολιτικό σκηνικό. Με τις κινήσεις του ο Γ. Παπανδρέου θέλει ουσιαστικά να πάρει τη «ρεβάνς» από τον Β. Βενιζέλο, τον οποίο θεωρεί υπαίτιο για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανατροπή του το 2011. Με την πρότασή του για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου και εκλογή αρχηγού από τη βάση τινάζει στον αέρα τα σχέδια του Βενιζέλου για την ίδρυση νέου κόμματος, με παράλληλη κατάργηση του ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο κάνει ακόμη πιο δύσκολη την παραμονή του τελευταίου στη θέση του προέδρου του κόμματος. Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθούσε εδώ και αρκετούς μήνες τη στρατηγική που είχε υιοθετήσει ο Βενιζέλος και δεν έκρυβε τις διαφωνίες του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από το καλοκαίρι προβληματιζόταν για το πώς πρέπει να αντιδράσει, αλλά τις τελευταίες ημέρες αποφάσισε ότι πρέπει να κινηθεί άμεσα. Οι σχέσεις μεταξύ του Βενιζέλου και του Παπανδρέου ήταν ούτως ή άλλως κάκιστες, χειροτέρεψαν όμως ακόμη περισσότερο μετά τα γεγονότα του Ζαππείου και τις έντονες αποδοκιμασίες σε βάρος του πρώτου. Λέγεται, δε, ότι ο ...
πρώην πρωθυπουργός σκέφτηκε προς στιγμήν να μην πάει στη συνάντηση με τον Βενιζέλο, αλλά το έκανε τελικά μόνο για λόγους τακτ και πολιτικής ευγένειας. Πίσω από τον Παπανδρέου, προκειμένου να τον βοηθήσουν «να πάρει το αίμα του πίσω», στοιχίζονται αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Φ. Σαχινίδης, Ν. Σηφουνάκης, Θ. Μωραΐτης, Συμεών Κεδίκογλου, Γ. Ντόλιος, αλλά και πρώην βουλευτές, όπως οι Π. Γερουλάνος, Γ. Πεταλωτής, Σ. Ξυνίδης κ.ά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή αλλά και με μεγάλη ανησυχία όσα συμβαίνουν στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, καθότι αντιλαμβάνονται ότι η σύγκρουση μπορεί να απειλήσει τη συνοχή και τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Το κλίμα που επικρατεί είναι πολεμικό και κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα από δω και πέρα. Στο επιτελείο του πρωθυπουργού γνωρίζουν πολύ καλά ότι, ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ παραμείνει ενωμένο, η διαμάχη που υπάρχει στο εσωτερικό του κάνει περισσότερο ανίσχυρη και αδύναμη την κυβέρνηση. Και πως, όσο κι αν εκβιάζει και απειλεί η «τρόικα», από τώρα και στο εξής αντιλαϊκά μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή.

«Ήγγικεν η ώρα», διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου με αφορμή την επιστολή που έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός στον Ευάγγελο Βενιζέλο ένα εικοσιτετράωρο μετά τη συνάντησή τους, με την οποία τον αμφισβητεί ευθέως και ζητάει έκτακτο συνέδριο και εκλογή νέου αρχηγού. Ο Παπανδρέου πάει και ένα βήμα πιο μακριά, αμφισβητώντας τις υπάρχουσες δομές του κόμματος και ζητώντας συνέδριο με απευθείας εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση.

Ο Παπανδρέου κάνει το πιο αποφασιστικό βήμα για την ολική επαναφορά του, ενώ -σύμφωνα με όσα διαρρέουν από συνεργάτες του- δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος με τη Δημοκρατική Παράταξη. Έμπειρα στελέχη εκτιμούν ότι ο Παπανδρέου επέσπευσε τον βηματισμό του στην προσπάθειά του να αποκρούσει το εκβιαστικό δίλημμα που του έθεσε εκ νέου ο Βενιζέλος, ότι ή ο ίδιος και κάποια φίλα προσκείμενα σε αυτόν στελέχη θα θέσουν υποψηφιότητα με τη Δημοκρατική Παράταξη ή θα επικαιροποιηθούν θέματα που αφορούν τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ επί ηγεσίας του.

Ο Γ. Παπανδρέου ζητάει να προκηρυχθεί «Έκτακτο και Ανοιχτό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - Συνέδριο Εκτάκτων Αποφάσεων, με ανοικτό Μητρώο, όπως επιβάλλουν οι περιστάσεις». Και τονίζει ότι η προκήρυξη του συνεδρίου πρέπει να συνοδεύεται από προσκλητήριο προς όλους, είτε είναι σήμερα στο ΠΑΣΟΚ είτε δεν είναι.

Σύμφωνα με ορισμένα στελέχη και πολιτικούς παρατηρητές, η κίνηση αυτή του Γ. Παπανδρέου ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα ένταση στον κυβερνητικό συνασπισμό μέσα από ένα μπρα-ντε-φερ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείεται ακόμα και να ταρακουνήσει συθέμελα την κυβέρνηση. Πάντως, στελέχη φίλα προσκείμενα στον πρώην πρωθυπουργό επεσήμαιναν πως «ο Γιώργος Παπανδρέου είναι παράγοντας προοπτικής για τη χώρα» και ότι «όσοι επιχειρήσουν να μετατρέψουν αυτό το θέμα σε κυβερνητικό θα το κάνουν για πάρτη τους και μόνο».

«Το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό - δημοκρατικό ΣΟΚ για να ανανήψει. Τίποτα λιγότερο», σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου και ζητάει να λυθούν «όλα από τη βάση. Τώρα».

Σημειώνει ότι στις ανοιχτές διαδικασίες πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πρέπει να συζητηθούν και να αποφασιστούν τα πάντα: το στίγμα, η φυσιογνωμία, οι θέσεις, τα σύμβολα, η δομή, τα πρόσωπα. Και προτείνει αμέσως μετά το συνέδριο να υπάρξει εκλογή νέου προέδρου από τη βάση.

Υποστηρίζει ακόμη ότι δεν ενδιαφέρεται για καμία καρέκλα και σημειώνει: «Αν, επιτέλους, αναληφθούν πρωτοβουλίες που σέβονται τις αρχές, τις αξίες και τον κόσμο του Κινήματος, θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις και από οποιαδήποτε θέση μάχης στο εγχείρημα αυτό».

Για μια Νέα Αλλαγή
Το διά ταύτα της πρότασης του Παπανδρέου είναι:

«Στην κρίσιμη αυτή φάση που περνά η χώρα μας, οι δυνάμεις της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού πρέπει και μπορούν να αποτελέσουν και πάλι την ατμομηχανή που θα πάει τη χώρα μπροστά. Σπάζοντας κατεστημένες αντιλήψεις, κτίζοντας ευρύτερες συναινέσεις και συμμαχίες, με στόχο θεσμούς και πρακτικές που θα εδράζονται σε προοδευτικές αξίες και αρχές, ώστε να καταστήσουν δυνατή μια νέα Προοδευτική Διακυβέρνηση για μια Νέα Αλλαγή.

Όσο δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, το πολιτικό σκηνικό θα βυθίζεται στην αστάθεια, με αρνητικές επιπτώσεις για τη γενικότερη ισορροπία και πρόοδο της χώρας, που τώρα πια όλοι αντιλαμβάνονται - ακόμα και όσοι πρωταγωνίστησαν στην ισοπέδωση του ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, ο ένας μετά τον άλλο δικαιώνουν τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, πολιτικοί σχηματισμοί -παλαιοί και νεοπαγείς- ιδιοποιούνται μέρος των θέσεών του, πολλοί καρπώνονται αδιάντροπα το έργο του, και όλοι μαζί το απαξιώνουν.

Εμείς οφείλουμε πια να το σεβαστούμε και να το υπερασπιστούμε. Η ιστορία, η προσφορά, η πορεία του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, όπως και η όποια αλλαγή του, δεν μπορεί παρά να είναι υπόθεση και απόφαση δική μας, όλων μας. Από τη βάση, κινηματικά, δημοκρατικά, συμμετοχικά».
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.