Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Κ. Μαργέλης: «Τέλος η δίκαιη δίκη στην Ελλάδα, αν ψηφισθεί ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας»

Την έντονη αντίρρησή τους στην εφαρμογή του σχεδίου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που είναι ένα από τα προαπαιτούμενα των δανειστών, εκφράζουν οι δικηγόροι, ενώ θεωρείται σίγουρο πως θα προχωρήσουν σε αποχή από τα καθήκοντά τους.
Το συγκεκριμένο σχέδιο ΚΠΔ και τα όσα προβλέπει ήταν ο λόγος που στις 2 και 3 Δεκεμβρίου οι δικηγόροι όλης της χώρας προχώρησαν σε δημοψήφισμα, απορρίπτοντάς το με ποσοστό 93%.
Το βράδυ της Τρίτης, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, συνήλθε η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τον υπουργό Δικαιοσύνης να καταθέσουν στη Βουλή το σχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που συντάχθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δικηγόρων και όχι το παλαιότερο, που έχει αποδοκιμασθεί.
Η συντονιστική επιτροπή αποφάσισε τη σύγκληση αύριο Παρασκευή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, προκειμένου να καθοριστεί η στάση του δικηγορικού σώματος.

«Ταφόπλακα»
Μετά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, στην οποία και συμμετείχε, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, μιλώντας στο «Θ» είπε:
«Δυστυχώς, μεταξύ των προαπαιτούμενων για την επιβολή της συμφωνίας από τους Ευρωπαίους δήθεν εταίρους μας, είναι και το παλιό σχέδιο πολιτικής δικονομίας, το σχέδιο του κ. Χαμηλοθωρη, με το οποίο φαλκιδεύονται τα δικαιώματα των συμπολιτών μας που είναι οφειλέτες στις τράπεζες. Με το σχέδιο αυτό επιταχύνονται οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων και, δυστυχώς, ενισχύονται τα προνόμια των τραπεζών σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ασφαλιστικών οργανισμών».
Συμπλήρωσε ότι για το σχέδιο αυτό σύσσωμος ο νομικός κόσμος της χώρας είχε αντιδράσει, ενώ το δικηγορικό σώμα με το δημοψήφισμα Δεκεμβρίου το απέρριψε με ποσοστό 93%. «Το σχέδιο αυτό, εάν ψηφισθεί ως έχει, αποτελεί ταφόπλακα όχι μόνο του δικηγορικού λειτουργήματος, αλλά το κυριότερο, φαλκιδεύει ουσιαστικά τα δικαιώματα των συμπολιτών μας και πλέον δε θα υπάρχουν οι απαιτούμενες συνθήκες της δίκαιης δίκης», κατέληξε ο κ. Μαργέλης.


Αντιδρούν
Η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων κατέληξε προχθές σε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει:
-Υπάρχει επεξεργασμένο σχέδιο νέου Κώδικα από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης (επιτροπή Κράνη) που συνεστήθη τους τελευταίους μήνες, με το οποίο επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης, προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών και διασφαλίζονται συνθήκες δίκαιης δίκης. Οι δικηγόροι έχουν συνεισφέρει με τρόπο εποικοδομητικό στη σύνταξη του σχεδίου αυτού, συμμετέχοντας ενεργά στις εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής
-Κάθε απόκλιση από το παραπάνω σχέδιο ή απόπειρα επαναφοράς του προηγούμενου σχεδίου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκφρασμένες θέσεις του συνόλου του νομικού κόσμου της χώρας και την κοινωνία
-Το δικηγορικό σώμα έχει αποδοκιμάσει με τον πλέον εμφαντικό τρόπο στο δικηγορικό δημοψήφισμα της 2ας και 3ης Δεκεμβρίου 2014 την προηγούμενη απόπειρα να διασαλευτεί η δικονομική τάξη, απορρίπτοντας με ποσοστό 93% το Σχέδιο Πολιτικής Δικονομίας, που παραβίαζε ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και τις αρχές της δίκαιης δίκης.
-Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωση στις 15.11.2014 η Συντονιστική Επιτροπή είχε επισημάνει ότι το σχέδιο αυτό περιέχει, μεταξύ άλλων, διατάξεις για την αναγκαστική εκτέλεση που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα των οφειλετών των τραπεζών, ιδίως σε ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων, ενισχύουν δε τα προνόμια των τραπεζών και περιορίζουν τα εν γένει δικαιώματα εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, υπέρ των προνομίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης να αφουγκραστούν τις αγωνίες του νομικού κόσμου και της κοινωνίας και να υιοθετήσουν το τελευταίο σχέδιο.
της Βίκυς Βετουλάκη 

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.