Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2015

Ρωμανιάς: Ισχυρή η παραίτησή μου: Παραιτήθηκε αλλά παραμένει … Με_αιχμές η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Εργασίας (Video)Παραιτήθηκε τελικά - και επίσημα - ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.
Ο κ. Ρωμανιάς υπέβαλε την παραίτησή του νωρίς το πρωί της Δευτέρας (20/07/2015), όπως είχε προαναγγείλει μιλώντας σε αρκετούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ωστόσο, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας, ο νέος υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος τον παρακάλεσε να μείνει στη θέση του.
«Ο Γιώργος Ρωμανιάς εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις και υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του. Τον παρακαλώ να μείνει. Δεν τη δέχτηκα και ξέρω ότι έχει υψηλό αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και πρόκειται να ανταποκριθεί», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Η παραίτησή μου είναι ισχυρή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγω αύριο το πρωί», δήλωσε, μετά από αυτή την εξέλιξη, ο απερχόμενος γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και εξήγησε ότι θα παραμείνει στη θέση του το μεταβατικό διάστημα που του ζήτησε ο νέος υπουργός Εργασίας.
Ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε ότι η νομοθεσία που επιβλήθηκε «είναι γενικόλογη, έχει πολλά κενά».
«Αυτό το μεταβατικό διάστημα που θα χρειαστεί για να καλύψουμε τα κενά, θα παραμείνω», πρόσθεσε.
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Ρωμανιά:Μπορεί να υπέβαλε την παραίτησή του στο νέο Υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, όπως είχε προαναγγείλει ωστόσο θα παραμείνει στη θέση του.

Κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο Υπουργείο Εργασίας ο νέος υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας ότι μετά από παράκλησή του προς τον κ. Ρωμανιά, δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του προκειμένου να συμβάλλει στο έργο του Υπουργείου κατά την μεταβατική περίοδο όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

Ο κ. Ρωμανιάς είχε προαναγγείλει την παραίτησή του τις προηγούμενες ημέρες λέγοντας ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο για το ασφαλιστικό λέγοντας χαρακτηριστικά: Δεν είναι δυνατόν να δώσω σύνταξη 87 ευρώ στον ανάπηρο, γιατί αυτό νομοθετήθηκε, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο γραμμένο με τέτοια αγραμματοσύνη, τέτοιο ερασιτεχνισμό, τέτοια άγνοια που δεν έχω ξαναδεί".

Συνεχίζω να στηρίζω την κυβέρνηση ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και θα κάνω τα πάντα για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του κόμματος», τόνισε στην ομιλία του ο απερχόμενος υπ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης.

Συγκεκριμένα είπε: «ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσω να στηρίξω τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων. Θα αγωνιστώ ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή. Καταφέραμε να δίνουμε στην ώρα μας τις συντάξεις».

Ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε στους έξι μήνες που παρέμεινε στο υπουργείο και στο δύσκολο, όπως ανέφερε, έργο που προσπάθησε να κάνει.

«Καλούμαστε μια δύσκολη συμφωνία να την εφαρμόσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τις αρνητικές επιπτώσεις της», δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας.

Αναφέρθηκε στους δύο στόχους του υπουργείου Εργασίας -για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων, που μέχρι στιγμής δεν έχει πράξη.

Όπως είπε, υπάρχει συμφωνία που δημιουργεί προσκόμματα θα επιχειρήσουμε, όμως με δεδομένες τις θετικές τοποθετήσεις του ILΟ και των ευρωπαϊκών συνδικάτων να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στο φλέγον ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε: «Πρέπει να δούμε κάτω από τις νέες συνθήκες πώς αυτός ο στόχος θα παραμείνει ζωντανός».

Ο πρώην υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας του ήρθε σε επαφή «με τα αποτελέσματα μιας πεντάχρονης βάρβαρης αντικοινωνικής πολιτικής».

«Είδαμε πώς μεταφράζεται το να είναι η χώρα πρωταθλήτρια της ανεργίας», πρόσθεσε.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου του στο υπουργείο, ο κ. Σκουρλέτης υπενθύμισε την ψήφιση του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, πρόσθεσε ότι υπήρξαν αποτελέσματα στον τομέα της αδήλωτης εργασίας και πως το ΣΕΠΕ ξαναβρήκε τον βηματισμό του.

Ο κ. Σκουρλέτης καλωσόρισε στο υπουργείο τους κυρίους Κατρούγκαλο και Χαϊκάλη, αναφέροντας χαρακτηριστικά για τον νέο υπουργό Εργασίας, κ. Κατρούγκαλο, «γύρισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι».

"Δεν έχω άγνοια κινδύνου, οι συνθήκες είναι δύσκολες όμως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν", δήλωσε κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Συνεχίζοντας ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η ανάγκη της πολιτικής ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιτακτική. "Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα " είπε, "γιατί δεν παραδόθηκαν τα όπλα και μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά δεν θα αποτελέσει παρένθεση". Τόνισε επίσης ότι δεν θα γίνει "νεκροθάφτης της κοινωνικής ελπίδας" ωστόσο αναγνώρισε ότι οι δυνατότητες παρεμβάσεων σε σχέση με τα προαπαιτούμενα από τους δανειστές είναι περιορισμένες και παρέπεμψε στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου προκειμένου να γίνει καλύτερη διευθέτηση.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου