Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Φυγαδεύουν τα 11 δισεκατομμύρια του ΤΧΣ για να μην τα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελλάδα και το φάντασμα του τρόμου χωρίς γραβάτα
Εδώ και λίγο καιρό το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ πλανάται πάνω από την Ευρωζώνη και τρομοκρατεί την Γερμανία. Οι δανειστές μαζί με τους Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλο ξεκίνησαν ήδη να ναρκοθετούν το πεδίο για την περίπτωση που δεν θα αποτραπούν οι εκλογές , οι οποίες -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα δώσουν τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ. Το σχέδιο που μπαίνει σε εφαρμογή δεν είναι άλλο από το περιβόητο σχέδιο της «αριστερής παρένθεσης».


Της Βασιλικής Σιούτη

Πληροφορίες των τελευταίων ημερών μιλούν για επιχείρηση «φυγάδευσης» των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ του ΤΧΣ (το περίφημο μαξιλάρι,  που είναι ομόλογα σε ηλεκτρονική μορφή, άμεσα ρευστοποιήσιμα και που κατέχει το ΤΧΣ ). Αυτή θα είναι η τελευταία πράξη της κυβέρνησης  με προφανή σκοπό να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια  του Αλέξη Τσίπρα , προκειμένου αυτός να μην μπορέσει  να υλοποιήσει το πρόγραμμα των πρώτων ημερών που είχε εξαγγείλει στην Διεθνή Έκθεση της  Θεσσαλονίκης, για το οποίο είχε υπολογίσει ως πηγή χρηματοδότησης και μέρος των χρημάτων αυτών . ...

 Η κυβέρνηση έχει οδηγηθεί εδώ και καιρό σε αδιέξοδο  και σε κάθε περίπτωση δεν διαφαινόταν ότι μπορούσε να αντέξει για πολύ ακόμα. Για αυτό και άρχισε  να βάζει σε εφαρμογή την στρατηγική της επόμενης περιόδου,  που αφορά κυρίως  το πώς θα παγιδεύσει  τον ΣΥΡΙΖΑ πριν καν αυτός αναλάβει την διακυβέρνηση της  χώρας.

Βασική επιδίωξή του Αντώνη Σαμαρά και των δανειστών είναι να μην καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει ούτε καν το πρόγραμμα που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη.  Ένα  πρόγραμμα ελάχιστων  (σε σχέση  με το κανονικό) μέτρων των πρώτων ημερών , που παρουσιάστηκε ως σχέδιο άμεσης ανακούφισης των θυμάτων  της  λιτότητας  και αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Σύμφωνα με όσα έχει  ανακοινώσει ο ΣΥΡΙΖΑ ,αυτό  θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις αναλάβει  την εξουσία, πριν αρχίσει η διαπραγμάτευση  και μέρος της χρηματοδότησης , είχε πει ότι θα προερχόταν από το περίφημο  μαξιλάρι του ΤΧΣ , που «περίσσεψε» από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι  Σαμαράς και Βενιζέλος μαζί με τους δανειστές σχεδιάζουν τη «φυγάδευση» των 11 δισεκατομμυρίων του ΤΧΣ,  ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να τα αξιοποιήσει όταν αναλάβει.

Η Γερμανία θα κάνει τα πάντα για να ναρκοθετήσει το πεδίο και να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί, παρά μόνο αν αρνηθεί το πρόγραμμά της και μεταλλαχθεί και αυτή σαν την «αντιμνημονιακή» Ν.Δ του Α. Σαμαρά.
Το Βερολίνο θα επιμείνει στους 19 όρους που βάζει η τρόικα στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης και στους 7 όρους των δανειστών για την πιστοληπτική γραμμή  (για να μας ξαναδανείσουν τα χρήματα που έχουμε ήδη δανειστεί με σκληρούς όρους) .  Όσο για τον Σόιμπλε, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι στην περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας γίνει πρωθυπουργός και του μιλήσει για κούρεμα, θα απαντήσει με τη γνωστή ατάκα, αλλάζοντας απλώς το μικρό όνομα: «Forget it Alexis”.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν να καταθέσουν άμεσα ερώτηση προς την κυβέρνηση για το που βρίσκονται τα λεφτά του ΤΧΣ και για το ποιες ασφαλιστικές δικλείδες υπάρχουν.

Εντωμεταξύ ,  τεράστια επιχείρηση   δυσφήμησης του ΣΥΡΙΖΑ  ξεκινά στα γερμανικά ΜΜΕ εντός των επόμενων ημερών, κωδικός της οποίας θα μπορούσε να είναι η λέξη “ Schreckgespenst”,  που σημαίνει  κάτι σαν το «φάντασμα του τρόμου»  και πρόκειται για μία λέξη με την οποία άρχισαν ήδη να περιγράφουν την προοπτική διακυβέρνησης της Ελλάδας από την αριστερά.

Ήδη τα πρώτα δημοσιεύματα της περιόδου που εγκαινιάζεται,  μιλούν για τον Αλέξη Τσίπρα ως ένα «πρώην μέλος σταλινικού κόμματος», γράφουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας κομμουνιστής που θέλει να κουρέψει το ελληνικό χρέος, δηλαδή «να χάσουν οι γερμανοί φορολογούμενοι τα χρήματά τους».  Γράφουν ακόμα ότι  ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σταματήσει την εξυγίανση των δημοσιονομικών (εννοούν την λιτότητα) και ότι αν και λέει ότι αυτά  θα τα κάνει εντός ευρώ,  οι αναγνώστες να μην έχουν καμία αμφιβολία ότι θέτει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.  Με δυο λόγια: ισχυρίζονται ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει το πρόγραμμά του και υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό, η Γερμανία θα τους πετάξει έξω από το ευρώ.

Όλα δείχνουν ότι δανειστές και κυβέρνηση αρχίζουν έναν ανελέητο πόλεμο προκειμένου είτε να ηττηθεί η αριστερά πριν καν  αναλάβει την εξουσία, είτε αν αναλάβει να αποτελέσει μία πολύ σύντομη παρένθεση.  Τα «όργανα» αρχίσαν και είναι τα τύμπανα του πολέμου.
  
Η Ελλάδα και το φάντασμα του τρόμου χωρίς γραβάτα
 
της  Νένας Μαλλιάρα

Όσοι υπολόγιζαν στα χρήματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2015 πρέπει να... το ξανασκεφτούν.

Τα χρήματα αυτά, περί τα 11,2 δισ. ευρώ αυτήν τη στιγμή, δεσμεύτηκαν με τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup έπειτα από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η χρήση τους κατανέμεται σε δύο κονδύλια:

- Σε αυτό που προορίζεται για τις τράπεζες και περιορίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες
  του «Κ», σε μόλις 2 δισ. ευρώ.

- Σε αυτό που αφορά τα υπόλοιπα 9,2 δισ. ευρώ και θα αποτελέσει το χρηματοδοτικό πακέτο της «πιστωτικής γραμμής» (ECCL) που αποφασίστηκε να παραχωρηθεί (!) στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται με πρόγραμμα δεσμεύσεων που θα περιλαμβάνει τα υπόλοιπα από τις μεταρρυθμιστικές εκκρεμότητες του προγράμματος στήριξης που θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου.

Με άλλα λόγια, οι δανειστές, στο πλαίσιο της απόφασης για παράταση του προγράμματος κατά δύο μήνες που θα συνοδεύεται από την πιστωτική γραμμή, αποφάσισαν να αφήσουν 2 δισ. ευρώ για κάθε ανάγκη που θα παρουσιαστεί στις μη συστημικές τράπεζες από δω και πέρα και τα υπόλοιπα θα αποτελέσουν την «προίκα» της επιπλέον (!) πίστωσης, της οποίας ο έλεγχος επιστρέφει στον ESM.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του «K» αναφέρουν ότι το μαξιλάρι ρευστότητας 2 δισ. ευρώ θα κρατηθεί, σε περίπτωση ανάγκης, για τις μη συστημικές τράπεζες, κατόπιν σχετικής απόφασης του Ταμείου και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Και αυτό, γιατί, μέσα στο 2015, θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν οι εναπομείνασες συνεταιριστικές τράπεζες και να καλυφθεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη ανάγκη στη νέα αύξηση κεφαλαίου στην οποία προχωρά η Attica Bank.

Πληροφορίες του «Κ» αναφέρουν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες η ΤτΕ θα έχει στα χέρια της το πόρισμα των ελεγκτικών οίκων στους οποίους είχε αναθέσει τη μελέτη για το ύψος των κεφαλαιακών ελλειμμάτων που θα παρουσιάσουν οι συνεταιριστικές τράπεζες με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Καθώς είναι δεδομένο ότι θα παρουσιαστούν κεφαλαιακές ανάγκες για όσες συνεταιριστικές τράπεζες επιβιώνουν ακόμη, εκτιμάται ότι δεν αποφασίστηκε τυχαία η μείωση του «κουμπαρά» του ΤΧΣ κατά 2 δισ. ευρώ.

Από το αρχικό «πακέτο» των 50 δισ. ευρώ του ΤΧΣ που είχαν διατεθεί για τη στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, τελικά έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 40 δισ. ευρώ.

Η προίκα

Ειδικότερα, η μοιρασιά της προίκας του ΤΧΣ είχε γίνει με περίπου 25 δισ. ευρώ, που κατευθύνθηκαν στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ενώ άλλα 13,4 δισ. ευρώ είχαν διατεθεί στην αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, το ΤΧΣ είχε διαθέσει 7,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από τη διάσπαση της ATE Bank, 3,7 δισ. ευρώ για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, 350 εκατ. ευρώ για τη First Business Bank και 320 εκατ. ευρώ για τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες που τέθηκαν σε εκκαθάριση (Αχαϊκή, Λαμίας και Λήμνου-Λέσβου).

Από τα περίπου 40 δισ. ευρώ που διέθεσε το ΤΧΣ για τη στήριξη των τραπεζών, μεγάλο μέρος θα χαθεί, αφού με την ανακεφαλαιοποίηση καλύφθηκαν οι μεγάλες ζημίες που έγραψαν οι τράπεζες από το «κούρεμα» των ομολόγων του Δημοσίου (PSI) που είχαν στην κατοχή τους.


Στόχος η ανάκτηση 30 δισ.

Σήμερα, η τρέχουσα αξία των συμμετοχών του Ταμείου (69,9% στην Alpha Bank, 67,3% στην Τράπεζα Πειραιώς, 57,2% στην Εθνική Τράπεζα και 35,4% στη Eurobank) έχει υποχωρήσει κάτω των 15 δισ. ευρώ, όταν, λίγους μήνες πριν, όταν δεν υπήρχε το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας, προσέγγιζε τα 20 δισ. ευρώ. Εφόσον η κατάσταση ομαλοποιηθεί και δεν διακυβευθεί η επιστροφή της χώρας σε ανάκαμψη (οι προβλέψεις για το 2015 κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως του 2,9% ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης), το ΤΧΣ θα μπορούσε να ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των 25 δισ. ευρώ που έχει τοποθετήσει στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στο ποσό αυτό θα μπορούσε να προστεθεί και το «μαξιλάρι» των 2 δισ. ευρώ για τις μη συστημικές τράπεζες, αν δεν χρησιμοποιηθεί, καθώς και ποσό της τάξεως των 3 δισ. ευρώ που αναμένεται να κερδίσει το Δημόσιο σε βάθος χρόνου από την πρόσφατη απόφαση της ΤτΕ να ενοποιήσει τις εκκαθαρίσεις των προβληματικών τραπεζών, θέτοντάς τες υπό ενιαία εκκαθάριση. Έτσι, θα μπορούσαν να ανακτηθούν 30 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, όταν ο αρχικός μετριοπαθής στόχος ήταν να ανακτηθούν 16 δισ. ευρώ.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 13ης Δεκεμβρίου 2014

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.