Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015

Τα 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ χαριστική βολή στην ανάπτυξη και στα εισοδήματα - Έμμεση μείωση 6% στις συντάξεις και 1,5% στους μισθούς

Του Κωστή Πλάντζου

Μετά τη συμφωνία για μέτρα 8 δισ. ευρώ, οι αυξήσεις του ΦΠΑ είναι το επόμενο μεγάλο ναρκοπέδιο στο οποίο μπαίνει η κυβέρνηση, αλλά και η αγορά και η οικονομία ολόκληρη. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες που θα εξειδικευτούν, και ειδικά στις αυξήσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα όπου άλλες φαίνονται και άλλες είναι!...

Η κυβέρνηση βάζει την υπογραφή της πως θα εισπραχτούν συνολικά 2 δισ. ευρώ επιπλέον μέσα σε 15 μήνες, από τις αλλαγές στον ΦΠΑ. Προσπαθεί να πείσει όμως τους θεσμούς και τον λαό ότι ότι τα 680 εκατ. ευρώ επιπλέον φέτος και τα άλλα 1,4 δισ. ευρώ το 2016 θα προέλθουν απλώς και μόνον... μειώνοντας τον συντελεστή ΦΠΑ 6,5% σε 6% ή μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Στην πράξη όμως ακόμα και με περιορισμό της φοροδιαφυγής 20% (παρότι δεν έχουν βγει καν ακόμα τα ελεγκτικά συνεργεία στα νησιά!), ο λογαριασμός δεν βγαίνει χωρίς:


- Αύξηση 45% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου:
100 εκατ. ευρώ περισσότερα φέτος και άλλα 300 εκατ. ευρώ επιπλέον, τα οποία χρειάζεται η κυβέρνηση, θα τα βρει από την αύξηση του ΦΠΑ 16,5% σε 23% που ισχύσει στα νησιά του Αιγαίου. Προφανώς το μέτρο αφορά σε Μύκονο και Σαντονρόνη και δεν χρειάζεται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά της άγονης γραμμής, εξέλιξη που αρνείται να συνυπογράψει η ηγεσία των ΑΝΕΛ, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως ο διαχωρισμός των νησιών σε κοσμοπολίτικα και μη συναντά συνταγματικά κωλύματα. Για το καλό όλων πάντως, ένας τέτοιος διαχωρισμός πρέπει να υπάρξει, έστω και αν.... σκοντάφτει στο Σύνταγμα της χώρας.

- Διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, από 6,5% σε 13%
Έτσι ένα πακέτο διακοπών 500 ευρώ θα κοστίζει και 30 ευρώ επιπλέον, μόνο από την αλλαγή αυτή.

- ΦΠΑ 23% στα τρόφιμα: αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες, θα επιφέρει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που προτείνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να αυξήσει τα έσοδα.

Με ΦΠΑ 23% θα πωλούνται και τυποποιημένα «μη βασικά» τρόφιμα.

Στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που συζητά τα μέτρα στο Euroworking Group , προσπαθούν να εξαιρέσουν τα περισσότερα τρόφιμα που πωλούνται σήμερα με 13%, για να μην αυξηθούν στο 23%. Εκτός από το γάλα, το ψωμί, τα νωπά προϊόντα (κρέας, ψάρι, λαχανικά) και χύμα προϊόντα (πχ ρύζι, όσπρια) τίποτα άλλο δεν φαίνεται απολύτως διασφαλισμένο πως θα γλιτώσει από την κρησάρα –καθώς άλλωστε και στο παρελθόν ο κ.Βαρουφάκης έλεγε πως αν χρειαστεί «ένα άχρηστο προϊόν θα αυξήσει» αλλά τώρα ψάχνει να περιγράψει ολόκληρες ομάδες προϊόντων που θα πάνε στο 13% ή 23%.

Mακαρόνια, ρύζια και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες επιδιώκεται να παραμείνουν στο 13%. Αν αφορούν έτοιμα πιάτα (πχ προκατεψυγμένα κλπ) θα πάνε αυτομάτως στο 23%.

Με 23% θα πωλούνται «στα σίγουρα»: μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, ντοματοπολτοί και σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.

Αυξήσεις λόγω ΦΠΑ έρχονται ακόμη σε:

- Στις ταβέρνες και στα εστιατόρια, αν η κυβέρνηση αποφασίσει πως θα πάει στο 23% ο ΦΠΑ.

- Στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα ταξί και στα αεροπορικά εισιτήρια.

- Στις υπηρεσίες επισκευής κατοικιών (ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί κλπ)

- Στα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ.) πλην μόνον των θεάτρων που δεν θα αυξηθούν.

Έμμεση μείωση 6% στις συντάξεις και 1,5% στους μισθούς

Της Μαίρης Λαμπαδίτη

Με εναλλακτικούς τρόπους, μέσω της αύξησης των εισφορών και του ΦΠΑ, επέρχεται μείωση στο καθαρό εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων βάσει των ελληνικών που συζητούνται στις Βρυξέλλες.

Αν υιοθετηθεί το κείμενο η αύξηση της εισφοράς Υγείας των συνταξιούχων από το 4% στο 5% και η καθιέρωση εισφοράς 5% στις επικουρικές συντάξεις θα οδηγήσουν σε μείωση των καθαρών αποδοχών του συνταξιούχου κατά 6 %. Aυτό σημαίνει ότι η επικουρική μπορεί εμμέσως να μειωθεί από 6 έως 26 ευρώ ενώ η κύρια από 4 έως 23 ευρώ το μήνα . Για παράδειγμα ο συνταξιούχος που εισπράττει 800 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 ευρώ επικουρική θα χάσει συνολικά 18 ευρώ . Ειδικοί εκτιμούν ότι η αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε απώλεια του πραγματικού εισοδήματος του συνταξιούχου η οποία μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη από την απώλεια που θα έχει λόγω της εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές.

Αντίστοιχα ,η αύξηση της εισφοράς προς το ΙΚΑ κατά 3,9% ( το 1% αναλογεί στον εργαζόμενο) καθώς και η αύξηση της εισφορά των εργαζομένων στα επικουρικά ταμεία από 3% σε 3,5% θα μειώσει το καθαρό εισόδημα των μισθωτών κατά 1,5% το μήνα.

Για την κατάργηση της συνταξιοδότησης πριν από τα 62 είναι βέβαιο ότι κλείδωσε η εφαρμογή του μέτρου να αρχίσει από το 2015, (απόδοση έως το τέλος του χρόνου 60 εκ ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση συμφώνησε να ξεκινήσει από το καλοκαίρι η αύξηση των ορίων ηλικίας με στόχο την καθυστέρηση για ένα εξάμηνο της συνταξιοδότησης 10.000 ασφαλισμένων. Η αύξηση των ορίων ηλικίας θα ολοκληρωθεί σε 3-4 χρόνια Δεν αποκλείεται όμως το 2015 να επιβληθεί και το ενισχυμένο πέναλτι ( μείωση σύνταξης 16%) για όσους επιλέξουν την αποχώρηση πριν από τα 62.

Η εξοικονόμηση δαπανών από τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το 2016 υπολογίζεται στα 300 εκ ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των εργαζόμενων που θα παραμείνουν στο σύστημα αντί για 71 εκ. που υπολόγισαν οι δανειστές. Αν παραμείνουν 30.000 , η απόδοση μπορεί να φτάσει και τα 300 εκ. Ευρώ, συνεκτιμώντας όχι μόνο τη μείωση της δαπάνης για συντάξεις αλλά και τα έσοδα από εισφορές καθώς και τον επιπλέον φόρο που θα καταβάλει ο μισθωτός.

Στελέχη κύκλοι του Μαξίμου υπερασπίζονται τις προτάσεις ,επισημαίνοντας ότι το ΕΚΑΣ δεν θα καταργηθεί αλλά θα αντικατασταθεί από το 2020 από ένα νέο πλαίσιο προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων με μεταφορά πόρων από την πρόνοια, στους συνταξιούχους που πραγματικά το έχουν ανάγκη, δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που θα μείωνε τις συντάξεις κατά 500 εκατ. ευρώ και θα παραμένουν οι φόροι υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν το ασφαλιστικό σύστημα. Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης το πρωί έκανε λόγο για συμφωνία η οποία επιδιώκει μία δίκαιη κοινωνικά κατανομή βαρών και μπορεί να περάσει από τη βουλή γιατί είναι πολιτικά υπερασπίσιμη.

Η κυβέρνηση επίσης δεσμεύεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που θα οδηγούν σε μεγαλύτερη διασύνδεση των εισφορών με τις παροχές , διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης για τους αυτοαπασχολούμενους, αλλαγές στην πληρωμή των εισφορών, με βάση το πραγματικό εισόδημα, ενοποιήσεις ταμείων καθώς και στην εναρμόνιση των όρων για τις συντάξεις που ισχύουν στον ΟΓΑ με τους όρους που ισχύουν στα άλλα ταμεία .

Στο κείμενο αναφέρεται και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις και επισημαίνεται ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, που θα αντισταθμίσουν το δημοσιονομικό κόστος εφαρμογής της.

Οι ελληνικές θέσεις δεν αναφέρουν το παραμικρό για την αναφορά του κατώτατου μισθού . Σύμφωνα με πληροφορίες τα σχέδια για αλλαγές στην αγορά εργασίας θα παραμείνουν παγωμένα έως το τέλος του χρόνου. Ισχύει ωστόσο δέσμευση για αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς όπως το ILO. Την δυσαρέσκεια του για τη στάση των Ευρωπαίων εξέφρασε πρόσφατα σε ομιλία του ο κ. Σκουρλέτης τονίζοντας « του Δεν εξηγείται γιατί οι σημερινοί Ευρωπαίοι ηγέτες κρύβονται πίσω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάζοντας ως προϋπόθεση,- για να αποδεχτούν ως μέρος μιας συμφωνίας την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων,- να συμφωνήσει και αυτό. Αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι γνωστό ότι υπερασπίζεται απόψεις ακραία νεοφιλελεύθερες. Και οι ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις δεν ταιριάζουν με τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είναι έννοιες ασύμβατες, είναι κάτι σαν το νερό και τη φωτιά»
newmoney.gr

========================== "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου