Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

H «δημοσιογραφία» της παραγγελιάς για Κωνσταντοπούλου, Αλεξίου και ΕΣΡ


Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος - "Unfollow"

Διάφορα «παπαγαλάκια» και γνώστες «μονταζιέρες» του διαδικτύου και των Media, έσπευσαν να «χρίσουν» πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου την κ. Ορσαλία (Λίνα) Αλεξίου, μητέρα της πρόεδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, αφήνοντας υπονοούμενα περί πολιτικής παρέμβασης και οικογενειοκρατίας. Τα «παπαγαλάκια» όμως δεν μπήκαν στον κόπο ούτε να αναγνώσουν την σχετική απόφαση (7/2015) του ΕΣΡ που ελήφθη στις 5 Μαΐου και αναρτήθηκε επίσημα στη «Διαύγεια».

Βέβαια υπάρχει η πιθανότητα να διάβασαν το κείμενο της απόφασης, να κατανόησαν το περιεχόμενο, αλλά να επέλεξαν να διασπείρουν ψευδές ειδήσεις, όπως εξάλλου το συνηθίζουν… Η δημοσιογραφία της «λάσπης» πουλάει και κυρίως έχει αφεντικά που πληρώνουν για να υπάρχει! Σε κάθε περίπτωση είτε τα «παπαγαλάκια» έφαγαν αμάσητη την τροφή, είτε τα …υποχρέωσαν να την καταπιούν, το καθήκον τους το έπραξαν. Έστησαν για μια ακόμα φορά την πραγματική είδηση στο τοίχο.

Πάμε στην απόφαση, λοιπόν, να δούμε αν ξέρουμε όλοι την ίδια γραφή και ανάγνωση… Στην πρώτη σειρά αναγράφεται: «αποφασίζουμε την ανασυγκρότηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης». Τι είναι το Υπηρεσιακό Συμβούλιο; Είναι το Συμβούλιο που έχει κάθε υπουργείο ή δημόσιος οργανισμός (εν προκειμένω το ΕΣΡ), το οποίο -όπως λέει και το όνομά του- κρίνει τα υπηρεσιακά θέματα του προσωπικού του φορέα (και μόνον αυτά!). Τι σχέση έχει με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΡ, που είναι το αποφασιστικό όργανο για τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ; Καμία! Θα ’πρεπε να το ξέρουν αυτό οι αητοί της δημοσιογραφίας; Ε, όποιος γνωρίζει στοιχειωδώς ελληνικά, τουλάχιστον…

Πάμε στη δεύτερη σειρά της απόφασης. Ορίζει ως «Πρόεδρο:
Τον διοικητικό προϊστάμενο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Ορσαλία (Λίνα) Αλεξίου». Τι μας λέει εδώ το έγγραφο; Ότι η Λίνα Αλεξίου είναι Αντιπρόεδρος του ΕΣΡ και ασκεί καθήκοντα «διοικητικού προϊστάμενου». Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κανείς ότι αυτό σημαίνει ότι για κάποιο λόγο ελλείπει ο Πρόεδρος και στη θέση του αναλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος; Και καλά το αναγνωστικό κοινό, λογικό είναι να μην γνωρίζει τη σύνθεση του ΕΣΡ, γιατί δεν είναι μια κοινή γνώση. Αλλά να μη γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι τη σύνθεση του Συμβουλίου που εξετάζει τα θέματα που αφορούν τη δουλειά τους;

Ποιος δημοσιογράφος -ειδικά αυτές τις μέρες που όλοι ασχολούνται με το θέμα του αν θα φέρει ή όχι η κυβέρνηση τη ρύθμιση για την αδειοδότηση των καναλιών, που είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ- δεν γνωρίζει ότι το σημερινό ΔΣ του ΕΣΡ είναι διορισμένο από το 2011 και υπάρχει πλέον πρόβλημα καθώς έχει λήξει η θητεία του, όπως άλλωστε και όλων των ανεξάρτητων αρχών; Η ευθύνη για το διορισμό νέας Διοίκησης στο ΕΣΡ ανήκει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου χρειάζεται να εξασφαλιστεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η πλειοψηφία των 4/5 για να αλλάξουν τα πρόσωπα όχι μόνο στο ΕΣΡ αλλά και στις υπόλοιπες Αρχές που είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες (λ.χ. στο ΑΣΕΠ, στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ.ά.). Βέβαια, αν κάποιος ψηφίζεται με τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, είναι κομματάκι δύσκολο να διοριστεί «από την κόρη του», όπως αφήνεται να εννοηθεί, όπως είναι και κομματάκι δύσκολο να μιλά κανείς για «πολιτική παρέμβαση», αφού χρειάζεται συναίνεση σχεδόν όλων των κομμάτων. Ούτε αυτό το ’χαν ξανακούσει τα τσακάλια της δημοσιογραφίας;

Ας πούμε και μερικά ακόμη, πραγματολογικά (για το αναγνωστικό κοινό, καθώς οι δημοσιογράφοι θα ’πρεπε να τα ξέρουν). Το ΔΣ του ΕΣΡ είναι 7μελές. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης και τα μέλη Γιάννης Παπακώστας και Εύη Δεμίρη βρίσκονταν στη θέση τους από τον Ιούνιο του 2002. Η δεύτερη τετραετής θητεία τους έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2012. Η τελευταία απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ δέχεται ως ανώτατο όριο παραμονής στο ΕΣΡ τους 22 μήνες μετά τη λήξη της θητείας, που έχει παρέλθει προ πολλού. Οπότε τα 3 από τα 4 μέλη (μεταξύ αυτών και ο Πρόεδρος) δεν μπορούν πλέον να ανήκουν στο ΔΣ, τουλάχιστον αν κάποιος θέλει το ΔΣ του ΕΣΡ να έχει νόμιμη σύνθεση.

Η θητεία της αντιπροέδρου Λίνας Αλεξίου ξεκίνησε στις 27 Ιανουαρίου 2011 και ήταν τετραετής. Η κα Αλεξίου και τα εναπομείναντα μέλη του ΔΣ συγκροτούν οριακά νόμιμη (4 από τα 7) σύνθεση ΔΣ. Ως Αντιπρόεδρος, ανέλαβε «διοικητικός προϊστάμενος» του ΕΣΡ μέχρι να καταφέρει η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τα άλλα κόμματα και να εισηγηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων τη νέα σύνθεση του ΕΣΡ. Κάτι που αποτελεί πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, που έχει εξαγγείλει ότι θα καταφέρει να εισπράξει τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, με νέα νομοθετική ρύθμιση (η οποία ακόμη αναμένεται…). Αν το Συμβούλιο δεν διαθέτει νόμιμη συγκρότηση, δεν μπορούν να χορηγηθούν οι άδειες των καναλιών…

Στο μεταξύ, βέβαια, το ΕΣΡ έχει υπαλλήλους, οι υπάλληλοι έχουν ζητήματα και, μετά την λήξη της θητείας του Προέδρου του ΕΣΡ και των άλλων μελών, το Υπηρεσιακό Συμβούλιο έμεινε χωρίς μέλη και έπρεπε να ανασυγκροτηθεί. Η Λίνα Αλεξίου ανέλαβε να προεδρεύει στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, όπως και στο ΔΣ, όχι επειδή έγινε «ανασυγκρότηση», αλλά γιατί, όπως γίνεται και στον τελευταίο Πολιτιστικό Σύλλογο της Άνω Κάτω Ραχούλας, όταν ελλείπει ο Πρόεδρος, τον αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος… Αυτός είναι και ο λόγος που η Λ. Αλεξίου υπογράφει την απόφαση αυτή!

Βάσει της απόφασης, η θητεία του υπηρεσιακού συμβουλίου του ΕΣΡ αρχίζει στις 20 Απριλίου 2015 και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Βέβαια, αν στο μεταξύ το ΔΣ αλλάξει, μπορεί να ανασυγκροτηθεί και το Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Τώρα, τι σχέση έχουν όλα αυτά, με αυτά που διαβάσατε στα δημοσιεύματα; Προφανώς καμία. Όλα τα υπόλοιπα που θα δείτε αναρτημένα με πηχυαίους τίτλους στο διαδίκτυο, συγκαταλέγονται στην κατηγορίας της «δημοσιογραφίας» της παραγγελιάς. Ή καλύτερα του κώλου.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.