Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Σκληρό “ΟΧΙ” Καμμένου σε Τούρκους – Ότι μπεί στο Αιγαίο θα πέσει ή θα βουλιάζει - Τεράστια διπλωματική νίκη για το ΥΠΕΞ στις προκλήσεις της Τουρκίας – Ολική υποχώρηση: Άτακτη Υποχώρηση των Tούρκων …

Μετά την 14: 30 αφού είχαμε πυρ Ομαδόν απο ΥΠΕΞ και ΥΠΕΘΑ η Τουρκία αναδιπλώθηκε και πήρε πίσω την» ΝΟΤΑΜ» που δέσμευε  το μισό Αιγαίο …Είχε προηγηθεί η εξαίρεση της νήσου Λήμνου αφού οι διαρροές που έφτασαν στο Τουρκικό Γενικό Επιτελείο έκαναν λόγο για απειλή Πολέμου και η Ελλάδα έχει σκοπό να αντιδράσει ανάλογα!
Η Ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Η Τουρκική κυβέρνηση υπαναχώρησε από τον αρχικό σχεδιασμό να καταστήσει μεγάλο μέρος του Βορείου Αιγαίου μεταξύ Λήμνου, Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου σε πεδίο βολής για την πραγματοποίηση ασκήσεων από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη με πραγματικά πυρά.

Άλλαξε εντελώς τη στάση της η Άγκυρα, έπειτα από τη σφοδρή αντίδραση της Αθήνας στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α0889/15, με την οποία δέσμευε μία τεράστια περιοχή στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, από τις 2 Μαρτίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. ...

Μετά από τη δυσαρέσκεια που προκάλεσε στην ελληνική πλευρά η εν λόγω απόφαση, αλλά και την αντίδραση του ΝΑΤΟ που επιθυμεί την διατήρηση των ισορροπιών στο Αιγαίο, οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν τη Δευτέρα να υποχωρήσουν, εκδίδοντας ακυρωτικές ΝΟΤΑΜ.

Η αναδίπλωση της τουρκικής πλευράς πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις.

Αρχικά, το πρωί της Δευτέρας, η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση της πρώτης διορθωτικής ΝΟΤΑΜ (Α0900/15), με την οποία εξαιρούσε από την περιοχή που είχε δεσμεύσει το κομμάτι του εδάφους της Λήμνου.

Η Αθήνα εξέδωσε νέα ακυρωτική ΝΟΤΑΜ, καθώς δεν ικανοποιήθηκε από την κίνηση της Άγκυρας, θεωρώντας πως η πρόκληση παρέμενε αναλλοίωτη.

Έπειτα κι από νέες τηλεφωνικές επικοινωνίες, η Τουρκία υποχρεώθηκε να εκδώσει και δεύτερη διορθωτική ΝΟΤΑΜ, την υπ’ αριθμόν Α904/15, αποσύροντας ολόκληρη την προκλητική ΝΟΤΑΜ Α0889/15 που είχε εκδοθεί την Παρασκευή.

Για αθόρυβη αλλά αποτελεσματική διπλωματία κάνει λόγο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και επικρίνει τον Αντώνη Σαμαρά
"Η απόσυρση της NOTAM, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία μεγάλη περιοχή του Αιγαίου για στρατιωτικές ασκήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, αποδεικνύει ότι η αποτελεσματική διπλωματία γίνεται αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, αλλά με αποφασιστικότητα και σχέδιο", αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
"Η βιασύνη του κ. Σαμαρά να ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής", προσθέτει, "ελάχιστες ώρες πριν τελεσφορήσει η ελληνική διπλωματία και αποσυρθεί η τουρκική ΝΟΤΑΜ, τον εκθέτει".
Ο κ. Σακελλαρίδης σημειώνει ότι "μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματική αντιπολίτευσης ζήτησε ενημέρωση απευθείας από τη στρατιωτική ηγεσία και όχι από την πολιτική» και επισημαίνει ότι «κάποιος που ήταν μέχρι πριν έναν μήνα πρωθυπουργός θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής".
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΑΜΠΕ)
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.