Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015

Τρεις υπουργοί έτοιμοι να παραιτηθούν!

Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης
Μπορεί για τον Αλέξη Τσίπρα και τη διαπραγματευτική ομάδα, την οποία πλέον εποπτεύει άμεσα ο ίδιος, η «κόκκινη γραμμή» των ιδιωτικοποιήσεων να θεωρείται παρελθόν ήδη από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Μπορεί, αντίστροφα, οι συντάξεις να παραμένουν «κόκκινη γραμμή», αλλά όλοι γνωρίζουν ότι άρχισε να θολώνει.
Όποιος νομίζει ότι όλα αυτά έχουν για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση θεωρητική ή επικοινωνιακή μόνο σημασία, κάνει μεγάλο λάθος. Οι εστίες αντίστασης για τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν ήδη πέσει (όπως οι ιδιωτικοποιήσεις) και πολύ περισσότερο γι’ αυτές που απειλούνται (όπως οι συντάξεις) είναι ισχυρές. Και δεν υπάρχουν μόνο στο κόμμα ΣΥΡΙΖΑ -που θεωρείται «φρούριο των αριστεριστών»- αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση. Όπου τρεις υπουργοί είναι αποφασισμένοι να παραιτηθούν όταν έρθει η «σκληρή στιγμή» που θα υπογράψουν ιδιωτικοποιήσεις ή περικοπή συντάξεων. Πρόκειται για τους Θοδωρή ΔρίτσαΔημήτρη Στρατούλη και Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Για τον Θοδωρή Δρίτσα...
 (μορφή «Νέστορος» του κόμματος, ήπιο, πράο και έντιμο μέχρι… παρεξηγήσεως), η υπογραφή της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Πειραιά τον «ξεπερνάει». Από την εποχή που αναδείχτηκε επικεφαλής του δημοτικού σχήματος «Λιμάνι της αγωνίας» στον Πειραιά μέχρι την πρόσφατη υποψηφιότητά του για τη δημαρχία του Πειραιά, ο Θοδωρής Δρίτσας έχει ταυτιστεί όχι απλώς με τη θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού αλλά και με ποικίλα κινήματα πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, ώστε αυτό νε είναι πλέον «στοιχείο ταυτότητας» γι’ αυτόν. Έτσι, παρά την πραότητα που τον διακρίνει, δεν δίστασε πρόσφατα να «αδειάσει» τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, όταν ο τελευταίος κατά το ταξίδι του στην Κίνα μίλησε για παραχώρηση του 51% του λιμανιού.
Για τον Δημήτρη Στρατούλη, η μη περικοπή των συντάξεων είναι επίσης ένα «υπαρξιακό» ζήτημα. Στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας και με προσωπικό-πολιτικό προφίλ αριστερού ριζοσπάστη, δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα βάλει την υπογραφή του σε νέες περικοπές στις συντάξεις. Παρακολουθεί λοιπόν με αγωνία την «κόκκινη γραμμή» των συντάξεων να «θολώνει» και έχει αποδυθεί σε αγώνα δημόσιων διαβεβαιώσεων ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν τέτοιες περικοπές. Ωστόσο, έξυπνος καθώς είναι, βλέπει το «παγόβουνο» να έρχεται…
Για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η «υπογραφή» είναι βαριά για πολλούς λόγους.  Διότι δεν είναι απλώς ένας υπουργός με αριστερό προφίλ και παρακαταθήκες, αλλά κάτι πολύ περισσότερο: ο ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας, με την οποία ασχολείται… όλος ο πλανήτης «δείχνοντάς» την σαν την «πέτρα του σκανδάλου». Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν «κουβαλάει» μόνο τη δική του ιστορία αλλά και την ιστορία και την περηφάνια πολλών άλλων. Και το να βάλει την υπογραφή του σε ιδιωτικοποιήσεις (γενικώς, αλλά ειδικότερα στον τομέα ευθύνης του, στο χώρο της ενέργειας) ισοδυναμεί κατά την αντίληψή του με προσωπική πολιτική «αυτοκτονία» και «ατίμωση»…
Ότι οι συγκεκριμένοι υπουργοί είναι αποφασισμένοι να παραιτηθούν, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, δεν είναι πολιτικό συμπέρασμα, αλλά πληροφορία. Και, προφανέστατα, είναι ένα από τα πιο ενοχλητικά «αγκάθια» για τη διαχείριση από τον Αλέξη Τσίπρα του οδυνηρού συμβιβασμού με τους δανειστές. Μεταξύ άλλων και γιατί, έστω και ένας να κάνει την αρχή, σέρνοντας το χορό των παραιτήσεων, η δυναμική της κρίσης που θα ξεσπάσει στην κυβέρνηση και το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πολύ μεγάλη… 
Σχόλια αναγνωστών:
Το πρώτο που θα έπρεπε να έχει ήδη κάνει η αριστερή κυβέρνηση είναι η καταγγελία του άρθρου της Δανειακής σύμβασης που προβλέπει την εκχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας.
Χωρίς Εθνική κυριαρχία δεν υπάρχουμε σαν χώρα, είμαστε απλό Φέουδο και οι κάτοικοι της δουλοπάροικοι χωρίς ανθρώπινα δικαιώματα, ζώα !
Πως πάει να διαπραγματευτεί χωρίς Εθνική Κυριαρχία ;
Ποιον εκπροσωπεί ;
Δεν το έκανε, άρα μας κοροϊδεύει και είναι δήθεν αριστερή !
Ο δε Κος Λαφαζάνης γιατί δεν συνέστησε ακόμη την Δημόσια Εταιρία διαχείρησης υδρογονανθράκων, απαραίτητη για κάθε σχετική διεθνή διαπραγμάτευση ;
Αυτήν που είχε υποσχεθεί να συστήσει ο προηγούμενος του Κος Μανιάτης !
Όλοι αχυρουπουργοί. Τίποτε δεν ελέγχουν. Ούτε ΕΛΣΤΑΤ, ούτε ΟΔΔΗΧ, ούτε Κεντρική Τράπεζα, τίποτε !
Είναι εκεί να παριστάνουν την δήθεν Κυβέρνηση !
Δείτε εδώ τι έχουν προσυμφωνήσει.
Πως νοείται διαπραγμάτευση όταν πριν την επιχειρήσουν λένε ότι πάνω απ' όλα η συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη ;
Όλα δήθεν !
Τι ξέρετε για το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2015 και τον Αρμαγεδώνα που προβλέπει για εμάς και την πατρίδα μας;
Πόσοι γνωρίζουν το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2015, το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση Τσίπρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή είναι δικής της "ιδιοκτησίας"; Λίγοι. Κι ενώ η παράσταση "σκληρή διαπραγμάτευση" συνεχίζεται, αυτός που θέλει να διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση έχει πλέον παραιτηθεί από κάθε "κοκκινη γραμμή", από κάθε διαπραγμάτευση με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας, δεν έχει παρά να βρει αυτό το Πρόγραμμα και να το διαβάσει.
Είναι στα ελληνικά και μπορεί να βρεθεί ολόκληρο στον ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (http://ec.europa.eu/europe2020...
Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2015, συντάχθηκε (υποτίθεται) από την κυβέρνηση στα πλαίσια του European Semester 2015 (Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2015), το οποίο είναι διαδικασία που προβλέπεται από το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Με βάση τις διαδικασίες του Εξαμήνου, οι κυβερνήσεις, μαζί και η ελληνική, καταθέτει Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Νομίζω ,ότι αριστερή πλατφόρμα σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπογράφουμε συμφωνίες με κάθε κόστος . Οί προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι τις εκλογές υπέγραφαν συμφωνίες ,πήγαμε καλύτερα? δέν νομίζω.Μπήκαμε στο ΔΝΤ με 120% του ΑΕΠ εξ. χρέος ,πληρώσαμε τόσα ,φορολογίες ,περικοπές μισθών , συντάξεων,η ανεργία στο 27%, κλείσιμο. χιλιάδων επιχειρήσεων, και το αποτέλεσμα? εκτείναξη του του εξ. χρέους στο 170% του ΑΕΠ μέχρι τώρα. Βγαίνει ο ανεκδιήγητος ,Β. Βενιζέλος ισχυρίζεται, ότι κατάφερε την μεγαλύτερη διαγραφή χρέους παγκοσμίως !!!!!!!!!!!!!!! και εγώ ο ...................................αφελής διερωτώμαι ,τότε πως το χρέος δεν μειώθηκε ανάλογα αλλά..............................αυξήθηκε!!!!!!!!!!!!!!!!! Αρα κάποιον λάκο έχει η .....φάβα.Κάτ 'εμέ κάποιος κερδίζει μ'αυτήν την ...ανώμαλη κατάσταση και σίγουρα δεν είναι ο....λαός.Πιστεύει αλήθεια κανείς ότι αν είχαμε εθνικό νόμισμα ,θα είμασταν σε αυτήν την κατάσταση ,θα μπορούσαν να μας στεγνώσουν από μετρητά όπως τώρα?Δέν νομίζω!!!!!!!!!!!!!! Κάθε εξήγηση .....δεκτή.
Η συμφωνία που θα υπογραφεί θα ικανοποιεί και τους τρεις Υπουργούς και δεν θα παραιτηθεί κανένας. Οι Κασάνδρες και οι μελλοντολόγοι κακών προβλέψεων θα διαψευσθούν και τα κόμματα των μονοδρόμων της λιτότητας θα μπούνε στις τρύπες τους.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου