Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015

Κοίτα ποιος μας κουνάει το δάκτυλο ή αποφάσισε να γίνει "πατροκτόνος";

Παρέμβαση «βόμβα» από Κ. Μητσοτάκη: «Να μειωθούν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων – 
Να μπει τέλος στα προνόμια – Να κοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις»

Η υποκρισία και η αμετροέπεια μάλλον περισσεύει από τους νεό Φιλελέ Γιουνκερίστας της λιτότητας. Ο Κυριάκος ξαφνικά εναντίων του πατέρα του; ΔΕΝ το πιστεύω, απλά φθηνή πολιτική και μάλιστα εκ του ασφαλούς ως αντιπολίτευση.
Γόνος μιας από τις διαπλεκόμενες οικογένειες πολιτικών που ως απλός πολίτης ΜΗ γιος ή εγγονός πολιτικών δεν θα είχε καμία τύχη εκτός από μία θέση θυρωρού ή έστω κλητήρα σε μία τράπεζα.

Παρόλα αυτά τόσο αυτός όσο και άλλα μέλη της οικογένειας του Μητσοτακέικου!!! του "Ελλάς το μεγαλείο σου" είναι ομολογουμένως αξιοπρόσεκτο πως η οικογένεια Μητσοτάκη καταφέρνει από το 1946 να εκλέγεται στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Μάλιστα μέχρι πρότινος είχαμε μόνο ένα Μητσοτάκη. Τα τελευταία χρόνια όμως ο αριθμός των Μητσοτάκηδων αυξάνει συνεχώς, βλέπετε η οικογένεια είναι πολυμελής. Από ένα Μητσοτάκη φτάσαμε τους τρεις και συνεχίζουμε, Ποιός πληρώνει όμως τους μισθούς αυτής της οικογένειας; Μα φυσικά το Δημόσιο. Όλοι αυτοί δεν εργάζονται στον Ιδιωτικό Τομέα που τόσο αγαπούν. Επιμένουν να εργάζονται με την ψήφο του Ελληνικού λαού στο Δημόσιο που οι ίδιοι τόσα χρόνια τώρα έχουν καταστήσει αναξιόπιστο.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό περίγραμμα αναφοράς που βοά το διαδίκτυο έχουμε φωνές επίθεσης, ως καλύτερη άμυνα, από ανθρώπους που έπρεπε και να ντρέπονται και να σιωπούν. ...


Για τα "Στοχαστικά Γονατογραφήματα"

Νάσος


Πρωταθλητές... στην Ελλάδα του μνημονίου
Ελληνες συνταξιούχοι με... 10 διαφορετικές συντάξεις
11 Ελληνες εισπράττουν 8 συντάξεις ο καθένας (συνολικά 42 κύριες και 46 επικουρικές ) 151 έλληνες εισπράττουν 7 συντάξεις ο καθένας (515 κύριες και 541 επικουρικές) ενώ 1387 έλληνες εισπράττουν 6 συντάξεις ο καθένας (3636 κύριες και 4686 επικουρικές)
Την ώρα που οι συντάξεις για την συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, συρρικνώθηκαν στα επίπεδα των 675 ευρώ μικτά μετά από τις συνεχείς παρεμβάσεις των μνημονιακών νόμων, λίγες χιλιάδες Ελληνες, λαμβάνουν καθόλα νόμιμα έως και 10 συντάξεις, σύμφωνα με στοιχεία – βόμβα που παρουσίασε νωρίτερα στη Βουλή, ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης.
Ξεπέρασαν δηλαδή και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη που είχε αναδειχθεί ως το πιο «λαμπρό» παράδειγμα, καθώς λαμβάνει πάνω από 5 συντάξεις με τις ιδιότητες του πρώην πρωθυπουργού, του νομικού αλλά και του εκδότη του Κήρυκα Χανίων.
Σήμερα λοιπόν στην Ελλάδα του μνημονίου, τρεις συμπολίτες μας 2 δικηγόροι και ένας χημικός μηχανικός εισπράττουν 9 συντάξεις ο καθένας, συνολικά 11 κύριες και 16 επικουρικές. Σε μια προσπάθεια να συνθέσουμε το καλάθι με τις συντάξεις που ανήκει στον καθένα – πιθανόν να πέσουμε και λίγο έξω- υπολογίζουμε ότι οι πολυσυνταξιούχοι στην προ μνημονίου εποχή θα εισέπρατταν ο καθένας συνολικά από 3.500 έως 5.500 ευρώ το μήνα. Βεβαίως σήμερα με το πλαφόν που έχει εφαρμοστεί,το σύνολο των αποδοχών από συντάξεις δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.680 ευρώ καθαρά.
Η ακτινογραφία των συντάξεων που έφερε στο φως το σύστημα «Ηλιος» μπορεί για πρώτη φορά στη χώρα μας σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση να αναδείξει ανάλογα στοιχεία ανάμεσα στους συνταξιούχους 93 ταμείων και κλάδων σύνταξης (κύριας και επικουρικής) καθώς και το σύνολο των συντάξεων που ο καθένας λαμβάνει.

Ετσι για παράδειγμα, χημικός μηχανικός, χήρος και πιθανόν αξιωματικός του Στρατού εισπράττει 9 συντάξεις: τέσσερις κύριες, κύρια του δημοσίου, χηρείας του δημοσίου, κύρια του ΤΣΜΕΔΕ, χηρείας του ΤΣΜΕΔΕ και 5 επικουρικές, μία του ΤΕΑΧ (χημικών), δύο του Μετοχικού ταμείου Στρατού και δύο του ΤΕΑΔΥ (λογαριασμός υπαλλήλων υπουργείου Μεταφορών).
Νομικός εισπράττει κατά τον ίδιο τρόπο τέσσερις κύριες, κύρια του δημοσίου, χηρείας του δημοσίου, κύρια του ταμείου νομικών, χηρείας του ταμείου νομικών και τέσσερις επικουρικές, από το ΕΤΑΑ-ΤΑΝΟ και από το ΕΤΑΑ-ΤΑΝΟ-ΚΕΔ (επικουρικοί λογαριασμοί νομικών) από το ΤΕΑΔΥ, το ΤΑΔΚΥ και το Μετοχικό ταμείο πολιτικών υπαλλήλων.
Σύμφωνα με τον «Ηλιο» 11 Ελληνες εισπράττουν 8 συντάξεις ο καθένας (συνολικά 42 κύριες και 46 επικουρικές ) 151 έλληνες εισπράττουν 7 συντάξεις ο καθένας (515 κύριες και 541 επικουρικές) ενώ 1387 έλληνες εισπράττουν 6 συντάξεις ο καθένας (3636 κύριες και 4686 επικουρικές).
Επίσης, 10.489 έλληνες εισπράττουν 5 συντάξεις, 48.959 εισπράττουν 4, 277.103 εισπράττουν 3, 942.273 εισπράττουν 2 ( κύρια και επικουρική) ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων συνταξιούχων – 1.433.658 – αρκείται σε μία κύρια σύνταξη.
Το 33,1% των συνταξιούχων λαμβάνει μέση κύρια σύνταξη της τάξης των 675 ευρώ, μικτά. Αντίστοιχα, το 99,1% λαμβάνει επικουρική σύνταξη,κατά μέσο όρο, 188,5 ευρώ. Το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων, που προέρχεται από τον συνυπολογισμό όλων των συντάξεων, κύριων, επικουρικών και επιδομάτων, δεν ξεπερνά τα 907,65 ευρώ ενώ μόλις 700 άτομα λαμβάνουν πάνω από 2.500 ευρώ κύρια σύνταξη παρά τις περικοπές της Τρόικας.(Μαίρη Λαμπαδίτη- Χρήστος Μπόκας - 24/07/2013)Συγκεκριμένα και κοστολογημένα ισοδύναμα μέτρα συνολικού ύψους κοντά στα 2 δις ευρώ, τα οποία κλείνουν το δημοσιονομικό κενό και εφόσον υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συμφωνία με τους Θεσμούς, προτείνει με σημερινό του άρθρο στην «Καθημερινή», ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ειδικότερα, τα πέντε μέτρα που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης και τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν παράλογα αιτήματα όπως η άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ και η αύξηση του ΦΠΑ στην ενέργεια, είναι:
  • Αφαίρεση προνομίων («προσωπικές διαφορές» και εξορθολογισμός στρεβλώσεων ενιαίου μισθολογίου) από ειδικές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων με δημοσιονομικό όφελος 400.000.000 ευρώ
  • Άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς καμία μεταβατική διάταξη με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ
  • Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ
  • Κατάργηση της ετήσιας επιχορήγησης των ταμείων ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και κάλυψη του κενού με τα έσοδα από την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» με δημοσιονομικό όφελος 600.000.000 ευρώ
  • Μετατροπή των εισφορών «υπέρ τρίτων» σε εισφορές «υπέρ όλων» με δημοσιονομικό όφελος 300.000.000 ευρώ
Ακολουθούν σημεία από το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «Καθημερινή», με τίτλο «Δίκαιη συμφωνία άνευ φόρων»:
  1. Αφαίρεση προνομίων από ειδικές ομάδες δημοσίων υπαλλήλων
Τα μέτρα που εισηγούμαι είναι στοχευμένα και αποκαθιστούν μια σειρά άδικων στρεβλώσεων στο Δημόσιο. Για παράδειγμα, περίπου 60.000 υπάλληλοι απολαμβάνουν ειδικά μισθολογικά προνόμια γνωστά ως «προσωπικές διαφορές». Με απλά λόγια αμείβονται περισσότερο από άλλους συναδέλφους τους που έχουν τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία. Αυτά εκτιμώνται περίπου σε 200.000.000 ευρώ. Επιπλέον 200.000.000 ευρώ μπορούν να εξοικονομηθούν από περαιτέρω μέτρα εξορθολογισμού όπως για παράδειγμα η καθολική εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλους τους φορείς του Κράτους (ΝΠΙΔ και Α.Ε. όπου έχει την πλειοψηφία το Ελληνικό Δημόσιο).
Υπάρχουν ακόμα μεγάλες αποκλίσεις σε μισθούς και μη μισθολογικά προνόμια δημοσίων υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα που αντικατοπτρίζουν σημαντικές κοινωνικές αδικίες που αναπτύχθηκαν διαχρονικά λόγω φωτογραφικών ρυθμίσεων και εξαιρέσεων υπέρ «ημετέρων», καθώς και Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ οι οποίες δεν ελέγχονταν αποτελεσματικά ως προς τη δημοσιονομική τους επίπτωση. Αντίστοιχα περιθώρια εξορθολογισμού δαπανών υπάρχουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δομές της οποίας ουδέποτε αξιολογήθηκαν.
  1. Άμεση κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων χωρίς καμία μεταβατική διάταξη
Είναι αδιανόητο σε ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν είναι βιώσιμο να επιτρέπονται και σήμερα ακόμα συνταξιοδοτήσεις κατά εξαίρεση των γενικών ορίων ηλικίας. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί νέοι συνταξιούχοι που βγήκαν πρόωρα στη σύνταξη τα τελευταία 5 χρόνια απολαμβάνουν συντάξεις που είναι υψηλότερες από αυτές γηραιότερων συνταξιούχων. Αυτή η αδικία πρέπει να σταματήσει σήμερα. Η εφαρμογή του μέτρου αυτού θα διασφαλίσει κατά ελάχιστον 300.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό.
  1. Εφαρμογή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
Το μέτρο θα αποδώσει 300.000.000 ευρώ. Η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα είναι αμελητέα, αλλά δίκαιη καθώς δεν θα επιβαρύνεται πλέον ο Έλληνας φορολογούμενος για να καλύψει τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Εξάλλου οι επικουρικές συντάξεις από τη φύση τους χρηματοδοτούνται μόνο από εργαζόμενους και εργοδότες. (aftodioikisi.gr)


Vol.2: Μητσοτακέικο -του Χάρη Ζάβαλου

Άλλωστε κάθε κόμμα που σέβεται τον εαυτό του χρειάζεται έναν Μητσοτάκη. Έτσι για το γούρι…
Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας μας με θέμα την οικογενειοκρατία και τον νεποτισμό {ο όρος νεποτισμός προέρχεται από τη λατινική λέξη νέπος (nepos, γεν. nepotis) που σημαίνει «ανιψιός» ή «εγγονός») που μαστίζει την ελληνική πολιτική ζωή από την γέννηση του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα, αποφασίσαμε να ερευνήσουμε τον ορισμό της Μαφιοκρατίας και πως το «δαχτυλίδι της εξουσίας» προσφέρεται σαν δώρο στον διάδοχο.
Θα εξιστορήσουμε το έπος της απόλυτης ελληνικής πολιτικής οικογένειας που έναν αιώνα τώρα κρατά με νύχια και με δόντια τα σκήπτρα της εξουσίας, βολεύοντας άπαντες που είχαν το «προνόμιο» το επίθετό τους να ξεκινάει από ¨Μητσό¨ και να τελειώνει σε ¨τάκης¨.
Και ευχόμαστε ολόψυχα το νέο μέλος της οικογένειας, ο καρπός του έρωτα της κόρης της Ντόρας Μπακογιάννη, Αλεξίας, να καταλάβει ένα δημόσιο αξίωμα σύντομα και να μην χρονοτριβήσει.
Πάντα θέλαμε έναν ακόμα «σπόρο» Μητσοτακικό να φυτευτεί στο ιδιωτικό οικογενειακό θερμοκήπιο που λέγεται Ελλάδα.

Αυτή την φορά φορέστε αναπνευστήρα γιατί θα βουτήξουμε σε βαθιά και θολά νερά, γεμάτα καρχαρίες.
Μητσοτακέικο: Η «κορυφαία» πολιτική οικογένεια που έβγαλε ποτέ η λεβεντομάνα Κρήτη.
Η εξιστόρηση θα έπρεπε να αρχίσει κανονικά από τον «Επίτιμο» και πατριάρχη της οικογένειας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όμως ο «Παπα-Στρούμφ», όπως πια τον αποκαλούν χαιδευτικά τα υπόλοιπα μέλη της φαμίλιας, συνέχισε απλά την οικογενειακή παράδοση η όποια ξεκίνησε από τον συνονόματο παππού του, Κωστή Μητσοτάκη. Οπότε ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Κωστής Μητσοτάκης ο παππούς (1845-1898).
Γεννηθείς το 1845, πολιτικός και δημοσιογράφος από τα Χανιά, ο Κωστής ίδρυσε το «Κόμμα των Ξυπολήτων», κόμμα το οποίο παρέλαβε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθότι η αδερφή του Κατίγκω Βενιζέλου, ήταν η γυναίκα του παππού Κωστή.

Αριστομένης Μητσοτάκης ο θείος (1884-1941).
Δευτερότοκος γιος του Κωστή Μητσοτάκη ο οποίος εκλεγόταν βουλευτήςΧανίων για πολλά συναπτά έτη καθώς επίσης διετέλεσε υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση Παπαναστασίου καθώς και αντιπρόεδρος της Βουλής.

Κυριάκος Μητσοτάκης ο μπαμπάς (1883-1944).
Πρωτότοκος γιος του Κωστή και πατέρας του Κωνσταντίνου γεννήθηκε και αυτός στα Χανιά και εκλεγόταν βουλευτής Χανίων για πολλά χρόνια.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο Επίτιμος (1918- ).
Στις 18 Οκτωβρίου του 1918 λοιπόν έρχεται στον κόσμο το ένα εκ των πέντε τέκνων του Κυριάκου και της Σταυρούλας Πλουμιδάκη (κόρη του βουλευτήτης Κρητικής βουλής, δημάρχου Χανίων αλλά και βουλευτή της Περιφέρειας Χανίων μετά την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, Χαράλαμπου Πλουμιδάκη).

Γεννιέται στην συνοικία Χαλέπα, στο σπίτι που υπογράφτηκε η Συνθήκη της Χαλέπα όπου έδινε τα πρώτα δικαιώματα στους Κρήτες.
Οι συγγένειες του εκλεκτές. Γιος και ανιψιός  βουλευτή, ανιψιός του τότε πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, σπουδάζει νομικά, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με δαπάνες από κληροδότημα που είχε ορίσει για τις σπουδές του ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Εκλέχτηκε πρώτη φορά βουλευτής το 1946, αμέσως μετά την λήξη του Β΄ Π.Π., σε ηλικία μόλις 28 χρονών με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Το 1951 αναλαμβάνει πρώτη φορά υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του ξαδέρφου του και γιου του Ελ. Βενιζέλου, Σοφοκλή Βενιζέλου και στον ανασχηματισμό της ίδιας χρονιάς αναλαμβάνει υπουργός Συγκοινωνιών και Δημοσίων Έργων. Το 1961 συμμετέχει στην Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου και του Σοφοκλή Βενιζέλου και το 1963 διετέλεσε υπουργόςΟικονομικών.
Πρωτοκλασάτο στέλεχος στην Ένωση Κέντρου, θεωρείται από όλον τον πολιτικό κόσμο της εποχής διάδοχος στην ηγεσία του κόμματος, τα σχέδια του όμως ανατρέπονται με την συμμετοχή στην κυβέρνηση του γιου του Γεώργιου Παπανδρέου, Ανδρέα.
Πρωταγωνιστής των  Ιουλιανών του 1965 και «αποστάτης», συμμετέχει στην κυβέρνηση Αθανασιάδη-Νόβα και Στεφανόπουλου ως υπουργόςΣυντονισμού.

Μετά την πτώση της χούντας δεν συμπεριλαμβάνεται στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και δεν εκλέγεται βουλευτής (πρώτη φορά μετά το 1946). Στις 6 Σεπτεμβρίου του 1977 ιδρύει το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων» και στις εκλογές του Νοεμβρίου του ίδιου έτους παίρνει στις εκλογές 1,09% και εκλέγεται βουλευτής μαζί με τον Παύλο Βαρδινογιάννη, της γνωστής οικογένειας επιχειρηματιών από το Ρέθυμνο της Κρήτης και αδερφού της γυναίκας του Γιάννη Κεφαλογιάννη, όπως είδαμε στον προηγούμενο άρθρο.
Το 1978 προσχωρεί στην Νέα Δημοκρατία. Υπουργός Συντονισμού το ίδιο έτος, υπουργός Εξωτερικών το 1980 επί κυβερνήσεως Γεωργίου Ράλλη (γιου του κατοχικού πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη). Την 1η Σεπτεμβρίου του 1984 εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τονΕυάγγελο Αβέρωφ (γόνο της γνωστής οικογένειας των επιχειρηματιών από το Μέτσοβο). Στις εσωκομματικές προστριβές που δημιουργήθηκαν μετά την ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές του 1985, κερδίζει εκ νέου την προεδρία του κόμματος από τον δεύτερο υποψήφιο και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, γιο του Δημήτριου Στεφανόπουλου ο οποίος ήταν υπουργός Αγορανομίας και Εφοδιασμού στην κυβέρνηση τουΚωνσταντίνου Τσαλδάρη που με την σειρά του ήταν τέκνο του πρωθυπουργού και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Παναγή Τσαλδάρη.
Μετά την συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στην Οικουμενική Κυβέρνηση του ακαδημαϊκού Ξενοφώντα Ζολώτα, ο Κων/νος Μητσοτάκης εκλέγεταιπρωθυπουργός στις εκλογές του 1990 και διατηρεί το αξίωμα αυτό μέχρι τις 13 Οκτωβρίου του 1993, αφού έχει προηγηθεί η αποχώρηση του υπουργού Εξωτερικών και σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά (ανιψιός του βουλευτή Μεσσηνίας, με το κόμμα της Ε.Ρ.Ε. του Κωνσταντίνου Καραμανλή,Γεώργιου Σαμαρά)  και την ίδρυση του νέου του κόμματος της «Πολιτικής Άνοιξης» στις 30 Ιουνίου. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους ο Σαμαράς προτρέπει τους βουλευτές της Ν.Δ. που πρόσκεινται σε αυτόν να ανεξαρτητοποιηθούν και ακολουθεί η «αποστασία» του Στ. Στεφανόπουλου (ανιψιού τουΣτέφανου Στεφανόπουλου που είχε διατελέσει πρωθυπουργός «αποστασίας» από ’65 έως το ‘66 που ο Μητσοτάκης είχε συμμετάσχει ωςυπουργός Συντονισμού) και του περιβόητου πια, τότε βουλευτή, Γιώργου Συμπιλίδη.
Μετά την ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές του 1993 από το ΠΑΣΟΚ του γιου του Γεωργίου Παπανδρέου, Ανδρέα, ο Μητσοτάκης παραιτείται από αρχηγός του κόμματος, όπου και αναλαμβάνει ο Μιλτιάδης Έβερτ, γιος και αυτός του αρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων επί της κατοχής, Άγγελου Έβερτ.
Μέχρι το 2004 συνεχίζει να εκλέγεται βουλευτής με την Ν.Δ. και φέρει πια τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού του κόμματος. Ιδιωτεύει πια και έχοντας ιδρύσει το«Ιστορικό Αρχείο Κ. Μητσοτάκη», παρακολουθεί με καμάρι την ένδοξη πορεία των απόγονων του στην πολιτική σκηνή της Ελληνικής Μπασταρδοκρατίας, όπως θα παρακολουθήσουμε παρακάτω.
Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης ο γιος.
Ο Βενιαμίν της φαμίλιας.

Γεννηθείς στην Αθήνα το 1968, ο υιός Μητσοτάκης αποφοιτά το 1986 από το Κολλέγιο Αθηνών και συνεχίζει τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Harvard και στο Stanford σπουδάζοντας κοινωνικές επιστήμες. Στις εκλογές του 2004 αλλά και του 2007 εξελέγη βουλευτής,  πρώτος μάλιστα σε σταυρούς στη Β΄ Αθηνών με το κόμμα της Νέα Δημοκρατίας. Στις 25 Ιουνίου 2013 ανέλαβε τη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην Κυβέρνηση Σαμαρά, μετά τον πρώτο ανασχηματισμό, θέση που διατήρησε και κατά τον δεύτερο ανασχηματισμό τον Ιούνιο του 2014 την οποία κατέχει μέχρι και σήμερα.
Ντόρα (Θεοδώρα) Μπακογιάννη-Μητσοτάκη η θυγατέρα.
Η πρωτότοκη  του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και της Μαρίκας Γιαννούκου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαίου του 1954. Αποφοιτά από την Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες και Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Συνεχίζει τις σπουδές της στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1984 έως το 1989 ήταν υπεύθυνη του πολιτικού γραφείου του τότε Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας (και πατέρα της), Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Παντρεμένη με τον Παύλο Μπακογιάννη (που είχε γνωρίσει όταν σπούδαζε στο Μόναχο), εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής στις επαναληπτικές εκλογές του 1989 που διεξήχθησαν στις  5 Νοεμβρίου, στην μονοεδρική περιφέρεια του νομού Ευρυτανίας, θέση που είχε ο Μπακογιάννης στις πρώτες εκλογές του 1989 στις 18 Ιουνίου, αλλά είχε δολοφονηθεί από την 17 Νοέμβρη στις 26 Σεπτέμβρη του ίδιου έτους.
Ουσιαστικά η πρώτη εισαγωγή της Μπακογιάννη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο γίνεται με αυτόματη διαδοχή του άντρα της.
Αμέσως τοποθετείται υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό (του πατέρα της δηλαδή) και το 1992 αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού σε ηλικία 38 χρονών. Το 1994 εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας και αργότερα ορίστηκε υπεύθυνη του τομέα Ανάπτυξης και του τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας. Στις 20 Οκτωβρίου του 2002 εκλέγεται Δήμαρχος Αθηναίων, θέση που παράτησε πρόωρα ώστε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην κυβέρνηση τουΚώστα Καραμανλή (ανιψιού του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή).

Στις εσωκομματικές εκλογές του 2010 για την ανάδειξη νέου αρχηγού της Ν.Δ., μετά την συντριπτική ήττα του κυβερνώντος κόμματος από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου (εγγονού και γιου των πρώην πρωθυπουργών Γεωργίου και Αντρέα), ηττάται από τον σημερινό πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και αποχωρεί από την Ν.Δ. δημιουργώντας το κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Στις εκλογές του 2012 η ΔΗ.ΣΥ. δεν καταφέρνει να μπει στην βουλή στις πρώτες εκλογές του 2012, κάτι που δεν πτοεί την Μπακογιάννη, όπου και επιστρέφει στην Ν.Δ. και τίθεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και έτσι στις επαναληπτικές εκλογές του Ιούνη του 2012 ξαναγίνεται βουλευτής, επιβεβαιώνοντας την ρήση του Αβέρωφ «Ότι όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώνε οι λύκοι» εκτός και αν έχεις το σωστό επίθετο οπότε σε εκείνη την περίπτωση είσαι ο λύκος και οι ψηφοφόροι σου τα πρόβατα.
Κώστας Μπακογιάννης υιός Ντόρας.
Στις 16 Μαρτίου του 1978 έρχεται στην ζωή ο γιος του Παύλου Μπακογιάννη και της Ντόρας Μπακογιάννη, Κώστας Μπακογιάννης.
Αφού τελειώνει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Brown στις Η.Π.Α. στο τμήμα Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων, συνεχίζει στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ολοκληρώνοντας το μεταπτυχιακό του στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών.

Μέτα το πέρας των σπουδών του εργάζεται ως κοινοβουλευτικός βοηθός ευρωβουλευτή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Παγκόσμια Τράπεζα με έδρα το Κόσσοβο, ως στέλεχος της ομάδας που συνεπικουρούσε στην υλοποίηση τριών έργων της Τράπεζας στον τομέα της Ενέργειας και της Μεταλλευτικής Βιομηχανίας. Παραιτείται από την θέση το 2006 προκειμένου να εργαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών ως ειδικός συνεργάτης με αντικείμενο την προεργασία και προετοιμασία των δημοσίων τοποθετήσεων της υπουργού, δηλαδή της μητέρας του όταν αυτή εκτελούσε χρέη υπουργούΕξωτερικών.
Στις Δημοτικές εκλογές του 2010 και σε ηλικία μόλις 32 ετών εκλέγεταιδήμαρχος Καρπενησίου Ευρυτανίας, δηλαδή στην γενέτειρα και εκλογική έδρα του πατέρα του Παύλου και πρώτη εκλογική περιφέρεια της μητέρας του Ντόρα, συνεχίζοντας επάξια την διαδοχή.
Στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2014, εκλέγεταιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος.
Έτσι απλά. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο όταν είσαι απόγονος Μητσοτάκη.

Λοιποί παρατρεχάμενοι της φαμίλιας του Μητσοτακέικου.
Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης εκλέχτηκε βουλευτής Χανίων στις εκλογές του 1989, 1990 και 2012. Το 2013 διετέλεσε και Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αρμόδιος για το ΕΣΠΑ.
Την περίοδο όπου δεν είχε εκλεγεί βουλευτής δεν άφησε τον χρόνο να πάει χαμένος αφού από το 2003 μέχρι το 2010 ήταν δήμαρχος Χανίων.
Υποθέτουμε το ότι είναι ανιψιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (γιος της αδερφής του «Επίτιμου», Αικατερίνης, είναι καθαρά συμπτωματικό).

Το ίδιο βέβαια θα υποθέσουμε και για την καθηγήτρια οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην αντιπροέδρου και υποψήφια βουλευτής του κόμματος της «Δράσης», του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Στέφανου Μάνου, Αντιγόνη Λυμπεράκη, η οποία τυγχάνει να είναι και αυτή ανιψιά του Μητσοτάκη, αφού είναι κόρη της αδερφής του «Επίτιμου»,Αρτεμισίας.

Η μετακίνηση της στο νεοϊδρυθέν κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, «Ποτάμι», είμαστε σίγουροι πως θα φέρει έναν νέο αέρα στην πολιτική σκηνή, απαλλαγμένο από τα στοιχεία της φαυλοκρατίας και της οικογενειοκρατίας.
Άλλωστε κάθε κόμμα που σέβεται τον εαυτό του χρειάζεται έναν Μητσοτάκη. Έτσι για το γούρι…

Επίλογος δεύτερης πράξης του δράματος.
Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Κωστή (καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών), «Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας» των εκδόσεων «Πόλις».

«Οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 1990, για Τρίτη συνεχόμενη φορά δεν ανέδειξαν νικητή. Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 150 έδρες, πέτυχε, ωστόσο, να προσεταιριστεί τον μοναδικό βουλευτή ενός μικρού συντηρητικού κόμματος και να αποκτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που χρειαζόταν για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, Η επιτυχία του Κ. Μητσοτάκηοφειλόταν με μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια του να ανατρέψει την συντηρητική εικόνα της Ν.Δ. και την ταύτισή της με την προδικτατορική δεξιά. Για τον λόγο αυτόν προέβαλε τον φιλελευθερισμό ως θεμελιώδη ιδεολογικό άξονα του κόμματος , και προώθησε στελέχη από τον χώρο αυτό
Άξιοι απόγονοι του νεοφιλελευθερισμού που εισήγαγε στον ελληνικό δημόσιο λόγο πρώτος ο  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ώστε να θολώσει τα νερά και να κοροϊδέψει τους ψηφοφόρους ότι αποτίναξε τον συντηρητισμό, τα τέκνα του Μητσοτάκη σήμερα όντας στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά σε νευραλγικές θέσεις του δημοσίου, θερμοί υποστηρικτές των ιδιωτικοποιήσεων, καταγγέλλουν το σπάταλο κράτος και τους ανεύθυνους πολίτες, αυτούς δηλαδή που έναν αιώνα τώρα τους τρέφουν και μεγαλώνουν γενιές και γενιές Μητσοτάκηδων, που αποτελεί την επιτομή της πολιτικής οικογένειας με όρους Μαφίας.
Μιας Κόζα Νόστρα δημοσίου. (Για το Νόστιμον ήμαρ: Χάρης Ζάβαλος)

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου