Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Διάγγελμα Τσίπρα: Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει το ΟΧΙ στις προτάσεις των δανειστών - VIDEO

Πως η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει την άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί την τελεσιγραφική πρόταση των δανειστών, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας σε νέο διάγγελμα που έκανε εν όψει οτυ δημοψηφίσματος το μεσημέρι της Παρασκευής.
Το διάγγελμά του έχει ως εξής: 
"Ελληνίδες, Έλληνες
Η ώρα της ευθύνης και της δημοκρατίας έφθασε.
Καλό είναι τώρα να σιγήσουν οι σειρήνες της κινδυνολογίας και της καταστροφής.
Όταν ένας λαός παίρνει το μέλλον στα χέρια του, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.
Ας προσέλθουμε λοιπόν όλοι στις κάλπες με ψυχραιμία και ας αποφασίσουμε την επιλογή μας ζυγίζοντας τα επιχειρήματα και όχι τους αφορισμούς.
Χθες είχαμε ένα γεγονός βαρύνουσας πολιτικής σημασίας.
Είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία.
Έκθεση που αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς επιβεβαιώνει το αυτονόητο, ότι δηλαδή το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ο μόνος τρόπος, λένε οι ίδιοι, για να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να ανοίξει ο δρόμος στην ανάκαμψη, είναι να κουρευτεί κατά 30% και να δοθεί 20ετής περίοδος χάριτος.
Μόνο που αυτή η θέση δεν παρουσιάστηκε ποτέ απο τη πλευρά των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση στους πέντε μήνες της διαπραγμάτευσης, πέντε μήνες τώρα που διαπραγματευόμαστε.
Έλειπε από την τελική πρόταση των θεσμών που την Κυριακή καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει ο ελληνικός λαός. 
Η έκθεση του ΔΝΤ δικαιώνει την επιλογή μας να μην αποδεχτούμε μία συμφωνία που παρακάμπτει αυτό το μείζον ζήτημα του χρέους. ...

Με δυο λόγια, ο βασικός εμπνευστής του Μνημονίου έρχεται τώρα και επιβεβαιώνει την ορθότητα της εκτίμησής μας, ότι η πρόταση που μας δίνεται δεν οδηγεί σε βιώσιμη έξοδο απο την κρίση.
Ας το καταλάβουμε όλοι λοιπόν.
Την Κυριακή δεν κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Αυτό που κρίνεται είναι αν, υπό το κράτος εκβιασμών, θα αποδεχτούμε τη συνέχιση μιας πολιτικής, το αδιέξοδο της οποίας ομολογούν τώρα και οι ίδιοι οι εμπνευστές της.
Την Κυριακή κρίνεται αν θα συναινέσουμε στον αργό θάνατο της οικονομίας και την εξαθλίωση της κοινωνίας.
Αν θα αποδεχτούμε να κόψουμε κι άλλο τις συντάξεις, ώστε από το υστέρημα των συνταξιούχων να ξεπληρώνουμε ένα μη βιώσιμο χρέος.
Ή, αν με αποφασιστικότητα, ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη για να πετύχουμε μια συμφωνία που θα δώσει οριστικά τέλος στην πενταετία της καταστροφής. 
Ελληνίδες, Έλληνες
Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες πρέπει όλοι και όλες να επιδείξουμε υπευθυνότητα, να σεβαστούμε τις αντίθετες απόψεις και ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε το κοινό μας αύριο, το κοινό μας μέλλον.
Ό,τι και αν επιλέξουμε την Κυριακή, τη Δευτέρα δεν θα έχουμε τίποτα απολύτως να μας χωρίζει.
Κανείς δεν αμφισβητεί την παρουσία της χώρας στην Ευρώπη.
Το "ΟΧΙ" σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη.
Σημαίνει συνέχιση της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό. 
Σας καλώ, λοιπόν, να πείτε "ΟΧΙ" στα τελεσίγραφα, στους εκβιασμούς, στην εκστρατεία του φόβου.
Σας καλώ όμως να πείτε "ΟΧΙ" και στο διχασμό.
Όχι σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το πανικό και να σας εμποδίσουν να αποφασίσετε με ψυχραιμία και ευθύνη για το δικό σας αύριο.
Σας καλώ να αποφασίσετε για τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια. 
Για μια όρθια και περήφανη Ελλάδα σε μια δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη."   

  

Τρίτο δάνειο για την Ελλάδα ύψους 52 δισ. μέχρι το 2018 και γενναία ελάφρυνση του χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ
Τρίτο δάνειο τουλάχιστον 52 δισ. ευρώ έως το 2018 και γενναία ελάφρυνση του χρέους χρειάζεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.
Στην έκθεσή του ΔΝΤ, υπό τον τίτλο "Greece - Preliminary draft debt sustainability analysis", τονίζεται πως η Ελλάδα έχει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 ανέρχονται στα 51,9 δισ. ευρώ.
Το ΔΝΤ επιμένει για νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ καθιστά επιτακτική την ανάγκη για χρονική επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει από την Ευρώπη η Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται, αυτό είναι το ελάχιστο που απαιτείται για την Ελλάδα.
Όπως προειδοποιούν οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% και ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ της τάξης του 1%, το ελληνικό χρέος χρειάζεται κούρεμα (haircut).
Το ΔΝΤ προειδοποιεί για μεγάλη επιδείνωση των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας και αναγνωρίζει πως η χώρα δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το χρέος της για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια.
Δεδομένου του εύθραυστου του χαρακτήρα της δυναμικής του ελληνικού χρέους, οι τεχνοκράτες της Ουάσιγκτον προτείνουν παρεμβάσεις όπως:
- παράταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων
- χορήγηση νέων δανείων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τουλάχιστον έως το 2018.
Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ μέσω της έκθεσής του (ημερομηνίας 26 Ιουνίου) εισηγείται πως η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μια 20ετή περίοδο χάριτος προτού ξεκινήσει να αποπληρώνει το χρέος, αλλά και οι τελικές πληρωμές χρέους να μην πραγματοποιηθούν νωρίτερα από το 2055.
Το προφίλ του χρέους
Όπως τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ, μέχρι και την τελευταία αναθέωρηση του ελληνικού προγράμματος (Μάιος 2014), το ελληνικό χρέος θεωρείτο βιώσιμο, αλλά εξαιρετικά ευάλωτο.
Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ υπολογιζόταν να μειωθεί στο 120% έως το 2020 και στο 117% έως το 2022.
Όμως οι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι πολύ σημαντικοί.
Το ελληνικό χρέος είναι έκθετο σε μια σειρά από σοκ που συνδέονται με την πορεία της ανάπτυξης και της παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος.
Για τον λόγο αυτό, το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, εάν το ελληνικό πρόγραμμα είχε εφαρμοστεί και είχαν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι, το μεσοπρόθεσμο προφίλ του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να βελτιωθεί έως και 13% του ΑΕΠ.
Όπως προειδοποιεί στη συνέχεια το Ταμείο, οι μεγάλες αλλαγές που σημειώθηκαν - σε όρους ασκούμενης πολιτικής - κατά το τρέχον έτος είχαν ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, οι οποίες για το διάστημα Οκτωβρίου 2015 - Δεκεμβρίου 2018 εκτιμώνται στα 50-52 δισ. ευρώ.
Από ευρωπαϊκής πλευράς απαιτούνται φρέσκα κεφάλαια τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ σε αυτόν τον ορίζοντα 3ετίας (έως το 2018).
Αποκρατικοποιήσεις
Σε εξαιρετικά αυστηρούς τόνους το ΔΝΤ βάλλει κατά των ελληνικών αρχών για τον πλήρη εκτροχιασμό και τις εξαιρετικά φτωχές επιδόσεις του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (τα έσοδα σε διάστημα πέντε ετών δεν ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ), ήρθε πλέον η ώρα για πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις.
Οι ελληνικές αρχές πρέπει να εξετάσουν τελικά ποιες αποκρατικοποιήσεις μπορούν να προχωρήσουν.
Για τα επόμενα χρόνια, μάλιστα, το ΔΝΤ δεν αναμένει ετησίως τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Ανάπτυξη και επιστροφή στις αγορές
Η αδυναμία εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναγκάζει το Ταμείο να προχωρήσει σε καθοδική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως σημειώνεται, η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα ξεπεράσει το εύρος του 1,5-2% τα επόμενα χρόνια, ενώ για να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο απαιτείται επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και εφαρμογή ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεων.
Όπως τονίζεται σε άλλο σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ, η Ελλάδα είναι απίθανο να κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές υπό τις παρούσες συνθήκες.
Για τον λόγο αυτό, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν μπορούν να καλυφθούν από τις αγορές, είναι αναγκαία η συμβολή των Ευρωπαίων με χορήγηση δανείου, ύψους 36 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018.
Περισσότερα: ΔΝΤΔημοψήφισμα

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.