Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Στην Αθήνα ο Ρίτσαρντ Ντόκινς «πατέρας» του Νέου Αθεϊσμού

Αν υπάρχουν λίγοι επιστήμονες στον κόσμο που δικαιούνται τον τίτλο του «σταρ», ανάμεσά τους ασφαλώς βρίσκεται ο πολυγραφότατος και μαχητικότατος βρετανός εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς, ο επιλεγόμενος και «ροτβάιλερ του Δαρβίνου», ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα και μίλησε ενώπιον πολυπληθούς κοινού την Παρασκευή το βράδυ στον πολυχώρο Hub, στην Αθήνα.

Το βασικό του μήνυμά ήταν μάλλον επιθετικό: Η θρησκεία είναι μια αρνητική δύναμη, που στέκεται εμπόδιο στον ορθολογισμό, στα ατομικά δικαιώματα και στην πρόοδο.

Την εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν τα καταστήματα Public και οι εκδόσεις Κάτοπτρο, με την υποστήριξη της Ενωσης Αθέων και της Ενωσης Ουμανιστών/στριών Ελλάδας, συντόνισε η υπεύθυνη εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας Ελίζα Γκορόγια.

Αφού έγινε διάσημος στους επιστημονικούς κύκλους με το βιβλίο του «Το εγωιστικό γονίδιο» (1976) και αφού στη συνέχεια έγραψε ένα σωρό άλλα ενδιαφέροντα βιβλία -«Ο Τυφλός Ωρολογοποιός (1986), «Υφαίνοντας το Ουράνιο Τόξο» (1998), «Ο εφημέριος του διαβόλου» (2003) κ.ά.- ο Ντόκινς προκάλεσε διεθνή αίσθηση (από ύμνους έως κατακραυγή) με το βιβλίο-ορόσημο «Η περί Θεού αυταπάτη» (2006).

«Δεν υπάρχει Θεός»

Το βιβλίο αυτό μεταφράστηκε σε 31 γλώσσες και πυροδότησε ένα νέο κύμα αθεϊσμού παγκοσμίως και του χάρισε τον τίτλο του «πατέρα» (ή «πάπα») του Νέου Αθεϊσμού και του κατ' εξοχήν αντίπαλου τού δημιουργισμού, της θεωρίας του «ευφυούς σχεδιασμού» στη θρησκεία.

Για κάθε Χριστιανό και άλλο θρησκευόμενο ο Ντόκινς παραμένει «κόκκινο πανί», πολύ ...

περισσότερο που έχει βαλθεί να διαφημίζει τον αθεϊσμό ως την πιο ανθρωπιστική, ορθολογιστική και επιστημονική επιλογή για κάθε άνθρωπο. Και αυτό ακριβώς είπε και απόψε στην εκδήλωση, στην Ελλάδα.

Ο 74χρονος πολυβραβευμένος επιστήμονας, ομότιμος πλέον καθηγητής ηθολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος το 2007 είχε συμπεριληφθεί από το περιοδικό Time στον κατάλογο των εκατό ανθρώπων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις, αρκετές από τις οποίες του είχαν αποσταλεί εκ των προτέρων μέσω Twitter.

Για μια ακόμη φορά, διακήρυξε ότι δεν υπάρχει Θεός και ότι η πίστη σε μια θρησκεία δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση. Μία άποψη που του έχει χαρίσει εκατομμύρια φίλους, αλλά και πολύ περισσότερους εχθρούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ο ίδιος έχει ιδρύσει το Richard Dawkins Foundation for Reason and Science (Ιδρυμα Ρίτσαρντ Ντόκινς για τον Ορθό Λόγο και την Επιστήμη), ακριβώς για να προπαγανδίσει διεθνώς αυτό που ανέδειξε και στην εκδήλωση της Αθήνας: ότι η επιστημονική αλήθεια δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την πίστη στη θρησκεία και σε μια ανώτερη οντότητα που ελέγχει τις ζωές μας.

Χαρακτηριστικές ατάκες

Ακολουθούν -σε ελεύθερη απόδοση- μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές «ατάκες» του στην εκδήλωση:

- Δεν χρειάζεται η πίστη στον Θεό, για να είναι κανείς ηθικός.

- Η ζωή αναδύθηκε μόνη της στη Γη και πιθανότατα υπάρχει και αλλού στο σύμπαν.

- Ο δαρβινισμός αποτελεί την καλύτερη εξήγηση για την εξέλιξη στη φύση, αλλά οι κοινωνίες επουδενί δεν πρέπει να είναι δαρβινικές.

- Πολλοί αρχηγοί κρατών είναι άθεοι, αλλά το κρύβουν.

- Η λιτότητα ενθαρρύνει τη θρησκεία, επειδή όταν κανείς χάνει την πίστη του στην ανθρωπότητα, στρέφεται στο υπερφυσικό. Αντίθετα, όσο ισχυρότερο είναι το κράτος πρόνοιας, τόσο εξασθενεί το θρησκευτικό συναίσθημα.

- Η πίστη στον Ιησού ή στον Μωάμεθ είναι εξίσου παράλογη με την πίστη στους θεούς του Ολύμπου. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει μια θρησκεία και ασφαλώς ο Χριστός- αν όντως υπήρξε ιστορικό πρόσωπο- ούτε γεννήθηκε από μία παρθένο, ούτε έκανε θαύματα, ούτε αναστήθηκε.

- Ολες οι θρησκείες είναι παράλογες και άξιες κριτικής.

- Οι νόμοι και οι καταδίκες για βλασφημεία των θείων είναι γελοίοι. Εξίσου γελοίο είναι ότι πολλά θρησκευτικά δόγματα, όπως η Ορθοδοξία και ο Καθολικισμός, απαγορεύουν τη χειροτονία γυναικών ως ιερέων και επισκόπων.

- Τίποτε δεν δικαιολογεί τις αρνητικές απόψεις της θρησκείας για τους ομοφυλόφιλους.

- Το κράτος πρέπει να είναι πλήρως εκκοσμικευμένο και όχι υπό την επιρροή της θρησκείας.

- Η θρησκεία σταδιακά υποχωρεί και ο αθεϊσμός κερδίζει έδαφος.

- Η ορθολογική σκέψη αναπόφευκτα οδηγεί στον αθεϊσμό.

- Το Διαδίκτυο βοηθά στη διάδοση των ορθολογιστικών και αθεϊστικών ιδεών.

- Τα ζώα αξίζουν καλύτερη μεταχείριση.

- Μη σκέφτεστε τον θάνατο, ζήστε το παρόν και να είστε αισιόδοξοι στη ζωή σας κι ας μην υπάρχει άλλη.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Ντόκινς υπέγραψε ουκ ολίγα βιβλία για λογαριασμό των θαυμαστών του, που σχημάτισαν μεγάλη ουρά γι' αυτό τον λόγο.

Σήμερα στην Τεχνόπολη 

Σήμερα Σάββατο ο ίδιος θα μιλήσει και στην ημερίδα «Ο Ανθρωπος και η πορεία του προς τη Γνώση ενίοτε μέχρι αυτοθυσίας», που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στο Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Το συνέδριο διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Απόλλωνος Ναός» και είναι αφιερωμένο στην φιλόσοφο, μαθηματικό και αστρονόμο Υπατία (370-415) με αφορμή την επέτειο των 1.600 ετών από τον βίαιο θάνατό της στην Αλεξάνδρεια.


«Η πίστη στον Ιησού ή στον Μωάμεθ είναι εξίσου παράλογη με την πίστη στους θεούς του Ολύμπου»
Ο αποκαλούμενος και «ροτβάιλερ του Δαρβίνου» εξελικτικός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα και μίλησε ενώπιον πολυπληθούς κοινού το βράδυ της Παρασκευής στον πολυχώρο Hub.

Ο ίδιος ήταν προσκεκλημένος σε εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν τα Public και οι εκδόσεις Κάτοπτρον, προκειμένου να συζητήσει με το κοινό για την εκκοσμίκευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα αλλά και θέματα που αφορούν την θεωρία της εξέλιξης και τον ίδιο.

Το βασικό του μήνυμά του ήταν πως η θρησκεία είναι μια αρνητική δύναμη, που στέκεται εμπόδιο στον ορθολογισμό, στα ατομικά δικαιώματα και στην πρόοδο. Στη συζήτηση για μια ακόμη φορά υποστήριξε πως δεν υπάρχει Θεός και πως η πίστη είναι μια ψευδαίσθηση.

Οι αποψινές του ατάκες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Δεν χρειάζεται η πίστη στον Θεό, για να είναι κανείς ηθικός.

Η ζωή αναδύθηκε μόνη της στη Γη και πιθανότατα υπάρχει και αλλού στο σύμπαν.

Ο δαρβινισμός αποτελεί την καλύτερη εξήγηση για την εξέλιξη στη φύση, αλλά οι κοινωνίες επουδενί δεν πρέπει να είναι δαρβινικές.

Πολλοί αρχηγοί κρατών είναι άθεοι, αλλά το κρύβουν.

Η λιτότητα ενθαρρύνει τη θρησκεία, επειδή όταν κανείς χάνει την πίστη του στην ανθρωπότητα, στρέφεται στο υπερφυσικό. Αντίθετα, όσο ισχυρότερο είναι το κράτος πρόνοιας, τόσο εξασθενεί το θρησκευτικό συναίσθημα.

Η πίστη στον Ιησού ή στον Μωάμεθ είναι εξίσου παράλογη με την πίστη στους θεούς του Ολύμπου. Ο καθένας μπορεί να φτιάξει μια θρησκεία και ασφαλώς ο Χριστός- αν όντως υπήρξε ιστορικό πρόσωπο- ούτε γεννήθηκε από μία παρθένο, ούτε έκανε θαύματα, ούτε αναστήθηκε.

Ολες οι θρησκείες είναι παράλογες και άξιες κριτικής.

Οι νόμοι και οι καταδίκες για βλασφημία των θείων είναι γελοίοι. Εξίσου γελοίο είναι ότι πολλά θρησκευτικά δόγματα, όπως η Ορθοδοξία και ο Καθολικισμός, απαγορεύουν τη χειροτονία γυναικών ως ιερέων και επισκόπων.

Τίποτε δεν δικαιολογεί τις αρνητικές απόψεις της θρησκείας για τους ομοφυλόφιλους.

Το κράτος πρέπει να είναι πλήρως εκκοσμικευμένο και όχι υπό την επιρροή της θρησκείας.

Η θρησκεία σταδιακά υποχωρεί και ο αθεϊσμός κερδίζει έδαφος.

Η ορθολογική σκέψη αναπόφευκτα οδηγεί στον αθεϊσμό.

Το διαδίκτυο βοηθά στη διάδοση των ορθολογιστικών και αθεϊστικών ιδεών.

Τα ζώα αξίζουν καλύτερη μεταχείριση.

Μη σκέφτεστε τον θάνατο, ζήστε το παρόν και να είστε αισιόδοξοι στη ζωή σας κι ας μην υπάρχει άλλη.

Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ

1o Ολοήμερο Διεθνές Συνέδριο Επιστημών & Τεχνών 

Επετειακό Αφιέρωμα: Υπατία η Αλεξανδρινή 1600 (370 - 415)

 

Θέμα Ημερίδας
«Ο Άνθρωπος και η πορεία του προς τη Γνώση ενίοτε μέχρις αυτοθυσίας»


Κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, των γραμμάτων και των τεχνών συμμετέχουν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Επιστημών & Τεχνών με θέμα «Ο Άνθρωπος και η πορεία του προς τη Γνώση ενίοτε μέχρις αυτοθυσίας», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Απόλλωνος Ναός».
 
Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στην φιλόσοφο, μαθηματικό και αστρονόμο Υπατία (370-415), με την ευκαιρία των 1600 χρόνων από τον βίαιο θάνατό της στην Αλεξάνδρεια.


Πρόκειται για μια προσωπικότητα διεθνώς ανεγνωρισμένη στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, που θυσίασε την ζωή της στο βωμό της Γνώσεως, αποτελώντας ταυτόχρονα σύμβολο της Ελευθερίας και της Ακεραιότητας.


Προσωπικότητες παγκόσμιας ακτινοβολίας των επιστημών και των τεχνών, θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους στην ιστορική διαδρομή και επιδίωξη του Ανθρώπου για πρόοδο και Πολιτισμό! 
 
Richard Dawkins (εξελικτικός βιολόγος, συγγραφέας, Ην. Βασίλειο)
 
Δημήτρης Νανόπουλος, φυσικός, (πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών)
 
Διονύσιος Σιμόπουλος (αστρονόμος, επίτ. Πρόεδρος Ευγενιδείου Πλανηταρίου)
 
Στράτος Θεοδοσίου (αστρονόμος)
 
Γεώργιος Κοντογιώργης, (συγγραφέας, καθηγητής, τέως Πρύτανις Παντείου)
 
Ελισάβετ Σπαθάρη (αρχαιολόγος, επίτιμη διευθ. ΥΠΠΟΤ)
 
Μιχάλης Καλόπουλος (πρόεδρος Σκεπτικιστών Ελλάδος, συγγραφέας)
 
Γιώργος Λεκάκης (λαογράφος, συγγραφέας, δημ/φος)
 
Δημήτρης Βαρβαρήγος (συγγραφέας / Υπατία η Αλεξανδρινή)
 
Μαρία Τζάνη (ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ)
 
Ξενοφών Μουσάς (αστρονόμος, μέσω skype)
 
Garik Israelian (αστροφυσικός, μέσω skype, Κανάριοι Νήσοι/Ισπανία)
 
David Eicher (αρχισυντάκτης περιοδικού astronomy, μέσω skype, ΗΠΑ)
 
Mark Boslough (φυσικός, μέσω skype, ΗΠΑ)
 
Mart Raukas (καθ. Φιλοσοφίας, ντοκυμ/ίστας, δημ/φος, μέσω skype, Εστονία)
 
Bettany Hughes (ιστορικός, συγγραφέας, μέσω skype, Ην. Βασίλειο)
 
Παρουσίαση - Συντονισμός
 
Άντζελα Γκερέκου, (αρχιτέκτων, ηθοποιός, πολιτικός)
 
Βίκυ Μπαφατάκη (αρχαιολόγος, δημ/φος)
 
Αλέξανδρος Χάχαλης (συνθέτης, πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής, εμπνευστής του Συνεδρίου)
 
Το Συνέδριο θα χαιρετίσουν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Καμίνης και ο κ. Σπύρος Μερκούρης ενώ θα αναμεταδοθεί απευθείας στο διαδίκτυο και θα είναι δίγλωσσο, Ελληνικά και Αγγλικά. 
Καλλιτεχνικές παρεμβάσεις (ποίηση, χορός, μουσική, εικαστικά) θα λαμβάνουν χώρα καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας:
 
Εύα ΑποστολάτουEkaterina Savtchenko (Ρωσία), Δαρεία Κορνέα,
ΆγγελοςΒασίλειος ΑράπηςΜιχάλης ΜηναριτζόγλουΕξηκίας, Μαρία Καλατζή (εικαστικοί)
Μάρω ΚουρήΤίτα Μπονάτσου (φωτογραφία)
Μαρία – Υπατία Γερολυμάτου (χορός)
Αλίκη Μαρκαντωνάτου (αρχαία λύρα, ωδή), Σοφία Ανδριανού (ωδή)
 
Μετά το πέρας των ομιλιών ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Αλέξανδρος Χάχαλης θα παρουσιάσει έργο αφιερωμένο στη μεγάλη φιλόσοφο και τον Αέναον Αγώνα προς την Γνώση, με διακεκριμένους καλλιτέχνες: Τζένη ΔριβάλαΑγάπη ΠαπαμήτσουΤζίνα Φωτεινοπούλου (υψίφωνοι), Αλεξάνδρα Γκράβας (μεσόφωνος), Θοδωρής Μπιράκος (βαρύτονος, τρομπέτα), Νίκος Τουλιάτος (κρουστά), Κώστας Γιαλίνης, Όλγα Παππά, Πάρις Κατσίβελος (απαγγελία).
 
Είσοδος ελεύθερη με επίδειξη ταυτότητας.
 
Υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων
 
 
 
                     Δείτε την επίσημη προαναγγελία
                    https://youtu.be/qhk8Myut2VA
 
            Πλήρες πρόγραμμα και φωτογραφικό υλικό
                στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου
                        http://odysseyofknowledge.org/

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.