Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

"Όχι" (Αποβλήθηκε η Πολιτική Αγωγή από την δίκη) στην παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των βουλευτών και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, υιοθετώντας την πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, απέρριψε την παράσταση Πολιτικής Αγωγής έναντι των κατηγορουμένων που βαρύνονται με το αδίκημα της δήθεν "εγκληματικής οργάνωσης", δηλαδή τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. 
Η πρόεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη κατέστησε σαφές ότι Πολιτική Αγωγή νομιμοποιείται μόνον στην περίπτωση των 18 κατηγορουμένων που φέρουν κατηγορίες για ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών.
Ως εκ τούτου κατηγορούμενοι βουλευτές και πρώην βουλευτές του Λαϊκού Συνδέσμου δεν θα έχουν απέναντι τους Πολιτική Αγωγή.
Ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νικολάου Γ. Μιχαλολιάκου, χαρακτήρισε ως πολιτικά μεθοδευμένη τη δίωξη τόσο του εντολέα του, όσο και των άλλων βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Ο κ. Μιχαλόλιας τόνισε ότι...
η Πολιτική Αγωγή δεν έκανε καμία αναφορά στη θέση του μειοψηφούντος κατά το βούλευμα εφέτη κ. Νίκου Σαλάτα, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι δεν ευσταθούν τα περί εγκληματικής οργάνωσης, εφόσον δεν έχει αποδειχθεί ο προσπορισμός οικονομικού οφέλους (βάσει της Συνθήκης του Παλέρμο).

Κάτια Νιάκαρη - kontranews
Εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών από συγγενείς και φίλους του Παύλου Φύσσα, το δικαστήριο για την πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής,  τάχθηκε υπέρ της πρότασης της εισαγγελέως κ. Αδαμαντίας Οικονόμου και είπε "όχι"  στην παράσταση πολιτικής αγωγής  απέναντι στους βουλευτές και τον αρχηγό του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο, για το αδίκημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.
Ωστόσο, έκανε δεκτή την παράσταση πολιτικής αγωγής κατά των 18 κατηγορουμένων που αντιμετωπίζουν ναι μεν το αδίκημα της ένταξής τους σε εγκληματική οργάνωση αλλά και κάποιο επιμέρους αδίκημα, όπως της ανθρωποκτονίας ή της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Συγκεκριμένα, η παράσταση πολιτικής αγωγής έγινε δεκτή κατά των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την οποία έχει ομολογήσει ο Γιώργος Ρουπακιάς, όπως και για την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες και στα μέλη του ΠΑΜΕ.
Αμέσως μετά την εκφώνηση της απόφασης σημειώθηκαν αντιδράσεις:
Κοινό: Αυτά που ξέρει όλη η Ελλάδα θα ακυρώσουμε;
Μητέρα Παύλου Φύσσα: Ποιος είναι ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης;
Κοινό: Ο Κασιδιάρης βγαίνει λάδι; Είναι ντροπή αυτή η απόφαση, να δούμε πως θα βγείτε στην κοινωνία.
Μητέρα Παύλου Φύσσα: Απάντηση ζητάμε κυρία πρόεδρε, ποιος είναι ο αρχηγός αυτών των 18 κατηγορουμένων;
Στις 9 Ιουλίου καταθέτουν οι γονείς του Φύσσα
Ωστόσο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων ακυρώθηκε η συνεδρίαση στις 2 Ιουλίου. Έτσι αναμένεται στις 9 Ιουλίου να καταθέσουν ως μάρτυρες οι γονείς του αδικοχαμένου μουσικού όπως και η αδελφή του.   
Παρουσία ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη δίκη, ζητά η Πολιτική Αγωγή
Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή υπέβαλε τέσσερα συγκεκριμένα αιτήματα στο δικαστήριο, με στόχο -όπως είπαν- το δημόσιο συμφέρον.  
-Να τηρηθούν πρακτικά με ηχογράφηση
-Παρουσία ραδιοτηλεοπτικών μέσων στην αίθουσα
-τεχνικά μέσα ώστε να προβληθούν βίντεο, φωτογραφίες και ψηφιακά έγγραφα
-μεταφορά αίθουσας
Συνήγορος πολιτικής αγωγής: είναι σημαντική η δημοσιότητα της δίκης καθώς έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των ελληνικών μέσων ενημέρωσης αλλά και των ξένων. Είναι μια δίκη ιστορικών διαστάσεων.
Να καταγραφεί μέσα από ποιες διαδικασίες φτάσαμε να γίνει αυτή η δίκη. Ισχυρίζεται η πολιτική αγωγή ότι φτάσαμε σε αυτή τη δίκη διότι υπήρξαν εγκληματικές πράξεις.
Συνήγορος πολιτικής αγωγής: η απομαγνητοφώνηση προστατεύει από παράγοντες λαθών της χειρονακτικής κράτησης πρακτικών. Θεωρώ αδιανόητο σε μια δίκη αυτό του επιπέδου τη μη ύπαρξη τήρησης απομαγνητοφωνημένων πρακτικών. Καθώς είναι μια δίκη μακράς διαρκείας.  
Συνήγορος πολιτικής αγωγής: είναι απαραίτητη η ύπαρξη τεχνικών μέσων για την επίδειξη βίντεο και φωτογραφιών τα οποία περιλαμβάνονται στη δικογραφία.    
Κρίνουμε ότι η προβολή τους με τεχνικά μέσα θα διευκολύνει την εξέταση μαρτύρων. Για παράδειγμα πολλές από τις συνομιλίες δεν έχουν απομαγνητοφωνήσεις. Έτσι έγινε άλλωστε και στο ειδικό δικαστήριο με κατηγορούμενο τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
"Κατά αλφαβητική σειρά να κάθονται οι κατηγορούμενοι"
Κατά τη διάρκεια των εκφωνήσεων των ονομάτων των κατηγορούμενων από την πρόεδρο της έδρας, Μαρία Λεπενιώτη, ο κ.Τζέλης, συνήγορος της πολιτικής αγωγής ζήτησε από το δικαστήριο οι κατηγορούμενοι να κάθονται με αλφαβητική σειρά και όχι σε τυχαία θέση, όπως συνήθιζαν μέχρι σήμερα.
Αυτό ωστόσο, προκάλεσε την αντίδραση ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης ο οποίος επεσήμανε άτι στην παρούσα φάση δεν έχει νόημα αυτό και γίνεται συνωστισμός άνευ λόγου, χωρίς όμως να εισακουστεί στο δικαστήριο.
Απών ο συνήγορος του Ρουπακιά
Πριν καλά καλά ξεκινήσει η συνεδρίαση η πρόεδρος διέκοψε για ένα τέταρτο περίπου, καθώς απουσίαζε ο συνήγορος του κατηγορουμένου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά.
Η κ. Λεπενιώτη ζήτησε από τον Ρουπακιά να επικοινωνήσει με τον συνήγορό του λέγοντας του χαρακτηριστικά, "πείτε του ότι τον περιμένουμε".
Τελικά επειδή ο συνήγορος του βρισκόταν σε άλλο δικαστήριο στο Ναύπλιο τον αναπλήρωσε ο συνήγορος άλλου κατηγορουμένου, του Άγγου.
Τον λόγο πήρε ο συνήγορος του κατηγορουμένου βουλευτή της Χρυσής αυγής, Νίκου Κουζήλου, Βασίλης Καπερνάρος ζητώντας την αποβολή της πολιτικής αγωγής. "Είμαι μόνο συνήγορος και όχι καθοδηγητής η καθοδηγούμενος.
Πρέπει εμείς οι απόλυτα υπεύθυνοι να μην φορτώσουμε την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα. Ένα στοιχείο που πρέπει να αποφύγουμε εμείς οι δικηγόροι είναι ότι δεν υπάρχει στη νομική επιστήμη η λέξη  δολοφονία.  Υπάρχει στα νομικά ανθρωποκτονία από πρόθεση, ανθρωποκτονία από αμέλεια. Εγώ απλώς έφερα αποφάσεις και είμαι υποχρεωμένος να φέρω ό,τι έγγραφο υπάρχει προκειμένου να σας βοηθήσουμε να έρθετε σε δίκαιη απόφαση.
Σε αυτό το σημείο φώναξε ο πατέρας του Παύλου Φύσσα "σχέδιο είχε", αναφερόμενος στον Γιώργο Ρουπακιά, ενώ επίσης το φώναζαν από το ακροατήριο προς τον κ. Καπερνάρο:  "σας θίξαμε; Θιχτήκατε;".
Από την πλευρά του ο κ. Τάκης Μιχαλόλιας, συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μιχαλολιάκου, δήλωσε πως οι διώξεις είναι πολιτικές και μεθοδευμένες.
Τάκης Μιχαλόλιας: "Έχω ένα παράπονο προς τους συναδέλφους της πολιτικής αγωγής, οι οποίοι καταχρηστικώς αναφέρθηκαν στο παραπεμπτικό βούλευμα. Δεν έγινε αναφορά από αυτούς στη μειοψηφία του Νίκου Σαλάτα, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης χωρίς αυτό να συνδέεται με οικονομικό όφελος.
Στο βούλευμα όπου είπε ότι για τη Χρυσή Αυγή δεν πληρείται ο όρος για να κηρυχθεί εγκληματική οργάνωση, αφού χρειάζεται οικονομικό όφελος (συνθήκη Παλέρμου). "
Ενώ τόνισε πως ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής κ. Κώστας Παπαδάκης "σε άλλη δίκη υπερασπιζόμενος Τούρκο πελάτη του, επικαλέστηκε την εισήγηση του κ. Σαλάτα" και πρόσθεσε "Εγώ πιστεύω ότι αυτή η δίωξη σε ό,τι αφορά τον Μιχαλολιάκο και των άλλων βουλευτών είναι πολιτική, μεθοδευμένη δίωξη".
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.