Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Ξηλώνεται το Αστυνομικό Τμήμα Σαντορίνης

Ξηλώνεται το Αστυνομικό Τμήμα Σαντορίνης, καθώς όπως αποκαλύπτεται στελέχη του φέρονται να συμμετείχαν σε κυκλώματα δουλέμπορων.Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν προτίθεται να αφήσει σκιές μετά την αποκάλυψη ότι, μεγάλος αριθμός αστυνομικών του νησιού εμπλέκονται σε εγκληματικές πράξεις που σχετίζονται με την παράνομη διακίνηση μεταναστών, με βεβαρημένο ποινικό παρελθόν.
Η διακίνηση γινόταν αεροπορικώς μέσω πτήσεων τσάρτερ από το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού, προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το νέο ένστολο “παρακλάδι”, όπως αναφέρουν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., έχει “πλοκάμια” και στην Αττική, από όπου ταξίδευαν οι παράτυποι μετανάστες ακτοπλοϊκώς στη Σαντορίνη και από εκεί με εμφανώς πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, αεροπορικώς στην Ευρώπη.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως,  σε περίπου 10 ημέρες ολοκληρώνεται η σχετική δικογραφία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται αξιωματικοί και κατώτερο προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος, απόστρατοι αστυνομικοί και ιδιώτες-επιχειρηματίες του νησιού. Στη συνέχεια θα δοθεί εντολή διενέργειας ΕΔΕ και απομάκρυνσης των εμπλεκομένων αστυνομικών,  έως την ολοκλήρωση της ποινικής και πειθαρχικής διαδικασίας.
Η έρευνα των στελεχών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έχει ξεκινήσει πριν από...
περίπου ένα χρόνο, ενώ τον περασμένο χειμώνα, κλιμάκιο αξιωματικών που βρισκόταν στο νησί, συνέλαβε επ’ αυτοφώρω τέσσερις αστυνομικούς να βάζουν στο αεροπλάνο, μετανάστες που είχαν στην κατοχή τους πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Σε κάποιες περιπτώσεις αστυνομικοί του νησιού είχαν ενημερωθεί από υπαλλήλους που έκαναν το check in, για την πλαστότητα εγγράφων στην κατοχή ατόμων, τα οποία θα ταξίδευαν σε χώρες της Ευρώπης. Μετά από υποτυπώδη έλεγχο διαβεβαίωναν ότι,  “δεν υπάρχει πρόβλημα” και οι μετανάστες επιβιβάζονταν στις πτήσεις. Οι υπάλληλοι του check in, εντόπιζαν Σύριους, Πακιστανούς ή Ινδούς να έχουν στην κατοχή τους γερμανικά, ιταλικά και ισπανικά διαβατήρια, με στοιχεία που σε καμία περίπτωση,  δεν μπορούσαν να αντιστοιχούν στα πρόσωπα που είχαν μπροστά τους.
Πρόσφατα ο “Ελεύθερος Τύπος”,  είχε επισημάνει πως τα κυκλώματα δουλεμπόρων έχουν εντοπίσει κενά στην ασφάλεια των Ελληνικών αεροδρομίων και επιχειρούν μαζικές εξόδους παράτυπων μεταναστών από αυτά με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2015, στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν 274 αλλοδαποί και επιπλέον 24 από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας,  εκ των οποίων οι 138 από τη Συρία.
Οι “αδιάφθοροι”, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ξεκινήσει την έρευνα από παλαιότερες υποθέσεις που χρονολογούνται από το 2012 έως σήμερα, και εντοπίζουν πέρα από την εμπλοκή αστυνομικών που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα Σαντορίνης, και άλλων που έχουν αποστρατευτεί κατά τη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του “Έθνους”, το συνεργαζόμενο κύκλωμα δουλεμπόρων είχε επεκταθεί και στην παράνομη εργασία παράτυπων μεταναστών στην ανέγερση οικοδομών, για λογαριασμό ιδιωτών, που ελέγχονται για την συμμετοχή τους στο κύκλωμα.
Δείγμα της “διαπλοκής”  του κυκλώματος,  είναι σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το επεισόδιο που καταγράφηκε στις 5 Ιουνίου, σε ταβέρνα της Σαντορίνης, όταν ο καταστηματάρχης κατηγόρησε αξιωματικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων,  για “προκλητική-απαξιωτική συμπεριφορά”, κατά τη διάρκεια προσέγγισης του με σκοπό την άντληση πληροφοριών. Ο εστιάτορας κατέθεσε μήνυση κατά των αστυνομικών, με κάποιους γείτονες,  να επιβεβαιώνουν την εκδοχή του.
Ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εντάσσουν το περιστατικό στη συνήθη πρακτική ελεγχόμενων, οι οποίοι μέσω τρίτων,  υποβάλλουν μηνύσεις σε βάρος των “αδιάφθορων”,  για να καθυστερήσουν ή να σταματήσουν τις έρευνες.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου