Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Μαξίμου: Το Grexit είναι ακόμα πιθανό Κεραυνοί Σόιμπλε για χρεοκοπία έναντι της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου




Να ανακόψει τον επαπειλούμενο διχασμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και το κόμματος επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου με non paper για τη συμφωνία που κυκλοφόρησε λίγες μόλις ώρες πριν τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης. Στην ανεπίσημη ενημέρωση γίνεται πρώτη φορά λόγος για αποφυγή κουρέματος καταθέσεων –λόγω της συμφωνίας-, ενώ διατυπώνεται με σαφήνεια ότι το Grexit δεν έχει ακόμα αποτραπεί, ούτε η χρηματοπιστωτική ασφυξία, καθιστώντας σαφές ότι ακόμα όλα παίζονται. 
Πιο σκληρός ήταν νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σοιμπλε επισημαίνοντας ότι παρά τη συμφωνία για το τρίτο πακέτο στήριξης δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για την αποφυγή χρεοκοπίας της χώρας έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 20 Ιουλίου, ενώ χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν κατέβαλε μια ακόμη δόση, ανεβάζοντας στα 2 δισ. το συνολικό ποσό της ληξιπρόθεσμης οφειλής.
Με τον τρόπο αυτό το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να θέσει τους βουλευτές και υπουργούς προ διλήμματος ότι σε περίπτωση αδυναμίας της κυβέρνησης να υπερασπιστεί επαρκώς τη συμφωνία στο Κοινοβούλιο τότε αυτή να καταρρεύσει αφήνοντας τη χώρα στο έλεος «αντιευρωπαϊκών κύκλων».
Αυτούσια αποσπάσματα από το non paper:

3. Η δύσκολη απόφαση με την οποία συμβιβάστηκε η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής ήταν το πρώτο βήμα προκειμένου να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Απόφαση που κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας χωρίς, όμως, να έχει εκλείψει τελείως ο κίνδυνος της οικονομικής ασφυξίας. Η πορεία είναι μακρά και δύσκολη και είναι λάθος να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα καθώς οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις καιροφυλαχτούν. 
4. Πρέπει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση να συνεχίσουν να δίνουν μάχες, προκειμένου να αποκρούσουν τους εκβιασμούς και τις προσπάθειες ασφυξίας, μέσω του οικονομικού πραξικοπήματος που επιχειρείται. Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε, άλλωστε, παραδέχτηκε ότι πρότεινε Grexit γιατί «πολλοί παράγοντες μεταξύ των οποίων ορισμένοι στην γερμανική κυβέρνηση, πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας, ότι θα ήταν μία καλύτερη λύση»! Το ίδιο ομολογεί και ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. «Υπήρχε», τόνισε, ένα «ευρύ μέτωπο αντίθετο σε ένα τρίτο πρόγραμμα». 
Στην πραγματικότητα με το non paper αυτό ο Αλέξης Τσίπρας καθιστά σαφές ότι για τη συμφωνία υπάρχει συλλογική ευθύνη και πως θα επωμιστεί μόνος του το βάρος και το πολιτικό κόστος, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο κίνδυνος εκτροχιασμού είναι ορατός.
Στο ono paper εισάγεται και το ζήτημα του χρέους αποδεικνύοντας ότι μπορεί να επιτεύχθηκε ένα «κλασικό κούρεμα», ωστόσο όλοι οι παράγοντες αναγνώρισαν την ανάγκη για reprofiling (αναμόρφωση) του ώστε να καταστεί βιώσιμο.
Το Μαξίμου δεν αναφέρει όμως ότι όσο χρησιμοποιείται η λέξη μη-βιώσιμο για το ελληνικό χρέος –από επίσημα χείλη- ο ESM δεν μπορεί να δώσει θετική απάντηση στο αίτημα για το τρίτο πακέτο στήριξης καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει το χρέος να είναι και να χαρακτηρίζεται βιώσιμο.
http://www.sofokleousin.gr/archives/242755.html
 
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.