Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Να μας «τρελάνουν» προσπαθούν οι δανειστές! - Έντονη διαφωνία του ΔΝΤ στην συμφωνία -Λέει «Όχι άλλους φόρους» στην Ελλάδα

Τετραμερής συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, πριν από το Eurogroup.
Η ειδική συνεδρίαση του Eurogroup για την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων έχει προγραμματιστεί για τις 20:00, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.
«Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί εκ νέου, αύριο Τετάρτη, προκειμένου το μεσημέρι να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, Μ. Ντράγκι και Κρ. Λαγκάρντ», ανακοίνωσε το Μαξίμου.
-Να μας «τρελάνουν» προσπαθούν οι δανειστές! Το ΔΝΤ αντιδρά στην συμφωνία, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πιστεύει πως έχει πολλούς φόρους που εμποδίζουν την ανάπτυξη! Μετά από 4 μήνες διαπραγμάτευσης, όπου οι δανειστές ασκούσαν ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί στην υλοποίηση περισσότερων νέων μέτρων, τώρα που τα προτείναμε από μόνοι μας, μας λένε όχι άλλους φόρους!-

Δεν Θέλει να συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε συμφωνία, με μέτρα σαν αυτά που ...
προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, που δεν θα είναι συνολική και δεν θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού Δημόσιου χρέους. Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης, που Ελλάδα και θεσμοί ενώνουν τα τελευταία κομμάτια του «παζλ» της συμφωνίας, το Ταμείο αντιδρά εντόνως στην φοροκαταιγίδα των 7,9 δις που συμφωνούν Ελλάδα και Ευρωπαίοι. Όπως μετέδωσε από την Ουάσινγκτον ο Μιχάλης Ιγνατίου, το ΔΝΤ δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τις ελληνικές προτάσεις, αφού αυτές αφορούν νέα αύξηση της φορολογίας, όπως στον ΦΠΑ, τις συντάξεις, αλλά και τους νέους φορολογικούς συντελεστές για επιχειρήσεις. Αντίθετα το Ταμείο υποστηρίζει πως δεν χρειάζονται νέοι φόροι, αλλά περαιτέρω περικοπή των Δημοσίων δαπανών. Αυτό το «χάσμα» ανάμεσα στις θέσεις των δανειστών, ήταν και ο λόγος της απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά το τελευταίο Eurogroup δείχνοντας την δυσφορία της. Όντως το Ταμείο είναι παγίως κατά των φοροεισπρακτικών μέτρων προτιμώντας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη μείωση των Δημοσίων Δαπανών.

Το ΔΝΤ, ήθελε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις δαπάνες, ενώ υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία είναι ήδη «υπερφορολογημένη» και οι νέες αυξήσεις φόρων θα πλήξουν την ανάπτυξη, δυσκολεύοντας την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Μάλιστα, η αύξηση των εισφορών, έπειτα από μία περίοδο κατά την οποία είχαν μειωθεί, εν μέσω μάλιστα έντονου υφεσιακού κλίματος, προμηνύουν ακόμα χειρότερες μέρες για την ελληνική οικονομία και περαιτέρω διολίσθηση στο υφεσιακό σπιράλ.

Αν και επισήμως, τα στελέχη του Ταμείου δεν σχολιάζουν τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση, όμως εκφράζεται η εκτίμηση πως, εάν τα μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν υφεσιακά, τότε όσα περιλαμβάνει η νέα ελληνική πρόταση, είναι ακόμα χειρότερα.

Η Wall Street Journal, φιλοξενεί δήλωση στελέχους του Ταμείου, που επισημαίνει πως, «η ελληνική οικονομία έχει, ήδη, υποστεί εντυπωσιακή υπέρ-φορολόγηση και, ως εκ τούτου, η επιβολή επιπλέον φόρων θα πλήξει περαιτέρω την ανάπτυξη, κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση του χρέους».

Σύμφωνα με άλλες πηγές, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ επιμένουν πως η ελληνική οικονομία θα πρέπει να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που θα αναδιαρθρώνουν σε βάθος, την ελληνική Οικονομία, με τρόπο που να την κάνει πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις.

Εσπευσμένα αύριο στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας λόγω εμπλοκής στη συμφωνία
Ανδρέας Μπελεγρής

Τον κάλεσε ο Γιούνκερ και θα συμμετάσχει σε σύσκεψη με Ντράγκι και Λαγκάρντ - Η συνάντηση θα προηγηθεί χρονικά της συνεδρίασης του Eurogroup - Διαφωνίες και μεταξύ των «Θεσμών» - Reuters: ΔΝΤ και Κομισιόν διαφωνούν επί των μέτρων που προτείνει η Αθήνα

Και ξαφνικά, εκεί που η ελληνική πρόταση, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής, έδειχνε να γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της, πληροφορίες των τελευταίων ωρών θέλουν την επίτευξη συμφωνίας να συναντά εκ νέου εμπόδια.
Όπως προκύπτει, «εμφύλιος» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε χθες η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το ΔΝΤ και η Κομισιόν, αν και βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της Ελλάδας, με τους πιστωτές που εργάζονται στις διαπραγματεύσεις να ελπίζουν ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων την ερχόμενη Πέμπτη, όταν και θα πραγματοποιηθεί η -πολύ κρίσιμη- Σύνοδος Κορυφής.

Όπως αναφέρει το Reuters, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ενστάσεις στην ελληνική πρόταση, όσον αφορά στους φόρους και τις περικοπές δαπανών.

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιες διαφορές που πρέπει να εξομαλυνθούν, ενώ δεν αποκλείεται -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- να πέσει στο τραπέζι και η πρόταση για εξάμηνη παράταση του προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί εκ νέου, αύριο Τετάρτη, για τις Βρυξέλλες, προκειμένου το μεσημέρι να έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των τριών θεσμών, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ.

Την είδηση είχε μεταδώσει νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ΜΝΙ και επιβεβαίωσε η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της για το νέο ταξίδι του κ. Τσίπρα.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα

Για τις δύσκολες ώρες των συνομιλιών της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες και τις εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση ενημέρωσε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός έβαλε επί τάπητος τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων των Βρυξελλών, αλλά και το τι περιμένει η ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες -και, κυρίως, στο Eurogroup που προγραμματίστηκε για την Τετάρτη, στις 20:00.

Παράλληλα, ενημερώθηκε από τα στελέχη και για την πρώτη εντύπωση -ήδη, οι αντιδράσεις είναι πολλές- που προκλήθηκε στο κόμμα από το περίγραμμα της συμφωνίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα, ο πρωθυπουργός πλέον έρχεται αντιμέτωπος με το εσωτερικό του και μένει να πείσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ψηφίσουν μία συμφωνία που απέχει κατά πολύ από το προεκλογικό του πρόγραμμα.

Στελέχη του κόμματος, σε συνομιλίες που έχουν, παραδέχονται ότι πρόκειται για μία δύσκολη συμφωνία και αυτό που περιμένουν για να εκφραστούν, είναι αν θα υπάρχει διασφάλιση για το ζήτημα διευθέτησης του χρέους και λύση για της χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας, μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται αύριο να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ενδέχεται να αποφασίσει ημερομηνία για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμα ο κ. Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μία ημέρα πριν το Eurogroup και δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Ανάμεσα σε άλλους, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν ο γραμματέας του κόμματος Τάσος Κορωνάκης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Χρήστος Μαντάς, καθώς και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, αλλά και ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Πιο πριν, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη και ο έτερος κυβερνητικός εταίρος, πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετέφερε στον κ. Τσίπρα το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του.

Υπενθυμίζεται ότι για αύριο Τετάρτη στις 8 το βράδυ είναι προγραμματισμένη η ειδική συνεδρίαση του Eurogroup για την αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.