Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Υπεραμύνεται του Plan B ο Βαρουφάκης – Δύο μηνυτήριες αναφορές στη Βουλή – Αντίδραση της Κομισιόν (vid)


Πολιτικές και δικαστικές εξελίξεις πυροδοτούν οι αποκαλύψεις του Γιάννη Βαρουφάκη περί παράλληλου συστήματος πληρωμών σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία με τους εταίρους. Στη Βουλή διαβιβάστηκαν δύο μηνυτήριες αναφορές για τους χειρισμούς του στη διαπραγμάτευση, ενώ 6 δικηγόροι κατέθεσαν μηνύσεις για το Plan B του τέως υπουργού Οικονομικών. Ανυπόστατα χαρακτήρισε η Κομισιόν τα λεγόμενα Βαρουφάκη ότι ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Εσόδων.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο» αναφέρει η Φώφη Γεννηματά, σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με το σχέδιο μετάβασης στη δραχμή που επεξεργαζόταν ο Γιάνης Βαρουφάκης. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλεί τον πρωθυπουργό «είτε να διαψεύσει και να διαγράψει τον Βαρουφάκη είτε να απολογηθεί ενώπιον του ελληνικού λαού για τις δραματικές συνέπειες των μεθοδεύσεών του».
Με νέο άρθρο του στους Financial Times, ο Γιάννης Βαρουφάκης αναλύει το σχέδιο για το παράλληλο σύστημα ψηφιακών πληρωμών:

Υποστηρίζει ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος, είναι η καθυστέρηση πληρωμών του δημοσίου προς προμηθευτές, που συνεχώς ανατροφοδοτείται καθώς οι επιχειρήσεις καθυστερούν την απόδοση φόρων. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό οικονομικών, η χρήση του παράλληλου συστήματος θα επέτρεπε καταρχήν τον συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα και σε δεύτερο χρόνο, τη βελτίωση της ρευστότητας.
Γράφει ότι η απλή ιδέα μας ήταν να επιτρέψουμε την πολυμερή ακύρωση των καθυστερούμενων οφειλών μεταξύ του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα πλατφόρμα πληρωμών της ΓΓΔΕ.
Ο πρώην υπουργός οικονομικών, αναγνωρίζει πως οι μέθοδοι του ήταν ανορθόδοξες, ωστόσο υποστηρίζει πως ήταν υποχρεωμένος να λειτουργήσει έτσι, καθώς δεν είχε πρόσβαση στις υπηρεσίες του υπουργείου του. Φωτογραφίζει για ακόμη μία φορά την γενική γραμματέα εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, για την οποία είχε δηλώσει, πως ήταν υποχρεωμένος να την παρακάμψει για να μην γίνει γνωστό το σχέδιο στην τρόικα.
Γράφει στην εφημερίδα ότι υπάρχει ένας φρικτός περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας που επιβάλλει η Τρόικα των δανειστών στους Έλληνες υπουργούς, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες των υπουργείων τους, κάτι που είναι καθοριστικό για την εφαρμογή καινοτόμων πολιτικών.
Και προσθέτει: Όταν η απώλεια κυριαρχίας, λόγω μη βιώσιμου επίσημου χρέους, φέρνει πολιτικές κάτω του βέλτιστου σε κράτη που είναι ήδη πιεσμένα, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του ευρώ.
Σε κατηγορηματική διάψευση των ισχυρισμών του Γιάνη Βαρουφάκη πως η τρόικα ελέγχει τη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την εκπρόσωπο της, Μίνα Αντρέεβα, να κάνει λόγο για «αναληθείς», και «ανεδαφικές» δηλώσεις.
Ο Μιχάλης Χατζηθεοδώρου πάντως, ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων, για τον οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε πει ότι μαζί σχεδίαζαν την δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών, αντιγράφοντας τα στοιχεία του taxis, εξέδωσε ανακοίνωση. Και διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί επέμβασης στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου οικονομικών. Αναφέρει συγκεκριμένα:
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και προσωπικά ο νυν γενικός γραμματέας, δεν έχουν σχεδιάσει, πόσο μάλλον επιχειρήσει κανενός είδους επέμβαση στα συστήματα της.
Το σχέδιο του Βαρουφάκη, δεν είχε στόχο την έξοδο από το ευρώ, αλλά την αποκατάσταση της ρευστότητας, δηλώνει με τη σειρά του ο λόρδος Νόρμαν Λάμοντ, που διοργάνωσε την επίμαχη τηλεδιάσκεψη της 16ης Ιουλίου. Και προσθέτει:
Μας περιέγραψε το σχέδιο του, το οποίο μετά παρουσιάστηκε ως σχέδιο Β για έξοδο από το ευρώ, αλλά δεν είχε καμία σχέση. Ήταν ένα σχέδιο για τη δημιουργία ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.

Η αντιπολίτευση

Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το σχέδιο Βαρουφάκη ισοδυναμεί με σχέδιο εξόδου από το ευρώ. Στις επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσαν προς τον πρωθυπουργό, ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και τον καλούν να ενημερώσει τη βουλή για το αν είχε ο ίδιος προσωπική ανάμειξη στον σχεδιασμό. Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για πολιτικό σκάνδαλο και ποινικά κολάσιμες πράξεις.
Την ίδια στιγμή, 4 βουλευτές της ΝΔ έστελναν επιστολή στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, με την οποία ζητούν την άμεση κλήση του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Κρούγκμαν

Το σχέδιο Βαρουφάκη, δεν έμεινε ασχολίαστο ούτε από τον Πωλ Κρούγκμαν. Με άρθρο του στους New York Times, ο νομπελίστας οικονομολόγος υποστηρίζει, πως σοκαριστικό θα ήταν αν η Ελλάδα δεν είχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Γράφει συγκεκριμένα:
Οι άνθρωποι προφανώς σοκαρίστηκαν, μαθαίνοντας πως η Ελλάδα είχε τελικά σχέδιο να εισάγει ένα παράλληλο νόμισμα, αν καθίστατο αναγκαίο. Πραγματικά. Θα ήταν σοκαριστικό αν δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το να προετοιμάζεσαι για κάτι που μπορεί να συμβεί δεν σημαίνει πως θέλεις να συμβεί.
Δείτε το VIDEO: Οι Zangogiannis Nasos και ΕΡΤ Α.Ε. κοινοποίησαν ένα σύνδεσμο.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.