Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Το Αλάτι της Γης: «H Τέχνη του λαϊκού κλαρίνου» Γίνεται αναφορά στους Νίκο Καρακώστα, Κώστα Καραγιάννη, Κίτσο Χαρισιάδη, Κώστα Γιαούζο, Γιάννη Κυριακάτη, Νίκο Ρέλια, Γιώργο Ανεστόπουλο και Χαράλαμπο Μαργέλη.

Η «ΚΛΑΣΙΚΗ» ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΛΑΡΙΝΟΥ
Πετρο-Λούκας, Φιλιππίδης, Κωτσίνης, Αρκαδόπουλος:
Μια σπάνια «συνάντηση κορυφής»!

Το «Αλάτι της Γης» είναι αφιερωμένο σε μια σπάνια «συνάντηση κορυφής», με τέσσερις κορυφαίους δεξιοτέχνες του λαϊκού κλαρίνου που εκπροσωπούν τέσσερις διαφορετικές γενιές: τον «πατριάρχη» Πετρο-Λούκα Χαλκιά, τον Νίκο Φιλιππίδη, τον Γιώργο Κωτσίνη και τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο.

Συμπράττουν αποτίνοντας φόρο τιμής στους μεγάλους δασκάλους του ελληνικού λαϊκού κλαρίνου και την τέχνη τους, έτσι όπως αποτυπώθηκε στην κλασική δισκογραφία της εποχής του Μεσοπολέμου, ως σημείο αναφοράς για τους μεταγενέστερους. Γίνεται αναφορά στους Νίκο Καρακώστα, Κώστα Καραγιάννη, Κίτσο Χαρισιάδη, Κώστα Γιαούζο, Γιάννη Κυριακάτη, Νίκο Ρέλια, Γιώργο Ανεστόπουλο και Χαράλαμπο Μαργέλη. Επίσης μνημονεύεται ο Μήτσος Μπατζής, εξαιρετικός κλαρινοπαίχτης από τη μουσική οικογένεια των Μπατζαίων στο Πωγώνι που σκοτώθηκε στον πόλεμο του 1940.
Οι τέσσερις κορυφαίοι σύγχρονοι μουσικοί μιλούν για την προσωπική τους σχέση με τους παλαιούς μεγάλους δεξιοτέχνες, για τις ιδιαιτερότητες στο ύφος και τις τεχνικές παιξίματος που διαμόρφωσαν τις «σχολές» του οργάνου και παίζουν επιλεγμένα κομμάτια από το «κλασικό» ρεπερτόριο που άφησε ως παρακαταθήκη ο καθένας από αυτούς.
Τους συνοδεύουν οι μουσικοί:
Κώστας Φιλιππίδης (λαγούτο), Θωμάς Κωνσταντίνου (λαγούτο) και Κλέαρχος Κορκόβελος (τσίμπαλο).
Χορεύουν μέλη του Σωματείου Ελληνικών Χορών «Η Ελληνική Παράδοση», με την επιμέλεια του Βασίλη Τσούνη και της Έφης Ρούτη.

Έρευνα - παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.