Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Δείτε σε απευθείας μετάδοση από τη Βουλή, τη συζήτηση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων για τη συμφωνία, στις επιτροπές της Βουλής: Νέο Mνημόνιο ΙΙΙ - ΣΥΡΙΖΑ



Δεκτό έγινε κατά πλειοψηφία στις επιτροπές το πακέτο με τα το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους εταίρους.

Η Διάσκεψη των Προέδρων που συνεδρίασε νωρίτερα για τον καθορισμό της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί αποφάσισε την έναρξη της ολομέλειας στις 21:30 με χρονικό ορίζοντα την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 02:00 με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Η πρόταση αυτή έγινε από τη ΝΔ, το Ποτάμι και τον κ. Φίλη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πρόεδρος της Βουλής είχε προτείνει η διαδικασία να μην πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να ολοκληρωθεί αύριο η συζήτηση στην Ολομέλεια.
Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

ΝΑΙ: 230    ΟΧΙ: 63     ΟΧΙ ΣΥΡΙΖΑ: 36    ΠΑΡΩΝ: 6

04:20 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν ναι

04:19 Όχι από τον Βασίλη Κυριακάκη. Παρών από την Βασιλική Λέβα

04:16 Όχι από τον Κώστα Δελημήτρο και τον Ζήση Ζάννα. Παρών η Νίνα Κασιμάτη.

04:15 Όχι από τον Στάθη Λεουτσάκο, τον Θανάση Πετράκο και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη

04:13 Παρών ψήφισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και το Κωνσταντίνο Δερμιτζάκη. Όχι απο την Ευγενία Ουζουνίδου και τον Γιάννη Ζερδελή.

04:11 Όχι και από την Ραχήλ Μακρή

04:09 Όχι από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Ιωαννίδη και Στέφανο Σαμοίλης. Όχι επί της αρχής ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. 

04:07 Όχι από την Δέσποινα Χαραλαμπίδου, την Ιωάννα Γαϊτάνη και την Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

04:06 Όχι από τον Κώστα Λαπαβίτσα και τον Μιχάλη Κριτσωτάκη

04:04 Ναι επί της αρχής από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης. Όχι από τον Γιάννη Σταθά και τον Θωμά Κώτσια

04:02 Όχι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Κοδέλα, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλη Χατζηλάμπρου

03:58 Ναι επί της αρχής από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου

03:57 Όχι από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Κώστα Ήσυχο

03:55 Έκπληξη το ναι από τον Γιάνη Βαρουφάκη. Όχι από τους πρώην υπουργούς Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Στρατούλη

03:54 Όχι από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση και από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου

03:52 Κηρύχθηκε περαιωμένη η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας. Ξεκίνησε η ψηφοφορία. ...


03:25 Ζ. Κωνσταντοπούλου: Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ή να συγκαλύψει τον εκβιασμό. Τα νομοθετήματα δεν αποτελούν πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έχει δεσμευτεί για τα ακριβώς αντίθετα. Δεν είναι συμφωνία. Η συμφωνία γίνεται με ελεύθερη βούληση και από τους δύο. Εδώ έχουμε εξαναγκασμό. Συνδιαλεγόμαστε με κακόπιστους αντισυμβαλλόμενους που θέλησαν να σώσουν όχι την ελληνική κοινωνία, αλλά τις τράπεζες. Η Επιτροπή Αλήθειας απέδειξε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και αναγκάζονται να το ομολογήσουν τώρα.

03:12 Nίκος Παππάς: Εθνικό νόμισμα χωρίς ισχυρά συναλλαγματικά αποθέματα θα μας έστελνε στην αγκαλιά του ΔΝΤ. Το ερώτημα δεν είναι μέσα ή έξω από το ευρώ, αλλά σε ποια Ευρώπη θέλουμε να είμαστε. Οι προσδοκίες αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων για την ανατροπή της κυβέρνησης οφείλουμε να τις καταστήσουμε ανενεργές.

02:24 Π. Καμμένος: Σήμερα συζητούμε την προστασία της α’ κατοικίας. Δεν υπάρχει ως προαπαιτούμενο για τη συμφωνία η φορολογία των αγροτών. Να ψηφίσουμε τώρα 180 βουλευτές τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και να δούμε ποιοι τα πήραν. Η κυβέρνηση διαπραγματευόταν σκληρά και κάποιοι έλεγαν δώσ' τα όλα.Έγινε πραξικόπημα κατά της Ελλάδας, όχι κατά του Τσίπρα.

02:06 Φώφη Γεννηματά: Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί και ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει περάσει. O Πρωθυπουργός πρέπει να δουλέψει στην εφαρμογή και την βελτίωση της συμφωνίας.

01:51 Σταύρος Θεοδωράκης: Η Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να κατέβει από την έδρα της και να περιοριστεί στα βουλευτικά της καθήκοντα. Το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ θέλει πολύ δουλειά, θέλει θέληση και σχέδιο. Την χώρα δε θα τη σώσουν τα μνημόνια. Την χώρα θα τη σώσουν οι μεταρρυθμίσεις, οι μεγάλες αλλαγές

01:24 Ευάγγελος Μεϊμαράκης: Δεν υπάρχει δεξιό και αριστερό μνημόνιο. Αυτές οι πολιτικές είναι αναγκαίες για να μείνουμε στην Ευρώπη. Ψηφίζουμε «ναι» για να διασφαλίσουμε την πατρίδα στο ευρώ. Οι κίνδυνοι χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ δεν εξαφανίστηκαν.

01:06 Αλέξης Τσίπρας: Η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση δεν είναι επιδίωξη θέσεων, είναι οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας, συγκρούσεις με τα οργανωμένα συμφέροντα. Αυτό το οχυρό μάχης δεν προτίθεμαι -οικειοθελώς τουλάχιστον- να το εγκαταλείψω. Δεν θα γίνουμε ούτε δειλοί, ούτε ριψάσπιδες, ούτε απολογητές χαμένων αγώνων.

00:59 Αλέξης Τσίπρας: Αυτός ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται. Η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια την επόμενη μέρα, δεν είναι ίδια μετά την 12η του Ιούλη. Οι συντηρητικές δυνάμεις επιμένουν στην εκδίωξη της Ελλάδας, αλλά ο διάλογος για ένα διαφορετικό μέλλον και προοπτικές έχει αρχίσει.

00:57 Αλέξης Τσίπρας: Κάναμε λάθη, αλλά δεν μετανιώνω που έδωσα αυτή τη σκληρή μάχη. Νιώθω περήφανος που δώσαμε αυτή την μάχη και ακούστηκε το δίκιο του ελληνικού λαού σε ολόκληρο τον κόσμο, ορθώσαμε ανάστημα.

00:54 Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής: Οδηγηθήκαμε σε ένα δύσκολο συμβιβασμό βάσει του οποίου καλούμαστε σε έκτακτες συνθήκες να νομοθετήσουμε, έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, αγγίξαμε τα όρια του τραπεζικού συστήματος, αλλά αναδείξαμε και τα όρια της σημερινής Ευρώπης.

00:47 Στο βήμα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

00:38 Αλ. Χατζηδημήτριου-εισηγητής Ποταμιού: Πρέπει να τελειώσουμε με το ζήτημα της συμφωνίας και να δουλέψουμε στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων

00:34 Στις 02:15 η ονομαστική ψηφοφορία, μέχρι τις 3 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

00:16 Δημήτρης Κουτσούμπας-εισηγητής ΚΚΕ: Τα σημερινά μέτρα είναι μόνο η "προκαταβολή", για την έναρξη των πραγματικών διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία μετά τις 20 Αυγούστου, δεν είναι σε καμιά περίπτωση το σύνολο των μέτρων.

O μύθος της σκληρής διαπραγμάτευσης δεν αφορούσε τον λαό, αλλά τους μονοπωλιακούς ομίλους. O λαός να απορρίψει ότι είναι μονόδρομος το μνημόνιο. Χειρότερο του μνημόνιο Τσίπρα, γιατί προστίθεται στα άλλα δύο.

23:46 Νίκος Δένδιας, εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας: Ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας δεν μπορεί να αλλάζει κάθε τρεις μήνες. Η κυβέρνηση να καταθέσει ένα πρόγραμμα αναπτυξιακής πολιτικής.

23:27 Σωκράτης Φάμελλος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ: Με την τίμια διαπραγμάτευση έχουμε καταφέρει να αποτρέψουμε το Grexit - Δεν καταφέραμε να φέρουμε μία έντιμη συμφωνία, φέραμε μία κακή συμφωνία

23:15 Νίκος Παρασκευόπουλος από το βήμα της Βουλής: Η κυβέρνηση προσπάθησε να έχει μία διαφορετική πολιτική για την Πολιτική Δικονομία. Στις ρυθμίσεις του προαπαιτούμενου υπάρχουν και κάποιες προβληματικές, οι οποίες όμως δεν μπορούν να μας καθορίσουν μία αρνητική στάση επί του συνόλου. Προσπαθήσαμε να επιμείνουμε στις θέσεις μας. Δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τις θέσεις των θεσμών.

23:03 Ευκλ. Τσακαλώτος: Μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρξει ρύθμιση και λύση για την πρώτη κατοικία και τα κόκκινα δάνεια. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.



23:01 Ευκλ. Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής: Ο κ. Λοβέρδος κρέμασε τις οροθετικές στα μανταλάκια του διαδικτύου και θέλει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Δεν μπορείτε σήμερα να κατηγορείτε την κυβέρνηση της Αριστεράς.

22:57 Μετά τη συζήτηση επί της διαδικασίας, τώρα ξεκινάει η συζήτηση της Ολομέλειας.

22:54 Ο Αλέξης Μητρόπουλος θα προεδρεύσει για τη συνέχεια της διαδικασίας, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει εκφράσει την αντίθεση της για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

22:53 Η ολομέλεια αποφάσισε υπέρ της διαδικασίας του κατεπείγοντος μετά από ψηφοφορία για το αν συμφωνεί το σώμα της Βουλής για τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

22:24 Ν. Παρασκευόπουλος για το νομοσχέδιο: Ο κώδικας πολιτικής δικονομίας πρέπει να ψηφιστεί. Η ψήφισή του μπορεί να μας διασώσει από ένα Grexit το οποίο θα είχε «αθεράπευτες» συνέπειες.

22:11 Δένδιας για επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου: Οι καταγγελίες ή θα αποσυρθούν ή η κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση μομφής.

22:03 Ένσταση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για την διαδικασία του κατεπείγοντος.

21:53 Ξεκινάει η συνεδρίαση της Ολομέλειας με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να προεδρεύει. Η διαδικασία ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, τραυματιών και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή 20 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα που δολοφονήθηκε 21 Ιουλίου του 1965.

Οι ψήφοι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Ποιοι άλλαξαν στάση
Διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία διαπιστώθηκαν στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα την Τετάρτη. Μετακίνηση, μεταξύ άλλων, του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη στο ΝΑΙ
Ψήφισαν ΟΧΙ: Αγλαΐα Κυρίτση (Επικρατείας), Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α΄Αθηνών), Νάντια Βαλαβάνη (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών), Κώστας Ησυχος (Β΄Αθηνών), Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδος), Κων/νος Ζαχαρίας (Αρκαδίας) -Ψήφισε «όχι» και «παρών» στο άρθρο 2, Ελένη Σωτηρίου (Αττικής), Βασίλειος Χατζηλάμπρου (Αχαΐας), Ιωάννης Σταθάς (Βοιωτίας), Αθανάσιος Σκούμας (Βοιωτίας), Θωμάς Κώτσιας (Ευρυτανίας), Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας), Μιχαήλ Κριτσωτάκης (Ηρακλείου), Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Α΄Θεσσαλονίκης), Ιωάννα Γαϊτάνη (Α΄Θεσσαλονίκης), Ευαγγελία Αμμανατίδου (Β΄Θεσσαλονίκης), Ηλίας Ιωαννίδης (Καβάλας), Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (Καστοριάς), Στέφανος Σαμοΐλης (Κέρκυρας), Ραχήλ Μακρή (Κοζάνης), Ευγενία Ουζουνίδου (Κοζάνης), Ιωάννης Ζερδελής (Λέσβου), Κωνσταντίνος Δελημήτρος (Μαγνησίας), Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας), Ελένη Ψαρέα (Μεσσηνίας), Στάθης Λεουτσάκος (Α΄Πειραιώς), Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β΄Πειραιώς), Ζήσης Ζάννας (Πιερίας), Βασίλειος Κυριακάκης (Φθιώτιδος), Αλεξάνδρα Τσανάκα (Καβάλας) «παρών» στο 2ο άρθρο.

Ψήφισαν ΠΑΡΩΝ: Ηρώ Διώτη (Λαρίσης), Βασιλική Λέβα (Φθιώτιδας), Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης (Λασιθίου), Κασιμάτη Νίνα, Τζήκα -Κωστοπούλου Δανάη (Μαγνησίας).

Διαφοροποιήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη ψηφοφορία: Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης μετακινήθηκε από το ΟΧΙ στο ΝΑΙ, αλλά και οι βουλευτές Β. Κατριβάνου, Χ. Καραγιαννίδης, Δ.  Μπαξεβανάκης και Ν. Μιχαλάκης μετατοπίστηκαν από το ΠΑΡΩΝ της προηγούμενης Τετάρτης στο ΝΑΙ.

Αναλόγως και ο Μ. Δερμιτζάκης προτίμησε το ΠΑΡΩΝ από το ΟΧΙ της περασμένης εβδομάδας.

Στις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται η Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, η οποία αυτή τη φορά δήλωσε ΠΑΡΩΝ - από το ΝΑΙ στην προηγούμενη ψηφοφορία.

Ομοίως έπραξε και η Νίνα Κασιμάτη, ενώ η Αλεξάνδρα Τσανάκα από απούσα, επέλεξε τον δρόμο της καταψήφισης. 


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.