Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Στον ύπνο έπιασε το Βερολίνο η είδηση για δημοψήφισμα στην Ελλάδα

Η είδηση για το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου στην Ελλάδα έπιασε – λόγω και της προχωρημένης νυχτερινής ώρας – στον ύπνο το Βερολίνο. «Ξέραμε ότι γινόταν παλιότερα λόγος γι αυτό στην Αθήνα, αλλά δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα γίνει πραγματικότητα» έλεγε ραδιοσχολιαστής.
Αυτό αποτυπωνόταν και στα μέσα ενημέρωσης, οι αναλύσεις των οποίων μέχρι τη νύχτα της Παρασκευής αναλώνονταν σε υποθέσεις για το αν και πόσο οι έλληνες διαπραγματευτές θα αποδέχονταν την «γενναιόδωρη προσφορά των δανειστών» (Μέρκελ) για το επόμενο πεντάμηνο, ή για το αν τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων του Σαββάτου θα έδειχνε στην Ελλάδα την πόρτα του grexit. Για δημοψήφισμα ούτε κουβέντα.
Γι αυτό και δεν ήταν έτοιμα να αντιδράσουν με σχόλια όταν άκουσαν για το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, αλλά περιορίστηκαν στην παρουσίαση του θέματος – αυτό όμως σε πρώτη θέση τόσο στις ειδήσεις των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, όσο και των on line εκδόσεων των εφημερίδων.
Ανύπαρκτη ήταν η αντίδραση των πολιτικών. Η καγκελαρία είχε κατεβασμένα τα τηλέφωνα, το ίδιο και οι αρμόδιοι για τα οικονομικά θέματα πολιτικοί. Και το ερώτημα τις πρωινές ώρες του Σαββάτου ήταν, αν η πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού θα μεταθέσει τις ...
διαπραγματεύσεις για τη λύση του ελληνικού προβλήματος στο διάστημα μετά τις 5 Ιουλίου – ή, αν θα βάλει οριστικό τέρμα σε αυτές.
Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να εξαγγείλει δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών. 

«Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη» είναι ο τίτλος της γερμανικής Bild. Η εφημερίδα αναφέρει ότι προκειμένου να μη βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με ενδεχόμενη χρεοκοπία –καθώς το τρέχον πρόγραμμα λήγει την Τρίτη-, η ΕΚΤ θα πρέπει να εγγυηθεί τη ρευστότητα των τραπεζών.
Η εφημερίδα σημειώνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι επιθυμεί η κυβέρνηση. Προσθέτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε ότι οι δανειστές θα συμφωνούσαν σε κούρεμα του χρέους και αναφέρει ότι με αυτό το δημοψήφισμα αυξάνει την πίεση, προκειμένου να επιτύχει επιπλέον υποχωρήσεις.
Το Spiegel αναφέρεται στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι αρκετοί υπουργοί καλούν τον λαό να πει «όχι» στη συμφωνία με τους δανειστές.
Η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη γερμανίδα καγκελάριο στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, προκειμένου να την ενημερώσει για την απόφασή του.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας απορρίψει την πρόταση των δανειστών, επέλεξε να προσφύγει στον ελληνικό λαό.
Η Welt, η οποία παρακολουθεί ζωντανά τις εξελίξεις, αναφέρει ότι «χωρίς επιπλέον βοήθεια η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας» και αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Τσίπρα ψηφίστηκε για να βάλει τέλος στη λιτότητα.
ToBHMA
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.