Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Οι προτάσεις του “νέου ΙΝΚΑ” για τον αθλητισμό – κυρίως τον επαγγελματικό



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Αθήνα, 3/3/2015

 ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΝΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
 
 Θεωρούμε πως αδιέξοδα δεν μπορούν να υπάρχουν.

Ζητούμε και προτείνουμε ουσιώδεις θεσμικές αλλαγές, που αφορούν:

-           την αθλητική παιδεία με ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα.

-           την προστασία των προσωπικών δεδομένων των φιλάθλων με χρήση στοιχείων αποκλειστικά από τις δικαστικές αρχές και μόνο υπό συγκεκριμένους όρους.

-           την πλήρη δημοκρατική αυτονόμηση της διαιτησίας και της αθλητικής δικαιοσύνης και τον έλεγχό της από τους αθλητές.

- τον έλεγχο των εμπλεκόμενων στις ΠΑΕ «επενδυτών», παραγόντων, μελών Δ.Σ. .

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ:


            Πολλά είναι τα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.
            Ένα από αυτά είναι και η κατάσταση στον αθλητισμό, κυρίως στον “επαγγελματικό”.
            Στην χώρα μας (και σε πολλές άλλες) ο αθλητισμός αντί να είναι χαρά και θέαμα, υπάρχει για να εξυπηρετούνται αλλότρια πράγματα και καταστάσεις είτε άσχετες με αυτόν, είτε αντίθετες είτε σκοτεινές και παράνομες.
            Η Πολιτεία έχει τον λόγο και οι αναστολές της αγωνιστικής δράσης δεν λύνουν τα ζητήματα, αλλά δημιουργούν καινούργια.
           
            Ως Πολίτες  και καταναλωτές θεάματος και προϊόντων έχουμε τις ακόλουθες προτάσεις και παρατηρήσεις:

1. Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για την κατάσταση των αγωνιστικών χώρων και των γηπέδων, όμως η γενική οικονομική δυσπραγία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Υπενθυμίζουμε πάντως, ότι κάποτε τα χρήματα από τον “αθλητικό τζόγο” πήγαιναν σε έργα. Σήμερα πηγαίνουν στις τσέπες συγκεκριμένων “επιχειρηματιών”. Οφείλει να αξιοποιηθεί το χρήμα του αθλητικού τζόγου με σκοπό την κοινωφέλεια.
            Παρά ταύτα, πολλοί έχουμε την θέση ότι ο στοιχηματισμός είναι ασυμβίβαστος με τον αθλητισμό και είναι πηγή ελεγχόμενων ποινικά πράξεων και συμπεριφορών. Ο αθλητισμός δεν μπορεί να υπάρχει για το “στοίχημα”.

Οι αγωνιστικοί χώροι είναι ο καθρέφτης του αθλητισμού μιας χώρας. Σε ότι αφορά τις ΠΑΕ, ΚΑΕ και γενικότερα τα επαγγελματικά αθλητικά σωματεία, είναι γνωστό πως όσα μεν έχουν δικούς τους χώρους, έχουν και την ευθύνη της συντήρησής τους. Για τα υπόλοιπα, παραχωρούνται αθλητικοί χώροι, έναντι μισθώματος. Για τους αθλητικούς χώρους που ανήκουν στην Πολιτεία και τους παραχωρεί με μίσθωμα στα σωματεία, πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος για την κατάσταση των αθλητικών χώρων. Όμως, εδώ και αρκετά χρόνια, παρατηρείται το φαινόμενο οι σύλλογοι να μην εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους, να ζητούν μακροχρόνιες συμβάσεις που τελικά ουδέποτε αποπληρώνονται. Τα τελευταία χρόνια ο ΟΠΑΠ έχει αναλάβει τη χορηγία ομάδων και πρωταθλημάτων, όμως, το οικονομικό ζήτημα εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για τα περισσότερα επαγγελματικά σωματεία. Το θέμα του στοιχηματισμού, ειδικά για τα επαγγελματικά σωματεία, είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την Πολιτεία. Ήδη, το τελευταίο διάστημα και άλλες εταιρείες στοιχηματισμού έχουν εισβάλλει στο χώρο των επαγγελματικών αθλημάτων, με τη μορφή χορηγών.
Όσο ο ΟΠΑΠ ανήκε στο κράτος, ο έλεγχος και η χρηματοδότηση των σωματείων γινόταν με συγκεκριμένους όρους. Από τη στιγμή που η αγορά του στοιχήματος «άνοιξε» το ζήτημα αρχίζει να παίρνει άλλες διαστάσεις.  
Ζητούμε τον έλεγχο όλων των επενδυτών στον επαγγελματικό αθλητισμό, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο επαγγελματικά σωματεία να σταματούν τη λειτουργία τους μεσούντος του πρωταθλήματος, αλλοιώνοντας πλήρως ακόμη και τη βαθμολογία.  


2. Καμία προσπάθεια δεν έχει κάνει η Πολιτεία για την εμπέδωση της αθλητικής παιδείας, παρότι αποτελεί μία γενικευμένη κοινωνική ενασχόληση. Θεωρούμε επιβεβλημένο να ενταχθεί η αθλητική παιδεία στο εκπαιδευτικό σύστημα ως κεφάλαιο σε ανάλογο μαθήματα – βιβλίο κάθε σχολικής τάξης.

3.         Θεωρούμε αδιανόητο και απαράδεκτο ως Πολίτες και καταναλωτές το να καταγράφεται η παρουσία και συμπεριφορά μας στους αθλητικούς χώρους και τα στοιχεία και προσωπικά δεδομένα μας να βρίσκονται στα χέρια εταιρειών και του κάθε τυχαίου υπαλλήλου τους.
            Προτείνουμε: να υπάρχει μεν πλήρης καταγραφή των στοιχείων και της συμπεριφοράς στις κερκίδες (βίντεο), όμως όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει χωρίς την μεσολάβηση κανενός τρίτου να τηρούνται απευθείας στην αρμόδια Δικαστική Αρχή και μόνο, σε κλειδωμένο μαγνητικό μέσο (σκληρούς δίσκους) και να γίνεται χρήση τους, μόνο εφόσον υφίσταται ζήτημα επεισοδίων και μόνο με ειδική εντολή Εισαγγελέα ή Δικαστικού Συμβουλίου.

Σε συγκεκριμένα γήπεδα και από συγκεκριμένες ομάδες ισχύει ήδη το ατομικό εισιτήριο, με σχετικό νόμο που ισχύει από το 2012. Δε μπορεί ο φίλαθλος που έχει αγοράσει εισιτήριο να το παραχωρήσει, ώστε να πάει άλλος στη θέση του. Από τη στιγμή που αυτός δε μπορεί να πάει, η θέση μένει κενή. Εάν αυτό εφαρμοστεί σε όλα τα γήπεδα της χώρας, το πρόβλημα θα περιοριστεί. Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορεί να κλειστεί συνάντηση μακριά από το οποιοδήποτε γήπεδο και να γίνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών.
Επίσης, το ζήτημα των εισιτηρίων των συνδέσμων είναι ένα ζήτημα. Οι σύνδεσμοι ελέγχονται από τις ομάδες και τα εισιτήρια δίνονται με χαμηλότατες τιμές. Οι σύνδεσμοι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να έχουν την ευθύνη της ονομαστικής διάθεσης των εισιτηρίων και με τον τρόπο αυτό να ελέγχονται. Σε κάθε πιθανή φασαρία σε γήπεδο, ΑΜΕΣΗ  δυνατότητα του συλλόγου, να μπορεί να ανακαλέσει τα εισιτήρια και παράλληλα να αποκλείει τον σύνδεσμο που προκάλεσε τα επεισόδια για αριθμό αγώνων.


4.  Η Πολιτεία οφείλει να παρέμβει με θεσμικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του αθλητισμού:
            Μία βασική αιτία των επεισοδίων είναι το αίσθημα αδικίας που υφίσταται από την συμπεριφορά διαιτητών υπέρ συγκεκριμένων ομάδων και εναντίον ανταγωνιστών τους. Υφίσταται στην Ελλάδα συγκεκριμένη ποδοσφαιρική ομάδα που έχει καταγράψει παγκόσμια ρεκόρ σε επιμέρους στατιστικά στοιχεία που εξαρτώνται από τους διαιτητές και έχει γίνει θέμα σε ξένα μέσα ενημέρωσης, εκθέτοντας και διεθνώς την Ελλάδα. Πριν από λίγους μήνες σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί της ομάδας αυτής και μεταδόθηκαν τηλεοπτικά σε όλη την χώρα δεν έγιναν αντιληπτά μόνο από τους διαιτητές, τους παρατηρητές και τα όργανα της αποκαλούμενης “αθλητικής δικαιοσύνης”, γεγονός που εκτός από ποινικές συνέπειες για τους ίδιους, προκαλεί αγανάκτηση σε όσους επιμένουν να αποτελούν “καταναλωτές του αθλητικού θεάματος”.

Από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε επαγγελματικό αθλητισμό, άρα σε επιχειρήσεις, οι ίδιες οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση, με τη συνδρομή της Πολιτείας, να προστατέψουν το προϊόν από το οποίο προβάλλονται και εισπράττουν σοβαρά ποσά κάθε χρόνο. Ειδικά στη χώρα μας, όπου το σύνολο των επιχειρηματιών είναι κρατικοδίαιτοι, αμέσως ή εμμέσως, παρατηρείται το φαινόμενο επηρεασμού της διαιτησίας, αλλά και των οργάνων διεξαγωγής των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Αυτό, κατά κύριο λόγο, γίνεται από δήθεν επιχειρηματίες-επενδυτές, οι οποίοι αντί να επενδύσουν στο προϊόν με το οποίο υποτίθεται ασχολούνται, επενδύουν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε εφημερίδες, σε εταιρείες στοιχηματισμού, σε οτιδήποτε άλλο, με μοναδικό σκοπό να αυξήσουν την επιρροή τους αντί να επενδύσουν στην ομάδα τους! Αποτέλεσμα αυτών των κινήσεών τους, είναι να στρέφονται κατά οιουδήποτε, αποτινάσσοντας από πάνω τους την ευθύνη της αδιαφορίας τους και μετατοπίζοντάς της σε οποιονδήποτε άλλον, πλην αυτών των ιδίων!
Πολύ πρόσφατο είναι το παράδειγμα ΠΑΕ, που ο «επενδυτής» επέτρεψε να πέσει 2 κατηγορίες για να την πάρει χωρίς να καταβάλλει ευρώ! Ο ίδιος, μάλιστα, εμφανίζεται ως «αόρατος» ιδιοκτήτης, αφού στην ουσία ΔΕΝ είναι ιδιοκτήτης. Το ίδιο πρόσωπο πριν ένα χρόνο, συμμετείχε στην εξαγορά του ΟΠΑΠ. Με την πτώση της ομάδας του στην 3η επαγγελματική κατηγορία, επέτυχε να δώσει διαφήμιση ΕΞΩΠΑΡΓΜΑΤΙΚΗ για τα δεδομένα της κατηγορίας, κάτι το οποίο σταμάτησε κατά τη φετινή περίοδο, με παρέμβαση των Τσέχων συνιδιοκτητών!
Η Πολιτεία οφείλει να επέμβει στη λειτουργία του επαγγελματικού αθλητισμού, καθορίζοντας εκ νέου τους κανόνες συμμετοχής των επενδυτών. Διαφάνεια παντού, για να αντιληφθεί και ο κόσμος ότι κάτι καλό γίνεται.    
Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο αθλητικός τύπος, που με κάθε τρόπο καλλιεργεί τον φανατισμό. Στα πρωτοσέλιδά τους, καθημερινά, ο κάθε πικραμένος, βγάζει τον καημό του. Και αυτοί συμβάλλουν στο γαϊτανάκι της βίας. Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, κύρια ευθύνη φέρουν οι ιδιοκτήτες των αθλητικών σωματείων που υποστηρίζουν αυτή την κατάσταση.
Ήδη εδώ και μια 10ετία περίπου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η μετακίνηση φιλάθλων στην έδρα της αντίπαλης ομάδας. Αυτό, επιεικώς, είναι απαράδεκτο. Και παρά αυτό το μέτρο, η βία έχει λάβει τεράστιες και ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο λόγος είναι απλός. Δεν υπάρχει βούληση να χτυπηθεί η βία. Μια ομάδα, που θα προκαλεί επεισόδια, εκτός ή εντός γηπέδου, πρέπει ΑΜΕΣΑ να υφίσταται σοβαρές κυρώσεις. Οι ποινές να μη μπορούν να εκπέσουν από οποιοδήποτε δικαστικό όργανο. Σε περίπτωση υποτροπής, οι ποινές να διπλασιάζονται και σε περίπτωση που μια ομάδα σε μια αγωνιστική περίοδο είναι υπότροπος πάνω από τρεις φορές, τότε να αποβάλλεται από το πρωτάθλημα και να υποβιβάζεται στην κατώτερη κατηγορία.
  

4.1.      Η 1η θεσμική παρέμβαση πρέπει να γίνει στην διαιτησία, που αποτελεί με την συμπεριφορά των διαιτητών το κύριο λόγο πρόκλησης αισθήματος αδικίας, αγανάκτησης, επεισοδίων, αθέμιτου ανταγωνισμού και επηρεασμού αποτελεσμάτων.
            Η διαιτησία πρέπει να αποκοπεί από τον έλεγχο των “παραγόντων” και να αυτονομηθεί θεσμικά, λειτουργικά και ουσιαστικά. Η διαιτησία σε κάθε άθλημα, πρέπει να είναι αυτοδιοικούμενη και να μην μετέχουν σε αυτή ούτε διαιτητές (νυν και πρώην), ούτε παράγοντες ομάδων. 
            Η πρόταση μας θέλει την πλήρη διοίκηση της διαιτησίας από πολυμελή αρχή που θα απαρτίζεται από αθλητές, προπονητές, ολυμπιονίκες και αντίστοιχα πρόσωπα, που έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό ή αντίστοιχους συλλογικούς φορείς και θα έχουν τα τυπικά προσόντα και τα εχέγγυα αμεροληψίας που θα οριστούν. Η αρχή αυτή είτε θα είναι ενιαία για όλη την χώρα (με αντίστοιχες υποεπιτροπές ανά άθλημα) και για όλα τα αθλήματα ή για κάθε ένα από αυτά, είτε θα αφορά κάθε άθλημα ξεχωριστά με τοπική διαίρεση για τον τοπικό ερασιτεχνικό αθλητισμό.
            Για την επιλογή των προσώπων υπάρχουν ως εναλλακτικές μεταξύ τους προτάσεις : είτε η κλήρωση μεταξύ όσων δηλώσουν ενδιαφέρον είτε η εκλογή με ψηφοφορία με εκλέκτορες αποκλειστικά τους αθλητές (πάντοτε με ενιαίο ψηφοδέλτιο) είτε μεικτό σύστημα (κλήρωση μέρους και ψηφοφορία). Πρέπει να εννοήσουμε ότι η διαιτησία αφορά αποκλειστικά τους αθλητές, αφού αυτοί αγωνίζονται και διαιτητεύονται.
            Η αρχή αυτή θα είναι είτε τυπικά αυτόνομη είτε εάν διατάξεις διεθνών ομοσπονδιών το απαγορεύουν τυπικά ενταγμένη στις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες, αλλά λειτουργικά και ουσιαστικά απολύτως αυτόνομη.
            Κάθε θέμα που θα αφορά την διαιτησία (επιλογές, προαγωγές, πειθαρχικά θέματα κλπ.) θα αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της αρχής αυτής.
            Τα μέλη της αρχής θα λαμβάνουν αποζημίωση, που δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερη από το διπλάσιο του μισθού του εκάστοτε μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
            Οι αποζημιώσεις και το γενικό κόστος λειτουργίας θα καλύπτεται από τις μετέχουσες εταιρείες και για τα ερασιτεχνικά αθλήματα και ενώσεις με ειδικό τέλος στις εταιρείες στοιχηματισμού.
            Τα μέλη της αρχής θα είναι ανακλητά με δημοκρατικές διαδικασίες και με εκλεκτορικό σώμα τους ενεργούς αθλητές.
            Οι επιλογές των διαιτητών θα γίνονται υποχρεωτικά με κλήρωση. Σε παιχνίδια υψηλού ενδιαφέροντος η κλήρωση θα γίνεται μεταξύ διεθνών διαιτητών ή κρινόμενων ως των πλέον ικανών.
            Η βαθμολόγηση των διαιτητών θα γίνεται με πολύ συγκεκριμένο και αναλυτικό δελτίο - ερωτηματολόγιο και με την χρήση και τεχνικών μέσων. Οι καλύτερα βαθμολογούμενοι θα επιβραβεύονται σε ετήσια βάση με τιμητικό και χρηματικό έπαθλο.
            Διαιτητής που δείχνει μεροληψία ή έχει επανειλημμένα σφάλματα θα διαγράφεται από τον οικείο κατάλογο.

4.2.      Πλήρη θεσμική αναμόρφωση χρειάζεται και ο θεσμός της “αθλητικής δικαιοσύνης” .
            Η πρότασή μας είναι αντίστοιχη της πρότασης για την διαιτησία: ειδικό σώμα, αιρετό ή κληρωτό (ή με μεικτό τρόπο), απαρτιζόμενο από πρόσωπα που θα έχουν τα αντίστοιχα και αναγκαία τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Η σχετική αρχή μπορεί να συλλειτουργεί με την αρχή της διαιτησίας ή να αποτελεί τμήμα της, ώστε να αποφεύγονται περιττά λειτουργικά έξοδα. Σε περίπτωση αρχαιρεσιών, οι αρχαιρεσίες για όλες τις αρχές θα είναι κοινές.  

            Το αίτημά μας για διάδοση και ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού είναι πάγιο, μόνιμο και επίμονο.

            Ζητούμε, τέλος, την άμεση εξιχνίαση των υποθέσεων που αφορούν παράνομες πράξεις σχετιζόμενες με τον αθλητισμό. 

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.