Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: «Δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια όσων θέλουν να την αρπάξουν από την δημοκρατική της παράδοση»

«Την Κυριακή αποφασίζουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη»
«Σήμερα γιορτάζει η δημοκρατία» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη μεγάλη συγκέντρωση υπέρ του «όχι» στην πλατεία Συντάγματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η δημοκρατία είναι λύτρωση και διέξοδος και ό,τι και να ξημερώσει τη Δευτέρα, είμαστε όλοι νικητές».
«Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό το πάθος, αυτή την αγωνία για ζωή, για ελπίδα, για αισιοδοξία. Σήμερα γιορτάζουμε για την τόλμη και αποφασιστικότητα να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας. Σήμερα γιορτάζουμε και τραγουδάμε για να ξεπεράσουμε τον φόβο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ακόμα, εξέφρασε την άποψη ότι η «Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Όλη η Ευρώπη έχει τα μάτια της στραμμένα πάνω στον ελληνικό λαό. Σήμερα όλος ο πλανήτης έχει στραμμένα τα μάτια του στην πλατεία Συντάγματος. Στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία δίνουμε μία ευκαιρία στην δημοκρατία να επιστρέψει.
«Την Κυριακή δεν αποφασίζουμε απλά να μείνουμε στην Ευρώπη, αποφασίζουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη» είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ότι θα ξεκόψει την Ελλάδα από τον φυσικό της χώρο, ότι θα διαιρέσει την Ευρώπη», είπε και συμπλήρωσε πως η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Επίσης, αναφέρθηκε σε...
«τεχνοκράτες της λιτότητας» στους οποίους, όπως υπογράμμισε «θα πούμε όχι».
«Τα τελεσίγραφα ενίοτε επιστρέφονται υπογράμμισε» ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τους πολίτες να πουν «ένα μεγάλο και περήφανο όχι στα τελεσίγραφα» γυρίζοντας την πλάτη σε «όσους τρομοκρατούν».
Στη συνέχεια, έστειλε μήνυμα ότι «δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια όσων θέλουν να την αρπάξουν από την δημοκρατική της παράδοση».
Ακόμα, τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός έχει πολλές φορές στην ιστορία του αποδείξει ότι ξέρει να επιστρέφει τα τελεσίγραφα».
Επίσης, σημείωσε ότι οι πιο λαμπρές σελίδες του τόπου ήταν σελίδες τόλμης και αρετής και κάλεσε «να ξαναγράψουμε μαζί ιστορικές στιγμές ανάτασης και ελευθερίας».
«Σας καλώ την Κυριακή να πείτε ξανά ένα μεγάλο και περήφανο όχι, να γυρίσετε την πλάτη σε αυτούς που σας τρομοκρατούν».
Επιπλέον, επανέλαβε ότι τη Δευτέρα όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας «να πούμε και ένα απόλυτο όχι στον διχασμό».
Κάλεσε τον κόσμο να «παραμερίσει τις σειρήνες» να αποφασίσει με ηρεμία, με τον νου και την καρδιά, «για μια Ελλάδα υπερήφανη σε μία Ευρώπη δημοκρατική».
Ακόμα, έκανε λόγο «για ένα λαό που πολεμά με το πιο δυνατό όπλο, το δίκιο του. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Θα νικήσουμε».
«Έχουμε και τόλμη και ελευθερία. Η Ελλάδα νίκησε, η δημοκρατία νίκησε, οι εκβιασμοί ηττήθηκαν. Το όχι θα γράψει ιστορία. Ο λαός θα προχωρήσει», είπε κλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Αλέξης Τσίπρας.
Δείτε και το φώτο - ρεπορτάζ  από την "Αυγή":
Ηχηρό μήνυμα αξιοπρέπειας και περηφάνιας έστειλε η συγκλονιστική, σε μέγεθος και πάθος, συγκέντρωση του ΟΧΙ στην πλατεία Συντάγματος.
Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που έφυγε πεζή από το Μέγαρο Μαξίμου συνοδευόμενος από στενούς του συνεργάτες: χρειάστηκαν πάντως αρκετά λεπτά προκειμένου να προσεγγίσει τη διαδήλωση, καθώς σε κάθε βήμα, χωρίς υπερβολή, πολίτες τον σταματούσαν για τον ενισχύσουν στην κρίσιμη αυτή καμπή.
«Ο ελληνικός λαός ξέρει να επιστρέφει τελεσίγραφα και οι πιο λαμπρές σελίδες αυτού του λαού ήταν σελίδες τόλμης και αρετής. Σας καλώ να γράψουμε μαζί σελίδες ανάτασης και ελευθερίας πείτε ΟΧΙ», ήταν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της πρωθυπουργικής ομιλίας.
Με τις χιλιάδες πολιτών να φωνάζουν διαρκώς μία λέξη (το ΟΧΙ), ο πρωθυπουργός απάντησε: «Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Ό,τι και να γίνει, η Ελλάδα νίκησε, η δημοκρατία νίκησε».
Εξάλλου, «ό,τι και να ξημερώσει τη Δευτέρα, η Ελλάδα έστειλε μήνυμα αξιοπρέπειας. Ό,τι και να αποφασίσουμε, τη Δευτέρα δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε», στέλνοντας έτσι μήνυμα ενότητας του λαού, από τον οποίο ζήτησε ταυτοχρόνως να κλείσει τα αυτιά και τα μάτια του σε αυτό το πρωτοφανές «κρεσέντο τρομολαγνείας», όπως το χαρακτήρισε.
«Η Ευρώπη των ιδρυτικών αξιών της δεν έχει σχέση με τελεσίγραφα, όλη η Ευρώπη έχει απόψε στραμμένα τα βλέμματά της, εδώ στην πλατεία Συντάγματος», ενώ απαντώντας στην προπαγάνδα των πολιτικών αντιπάλων, ξεκαθάρισε: «Θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη, θέλουμε να προκόψουμε στην Ευρώπη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ότι θα κόψει την Ελλάδα από το φυσικό γεωγραφικό της χώρο, ότι θα διαιρέσει την Ευρώπη. Όπως και στη μυθολογία, έτσι και τώρα, απειλούν να κλέψουν την Ευρώπη σε αυτόν εδώ τον τόπο, σήμερα όμως απειλούν να το κάνουν οι τεχνοκράτες της λιτότητας»
Τον Αλ. Τσίπρα προλόγισε ο, συγκλονιστικός, Γιώργος Κιμούλης, που υπογράμμισε ότι για πέντε λέξεις οι δανειστές αρνήθηκαν τη συμφωνία: «Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της Ελλάδας» -και αυτό οι πολίτες δεν πρέπει να τους το επιτρέψουν.
Στη σκηνή βρέθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, που έσπευσε να συγχαρεί τον πρωθυπουργό, αμέσως μετά το σύντομο χαιρετισμό του.
Φωτογραφίες: Eurokinissi και ΑΜΠΕ
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού:
Πολίτες της Αθήνας, ελληνικέ λαέ.
Σήμερα δεν διαμαρτυρόμαστε, σήμερα δεν διαδηλώνουμε, σήμερα γιορτάζουμε. Σήμερα γιορτάζει η δημοκρατία.
Η δημοκρατία είναι γιορτή, η δημοκρατία είναι χαρά, η δημοκρατία είναι λύτρωση, η δημοκρατία είναι διέξοδος.
Και σήμερα γιορτάζουμε τη νίκη της δημοκρατίας. Ό,τι και να ξημερώσει τη Δευτέρα είμαστε ήδη νικητές. Η Ελλάδα έστειλε μήνυμα αξιοπρέπειας, έστειλε μήνυμα περηφάνιας.
Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό το πάθος, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή την αγωνία για ζωή, την αγωνία για ελπίδα, την αγωνία για αισιοδοξία.
Σήμερα γιορτάζουμε για την τόλμη και την αποφασιστικότητά μας να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό.
Σήμερα γιορτάζουμε και τραγουδάμε. Γιορτάζουμε και τραγουδάμε για να ξεπεράσουμε τον φόβο, να ξεπεράσουμε τους εκβιασμούς.
Η Ευρώπη που γνωρίσαμε, η Ευρώπη των ιδρυτικών της αξιών δεν έχει καμιά σχέση με τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα.
Και σήμερα, τούτη την ώρα, όλη η Ευρώπη έχει στραμμένα τα μάτια της πάνω σε εσάς, πάνω στον ελληνικό λαό, πάνω στα 3 εκατομμύρια των φτωχών, στο 1,5 εκατομμύριο ανέργων.
Σήμερα όλος ο πλανήτης έχει τα μάτια του στραμμένα στην πλατεία Συντάγματος, στις μικρές και μεγάλες πλατείες της πατρίδας μας.
Στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία, ξαναδίνουμε μια ευκαιρία στη δημοκρατία να επιστρέψει.
Να επιστρέψει στην Ευρώπη, γιατί θέλουμε η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες.
Σε αυτές που τόσα χρόνια παραμέρισε για να εφαρμόσει αδιέξοδα προγράμματα λιτότητας, εξαναγκάζοντας τους λαούς της σε επιλογές πέρα από τη θέλησή τους.
Πολίτες της Αθήνας, Ελληνικέ λαέ,
Την Κυριακή δίνουμε όλοι μαζί μήνυμα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Στέλνουμε ξανά μήνυμα ελπίδας στους λαούς.
Γιατί την Κυριακή δεν αποφασίζουμε απλά να μείνουμε στην Ευρώπη.
Αποφασίζουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στην Ευρώπη, να δουλέψουμε και να προκόψουμε στην Ευρώπη.
Να είμαστε ίσοι έναντι ίσων στην Ευρώπη.
Και πιστέψτε με, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ότι θα αποκόψει την Ελλάδα από τον φυσικό γεωγραφικό της χώρο.
Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απειλεί ότι θα διαιρέσει την Ευρώπη.

Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, ήταν, είναι και θα παραμείνει η κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Από τούτο εδώ τον τόπο, λέει η μυθολογία, ο Δίας άρπαξε την Ευρώπη.
Από τούτο εδώ τον τόπο θέλουν τώρα οι τεχνοκράτες της λιτότητας να ξαναρπάξουν την Ευρώπη.
Ε λοιπόν, ΟΧΙ. Θα τους πούμε ΟΧΙ την Κυριακή.

Δεν θα αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια όσων θέλουν να την αρπάξουν από τη δημοκρατική της παράδοση.
Από το δημοκρατικό της κεκτημένο.
Από τις ιδρυτικές της αρχές.
Της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού.

Πολίτες της Αθήνας, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών που βρεθήκατε σήμερα εδώ, πλημμυρίζοντας την πλατεία του Συντάγματος, πλημμυρίζοντας τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων αψηφώντας το κρεσέντο της τρομοκρατίας και της τρομολαγνείας των τελευταίων ημερών.

Πολίτες της Αθήνας,
Ο Ελληνικός λαός έχει πολλές φορές στην ιστορία του αποδείξει ότι ξέρει να επιστρέφει τα τελεσίγραφα. Τα τελεσίγραφα ενίοτε επιστρέφονται.

Οι πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία αυτού του τόπου και αυτού του λαού, ήταν σελίδες τόλμης και αρετής.

Σας καλώ να ξαναγράψουμε μαζί ιστορικές στιγμές ανάτασης και ελευθερίας.

Σας καλώ την Κυριακή να πείτε ξανά ένα μεγάλο και περήφανο ΟΧΙ στα τελεσίγραφα. Να γυρίσετε την πλάτη σε αυτούς που σας τρομοκρατούν καθημερινά.

Και τη Δευτέρα όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της δημοκρατικής διαδικασίας, της λαϊκής ετυμηγορίας που κάποιοι φοβόντουσαν και δεν θέλανε να συμβεί, θέλανε να εμποδίσουν, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, να πούμε και ένα απόλυτο ΟΧΙ στο διχασμό.

Ό,τι και να αποφασίσουμε την Κυριακή, τη Δευτέρα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν έχουμε απολύτως τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας. Μαζί θα αγωνιστούμε για να ξαναφτιάξουμε μια Ελλάδα καλύτερη από αυτή που δημιούργησαν πέντε χρόνια καταστροφής.

Σας καλώ, τέλος, να παραμερίσετε τις σειρήνες  που οργιάζουν, τις σειρήνες της τρομοκρατίας.
Να αποφασίσετε με το νου και την καρδιά.
Να αποφασίσετε με ηρεμία και αποφασιστικότητα.
Να αποφασίσετε για μια Ελλάδα περήφανη σε μια Ευρώπη δημοκρατική.

Για έναν λαό, μικρό λαό που πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια.
Που πολεμά όμως έχοντας στα χέρια, το πιο δυνατό όπλο από όλα τα όπλα που υπάρχουν στον πλανήτη:
Το δίκιο
Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.
Έχουμε το δίκιο. Θα νικήσουμε.
Κανείς δεν μπορεί αυτό να το κρύψει. Κανείς δεν μπορεί να κρύψει ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Πολίτες της Αθήνας, ελληνικέ λαέ,

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Εμείς, εσείς, όλοι μας, έχουμε και τόλμη και αρετή. Και είμαστε ελεύθεροι. Αναπνέουμε αέρα ελευθερίας. Ό,τι και να γίνει είμαστε οι νικητές. Θα είμαστε οι νικητές. Η Ελλάδα νίκησε. Η δημοκρατία νίκησε. Οι εκβιασμοί και οι απειλές ηττήθηκαν.
 
Γεια σας. Καλή δύναμη. Με περηφάνια. Με αξιοπρέπεια. Το ΟΧΙ θα γράψει ιστορία. Ο λαός μας θα προχωρήσει. Η Ελλάδα στην Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου