Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Επιστράτευσαν τον Τύπο για να «φάνε» το Βαρουφάκη οι Γερμανοί - Deutsche_Welle: Βάρος ο Βαρουφάκης για τον Τσίπρα;



Ακάθεκτοι συνεχίζουν οι Γερμανοί μέσω διαρροών στον Τύπο για δυσαρέσκεια του Βερολίνου αλλά και του Τσίπρα τον βρώμικο πόλεμο στον Γιάνη Βαρουφάκη, σε μία προσπάθεια αποδόμησής του στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ τόσο για τη δυσαρέσκεια των εταίρων απέναντι στο πρόσωπο του Γιάννη Βαρουφάκη εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας όσο και του Αλέξη Τσίπρα. Ενδεικτικός είναι ο τίτλος του άρθρου «Βάρος ο Βαρουφάκης για τον Τσίπρα». Μάλιστα, η γερμανική εφημερίδα διαπιστώνει μεγαλύτερη δυσαρέσκεια προς την Ελλάδα σε σχέση με την τελευταία συνάντηση των 18 υπουργών Οικονομικών στις 20 Φεβρουαρίου.

«Το χάσμα εμπιστοσύνης, για το οποίο έκαναν λόγο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, έχει μεγαλώσει, διαπιστώνουν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Με το να θέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχεια σε αμφισβήτηση το περιεχόμενο της συμφωνίας κατέστρεψε το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στους υπουργούς.

Γιατί ακόμη κι όταν η κρίση του ευρώ ήταν στο απόγειό της, όλοι οι υπουργοί είχαν συμφωνήσει ό,τι αποφασιζόταν στις... Βρυξέλλες, να το υποστηρίζουν και στις χώρες τους παρά τις εσωτερικοπολιτικές δυσκολίες. Όμως ο έλληνας υπουργός εμφανίζεται στις συνεντεύξεις του σαν μην τον αφορά η συμφωνία», γράφει η εφημερίδα.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, επικαλούμενος πηγές των Βρυξελλών, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο Ντάισελμπλουμ διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία όχι με τον Βαρουφάκη αλλά απευθείας με τον Τσίπρα. Μάλιστα την αποφασιστική εβδομάδα των διαπραγματεύσεων ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν συνάντησε καν τον έλληνα ομόλογό του, αλλά τηλεφωνούσε στον Αλέξη Τσίπρα.

«Το ότι ο έλληνας πρωθυπουργός προσλαμβάνει τον υπουργό ως πρόβλημα φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από το δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο του επέβαλε «σιωπητήριο» και του απαγόρευσε να δίνει κι άλλες συνεντεύξεις, ενώ έχει τοποθετήσει δίπλα του τον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος τουλάχιστον ξέρει να συμπεριφέρεται».
tribune.gr/politics

Επισκόπηση τύπου

Βάρος ο Βαρουφάκης για τον Τσίπρα;
Στο έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους της επανέρχονται οι σχολιαστές του τύπου. «Σαν ατίθασοι τινέιτζερ οι Έλληνες».
Στη δυσαρέσκεια των εταίρων απέναντι στο πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη εν όψει του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας εστιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Και διαπιστώνει μεγαλύτερη δυσαρέσκεια προς την Ελλάδα σε σχέση με την τελευταία συνάντηση των 18 υπουργών Οικονομικών στις 20 Φεβρουαρίου.
«Ο Βαρουφάκης συμπεριφέρεται σαν να αμφισβητεί τη συμφωνία»«Σαν να μην τον αφορά η συμφωνία»
«Ο Βαρουφάκης συμπεριφέρεται σαν να αμφισβητεί τη συμφωνία»
«Το χάσμα εμπιστοσύνης, για το οποίο έκαναν λόγο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ, έχει μεγαλώσει, διαπιστώνουν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Με το να θέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχεια σε αμφισβήτηση το περιεχόμενο της συμφωνίας κατέστρεψε το κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στους υπουργούς. Γιατί ακόμη κι όταν η κρίση του ευρώ ήταν στο απόγειό της, όλοι οι υπουργοί είχαν συμφωνήσει ό,τι αποφασιζόταν στις Βρυξέλλες, να το υποστηρίζουν και στις χώρες τους παρά τις εσωτερικοπολιτικές δυσκολίες. Όμως ο έλληνας υπουργός εμφανίζεται στις συνεντεύξεις του σαν μην τον αφορά η συμφωνία».
Ο αρθρογράφος επικαλούμενος πηγές των Βρυξελλών υποστηρίζει ότι ο Ντάισελμπλουμ διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία όχι με τον Βαρουφάκη αλλά απευθείας με τον Τσίπρα. Μάλιστα την αποφασιστική εβδομάδα των διαπραγματεύσεων ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν συνάντησε καν τον έλληνα ομόλογό του, αλλά τηλεφωνούσε στον Αλέξη Τσίπρα. «Το ότι ο έλληνας πρωθυπουργός προσλαμβάνει τον υπουργό ως πρόβλημα φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από το δημοσίευμα της εφημερίδας Bild, σύμφωνα με το οποίο του επέβαλε ‘σιωπητήριο’ και του απαγόρευσε να δίνει κι άλλες συνεντεύξεις, ενώ έχει τοποθετήσει δίπλα του τον Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος τουλάχιστον ξέρει να συμπεριφέρεται».
Ο Βαρουφάκης με τον ισπανό ομόλογό του σε ένα από τα Eurogroup«Σαν ατίθασοι τινέιτζερ οι Ελληνες»
Ο Βαρουφάκης με τον ισπανό ομόλογό του σε ένα από τα Eurogroup
Σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό τύπο η δανική εφημερίδα Jyllands Posten αναφέρεται στις εντάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γερμανία. «Οι Έλληνες, τουλάχιστον αυτοί που δίνουν τον τόνο, συμπεριφέρονται σαν ατίθασοι τινέιτζερ, παρά το ότι από καιρό θα έπρεπε να φέρονται ως ενήλικοι. Για το ότι εδώ και χρόνια η Ελλάδα κινείται στο χείλος της χρεοκοπίας, δεν φταίει το καπιταλιστικό σύστημα, το ΔΝΤ, η υπόλοιπη Ευρώπη και σε κάθε περίπτωση η Γερμανία. Αλλά ούτε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, που οι Έλληνες τους παρομοιάζουν με ναζί. Και οι δύο έχουν συμπεριφερθεί υποδειγματικά απέναντι στους Έλληνες».
Η ισπανική εφημερίδα El Pais καταγγέλλει τη στάση του Τσίπρα. «Ο ισχυρισμός του έλληνα πρωθυπουργού ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία εξύφαναν συνομωσία για να παγιδεύσουν την κυβέρνησή του είναι απαράδεκτος. Τέτοιο ισχυρισμοί απευθύνονται ασφαλώς σε εσωτερικό ακροατήριο, αλλά δεν δικαιολογούνται. Αλλά και η ισπανική αντίδραση στην κατηγορία προδίδει αδεξιότητα. Αντί η Μαδρίτη να παραπονεθεί επισήμως στις Βρυξέλλες, αφέθηκε σε λόγια ειρωνείας. Όποιος εκμεταλλεύεται την ευρωπαϊκή πολιτική για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες, μόνο ο ίδιος βλάπτεται. Δεν είναι απορίας άξιο, που η Ισπανία διαθέτει στην ΕΕ λιγότερη επιρροή από ό,τι η Πολωνία. Μαδρίτη και Αθήνα θα πρέπει να μην συνεχίσουν την παιδιάστικη διαμάχη τους».
Ειρήνη Αναστασοπούλου

Ηχητικό και οπτικό υλικό για το θέμα

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.