Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Τι γίνεται με τις ανασκαφές της Αμφίπολης και γιατί εγκαλούν το "makeleio" για "κακούργημα παραβίασης μυστικών της Πολιτείας";

Μετά τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ατόνησε και το ενδιαφέρων των ΜΜΕδων  για τις ανασκαφές της Αμφίπολης. Βέβαια θα μου πει ο κάθε καλόπιστος αναγνώστης ότι προέχουν οι διαπραγματεύσεις και τα τρέχοντα πολιτικά τεκταινόμενα της κυβέρνησης με τους δανειστές,  τις εύθραυστες επαφές με τους ευρωπαίους εταίρους, το "ξεπλοκάρισμα" εκτέλεσης του προγράμματος και τέλος η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την διαχείριση του επαχθούς χρέους είναι εύλογο μία ανασκαφή (χωρίς τα αναμενόμενα ευρήματα) να περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Η κα Περιστέρη και οι κ. Λεφαντζής και Εγγλέζος μίλησαν στο protothema με θέμα, Αμφίπολη: Σκληρή αντιπαράθεση ανασκαφέων με «αντάρτη» γεωλόγο.
O Ευάγγελος Καμπούρογλου υπόσχεται αποκαλύψεις που θα ανατρέψουν συγκεκριμένες απόψεις που έχουν επικρατήσει για τον Λόφο Καστά - «Έμεινε μόνο ένα δεκαήμερο στις ανασκαφές και μας οδήγησε σε λάθος συμπεράσματα», απαντά η επικεφαλής της ανασκαφής Κ. Περιστέρη - Συνεχίζεται η έρευνα στον Τύμβο
Την έντονη ενόχληση και απογοήτευσή της εκφράζει με δηλώσεις της στο protothema.gr η κα Κατερίνα Περιστέρη για την πρωτοβουλία του γεωλόγου-σπηλαιολόγου κ. Ευάγγελου Καμπούρογλου να προβεί σε επιστημονική παρουσίαση σχετικά με τον Τύμβο Καστά στην ...
Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Εργο στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η απόφαση του κ. Καμπούρογλου να συμμετάσχει στο συνέδριο του ΑΕΜΘ, κατά τους ανασκαφείς, δεν παραβιάζει απλώς την μεταξύ τους συμφωνία να δοθεί χρόνος στην μελέτη των ευρημάτων πριν την όποια παρουσίαση. Κατά την επικεφαλής της ανασκαφής, κα Κατερίνα Περιστέρη, η κίνηση του κ. Καμπούρογλου είναι αντιδεοντολογική και παράτυπη, εφόσον αντιβαίνει στη διάταξη του Ν. 3028/2002 άρθρο 39 παρ. 6, η οποία ορίζει ότι για τη δημοσίευση υλικού που προκύπτει από ανασκαφή ή άλλη αρχαιολογική έρευνα πρέπει να υπάρχει η άδεια του έχοντος αποκλειστικό δικαίωμα, όπως αυτό ορίζεται στις παραγράφους 3,4,5 και 7 του άρθρου 39 του ίδιου νόμου.

Επιπλέον, με δηλώσεις του σε διάφορα ΜΜΕ, ο κ. Ευάγγελος Καμπούρογλου, σε έντονο ύφος, ιδιαίτερα κατά της κας Περιστέρη για την οποίαν κατήγγειλε ότι τον πίεσε και τον απείλησε να μην συμμετάσχει στο ΑΕΜΘ, υποσχέθηκε αποκαλύψεις που θα ανατρέψουν συγκεκριμένες απόψεις που έχουν επικρατήσει για τον Λόφο Καστά. Μεταξύ των άλλων, αμφισβητεί τη θεωρία ότι ο Λέων βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου και ότι ο γήλοφος είναι κατά ένα μεγαλο μέρος του ανθρώπινο τεχνικό έργο.

Σε δηλώσεις της στο protothema.gr, η κα Περιστέρη καταθέτει τη δική της άποψη για τη διαμάχη που βρίσκεται εν εξελίξει τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στην ανασκαφική ομάδα και σε έναν «εξωτερικό συνεργάτη» όπως χαρακτηρίζεται ο κ. Καμπούρογλου. Συγκεκριμένα, η κα Περιστέρη υπογραμμίζει τα εξής:

- «Ο κ. Ευάγγελος Καμπούρογλου, το πολύ να έμεινε ένα δεκαήμερο στην ανασκαφή, κάνοντας επισκέψεις κατά διαστήματα. Δεν ήταν από τους βασικούς μας συνεργάτες, ίσα-ίσα που μας οδήγησε σε λάθος συμπεράσματα, διότι μας είχε πει πχ ότι είχε δει ένα πορτάκι στον τέταρτο χώρο, το οποίο φυσικά δεν υπήρχε, ήταν ένας ορθοστάτης που είχε αφαιρεθεί στους αρχαίους χρόνους. Έκανε και άλλα λάθη, γιατί μάς έλεγε ότι ο ταφικός θάλαμος δεν είχε καμία διαταραχή ενώ τελικά αποδείχθηκε ότι υπήρχε μεγάλη αναστάτωση του χώρου, μάς έλεγε ότι εκεί δεν είχε μπει κανένας και ότι το ταφικό δωμάτιο είναι ασύλητο κ.λπ κάτι που βεβαίως συνιστούσε μια εντελώς εσφαλμένη εκτίμηση. Δηλαδή, ο κ. Καμπούρογλου, όχι μόνο δεν έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά αποπροσανατόλισε την έρευνά μας».

- «Δεν περιμένω να κάνει καμία σοβαρή αποκάλυψη στο ΑΕΜΘ, γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει κάποια σοβαρή έρευνα στην περιοχή. Είναι σε ένα στάδιο ανώριμο ακόμη και πάνω από όλα, δεν έχει καταθέσει την μελέτη του στην υπηρεσία μας. Ο κ. Καμπούρογλου δεν έχει να πει τίποτα που να μην έχει ήδη πει η ανασκαφική ομάδα».

- «Ο κ. Καμπούρογλου δεν είχε καμία ουσιαστική εμπλοκή στην ανασκαφή. Απλώς ήρθε κάποια στιγμή, ως γεωλόγος, να δει τι γίνεται με τα χώματα τριγύρω -αλλά και μέσα στο μνημείο, εφόσον προχωρούσαμε με την ανασκαφή. Ουσιαστικά όμως είναι άλλοι τρεις γεωλόγοι που ασχολούνται με το θέμα, υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα επιστημόνων υπό τον καθηγητή κ. Γρηγόρη Τσόκα, δεν ήταν ποτέ μόνος του ο κ. Καμπούρογλου. Εξάλλου ήταν εξωτερικός συνεργάτης, δεν ήταν βασικό στέλεχος της ανασκαφικής ομάδας. Σφάλλει σοβαρά όταν λέει ότι η έρευνα βασίζεται στα δικά του πορίσματα, διότι δεν είναι αρχαιολόγος, δεν είναι καν διευθυντής στην υπηρεσία του, την Εφορεία Σπηλαιολογίας, στην οποίαν προΐσταται ο κ. Ανδρέας Ντάρλας. Ο κ. Καμπούρογλου απλώς ήρθε στην Αμφίπολη σαν ελεύθερος μελετητής και από εκεί και πέρα δεν ξέρω πώς αποφάσισε να φερθεί όπως φέρεται. Αλλά δεν είναι καλό αυτό που κάνει».

- «Ούτε πιέσεις, ούτε απειλές υπήρξαν ποτέ εκ μέρους μου προς τον κ. Καμπούρογλου, αυτά είναι ανήκουστα πράγματα, εντελώς απαράδεκτα και αβάσιμα. Τα περί πιέσεων και απειλών τα λέει για να δημιουργεί εντυπώσεις».

- «Υπάρχει έγγραφο από την κεντρική διοίκηση του υπουργείου εναντίον του κ. Καμπούρογλου στο οποίο επισημαίνεται ρητώς ότι παραβιάζει τους κανονισμούς και τον ίδιο τον αρχαιολογικό νόμο με την ανακοίνωσή του στο ΑΕΜΘ. Εγώ πήρα τηλέφωνο τον κ. Καμπούρογλου και, φιλικότατα, του είπα ότι 'δεν μπορείς να μιλήσεις στο συνέδριο, εφόσον όλοι στην ομάδα έχουμε αποφασίσει από κοινού να μην μιλήσουμε. Γιατί δήλωσες συμμετοχή χωρίς να μας ενημερώσεις;' Δεν με άκουσε, βέβαια, με αγνόησε. Μου είπε 'εγώ θα κάνω ό,τι θέλω'. Αυτό δεν είναι σωστό και δεοντολογικό, ή είμαστε μια ομάδα ή δεν είμαστε. Και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν βασικό μέλος της ομάδας, εμείς τον ακούγαμε, ουδέποτε τον αγνοοήσαμε. Αλλά δυστυχώς, η συμπεριφορά του μάς απογοήτευσε».

- «Είχαμε συμφωνήσει, με όλη την ανασκαφική ομάδα, ότι δεν θα μιλήσουμε στο ΑΕΜΘ, για να μελετήσουμε, να λύσουμε απορίες που έχουμε, να κατανοήσουμε κ.λπ., ώστε να παρουσιάσουμε τα πορίσματά μας, ολοκληρωμένα και πλήρως εμπεριστατωμένα στο επόμενο συνέδριο, το 2016. Ο κ. Καμπούρογλου, ούτε μας ρώτησε, ούτε πήρε την άδεια κανενός από την ομάδα για να συμμετάσχει στο συνέδριο, δεν ενημέρωσε καν τους άλλους τρεις γεωλόγους που είναι στην ομάδα, ένας εκ των οποίων είναι ειδικός στα ιζήματα».

- «Εγώ έχω φιλικότατη σχέση με όλους μου τους συναδέλφους, όχι μόνο με τον κ. Καμπούρογλου. Και κατά καιρούς είχαμε συνεργαστεί, αλλά μου κάνει εντύπωση η συμπεριφορά του, με την τόση οξύτητα εναντίον μας. Εγώ δεν του έχω κάνει τίποτα, απλώς και αυτός όπως και άλλα άτομα, θέλει λίγη δημοσιότητα από τον Καστά. Για προσωπικά οφέλη, φαντάζομαι. Και λυπάμαι πολύ».

Αρχιτέκτων και πολιτικός μηχανικός διαψεύδουν τον κ. Καμπούρογλου

Ο αρχιτέκτων της ανασκαφής στην Αμφίπολη, ο κ. Μιχάλης Λεφαντζής ως ο ένας εκ των τριών μελών της βασικής ερευνητικής ομάδας, με κρίσιμη συμβολή στην αρχαιολογική έρευνα από την πρώτη στιγμή των εργασιών το 2012, υπογραμμίζει ότι «πέρα από την αντιδεοντολογική του στάση, ο κ. Καμπούρογλου δεν δικαιούται να εκφέρει άποψη επί ζητημάτων που είναι εκτός της ειδικότητάς του. Λέει, λ.χ. ότι ο Λέων δεν βρισκόταν στην κορυφή του Τύμβου. Ας μου επιτραπεί να υπενθυμίσω ότι στις περίπου δέκα ημέρες που βρέθηκε στην Αμφίπολη ή στις επόμενες σποραδικές του επισκέψεις, ο κ. Καμπούρογλου δεν μπορώ να φανταστώ πως πρόλαβε να προσεγγίσει το θέμα του Λέοντα και του βάθρου του, πόσο μάλλον τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των τετράπλευρων πώρινων θεμελίων τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στην έρευνα, το πρώτο στην κορυφή του τύμβου και το δεύτερο στο σημείο όπου και τοποθετήθηκε τελικά το γλυπτό σε συμβατικό βάθρο από τον Oscar Broneer. Δεν νομίζω επίσης ότι μπορεί να αξιολογήσει τα διάσπαρτα μαρμάρινα μέλη που αποδίδονται στο μνημειακό αυτό σύνολο ή και τα τμήματα που αποδίδονται στο γλυπτό. Και βεβαίως δεν γνωρίζει τα αρχιτεκτονικά ζητήματα, τα δεδομένα της ανασκαφής σε σχέση με την ιστορική τοπογραφία της περιοχής αλλά και τίποτα από όσα είχαν διαμειφθεί στη διάρκεια της έρευνας. Θυμίζω επίσης ότι η ανασκαφική ομάδα πρόσφερε την αμέριστη υποστήριξή της στον κ. Καμπούρογλου παρά τα σοβαρά σφάλματά του, όπως πχ την υπόθεση ύπαρξης θύρας στον βορεινό τοίχο του ταφικού θαλάμου. Γενικότερα, πάντως, εμείς είχαμε κάθε διάθεση να μοιραστούμε τις απόψεις μας μαζί του, εκείνος όμως αρνήθηκε έστω και να συζητήσει μαζί μας. Ο κ. Καμπούρογλου δεν συντάχθηκε με την ανασκαφική ομάδα και δεν προσπάθησε να συμβάλλει στην σύνθεση των δεδομένων σε μια διεπιστημονικού χαρακτήρα συνεργασία. Πολλές φορές επηρέασε την διοίκηση ακόμη και σε τεχνικά ζητήματα, παραγκωνίζοντας τους μηχανικούς, δηλαδή τον αρχιτέκτονα και τον πολιτικό μηχανικό της ανασκαφής, παρόλο που ήμασταν οι καθ' ύλην αρμόδιοι».

Ο κ. Δημήτρης Εγγλέζος, ο πολιτικός μηχανικός στον οποίον ανατέθηκε η βαριά ευθύνη του να κρατήσει, επί της ουσίας, το μνημείο όρθιο, εμποδίζοντας την κατάρρευσή του, περιορίζεται και αυτός στα ζητήματα της ειδικότητάς του και δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε επιστημονική αντιπαράθεση μέσω δηλώσεων στον Τύπο. Διευκρινίζει ότι δεν συμμετείχε στη λήψη απόφασης για τον κατάλληλο χρόνο ανακοινώσεων σχετικά με τον Τύμβο Καστά, αλλά αυτό, όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος, εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του εκάστοτε επικεφαλής της ανασκαφής. Ωστόσο, ο κ. Εγγλέζος επισημαίνει ότι «ο κ. Καμπούρογλου δηλώνει, με κάποια έπαρση, ότι 'έμπαινα με κίνδυνο της ζωής μου σε ετοιμόρροπο θάλαμο'.

Αυτό θα μπορούσε να έχει τις όποιες συνέπειες για τον ίδιο και για τον γιό του ή όσους παρέσυρε να μπαίνουν μαζί του μέσα στο μνημείο ανεξέλεγκτα πριν τοποθετηθούν τα υποστηλωτικά μέτρα. Όμως η ευθύνη για οτιδήποτε θα συνέβαινε εντός του μνημείου, μοιραία θα μετακυλιόταν στον μηχανικό του έργου. Θεωρώ ότι η διακινδύνευση ήταν μία εντελώς άστοχη ενέργεια εκ μέρους του κ. Καμπούρογλου, ο οποίος προτίμησε να αγνοήσει τη σύστασή μας για υπομονή. Τόσο εγώ όσο και ο κ. Λεφαντζής και η κα Περιστέρη επιμέναμε στην ολοκλήρωση των άμεσων υποστηρικτικών μέτρων προτού οποιοσδήποτε από το συνεργείο, τους ερευνητές κ.λπ θα μπορούσε να κινηθεί με απόλυτη ασφάλεια μέσα στο μνημείο.

Επίσης, ο κ. Καμπούρογλου αποκάλεσε το δίκτυο των υποστηλώσεων σαν "Σιδηρούν παραπέτασμα": Παρόλ' αυτά, τα μεταλλικά στοιχεία ήταν απαραίτητα για την ασφάλεια του μνημείου, δεν υπήρχε κάποια υπερβολή.

Και μάλιστα από νεότερους υπολογισμούς, φαίνεται ότι χρειάζονται επιπλέον προσθήκες για την ευστάθεια του μνημείου σε μεσο-μακροπρόθεσμη βάση.

Τέλος, επειδή ο κ. Καμπούρογλου συνέκρινε το μνημείο με σπήλαιο ή σήραγγα, κάτι που κυκλοφόρησε και στα ΜΜΕ, θα έλεγα ότι το σπήλαιο είναι μια φυσική κατάσταση, αυτοφερόμενη, δεν είναι καν σύραγγα, διότι δεν χρειάστηκε να διανοιχτεί κάτι και να υποστηριχθεί. Όπως ανέλυσα στην ημερίδα του ΥΠΠΟ για την Αμφίπολη τον Νοέμβριο, το συγκεκριμένο οικοδόμημα χαρακτηρίζεται ως 'τεχνικό έργο με εκσκαφή και επανεπίχωση', 'cut and cover'. Δηλαδή κατασκευάστηκε και επιχώθηκε, οπότε από την άποψη της μηχανικής του συμπεριφοράς, δεν έχει καμία σχέση με σπήλαιο».

Η έρευνα στον Τύμβο συνεχίζεται

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη, κα Κατερίνα Περιστέρη σημειώνει ότι «με την ευκαιρία, θα ήθελα να πω ότι εμείς κάνουμε μια πραγματικά σημαντική και σοβαρή έρευνα σε όλο το ταφικό συγκρότημα του Τύμβου Καστά, έχουμε όλη την καλή διάθεση και τη θέληση να συνεχίσουμε την έρευνά μας. Ήδη με την ομάδα του κ. Γρηγόρη Τσόκα έχει ξεκινήσει μια γεωφυσική έρευνα που θα συνεχιστεί και βέβαια ο λόφος κρύβει και άλλα μυστικά, δεν είναι μόνο το μνημείο που ανευρέθηκε, υπάρχουν πολλά άλλα ακόμη να αποκαλυφθούν και πρέπει να προχωρούμε με μικρά και σταθερά βήματα. Αλλά πρέπει όλοι οι συνεργάτες να είμαστε ενωμένοι, δεν γίνεται κάποια άτομα να αποσπώνται και να επιδιώκουν αυτή τη λίγη δημοσιότητα που δίνει ο Τύμβος της Αμφίπολης. Είναι κρίμα, λυπάμαι γι' αυτό».

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο τα περισσότερα επαγγελματικά δημοσιογραφικά sites αναδημοσιεύουν πληροφορίες από το ΑΜΠΕ, όπως τα ΝΕΑ:
Πλούσιο σε αριθμό εισηγήσεων και συμμετοχές, «φτωχό» σε εντυπωσιακά ευρήματα, όπως αυτά που είχε «συνηθίσει» τα προηγούμενα χρόνια η χρυσοφόρα μακεδονική γη, και ηχηρά απούσα από το πρόγραμμα των εισηγήσεων η πολυσυζητημένη ανασκαφή της Αμφίπολης, είναι η 28η συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, που ξεκίνησε, σήμερα το πρωί, στην ιστορική παλαιά Φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ.

Αξίζει επίσης, να σημειωθεί, η μεταστροφή του περιεχομένου των επιστημονικών εισηγήσεων στα αποτελέσματα μελετών παλαιότερων ευρημάτων και τη δημόσια αρχαιολογία (την ενημέρωση και εξοικείωση των κατοίκων με τους αρχαιολογικούς χώρους των περιοχών τους).

«Η σημαντική μείωση της χρηματοδότησης έχει μοιραία ορατές επιπτώσεις στην ανασκαφική παρουσία του ΑΠΘ στη φετινή συνάντηση» τόνιζε, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο εκπρόσωπος της οργανωτικής του επιτροπής, καθηγητής της προϊστορικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Στέλιος Ανδρέου, ενώ αποτιμώντας τη χρονιά που πέρασε δεν απέφυγε να σχολιάσει την απουσία επιστημονικών εισηγήσεων για την Αμφίπολη, στο συνέδριο.

«Αν υπήρξε μια χρονιά που η αρχαιολογική δραστηριότητα έγινε δημόσια, αυτή ήταν το 2014. Μια δημόσια αρχαιολογία, όμως, με τη μορφή ενός μιντιακού γεγονότος. Από τις αρχές Αυγούστου και σχεδόν μέχρι τα Χριστούγεννα, σε μια περίοδο που δεν έλειψαν άλλα κρίσιμα ζητήματα στη χώρα και στον κόσμο, μια ανασκαφή μονοπώλησε σχεδόν την επικαιρότητα, δημόσια και ιδιωτικά...

»Το κοινωνικό αυτό φαινόμενο θα συζητηθεί ευρέως μελλοντικά και αποτελεί μια καλή ευκαιρία αναστοχασμού των έργων μας ως αρχαιολόγων. Χωρίς αμφιβολία και τα ίδια τα αρχαιολογικά ευρήματα του λόφου Καστά θα αποτελέσουν -και δίκαια- το επίκεντρο μακρόχρονων συζητήσεων μεταξύ των ειδικών, μόλις γίνουν γνωστές, με έγκυρο τρόπο, οι σχετικές με αυτό αρχαιολογικές πληροφορίες. Φέτος, οι ανασκαφείς δήλωσαν ότι δεν είναι έτοιμοι να κάνουν μια πρώτη παρουσίαση των βασικών αρχαιολογικών πληροφοριών και των προκαταρκτικών τους απόψεων στο συνέδριο. Θα πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, υπομονή. Για τις πρόσφατες απόψεις για τα ευρήματα θα αρκεστούμε πάλι στις δηλώσεις στον Τύπο, ενώ θα ζηλέψουμε λίγο τους Παρισιάνους συναδέλφους μας που είχαν πρόσφατα την ευκαιρία να δουν κάποιες από τις εικόνες της ανασκαφής και των ευρημάτων» τόνισε ο κ. Ανδρέου.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας αναφέρθηκε, από την πλευρά του, στη συμβολή του συνεδρίου στην αρχαιολογική έρευνα και την επί 28 χρόνια προβολή -δια των εισηγήσεων του- του επιστημονικού έργου
που επιτελείται.

Η 28η αρχαιολογική συνάντηση, που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, περιλαμβάνει φέτος συνολικά 95 ανακοινώσεις.

Τη σημερινή, πρώτη ημέρα των εργασιών -πέραν της απουσίας ανακοινώσεων για την Αμφίπολη και των διαπιστώσεων για την απουσία σχεδόν ευρημάτων και ανασκαφικής δράσης- το ενδιαφέρον των συνέδρων μονοπώλησε η παρουσίαση εντυπωσιακών και υψηλής αισθητικής αρχαιοτεχνίας ευρημάτων από το ανασκαφικό έργο της εφορείας αρχαιοτήτων Ημαθίας στη νεκρόπολη των Αιγών, όπου μόνο το καλοκαίρι του 2014 εντοπίστηκαν 20 τάφοι (οι 15 απ τους οποίους είχαν συληθεί) .

Το πλέον εντυπωσιακό, πολύτιμο και σπάνιο εύρημα εντοπίστηκε σε τάφο νεαρού κοριτσιού, στο οποίο βρέθηκαν χρυσά σκουλαρίκια, χάντρες και ο μοναδικός καθρέφτης που βρέθηκε στις Αιγές. Στο καπάκι του χάλκινου κομψοτεχνήματος είναι σκαλισμένος ο έρωτας, με τη μορφή τρυφερού παιδιού, το οποίο πετά για να αγκαλιάσει τον Θεό του πόθου και του πάθους– τον Διόνυσο.

Λιγότερο «τρυφερό», αλλά άκρως εντυπωσιακό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα είναι το εύρημα που θα παρουσιαστεί, απόψε, στο πλαίσιο του αρχαιολογικού συνεδρίου. Πρόκειται για το εντυπωσιακών διαστάσεων μνημείο (μνημιακός ανάγλυφος «τοίχος» , μήκους 35 μέτρων και πλάτους 4 μέτρων, με ανάγλυφες ζωοφόρους και άλλα γλυπτά, κορμούς αγαλμάτων κ.ά.). Πίσω απο το μνημείο, που αρχικά χρονολογείται στα 320 π.Χ. εντοπίστηκε συστάδα τάφων...

Το μνημείο της Πύδνας «δεν ανήκει σε βασιλείς», σύμφωνα με τους ανασκαφείς, αλλά χαρακτηρίζει με σαφήνεια την εποχή της μακεδονικής κοσμοκρατορίας και της θεοποίησης του στρατηλάτη Μ. Αλεξάνδρου, με την προβολή των ηρωικών κατορθωμάτων και του πλούτου που αποκόμισαν από τις εκστρατείες του οι επόμενες γενιές.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι μία ανάρτηση με πολλά ερωτηματικά από το makeleio με τίτλο: ΕΚΤΑΚΤΟ Εγκαλούν το “ΜΑΚΕΛΕΙΟ” για το “κακούργημα της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας”. Θέλουν να μας πάνε φυλακή για τις αποκαλύψεις στις παλιανθρωπιές της Αμφίπολης και στα εκατομμύρια του Λάτση που έφαγαν για τον χαμένο θησαυρό του Αλέξανδρoυ! (ΕΓΓΡΑΦΟ)
Κάποιοι το παρατραβάνε και θα φάνε το κεφάλι τους.

Με μια χειρουργικής ακρίβειας αλητεία, ασφαλίτικοι μηχανισμοί σε συνεργασία με τους καταπράσινους μανδαρίνους του υπουργείου Πολιτισμού, στέλνουν κρατικά έγγραφα που ζητούν από το ΜΑΚΕΛΕΙΟ να δώσει λόγο για τις αποκαλύψεις που έκανε όταν με συνεχή δημοσιεύματα είχαμε ξεσκεπάσει τις πολιτικές παλιανθρωπιές του Σαμαρά αλλά και των πράσινων καρεκλοκένταυρων του Βενιζελικού υπουργείου Πολιτισμού, για τις μούφες και τις τυμβωρυχίες της Αμφίπολης και τους δήθεν σκελετούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου που πρέσβευε και ο Καργάκος.

Τότε που αποκαλύψαμε ότι στην Αμφίπολη δεν υπήρχε τίποτα και ότι κάποιοι που έχουν ονοματεπώνυμο, είχαν μασουλήσει εκατομμύρια κονδύλι που είχε δώσει ο Λάτσης για μυστικές αποστολές στο εξωτερικό για να βρεθούν αρχαία αντικείμενα τεράστιας αξίας που βούτηξαν επιτήδειοι από λάκους της Πέλλας.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και θα επανέλθουμε…

Σ.Χ

Εδώ μερικά από τα δημοσιεύματα για τα οποία παραβιάσαμε τα μυστικά της Πολιτείας.

Κάποιοι, όταν πάμε να καταθέσουμε, πρέπει να φύγουν από τη χώρα…

Επειδή το θέμα από πολιτικό προεκλογικό πυροτέχνημα μάλλον θα καταλήξει στα δικαστήρια εμείς απλώς παραθέτουμε το παρακάτω έγγραφο και παραπέμπουμε στο κάθε φυσιοδίφη αναγνώστη μας να διαβάσει περισσότερα στο εν λόγω ιστολόγιο, πατώντας
ΕΔΩ.
ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΜΕ ΤΙΣ ΑΛΗΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ- ΕΤΣΙ ΣΤΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥ ΓΚΑΙΜΠΕΛΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ- ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΩΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΚΟΥΣ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ; (ΦΩΤΟ, ΕΓΓΡΑΦΑ)


Για τα  "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

Νάσος
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.