Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Η λίστα ΚΕΕΛΠΝΟ – Η αλήθεια και τα μυγιάσματα

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της λίστας με δημοσιογράφους και ΜΜΕ οι οποίοι φέρονται να έχουν εισπράξει ποσά από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η αναστάτωση φαίνεται πως είναι αντίστοιχη με τις δικαιολογίες που χρησιμοποιούν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους ότι απλώς πρόκειται για χρήματα διαφήμισης.
Εάν πραγματικά πρόκειται για χρήματα από διαφήμιση τότε θα μπορούσαν απλώς να το δηλώσουν στο κοινό και αυτό φαντάζομαι θα το αξιολογούσε. Αντί για αυτό μας μεταφέρουν απειλές για μηνύσεις, αγωγές και ανασκολοπισμούς.
Επειδή λοιπόν, τα παραμύθια για την υπόθεση αυτή είναι πολλά και εμπεριέχουν δράκους εκτός από αυτούς που είναι πραγματικά δράκοι, ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα.
1.    Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, είχε εκφράσει στη Βουλή δημόσια την απορία του πώς συγκεκριμένα ΜΜΕ και εκδότες φέρονται να έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατά την περίοδο των προηγούμενων κυβερνήσεων και ταυτόχρονα να παρουσιάζουν μια πολιτική στάση ενάντια στη σημερινή κυβέρνηση. Δηλαδή, ο Πάνος Καμμένος έθετε για ακόμη μια φορά το θέμα που έχει τεθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν για το πώς μοιράζεται η δημόσια διαφήμιση και εάν καταλήγει να είναι επιδότηση σε φιλικά ΜΜΕ.
2.    Ο Πάνος Καμμένος την Τρίτη, 14 Ιουλίου, κατέθεσε τη λίστα με τους εκδότες και δημοσιογράφους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.
3.    Δημοσιεύσαμε τη λίστα αυτή όχι γιατί –όπως άλλωστε γράψαμε – ότι θεωρούμε ότι πρόκειται για λίστα χρηματισμού, αλλά για λίστα που πρέπει να ελεγχθεί στα πλαίσια του προβληματισμού που έθεσε και ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή δηλαδή για το πώς δίνεται η διαφήμιση από κρατικούς φορείς, αν καταλήγει να είναι πολιτική επιβράβευση ή απλώς επαγγελματικό μοίρασμα της πίτας.
4.    Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε πώς τη λίστα αυτή παρέλαβε από τον Πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ και στέλεχος του κόμματός του, Θανάση Γιαννόπουλου. Ο κύριος Γιαννόπουλος με ανακοίνωσή του, δηλώνει πως τα ονόματα στη λίστα δεν είναι ονόματα χρηματιζόμενων αλλά συνεργασιών του ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν απάντησε όμως ο κ. Γιαννόπουλος, αν έκανε κάποια σχετική έρευνα στο ΚΕΕΛΠΝΟ η οποία αποδεικνύει ότι αυτά τα οποία φέρονται ως διαφήμιση και προωθητικές ενέργειες είναι πραγματικά διαφήμιση, η οποία δίνεται με επαγγελματικά κριτήρια και στα πλαίσια της ενημέρωσης.
5.    Από την ανάγνωση του συνόλου των εγγράφων που δημοσίευσε χθες ο ιστότοπος...
5.    Από την ανάγνωση του συνόλου των εγγράφων που δημοσίευσε χθες ο ιστότοπος Newsbomb.gr, προκύπτει ότι 37 εκδότες και mediashops εμφανίζονται στο έγγραφο να παίρνουν 20 εκατομμύρια 850 χιλιάδες ευρώ. Μόνο 4 εκατ. ευρώ πάνε στο σύνολο των ΜΜΕ ανά την Ελλάδα. Περιέργως βέβαια, σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το koutipandoras.gr και το HOT DOC, παρότι μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης.
6.    Κάποιοι από αυτούς που βρίσκονται στη λίστα, παραδέχονται πως τα ποσά αυτά αφορούν διαφήμιση στα ΜΜΕ τους. Κάποιοι άλλοι δηλώνουν πως δεν έχουν πάρει χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Προκύπτει όμως ότι έκανα εκπομπές σε Μέσα Ενημέρωσης στις οποίες χορηγός ήταν το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για δημοσιογράφους οι οποίοι δούλευαν σε αυτά τα μέσα ενημέρωσης όχι με μισθό αλλά με χορηγίες που έδιναν διάφοροι. Έτσι το όνομά τους φαίνεται να έχει οικονομική σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ανάμεσα όμως στους 37 υπάρχουν εκδότες οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης με ανύπαρκτη αναγνωσιμότητα και οι οποίοι εμφανίζεται να έχουν πάρει την τελευταία πενταετία μισό εκατομμύριο ευρώ.
7.    Ο χρηματισμός των δημοσιογράφων δεν είναι πάντα το φακελάκι. Μπορεί κάλλιστα να είναι κεκαλυμμένος μέσα από δήθεν διαφήμιση ή πληρωμή έργου επικοινωνίας.
8.    Ο κ. Γιαννόπουλος είναι υποχρεωμένος να παραδώσει στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ αλλά και τον εισαγγελέα το σύνολο των τιμολογίων που αφορούν έργο προώθησης και διαφήμισης από το αμαρτωλό ΚΕΕΛΠΝΟ πριν από την προεδρία του προκειμένου να δούμε ποιοι πήραν διαφήμιση, πόσα πήραν διαφήμιση και εάν αυτή ήταν διαφήμιση ή «διαφήμιση». Να παραδώσει δηλαδή τα στοιχεία που αφορούν το δημόσιο χρήμα για να δούμε αν όσοι πήραν τα υπέρογκα ποσά είχαν τις προϋποθέσεις για να τα πάρουν.
9.    Οι απειλές και τα άλματα λογικής για το τι είπαμε και τι δημοσιεύσαμε προφανώς και δεν έχουν καμία επίδραση πάνω μας. Δημοσιεύσαμε μία λίστα η οποία είχε κατατεθεί σε όργανο της ΕΣΗΕΑ και αφορούσε σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, δημόσιο χρήμα και όχι προσωπικά δεδομένα. Αυτή η λίστα πρέπει να ερευνηθεί από τις εισαγγελικές αρχές όπως και η συνολική δράση του ΚΕΕΛΠΝΟ τα τελευταία 5 χρόνια. Υπερασπιζόμαστε απλά και μόνο το δημόσιο συμφέρον και προσπαθούμε να ανοίξουν οι διαδικασίες εκείνες που θα επιτρέψουν στη δημοσιογραφία να καθαρθεί και να παίξει το ρόλο της.
10.  Ο κ. Γιαννόπουλος οφείλει να παραδώσει στη δικαιοσύνη τα πορίσματα του ΣΔΟΕ τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες μιλούν για μαύρο χρήμα χωρίς παραστατικά που έχει δοθεί σε διαφόρους από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Και η κυβέρνηση φυσικά να διατάξει λογιστικό έλεγχο. 




Διαβάστε σχετικά:

Αντιπαράθεση Λουράντου - Χατζή - ΣΚΑΪ 28-3-2014

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.