Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

6 δις ευρώ «ρούφηξε» από το ΕΣΠΑ ο Μπόμπολας: Πήρε το 50% του συνολικού προγράμματος των κονδυλίων ΕΣΠΑ

Η «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» σήμερα αποκαλύπτει έγγραφα – «φωτιά» που αποδεικνύουν ότι η κατασκευαστική εταιρεία του Μπόμπολα ΕΛΛΑΚΤΩΡ «ρούφηξε» το 50% των συνολικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τον κατασκευαστικό κλάδο, αγγίζοντας το μυθικό ποσό των 6 δις ευρώ!!!

Η «Α» δημοσιεύει το σύνολο των επίσημων εγγράφων- ντοκουμέντων τα οποία δείχνουν τα κατασκευαστικά έργα και τα υπέρογκα ποσά που έλαβε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ το χρονικό διάστημα από το 2007 μέχρι το 2013.

Άπαντες εντός κι εκτός Ελλάδας συμφωνούν και συνομολογούν σ’ ένα προφανές συμπέρασμα… Πως για να βγει η χώρα μας από το τέλμα της ύφεσης θα πρέπει να επιστρέψουμε στην «Ανάπτυξη» και βέβαια να γίνουν κάποια στιγμή οι περίφημες «μεταρρυθμίσεις»…. Οι περισσότεροι συνηγορούν πως ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής της επόμενης μέρας… Διότι αυτός – υποτίθεται – παράγει πλούτο, ο οποίος συνακόλουθα αυξάνει τις εξαγωγές και ανακάμπτει το ισοζύγιο... Στην Ελλάδα βέβαια ο ιδιωτικός τομέας στα χρόνια της μεταπολίτευσης έχει αποδειχτεί μεγαλύτερη μαύρη τρύπα, ακόμα κι απ’ αυτό τον αντιπαραγωγικό και κατασυκοφαντημένο δημόσιο τομέα!!!
 του Αριστοτέλη Βασιλάκη
 Η «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» σήμερα αποκαλύπτει έγγραφα – «φωτιά» που αποδεικνύουν ότι η κατασκευαστική εταιρεία του Μπόμπολα ΕΛΛΑΚΤΩΡ «ρούφηξε» το 50% των συνολικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ για τον κατασκευαστικό κλάδο, αγγίζοντας το μυθικό ποσό των 6 δις ευρώ!!!
Η «Α» δημοσιεύει το σύνολο των επίσημων εγγράφων- ντοκουμέντων τα οποία δείχνουν τα κατασκευαστικά έργα και τα υπέρογκα ποσά που έλαβε ...
η ΕΛΛΑΚΤΩΡ το χρονικό διάστημα από το 2007 μέχρι το 2013.
Άπαντες εντός κι εκτός Ελλάδας συμφωνούν και συνομολογούν σ’ ένα προφανές συμπέρασμα… Πως για να βγει η χώρα μας από το τέλμα της ύφεσης θα πρέπει να επιστρέψουμε στην «Ανάπτυξη» και βέβαια να γίνουν κάποια στιγμή οι περίφημες «μεταρρυθμίσεις»…. Οι περισσότεροι συνηγορούν πως ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής της επόμενης μέρας…  Διότι αυτός – υποτίθεται – παράγει πλούτο, ο οποίος συνακόλουθα αυξάνει τις εξαγωγές και ανακάμπτει το ισοζύγιο... Στην Ελλάδα βέβαια ο ιδιωτικός τομέας στα χρόνια της μεταπολίτευσης έχει αποδειχτεί μεγαλύτερη μαύρη τρύπα, ακόμα κι απ’ αυτό τον αντιπαραγωγικό και κατασυκοφαντημένο δημόσιο τομέα!!!
Θεωρητικά η καινοτομία και ο υγιής ανταγωνισμός στο ιδιωτικό τομέα αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγή πλούτου… Αυτά σε ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες ανεξάρτητες χώρες… Στην σύγχρονη οικονομική – και όχι μόνο αποικία που λέγεται Ελλάδα, ανθεί ΜΟΝΟ ο ιδιωτικός τομέας των καρτέλ, της διαπλοκής και των κρατικοδίαιτων ολιγαρχών...
Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελεί ο «εθνικός μας εργολάβος»… Η Αυτού Μεγαλειότητα ο κ. Μπόμπολας… Ο ένας από τους «πέντε νταβατζήδες» που δεν άφηναν τον Καραμανλή να κυβερνήσει, σύμφωνα με την περίφημη «Μπαϊρακτάρια ρήση»… Ο οποίος Μπόμπολας εκτός από αρχιβαρόνος των Media και των συμπαρομαρτούντων τους, δηλαδή εταιρειών δημοσκοπήσεων, διαφημιστικών, media shop κλπ κλπ, αποδεικνύεται και πρωταθλητής στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ στον κατασκευαστικό τομέα!!!! Και δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός, πως όλα τα συστημικά κανάλια και εφημερίδες, όταν μιλάνε για Ανάπτυξη και για χρήματα που θα πρέπει να πέσουν στην πραγματική οικονομία, εννοούν τα έργα του Μπόμπολα!!!
Επί του προκειμένου εντυπωσιακά είναι τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τις λίστες του ΕΣΠΑ 2007-2013 που δημοσιεύει το HOT DOC που κυκλοφορεί, σ’ ένα ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ρεπορτάζ του πάντα ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟΥ και έγκυρου Κώστα Βαξεβάνη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ  τα 20,4 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που αντιστοιχούσαν στην Ελλάδα για την επταετία 2007-2013 αποσκοπούσαν σε επενδύσεις, αειφόρο ανάπτυξη στην περιφέρεια κι άλλες θετικές επεμβάσεις στην οικονομία. Κι όμως στην Ελλάδα της κρίσης, σχεδόν τα μισά από αυτά τα χρήματα απορροφήθηκαν από τους «εθνικούς εργολάβους» για να κατασκευαστούν αμφιβόλου αναγκαιότητας έργα.
Οι τρεις μεγάλοι όμιλοι (Ελλάκτωρ, ΤΕΡΝΑ και Άβαξ), εξασφάλισαν δισεκατομμύρια κοινοτικών κονδυλίων μέσω δικτύων θυγατρικών και συνεργιών, δημιουργώντας ένα συγκεκαλυμμένο ολιγοπώλιο το οποίο στέρησε πολύτιμους πόρους από την υπόλοιπη αγορά που διαλυόταν εν μέσω μνημονίων.
Πέρα από τα 10 δισεκατομμύρια, περίπου το μισό ΕΣΠΑ, που μοιράστηκαν οι τρεις μεγάλοι όμιλοι, δεκάδες είναι τα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν σε εταιρείες συμβούλων, δημοσκοπικές και διαφημιστικές εταιρείες, για έργα δηλαδή που δεν προωθούν την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά δημιούργησαν κι αναπαρήγαγαν τη φούσκα των άυλων υπηρεσιών, την οποία πληρώνουμε σήμερα.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κονδύλια του ΕΣΠΑ θα δίνονταν για επενδύσεις στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας, για αύξηση παραγωγικότητας και επιχειρηματικότητας, για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, για ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας, για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης, για τη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων πολιτικών, την ελκυστικότητα της ελληνικής περιφέρειας και έργα υποδομών.
Οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου που κυρίως χειρίστηκαν το εν λόγω πρόγραμμα “μετέφρασαν” αυτή την οδηγία κατά το δοκούν κι έδωσαν 12,9 από τα 20,4 δισ. για κατασκευαστικά έργα. Από το κονδύλι των 12,9 δις ευρώ, οι μικρές κατασκευαστικές εταιρείες πήραν ΜΟΝΟ 441 εκατ. ευρώ, ενώ οι τρεις προαναφερόμενοι εθνικοί εργολάβοι απορρόφησαν  9.5 δις ευρώ… Δηλαδή το 50% του συνολικού ΕΣΠΑ και το 90% των κατασκευαστικών έργων!!!!
Την ώρα δηλαδή που η επιχειρηματικότητα στραγγαλιζόταν από την πρωτοφανή λιτότητα που επέβαλαν οι μνημονιακές πολιτικές και το κλείσιμο της στρόφιγγας των τραπεζών, η επιδοτούμενη επιχειρηματικότητα της διαπλοκής, κυριολεκτικά ΡΟΥΦΗΞΕ το 50% της επιδοτούμενης επιχειρηματικότητας!!!!
Η είσπραξη των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τους τρεις κατασκευαστικούς ομίλους, δεν είναι άμεσα διακριτή, αφού τα κονδύλια εμφανίζονται να τα εισπράττουν δεκάδες εταιρείες, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι κοινοπραξίες και συνεταιρισμοί μεταξύ τους… Δηλαδή στους Ευρωπαϊκούς ελέγχους, διάφορες ελληνικές εταιρείες εμφανίζονται να παίρνουν τις δουλειές, ενώ στην ουσία είναι εταιρικά οχήματα είσπραξης των ίδιων εργολάβων, που κρύβονται  που κρύβονται πίσω από ονόματα και εταιρικά σχήματα…
Για παράδειγμα εταιρείες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ κάνουν συμπράξεις με εταιρείες της ΑΒΑΞ και της ΤΕΡΝΑ, δημιουργώντας νέες εταιρείες, οι οποίες παίρνουν τα έργα…
Η λειτουργία αυτή, βεβαίως δεν αφορά ΜΟΝΟ την είσπραξη του ΕΣΠΑ, αλλά και αυτή καθεαυτή την ανάληψη των έργων και την διαμόρφωση των τιμών της αγοράς… Δημιουργείται στην ουσία ένα ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ, στο οποίο ΤΡΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ εταιρείες, (κατ’ ουσία δύο του Μπόμπολα και μια του Ψυχάρη!!!!) εισπράττουν τα έργα, τα οποία βέβαια το πολιτικό μας σύστημα τα βαπτίζει αναγκαία… Αυτή η πρακτική τους προσφέρει την πολύτιμη γι’ αυτούς δεσπόζουσα θέση στην αγορά, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις τιμές…
Οι τρεις συγκεκριμένοι όμιλοι, πέρα από τα έργα τα οποία έχουν αναλάβει αυτοτελώς ή με μεταξύ τους συνεργασίες, έχουν συμμετάσχει σε έργα και με άλλες εταιρείες…
Από τους πίνακες που δημοσίευσε το HOT DOC και αναδημοσιεύουμε, εκτιμάται πως από τον βασικό όγκο των έργων έχουν εισπράξει:
ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3.101.559.863 ευρώ + (ΑΕΓΕΚ 1.205.431.620 ευρώ, την οποία απορρόφησε)
ΤΕΡΝΑ 2.678.987.416 ευρώ
ΑΒΑΞ 1.978.818.704 ευρώ
Τα συγκεκριμένα ποσά είναι ενδεικτικά… Σίγουρα είναι ακόμα μεγαλύτερα, αφού προκύπτουν έσοδα και από συμμετοχές σε άλλα έργα με διαφορετικές εταιρίες. Οι ίδιες εταιρίες συμμετέχουν ακόμα και σε μη κατασκευαστικά έργα, μέσω των οποίων έχουν εισπράξει έσοδα από το ΕΣΠΑ.
Καταλήγοντας θα πρέπει να γράψουμε πως και οι τρεις όμιλοι εμφανίζουν δανεισμό που φτάνει τα 3 δις ευρώ, από τις Ελληνικές τράπεζες, την ζημιά των οποίων πληρώνει ο πτωχευμένος Ελληνικός λαός. Δηλαδή πέρα από τις εισπράξεις με τη βοήθεια και την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου και την προνομιακή είσπραξη του μισού ΕΣΠΑ οι κ.κ. Μπόμπολας και λοιποί, μπορούν να δανείζονται και ως κατασκευαστικές και ως ΜΜΕ, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία…
Ο όρος διαπλοκή κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Γύρω από αυτόν περιστρέφονται πολλά ονόματα και πρόσωπα, έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα. Και όσοι κατηγορούνται για «επιλεκτικές» σχέσεις λέγεται ότι ακολουθούν τη συνήθη υπερασπιστική γραμμή που συμπυκνώνεται στο ακαταμάχητο επιχείρημα «οι κοινωνικές σχέσεις δεν πρέπει να ποινικοποιούνται».

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.